PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   General Discussion (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=13)
-   -   *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!* (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=3226)

abzalia 10-20-2009 03:52 PM

*Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
salam & selamat petang. lame x jenguk dalam nih. kadang2 jenguk kejap tp x sempat nak reply. agak buzy dengan bos baru & bermacam2 hal yg ntah ape2 ntah. kat sini ade sikit masalah. x tau ler lia sorang ke yg ade masalah cam nih tp mmg betul2 sakit hati. {angry}{angry}{angry}

cam nih, bile lia tukar pasir & buang pasir yg dorang dah gunakan, biasanya lia akan masukkan dalam plastik beg yg dialas dengan paper yg agak tebal supaya x bocor. Dalam masa yg sama mmg lia akn doublekan plastik tuh utk mengelakkan pecah dalam timbunan sampah2 bila nak buang. 4-5 bulan yg lepas, lia perasan kalau lori yg datang kutip sampah, dia TAKKAN ambik plastik yg berisi pasir poo kucen tuh (lori tu x sure MPKj punye @ ape sbb x pnh tgk dekat tp pekerja dia semua india ler). Dia akan biarkan dalam kitorg punye tempat sampah plastik pasir tuh walau dia datang 2-3x lepas tuh (biasanya amik sampah selang 2-3-4hari).

{victory}{victory}Sampah pasir mmg lia asingkan dr sampah makanan sbb mmg beli khas plastik yg besar utk buang pasir tuh. Last2 lia double kan dengan plastik hitam, lepas tuh baru dorang kutip. Ingatkan masalah dah selesai.

Masalahnyer baru2 nih bila lia tukar pasir dorang, tgk dorang dah x amik balik dah. {angry}{angry}{angry}Geram jugak ati tgk plastik pasir bertimbun dalam tuh sampai 2-3 (biasanya lia tukar pasir 2-3 hari sekali). Skang nih nak tau:

1) cemane status pasir tuh. adakah dikira sampah atau bahan buangan yg dorang x perlu ambik?{sweat}{sweat}

2) kalau dorang x ambik, so nak buang kat mana? {sweat}{sweat}kalau buang x jauh dr umh tuh, kalau berbau, rasanya orang akan tau yg lia yg buang sbb setau lia, lia jer yg bela kucen area umh tuh. {sweat}yg lain bela anjing @ burung. lgpun lia tau x elok buang pasir tuh merata2. mencemar alam{grin}

3) yang lia SANGAT2 PERASAN, masa lori ambik sampah depan umh & pekerja dia yg ambik sampah dr box tuh akan bukak plastik tu on the spot & pilih2.{sick}{sick} maknanya x kira la sampah makanan ker, tuala wanita ker, lampin budak ker, paper poo kucen ker, mmg dorang akan bukak jam tuh jugak.

So, ape patut lia buat? Geram sangat bila bukak2 box sampah, tgk plastik ade lagik{angry}{angry}{angry}



nurkasih 10-20-2009 04:01 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by abzalia (Post 63936)
salam & selamat petang. lame x jenguk dalam nih. kadang2 jenguk kejap tp x sempat nak reply. agak buzy dengan bos baru & bermacam2 hal yg ntah ape2 ntah. kat sini ade sikit masalah. x tau ler lia sorang ke yg ade masalah cam nih tp mmg betul2 sakit hati. {angry}{angry}{angry}

cam nih, bile lia tukar pasir & buang pasir yg dorang dah gunakan, biasanya lia akan masukkan dalam plastik beg yg dialas dengan paper yg agak tebal supaya x bocor. Dalam masa yg sama mmg lia akn doublekan plastik tuh utk mengelakkan pecah dalam timbunan sampah2 bila nak buang. 4-5 bulan yg lepas, lia perasan kalau lori yg datang kutip sampah, dia TAKKAN ambik plastik yg berisi pasir poo kucen tuh (lori tu x sure MPKj punye @ ape sbb x pnh tgk dekat tp pekerja dia semua india ler). Dia akan biarkan dalam kitorg punye tempat sampah plastik pasir tuh walau dia datang 2-3x lepas tuh (biasanya amik sampah selang 2-3-4hari).

{victory}{victory}Sampah pasir mmg lia asingkan dr sampah makanan sbb mmg beli khas plastik yg besar utk buang pasir tuh. Last2 lia double kan dengan plastik hitam, lepas tuh baru dorang kutip. Ingatkan masalah dah selesai.

