PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Cats & Kittens (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=25)
-   -   Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten) (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=6207)

Dominion101 11-06-2011 04:51 PM

Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)
 
Assalamualaikum and hi to everyone ...sy ada very big problem kat cni...
sblm tu sy nk explain sikit situasi sebelum perkara ni terjadi...lebih kurang 2 minggu yg lalu, ibu kucing sy lahirkan 7 ekor anak kucing...tapi lama kelamaan sy dapati 1 per 1 anak kucing tu mati...n finally sy sedar, yg ibu kucing tu rupanya x ambil perhatian dgn anak dia(x bagi susu, x bagi haba)...skrg yg tinggal hanya 3 ekor lagi, sy x mau yg 3 ekor ni mati...1 ekor baru mati beberapa minit yg lalu(myt kucing msh lagi ada dlm rumah skrg ni)...mungkin silap sy jgk, anak kucing ni lebih kurang 9 jam+ dah x minum susu dari ibu dia tmbh2 lgi kesejukan...so, sy cari alternatif utk panaskan kucing ni di dalam 1 kotak n keadaan dia makin pulih tpi msh lagi dalam keadaan lemah(mngkn sebab x makan/minum)...x lama slps tu sy pun susukan anak kucing tu dgn "SUSU NESPRAY" drop by drop sebab time tu mmg betul2x dah x ada choice lain lagi(tmbh2x lagi, unc sy kata ok)...first drop jatuh d mulut anak kcg tu nmpk sgt kcg tu berusaha utk jilat susu tu(kcg tu nmpk mcm susah sgt nak buka mulut) ...after few drops(lebih 9 drop), tiba2 kucing tu bergerak-gerak n sy stop utk bagi dia rehat...sy pun letak balik di dalam kotak tu...tapi x brapa lama selepas tu kucing tu kaku(waktu ni la saat sy plg sedih, tgk kucing mati depan mata) ...

Soalan :
1. Kenapa ibu kucing tu abaikan anak dia?
2. Di tpt sy ni, x ada tpt jual brg2x keperluan utk kucing..so apa alternatif replacement utk susu kucing ni ? Kalau nak beli susu kucing ambil masa jg...sebab dari tpt sy ke bandar, lebih kurang 2 jam+, tmbh2 lagi nak cari pet shop, mestilah tambah masa lagi...perjalanan pergi dan pulang mngkn dah ambil masa lebih kurang 4 hours...

-Sgt mengharap rakan2x di dlm forum ni dpt membantu...1 lagi, mungkin ada sesiapa yg blh kongsi pengalaman dalam situasi2 mcm ni...
-Sry panjang sgt karangan sy tapi ni nak bagi faham dgn korang situasi yg sy alami...

ix3rukia 11-06-2011 05:15 PM

Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)
 
You should visit google before feeding ur kitten anything.
Anak kucing ko terlalu kecil , susu u bagi tu mcmana nak digest? Alternative lain ialah , bagi dia susu kambing . For more info pls go to google.

Kucing u Kali pertama Ada anak kan?

Usually mother cat ignores her kittens when she think the kitten is sick or going to die.

Rayquaza17 11-06-2011 05:17 PM

Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)
 
Ok. Kemugkinan besar, ibu kuching ngakk pegalaman dalam menjaga anak anak kuching.

1) Boleh cuba pergi supermarket, mereka kekadang ada menjual susu tepung special untuk anak kuching. Beli litter tray dan special sand.
2) Beli shringe./Suntikan. Buat susu itu dengan air hangat. Jangan terlalu panas/dingin. Bagi mereka minum jangan terlalu banyak. Mungkin 3.
3) Selepas makan, cepat bawa anak kuching pergi litter tray lalu massage mereka gently supaya mereka berak dan kencing.
4) Guna satu box dan letak banyak tuala supaya hangat untuk anak anak kuching. Try every 3 hours. Guna same method ni. Harap-harap dapat tolong. Kalo ada yg ngakk ngerti, bisa coba tanya saya atau mungkin ada rakan2 di sini yg lebih pegalaman daripada saya. Harap Membantu. Good Luck.{good}

wunan 11-07-2011 08:39 PM

Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)
 
Quote:

Originally Posted by ix3rukia (Post 98418)
You should visit google before feeding ur kitten anything.
Anak kucing ko terlalu kecil , susu u bagi tu mcmana nak digest? Alternative lain ialah , bagi dia susu kambing . For more info pls go to google.

