Go

Go Back   PetFinder.my > Members List

Bareen is on a distinguished road

Bareen Bareen is offline

Kucing Garong

Visitor Messages

Showing Visitor Messages 21 to 30 of 51
  1. hatemetoday
    03-04-2009 05:56 PM
    hatemetoday
    satu lagik bai..mase nak bake kulit telur tuh..aku guna medium high / 20 sec..agak2 hama mati tak?
  2. hatemetoday
    03-04-2009 05:55 PM
    hatemetoday
    haduii bang..mencarut ke melarut nih...kekekeke...apepon aku ok jek ngan mencarut..muakakakka...
  3. Bareen
    02-18-2009 10:47 AM
    Bareen
    Kalau nak buat semua sendiri mana muat peti sejuk. Aku buat setakat penuh tempat ais tu saja. Kibble bagi jugak. Kalau bagi ayam saja nanti tak cukup zat pulak. Adalah belanja RM160 utk 10kg kibble untuk budak 13 ekor tu....eeeee 13, bulan nih 13hb Friday, bulan depan Friday gak, then Nov juga ada Friday 13th.

    13x3=39
    3+9=12
    1+2=3
    3 kali Friday 13th
  4. rozzygee
    02-17-2009 07:29 PM
    rozzygee
    Thank you sifu! hehe.. Eh semua makanan kucing u buat sendiri? atau ada jugak u beli kibbles? Byknya soalan i hehehe
  5. Bareen
    02-17-2009 04:45 PM
    Bareen
    mencarut tu ertinya mengempalkan/mengumpul/menanggal bulu dalam usus supaya bulu tu berpadu dengan stool. Dalam perut, asid perut tidak dapat menghancurkan bulu menyebabkan dia berpintal sama sendiri (jadilah hairball), cam bulu kucing dalam bilik mandi tu. Dengan adanya serat tak larut labu atau carrot, serat akan menarik helaian bulu dan dibawa ke dalam usus bersama sisa food yg hendak lawaskan. Kalau hairball terkumpul, kucing akan kuarkannya dengan cara memuntahnya kuar kalau tak dapat diberakkan.
    Samalah cam istilah mencuci perut dengan mengunakan hi-fibre food pada manusia.
    jangan lak guna MENCARUT dalam blog, pandai-pandai ler buat ayat sendiri.
    Tak yah nak minta izin utk publish. Tak der copyright. Free info untuk semua.
  6. rozzygee
    02-17-2009 02:29 PM
    rozzygee
    Hairball tu i tau la maksud dia Bareen hehe.. I nak fahamkan perkataan mencarut tu je. Anyway mcm mana soalan i tadi tu? Permission to use yr recipe and put them in my blog :)
  7. Bareen
    02-17-2009 01:31 PM
    Bareen
    Bila kucing grooming dia telan bulu dia sekali. Untuk mengeluarkan bulu tu biasanya kucing akan muntah. Outdoor kucing biasa makan rumput untuk buat dia muntah. Tapi indoor, kita tak sanggup nak cuci muntah bulu tu. Jadi untuk mengelak kucing muntah, kena buat dia digestkan bulu tu. Tapi bulu tak dpt dihadam dalam perut. Dan boleh mengmpal dalam perut menyebabkan masalah pencernaan dan colon jadi besar. Untuk mengelak kes cam ni, bulu haruslah senentiasa flow dengan makanan dan dibuang kuar. Mencarut tu ertinya menangkap bulu dan buat dia berpadu ngan tahi untuk dikuarkan. Biasanya tahi yang banyak bulu, akan timbul dan ringan. Cuba tengok resepi kibble untuk hairball, mesti banyak ramuan yg berfibre tinggi. Kucing yg takda masalah hairball akan jadi lebih senang berak dan tahi2 dia biasa ketul2 kecil.
  8. rozzygee
    02-17-2009 11:41 AM
    rozzygee
    Bareen said - Kulit telor tu kalsium. Kumpul jer kulit telor, cuci bersih pastu jemur. Sebelum dikisar halus, bake dulu dalam oven utk bunuh sehaga hama ayam yg ada dalam liang kulit telur tu. Pastu kisar jadi tepung. Simpan dalam botol kedap udara. Bila guna, bubuh cam guna garam, jangan banyak sangat. Campur ngan wetfood atau pada daging ayam yang dah dicarek-carek.
    Carrot tak payah rebus, kisar terus dengan daging terus. Kalau guna labu kuning, rebus dulu. Kalau guna oat, guna yang raw oat/uncook oat. Oat segera atau quick cooking banyak kanji dan liat bila sejuk.