Masalahnyer baru2 nih bila lia tukar pasir dorang, tgk dorang dah x amik balik dah. {angry}{angry}{angry}Geram jugak ati tgk plastik pasir bertimbun dalam tuh sampai 2-3 (biasanya lia tukar pasir 2-3 hari sekali). Skang nih nak tau:

1) cemane status pasir tuh. adakah dikira sampah atau bahan buangan yg dorang x perlu ambik?{sweat}{sweat}

2) kalau dorang x ambik, so nak buang kat mana? {sweat}{sweat}kalau buang x jauh dr umh tuh, kalau berbau, rasanya orang akan tau yg lia yg buang sbb setau lia, lia jer yg bela kucen area umh tuh. {sweat}yg lain bela anjing @ burung. lgpun lia tau x elok buang pasir tuh merata2. mencemar alam{grin}

3) yang lia SANGAT2 PERASAN, masa lori ambik sampah depan umh & pekerja dia yg ambik sampah dr box tuh akan bukak plastik tu on the spot & pilih2.{sick}{sick} maknanya x kira la sampah makanan ker, tuala wanita ker, lampin budak ker, paper poo kucen ker, mmg dorang akan bukak jam tuh jugak.

So, ape patut lia buat? Geram sangat bila bukak2 box sampah, tgk plastik ade lagik{angry}{angry}{angry}



Ehh lia.. sama ngan kiter..tapi kita kat penang.. pastue kiter buat camnie.. kiter masukkan plastic sampah tueh dalam plastic sampah itam tueh pastue masukkan sampah2 lain sekali..{shy} nak buat camna..kena campur..kalau tak..diornag tak kutip...{ohmygod}

abzalia 10-20-2009 04:16 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by nurkasih (Post 63941)
Ehh lia.. sama ngan kiter..tapi kita kat penang.. pastue kiter buat camnie.. kiter masukkan plastic sampah tueh dalam plastic sampah itam tueh pastue masukkan sampah2 lain sekali..{shy} nak buat camna..kena campur..kalau tak..diornag tak kutip...{ohmygod}

lia duk Kajang. dekat2 ngn sek. 7, Bandar Baru Bangi. tuh ler NK. Geram sangat ler...{angry}{angry}{angry}. kita nak clearkan box sampah tuh, tgk still ade. nak cakap @ tanye kat dorang, salu dorang kutip sampah time kite x de kat umh.

cam lia x bleh nak campurkan dengan sampah lain sbb biasanya plastik pasir tuh mmg ngam2 ngan pasir dorang. kalau nak masuk plastik sampah yg lain2 dalam plastik sampah pasir, pun x muat gak. plastik kat umh jarang ade yg besar2 sbb jarang beli barang byk2 sekaligus.

kalau nak campur sekali pun, dorang akan asing2 jam tuh gak. siap pilih2 lg tuh depan umh plastik2 yg dorang pungut tuh{ohmygod}{ohmygod}{ohmygod}

abzalia 10-20-2009 04:53 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
blk nih kalau tgk plastik pasir still x kutip lagik,
besok dh bleh wat tugu peringatan depan umh tuh{shy}{shy}{shy}

June 10-20-2009 06:00 PM

*Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Lia,klu ko letak pasir dlm plastik camtu mmg durang tak nak angkat.apa ko buat,letak pasir tu dlm newspaper.pastu masukkan dlm plastik sampah yg biru atau hitam.gunakan 2 plastik supaya tak berapa jelas apa isi kandung plastik tu. ikat kuat2. mcm tulah selalu akak buat.tak pernah complaint lg by org tukang angkat sampah. klu buat camtu,bau pun kurang.

Quote:

Originally Posted by abzalia (Post 63963)
blk nih kalau tgk plastik pasir still x kutip lagik,
besok dh bleh wat tugu peringatan depan umh tuh{shy}{shy}{shy}


rock 10-20-2009 09:40 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
huhuhuhuh...kes berat juga ni...saya pun buat macam kasih,campurkan dgn sampah2 yg lain.harap2 dia tak perasanlah.{grin}

kalau org tu,time tu juga buka2 sampah cek2 sampah,payah juga macam ni...
apa kata abzalia,buang jauh sikit sampah2 tu dr kwsn taman rumah...

nurkasih 10-20-2009 09:43 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by rock (Post 64078)
huhuhuhuh...kes berat juga ni...saya pun buat macam kasih,campurkan dgn sampah2 yg lain.harap2 dia tak perasanlah.{grin}

kalau org tu,time tu juga buka2 sampah cek2 sampah,payah juga macam ni...
apa kata abzalia,buang jauh sikit sampah2 tu dr kwsn taman rumah...