Kucing u Kali pertama Ada anak kan?

Usually mother cat ignores her kittens when she think the kitten is sick or going to die.

Setuju dgn suggestion ke 3 tu..mungkin dia realize anak tu mmg sakit..kalo inexperience mother pn ada kemungkinan bt mcm ni..hopefully suggestion dari otai2 di sini dpt tlg..gud luck!

Dominion101 11-09-2011 09:45 PM

Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)
 
ooo begitu...rasanya suggestion no.3 yg ix3rukia beri tu betul la sebab skrg ni 2 ekor anak kucing yg tinggal dah blh menyusu dgn ibu kucing...sblm ni, bila yg sekor dtg utk menyusu, ibu kucing tdi akan lari terus tinggalkan 2 ekor kucing yg lain...tapi lain pla jadinya skrg nie...ok tq everyone :) ..really appreciate all ur suggestion...

klu x keberatan, sy ada 1 question lagi d cnie...

-Mcm mana cara penjagaan anak kucing dari lahir hinggalah dewasa ? boleh x bagi briefing sikit...

rihazmuhammad 11-10-2011 08:23 AM

Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)
 
hi saja nak kongsi pengalaman. sebelum kucing mula membesar, lebih baik terus latih asasnya. (dimana kita nak dia buang poo dia nanti) biarkan kucing dalam kotak, letakkan kotak dimana kawasan yang selamat dan jarang dilawati oleh orang terutamanya kanak2. kucing rasa terancam dengan kanak2. dengan orang dewasa kurang sikit. kalau dia rasa terancam dia akan pindahkan anak dia.

dalam tempoh awal ni. biarkan dia menyusu sahaja daripada ibu dia. apabila anak kucing dah mula nak keluar dari kotak boleh cuba bagi makan. caranya :
1. bagi ibu makan dahulu.
2. lepas tu bagi anak makan depan ibunya. jika ibu biarkan anak makan, maknanya dah tiba masanya untuk anak menjamah makanan lain selain susu. jika ibu merebut makanan anaknya, maknanya belum lagilah tu.( pastikan ibunya dah makan tau)
3. (kalau dah boleh makan) beri makanan kitten. kalau keras, basahkan dengan air.

bila kitten dah mula makan, dia juga akan mula buang poo.
kalau nak dia buang ditandas. lepas bagi makan kenyang2 kurung dalam tandas. sediakan pasir dalam kotak. sehingga dia buang ditempat yang kita kehendakki barulah kitten tu dapat lesen (bebas) dalam rumah

bila dah berumur >3bulan boleh bawa pergi Vet swasta atau kerajaan (jabatan Haiwan) untuk vaksin

semoga berjaya{good}

qumangmau 06-07-2018 03:41 PM

Re: Ibu kucing mengabaikan anak kucing(mother cat neglecting their kitten)
 
Quote:

Originally Posted by ix3rukia (Post 98418)
You should visit google before feeding ur kitten anything.
Anak kucing ko terlalu kecil , susu u bagi tu mcmana nak digest? Alternative lain ialah , bagi dia susu kambing . For more info pls go to google.

Kucing u Kali pertama Ada anak kan?

Usually mother cat ignores her kittens when she think the kitten is sick or going to die.

tapi saya punya ibu kucing pun sama macam ni.. 3 kali sudah dia beranak.. cuma seekor saja yang dapat diselamatkan. yang lain mati sebab ibu mereka tak ambil perduli pun pasal mereka... yang seekor tu pun saya jaga bagaikan menjaga telur takut pecah... caranya saya paksa ibu dia menyusukan mereka dengan menahan badan si ibu supaya tak lari.. kalau tidak memang jack saya pun mati juga...


All times are GMT +8. The time now is 11:10 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.