    Labu kuning rebus dan minyak zaitun mix ngan wetfood utk treat hairball.
    Fibre labu akan mencarut bulu dalam usus dan minyak zaitun akan melicinkan process pengeluaran bulu tu. Kalau poo terlalu kering, kena bagi lebih sikit lemak dalam diet kucing. Aku rasa tiap kali ko bagi daging ayam, poo dia mesti keras cam batu kan? Sebabnya, daging yang ko bagi tu takder lemak.

    Apa u maksudkan mencarut tu? u mean melt ke?
    Pelik betol resepi ni. Tak pernah jumpa kat mana2 thread. A very damn good info. I have jot them down in my book. Bila dah buat nanti boleh la masukkan dlm my blog. Boleh ke? ATau ada patented or copyright? Of course i will credit yr name - saudarA Bareen hehehe

    Anyway i have seen changes in my cats. They put on weight . About their stool i tak dpt identify which stool belongs to which one. Unless kalau i nampak ada liquid stool, then i will definitely check
  9. Bareen
    02-16-2009 05:38 PM
    Bareen
    Kulit telor tu kalsium. Kumpul jer kulit telor, cuci bersih pastu jemur. Sebelum dikisar halus, bake dulu dalam oven utk bunuh sehaga hama ayam yg ada dalam liang kulit telur tu. Pastu kisar jadi tepung. Simpan dalam botol kedap udara. Bila guna, bubuh cam guna garam, jangan banyak sangat. Campur ngan wetfood atau pada daging ayam yang dah dicarek-carek.
    Carrot tak payah rebus, kisar terus dengan daging terus. Kalau guna labu kuning, rebus dulu. Kalau guna oat, guna yang raw oat/uncook oat. Oat segera atau quick cooking banyak kanji dan liat bila sejuk.

    Labu kuning rebus dan minyak zaitun mix ngan wetfood utk treat hairball. Fibre labu akan mencarut bulu dalam usus dan minyak zaitun akan melicinkan process pengeluaran bulu tu. Kalau poo terlalu kering, kena bagi lebih sikit lemak dalam diet kucing. Aku rasa tiap kali ko bagi daging ayam, poo dia mesti keras cam batu kan? Sebabnya, daging yang ko bagi tu takder lemak.
  10. rozzygee
    02-16-2009 01:09 PM
    rozzygee
    uiikk carot pun rebus gak ke? serbuk kulit telur ayam tu boleh makan gak? Byk nya gee x tau isk iskk.. Psl hairball tu setakat ni hanya my "king of the house" - Musyang tu je yg ada prob sejak kecik. Mmg standby ubat dlm fridge. Tengok dia start vomit jenis clear liquid tu, i just put the cream on his nose hehe.. So far effective until now. Bg tau la bareen psl kulit telor and carrot tu.. kucing makan ke eh?

About Me

  • About Bareen
    Location
    Kuching, Sarawak
  • Signature

Statistics

Total Posts
Albums
Visitor Messages
General Information
  • Last Activity: 07-21-2010 05:06 PM
  • Join Date: 08-21-2008
  • Referrals: 2

Friends

Showing Friends 1 to 10 of 12

Contact Info

Instant Messaging
Send an Instant Message to Bareen Using...
Home Page
http://www.hijra-madina.vox.com
This Page
http://forums.petfinder.my/member.php?u=730

All times are GMT +8. The time now is 10:54 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.