Idea bernas... tapi kerja lebey sketlah abzalia{shy} Takderlah jadik tugu kemenangan anak bulus..hehehe

azraf 10-21-2009 12:55 AM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Rajin nya diorang bukak check satu-satu.. Saya biasa masukkan pasir dalam plastik lain, kemudian baru masukkan dalam sampah-sampah lain. Cadangan kak june, bungkus sket ngan surat khabar tu pun bernas gak... Boleh simpan, just in case sini pun tak nak angkat plak nanti ke... :)

abzalia 10-21-2009 08:46 AM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by June (Post 63993)
Lia,klu ko letak pasir dlm plastik camtu mmg durang tak nak angkat.apa ko buat,letak pasir tu dlm newspaper.pastu masukkan dlm plastik sampah yg biru atau hitam.gunakan 2 plastik supaya tak berapa jelas apa isi kandung plastik tu. ikat kuat2. mcm tulah selalu akak buat.tak pernah complaint lg by org tukang angkat sampah. klu buat camtu,bau pun kurang.

hubby penah buat cam tuh dulu2 kak june..
lepas yg 1st dorang x nk ambik tuh...
tp masalah nyer, dorang bukak kat situ jugak sampah2 tuh...
letak ler bawah sekali ker....sorok2 ker...
main pileh2{ohmygod}{ohmygod}{ohmygod}{ohmygod}
itu yg pening tuh....{sweat}{sweat}

abzalia 10-21-2009 08:49 AM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by rock (Post 64078)
huhuhuhuh...kes berat juga ni...saya pun buat macam kasih,campurkan dgn sampah2 yg lain.harap2 dia tak perasanlah.{grin}

kalau org tu,time tu juga buka2 sampah cek2 sampah,payah juga macam ni...
apa kata abzalia,buang jauh sikit sampah2 tu dr kwsn taman rumah...

nak buang jauh2 pun x tau nak buang mane..{ohmygod}{ohmygod}
dulu ade ler kawasan semak dekat2 tepi umh.
tp skang nih dah buat kawasan perumahan baru.
{sweat}kawasan dah xde semak2...
nampak gaya, kalau dorang x kutip jugak pasnih..
terpaksa ler buang kat tong sampah besar kat tepi highway
nak kuar umh tuh..tumpang tong sampah situ.
tp rasanye kene buang memalam ler{shy}{shy}

abzalia 10-21-2009 08:50 AM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by nurkasih (Post 64083)
Idea bernas... tapi kerja lebey sketlah abzalia{shy} Takderlah jadik tugu kemenangan anak bulus..hehehe

tuh jer la jalan terakhir yg lia nampak{shy}{shy}{shy}

abzalia 10-21-2009 08:52 AM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by azraf (Post 64113)
Rajin nya diorang bukak check satu-satu.. Saya biasa masukkan pasir dalam plastik lain, kemudian baru masukkan dalam sampah-sampah lain. Cadangan kak june, bungkus sket ngan surat khabar tu pun bernas gak... Boleh simpan, just in case sini pun tak nak angkat plak nanti ke... :)

{sweat}{sweat}tu ler...lia pun 1st time tgk orang bukak sampah
jam tuh jugak..check satu2..
selama nih duduk byk area, tp mmg x jumpa lg
pekerja yg sebegitu rajin nak bukak plastik sampah tu.
agaknyer sblm nih dorang pnh jumpa
sekilo emas dalam tong sampah kitorg kot{shy}{shy}{shy}

linda_gamble 10-21-2009 09:02 AM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
erm..payah jugak camtue ekk lia.
buat pelbagai cara pon tak jalan.
terpelajar sungguh orang yang angkut sampah tue.

abzalia 10-21-2009 09:07 AM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by linda_gamble (Post 64136)
erm..payah jugak camtue ekk lia.
buat pelbagai cara pon tak jalan.
terpelajar sungguh orang yang angkut sampah tue.

tuh yg lia ckp td..{shy}{shy}
agaknyer dorang penah jumpa emas dalam tong sampah tuh..
{ohmygod}{ohmygod}tuh yg korek lagik satu persatu pastik sampah tuh..
mane tau lepas nih jumpa sekarung duit ker..
sebakul intan belian ker..
muahahah{shy}{shy}{shy}
dulu mak penah bgtau yg dorang bukak pastik tuh
tp lia xpercaya...sbb x penah2 dibuat orang..
dan x penah tgk...kalau org nak bukak pun,
biasanya kat pusat pelupusan @ pembuangan sampah tuh..
ade ler...nih depan umh{sweat}{sweat}

