Go

Go Back   PetFinder.my > Members List

Bareen is on a distinguished road

Bareen Bareen is offline

Kucing Garong

Visitor Messages

Showing Visitor Messages 31 to 40 of 51
  1. Bareen
    02-15-2009 01:45 AM
    Bareen
    aku bagi tiap malam. Buat sekali, simpan dlm freezer. Bagi sikit-sikit tiap hari. Aku guna leher ayam serta kulit sekali. Lemak ayam baik utk bulu kucing. Sekarang nih kurang sikit kucing aku makan ayam blend kukus nih. Tapi mana yang suka makan tu memang ketara saiz dia dari yang kurang makan. Muez paling suka makan, walaupun dia makan sikit-sikit tapi selalu. Kalau aku hiris-hiris ayam tu, dia mesti tunggu kat kaki.

    Dalam ayam kukus yang aku blend nih aku campur telur rebus, jantung dan hati ayam kukus, carrot utk fibre, serbuk kulit telor, minyak ikan. Leh jugak guna labu kuning rebus untuk treat hairball. Kucing aku takda masalah hairball.

    Untuk jimat belanja ayam, guna leher ayam. Tulang leher lembut, senang diblender dan sumber kalsium yang baik. Kalau kucing dewasa, kunyah ketul-ketul leher ayam nih bagus untuk gigi.

    Ko cuba perhatikan gusi kucing ko yang hanya makan kibble. Mesti merah. Itu tandanya kibble tu keras. Kalau dia makan kibble ngan ayam, takda masalah gusi cam ni, insyaallah.

    Masalah aku cuma, kucing aku nih besar-besar semua. Muez yang baru masuk 6 bulan dah sama besar ngan yang umo setahun. kalau dia berkejar, memang sakit jantung dibuatnya. Tu lah kena kandang separuh dan gilir-gilir bebas.
  2. rozzygee
    02-14-2009 01:57 PM
    rozzygee
    Hepi gee dengar cerita Kitaro hehe.. Rupanya berbunyi bila dia jalan. Terasa mcm ngilu je bunyik wpun dia x sakit. Kalau la gee jaga.. gee suruh Kitaro pakai selipar! hahahahaha!

    Eh Bareen, i managed to bagi makan all my cats (except kittens) ayam rebus! My goodness! they love it! tak sangka la.. When i looked at them makan ayam tu i am thinking of you. Syukur sgt ada kawan mcm u yg boleh bagi nasihat hehe.. Bareen tak kedekut ilmu. So nak tanya bagi ayam rebus tu how many times ye? once a week? once a month? I rasa kalau bagi selalu mereka jemu.
  3. Bareen
    02-13-2009 06:02 PM
    Bareen
    Jumpa yg 2nd tu tak lebih dari setgh jam pas jumpa Cimbo. Alhamdullillah, dia tak byk senggeh. Minum Dutchlady pun masih ok poo dia. Takde ciritbirit. Bagi susu pun tak byk kerenak, takyah dipaksa, isap sendiri tapi aku kena guna kapas bagi dia isap. Cimbo dah mula nak menyakat kucing2 besar aku, cuma aku lum lagi kasi dia bebas tanpa ada org jaga. Dengan 3 kaki pun sama ligat ngan yg empat kaki. Cuma dia bising sikit, taktok-taktok jer bunyi lantai. Nickname dia Kitaro, nama watak animasi Spooky Kitaro yang ada lagu ticktaktok selipar kayu jepun tu hehehehehehe...

    P/s...murah rezeki sejak ada Cimbo....
  4. rozzygee
    02-13-2009 10:22 AM
    rozzygee
    Bareen, u rescue another one lepas Cimbo? Baik betol u ni. I faham sgt maksud tak larat tu hehheeh.. I sendiri dah ada 12 ekor, and confirm mmg selalu lmbt ke ofis tiap hari. DAmn.. it's not easy to tackle one and each of them. Masing2 dgn sikap tersendiri. Each night i have to cage 8 ekor due to mrk masih lagi kitten and to toilet train them. The other 4 i kena pilih-pilih untuk bawak tido hehe. But sometimes in 1 night they take turns tido dgn i.. heppiii sesangat hehe..
  5. Bareen
    02-12-2009 09:37 AM
    Bareen
    Masa rescue Cimbo Sabtu lepas, rescue sekor anak kucing yang baru pandai merangkak, lom pandai makan lagi. Sekarang ni dia dah leh berjalan ngan pee sendiri tapi nak poo tu aku kena stimulate. Alhamdullillah, dia ok dan membesar ngan sihat. Tiap pagi aku lambat gi keja sebab menyusukan dia dulu sebelum uruskan sendiri utk keja. Anak kucing ni male dan kaler oren. Besar nanti nak open adoption untuk dia. Dah 13 ekor, tak larat nak lepas kuota.
  6. rozzygee
    02-11-2009 09:04 PM
    rozzygee
    Woahhh! no wonder la u know that much! Sifu bertauliah rupanya! Glad to know u here!
  7. Bareen
    02-10-2009 10:59 AM
    Bareen
    Dua kali dah join. 1st cat show kat mall, Sept 2008. Art Deef dapat no. 3 kategori LH kitten. Then Cat City International Cat Show, Dec 2008. Bawak 5 kucing masuk household pet. Balik ngan 7 ribbon, palaing atas no. 3 oleh Art Deef gak.
  8. rozzygee
    02-09-2009 08:40 PM
    rozzygee
    Hmmm a very good info! Tak penah terfikir mcm tu pun. Itam dgn itam, patot la dpt itam gak! So far anak2 Musyang (kaler oren) 95% semua oren atau kuning. Yg 5% tu menjadik pulak this time

    U penah join cat show?
  9. Bareen
    02-09-2009 12:01 AM
    Bareen
    Kucing siam pada dasarnya kaler hitam. Disebabkan gene albino dia jadi putih bila lahir dan beransur gelap bila dewasa. Tak heran kalau dia dapat anak tortie dengan kucing oren. Yang kelabu tu sebab kemungkinan kucing oren tu carrier gene kelabu.
  10. rozzygee
    02-08-2009 05:49 PM
    rozzygee
    kaler bapak anak siam ni kaler oren. Baka DSLH. Nmpknya i tak dpt la cucu siammmmm bareeeennn! I x faham kenapa anak dia jadik tortie and kelabu. I cukup jaga siam ni, no way dia mating dgn kucing lain! Lgpun dia jenis indoor. Dia x tau nak jalan keluar dr fencing of my hse. And there is no chance kucing lain dpt dtg to my hse sbb ada kucing protector hehe.. sure kena serang punya.

About Me

  • About Bareen
    Location
    Kuching, Sarawak
  • Signature

Statistics

Total Posts
Albums
Visitor Messages
General Information
  • Last Activity: 07-21-2010 05:06 PM
  • Join Date: 08-21-2008
  • Referrals: 2

Friends

Showing Friends 1 to 10 of 12

Contact Info

Instant Messaging
Send an Instant Message to Bareen Using...
Home Page
http://www.hijra-madina.vox.com
This Page
http://forums.petfinder.my/member.php?u=730

All times are GMT +8. The time now is 11:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.