June 10-21-2009 11:35 AM

*Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
1 Attachment(s)
begini cara akak buang pasir litter kucing. guna 2 atau 3 garbage beg dan ikat. pasir tu masukkan dlm newspaper & bungkus elok2.baru sumbat dlm garbage beg.kdg2 org angkat sampah buka gak.tp bila buka ada bau semerbak,durang tutup balik.bila akak bungkus bagus2 mcm tu,bau harum tak kuar {shy

http://forums.petfinder.my/attachmen...8&d=1256095855

ZuHRaH 10-21-2009 11:47 AM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by azraf (Post 64113)
Rajin nya diorang bukak check satu-satu.. Saya biasa masukkan pasir dalam plastik lain, kemudian baru masukkan dalam sampah-sampah lain. Cadangan kak june, bungkus sket ngan surat khabar tu pun bernas gak... Boleh simpan, just in case sini pun tak nak angkat plak nanti ke... :)

hmm betul.. saya pun biasa buat macam tu. tapi area rumah saya lori sampah tak amik sampah kat setiap rumah. kami semua kena buang kat satu tong besar kat tepi main road.

kalo kat area rumah kak lia ada tong besar camtu, boleh gak ikut cara ni kot...

FurKids 10-21-2009 12:29 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Wakakakakakaahhhh!!!! Guna shredded paper la, Lia ... aku punyer shredded paper bersama poo dan pee satu guni pun diorang angkat setiap kali walaupun harum semerbak daripada bau ammonia kencing diorang. Tapi semenjak aku semburkan "garbage enzyme" environment-friendly dan non-toxic tu yg dicairkan dgn air sebelum dan semasa mengalas poo box mereka dengan suratkhabar lama, bau amat kurang sebab enzyme tu neutralise bau dia. {good}

abzalia 10-21-2009 01:22 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by June (Post 64154)
begini cara akak buang pasir litter kucing. guna 2 atau 3 garbage beg dan ikat. pasir tu masukkan dlm newspaper & bungkus elok2.baru sumbat dlm garbage beg.kdg2 org angkat sampah buka gak.tp bila buka ada bau semerbak,durang tutup balik.bila akak bungkus bagus2 mcm tu,bau harum tak kuar {shy

http://forums.petfinder.my/attachmen...8&d=1256095855

huuhuhhu...{ohmygod}{ohmygod}hubby buat cam tuh ler kak june...
berlapis2 plastik dia buat...{sweat}
tp masalahnyer sampai ke lubang cacing dorang bukak..
xkira bau x bau (mane ade sampah x bau kan){sweat}
bersusah payah carik "emas permata, intan berlian" tuh...{nah}{nah}
wakakakaka...{shy}{shy}{shy}

abzalia 10-21-2009 01:25 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
[QUOTE=ZuHRaH;64157]hmm betul.. saya pun biasa buat macam tu. tapi area rumah saya lori sampah tak amik sampah kat setiap rumah. kami semua kena buang kat satu tong besar kat tepi main road.

kalo kat area rumah kak lia ada tong besar camtu, boleh gak ikut cara ni kot...[/QUOTE]

{victory}{victory}{good}setakat nih, tu jer la jalan penyelesaian yg nampak.
lepas nih memalam terpaksa la naik moto ngantar pasir tuh
g kat area tong besar tuh.
dorang x nak angkut, lantak ler...
janji x jadik tugu depan umh...
wakakakaka{shy}{shy}{shy}

abzalia 10-21-2009 01:34 PM

Re: *Lori xnak kutip sampah pasir..!!!*
 
Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 64164)
Wakakakakakaahhhh!!!! Guna shredded paper la, Lia ... aku punyer shredded paper bersama poo dan pee satu guni pun diorang angkat setiap kali walaupun harum semerbak daripada bau ammonia kencing diorang. Tapi semenjak aku semburkan "garbage enzyme" environment-friendly dan non-toxic tu yg dicairkan dgn air sebelum dan semasa mengalas poo box mereka dengan suratkhabar lama, bau amat kurang sebab enzyme tu neutralise bau dia. {good}

sis fk, {happy}
mane nak dapat mende tuh????
ade gambar x?{grin}
cara2 penggunaan dia cemane?
x dapat imejin ler selagi x nampak depan mata..{grin}
heheheh{shy}{shy}{shy}

{victory}{victory}sblm nih mmg guna shreaded paper..
abis satu bilik dorang sepah2kan sbb mende tuh ringan.
kalau dorang bleh guna litterbox yg jenis tutup tuh x pe jugak,
{ohmygod}nih dah beli tp dorang x nak guna.
dulu penah try, dorang takut nak masuk dalam tuh.
last2 lia bersihkan, pastuh mende tuh jadik perhiasan
tepi tv, tempat dorang main sorok2{ohmygod}{ohmygod}


All times are GMT +8. The time now is 05:18 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.