PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Recipes (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=76)
-   -   Kuih Raya..... (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2655)

hashimi 07-26-2009 10:35 PM

Kuih Raya.....
 
3 Attachment(s)
Menjelang aidilfitri jer....mesti korang sumer makan kueh dari aneka pelbagai..
tempahan pun meningkat bila menjelang ramadan. tp ader dah kat pejabat tu pakat2 dok oder dari sekarang. katanya xnak last2 minit...

so aper kata kita share story, recipe n kenangan manis makan kueh raya bersama...

adamyala 07-26-2009 10:37 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hashimi (Post 54797)
Menjelang aidilfitri jer....mesti korang sumer makan kueh dari aneka pelbagai..
tempahan pun meningkat bila menjelang ramadan. tp ader dah kat pejabat tu pakat2 dok oder dari sekarang. katanya xnak last2 minit...

so aper kata kita share story, recipe n kenangan manis makan kueh raya bersama...

mana tok penghulu nih ??
tok....oh tok....nak order kueh raya kat mem penghulu boleh ? {grin}{victory}

Zarul 07-26-2009 11:31 PM

Re: Kuih Raya.....
 
wah dah start mengorder kuih raya dah ke???{shy}

hatemetoday 07-27-2009 08:54 AM

Re: Kuih Raya.....
 
everytime raya ..rumah aku la paling boring...meja makan kosong tak ada kuih raya yg bewarna wani...yg ada mekanan2 berat cam..nasik, mihun, rendang etc....kalao anak2 jiran dtg raya..aku goreng nugget ...{shy}{shy}{shy}...aku ada beli biskut2 raya..tapi aku letak semua kat rumah mak aku kasik meriah sikit..sbb umah mak ramai orang dtg...{grin}

kalau ada pon jenis manisan...kek lapis sarawak yg mak mentua aku buat and kirim dari kuching...itu la pengalaman raya ku tiap2 tahun...oh ye telanjur...sape mo beli kek lapis..aku ada jual gak..insyaAllah puas hati...ekhem...kalau minat pm le aku yek...{shy}{shy}{shy}

adamyala 07-27-2009 09:05 AM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 54827)
everytime raya ..rumah aku la paling boring...meja makan kosong tak ada kuih raya yg bewarna wani...yg ada mekanan2 berat cam..nasik, mihun, rendang etc....kalao anak2 jiran dtg raya..aku goreng nugget ...{shy}{shy}{shy}...aku ada beli biskut2 raya..tapi aku letak semua kat rumah mak aku kasik meriah sikit..sbb umah mak ramai orang dtg...{grin}

kalau ada pon jenis manisan...kek lapis sarawak yg mak mentua aku buat and kirim dari kuching...itu la pengalaman raya ku tiap2 tahun...oh ye telanjur...sape mo beli kek lapis..aku ada jual gak..insyaAllah puas hati...ekhem...kalau minat pm le aku yek...{shy}{shy}{shy}

Ina ....kek lapis 2 {wink}

nanti akak PM okeh {good}{grin}

hashimi 07-27-2009 09:11 AM

Re: Kuih Raya.....
 
pagi2 membuta ni dengaq "kek lapis" ....adussss!!! pewrot bunyik2 trus....

fia86 07-27-2009 11:10 AM

Re: Kuih Raya.....
 
uiks? jap jek nak raye... bulan pose nak mai dah


hahaha fia xpandai wat beskot2.. sume serah kat kakak fia jek.. hehe sebab dia pandai oter2 resepi.. hahaha

fia leh tulun la.. tulun tengok jek.. hahaha

kalo bab masak, serah kat fia.. hehehe

nastygurlz 07-27-2009 11:16 AM

Re: Kuih Raya.....
 
sy ni nk kata pakar tu tkde la..tp leh gak la wt biskut nk cake ckit2..
biskut yg sy slalu wt tiap2 thn ialah cornfleks madu, almond london n tart nenas..yg lain2 tu mak sy wt..
slalu nyer ktorg start wt biskut 2minggu sblum raye..
sbb nyer kdg2 blum raye lg biskut dh nk abis {ohmygod}..abg2 sy mkn..
kira nyer smpat la wt lg sblum raye..

June 07-27-2009 11:35 AM

Kuih Raya.....
 
hmm!! samalah dgn aku.klu aku raya kat KL,kuih2 raya suma kat rmh mentua je.heheheheh!! ada yg dia buat,ada yg kita org beli buat tambah2 warna kuih kat rmh dia.klu aku balik KK,siap2 warning mak aku jgn beli apa2 lg.suma kuih muih aku borong dari KL.org Sabah ni suka sgt mkn kuih muih dari Semenanjung. {shy}{shy}{shy} tp rmh aku sendiri kat KL takde kuih muih.amik cukup2 utk mkn sendiri je.heheheheh!! mcm ko gak Ina.takde pengunjung sebab org tgk rmh sepi je.so jiran2 pun tak berani nak dtg.tp aku bg kuih muih kat jiran.segan gak tiap2 tahun takde apa2 buah tangan utk durang {shy}


Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 54827)
everytime raya ..rumah aku la paling boring...meja makan kosong tak ada kuih raya yg bewarna wani...yg ada mekanan2 berat cam..nasik, mihun, rendang etc....kalao anak2 jiran dtg raya..aku goreng nugget ...{shy}{shy}{shy}...aku ada beli biskut2 raya..tapi aku letak semua kat rumah mak aku kasik meriah sikit..sbb umah mak ramai orang dtg...{grin}

kalau ada pon jenis manisan...kek lapis sarawak yg mak mentua aku buat and kirim dari kuching...itu la pengalaman raya ku tiap2 tahun...oh ye telanjur...sape mo beli kek lapis..aku ada jual gak..insyaAllah puas hati...ekhem...kalau minat pm le aku yek...{shy}{shy}{shy}


linda_gamble 07-27-2009 02:38 PM

Re: Kuih Raya.....
 
kuih raya..oooo kuih raya ..
kalo arie raya lin memnag tak wat kuih raya pon
akak2 yang wat..pastue jual..patue tuk umah sendirie kat kg..tinggal serdak jerk lah...
yang cecantik semuer dah jual..
akak lin jual kuih tat gulung n memacam lagie (amboi promote nampak) hahhha..

tapie masyuk lin tengok...
skalie dapat rm6000 ..tapie sebulan memang jadik burung antu...{shy}{shy}{shy}

hashimi 07-27-2009 03:17 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by linda_gamble (Post 54929)
kuih raya..oooo kuih raya ..
kalo arie raya lin memnag tak wat kuih raya pon
akak2 yang wat..pastue jual..patue tuk umah sendirie kat kg..tinggal serdak jerk lah...
yang cecantik semuer dah jual..
akak lin jual kuih tat gulung n memacam lagie (amboi promote nampak) hahhha..

tapie masyuk lin tengok...
skalie dapat rm6000 ..tapie sebulan memang jadik burung antu...{shy}{shy}{shy}

huih....6 ribb..... kalah bisnes+gaji keja shimi.. tp tu la, time nk rayer je masyuk. kalo ari2 6 ribb,..pokcik doh kayo doh...

"sayo pon nok kayo jugo..."

hatemetoday 07-27-2009 03:29 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hashimi (Post 54938)
huih....6 ribb..... kalah bisnes+gaji keja shimi.. tp tu la, time nk rayer je masyuk. kalo ari2 6 ribb,..pokcik doh kayo doh...

"sayo pon nok kayo jugo..."

ahahahha...ai oso wan to be ...a (pause kejap) milion ehhh...{shy}{shy}

okeehh jemput makan yeee...*sajek kasik panas perot panas mata*

http://i127.photobucket.com/albums/p...o/S6303946.jpg

http://i127.photobucket.com/albums/p...o/S6303985.jpg

{grin}{shy}{shy}

hashimi 07-27-2009 03:33 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 54944)
ahahahha...ai oso wan to be ...a (pause kejap) milion ehhh...{shy}{shy}

okeehh jemput makan yeee...*sajek kasik panas perot panas mata*

http://i127.photobucket.com/albums/p...o/S6303946.jpg

http://i127.photobucket.com/albums/p...o/S6303985.jpg

{grin}{shy}{shy}

adooiiiiiii....punya sedap siottttt.......
tetiba pedih perut nieyh...lapar trus...{cry}{cry}

hatemetoday 07-27-2009 03:44 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hashimi (Post 54945)
adooiiiiiii....punya sedap siottttt.......
tetiba pedih perut nieyh...lapar trus...{cry}{cry}

sapa ada duit lebey bleh la blanja satos /dua ratos (ikut peten) bli sbijik....buat hias meja {shy}{shy}

hashimi 07-27-2009 03:48 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 54949)
sapa ada duit lebey bleh la blanja satos /dua ratos (ikut peten) bli sbijik....buat hias meja {shy}{shy}

uikkk, kek lapis mmg harga tu ker?{cry2}

hatemetoday 07-27-2009 04:00 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hashimi (Post 54951)
uikkk, kek lapis mmg harga tu ker?{cry2}

kalo harga kat sana aku bleh la ckp yg berpattern2/batik2 tu range dlm 120 ke atas la...lagik cantik pattern lagik remeh lagik up la harga...yg normal layered yg mcm gamba petama tu (ha yg tu MIL aku buat) tu standard la 80 camtu...sebijik kek telur gred A pakai 30 bijik bai...tapi lembut siot..melt in the mouth kekdahnye...tapi dlm banyak2 kek lapis aku paling suka Lapis India..blend of horlick, kelapa kering and layered with cadbury choc milk bar ...mak mentua aku guna setong cadbury bar yg nipih2 tu perghhh...kalo aku raye kat sana..aku la tukang susun setiap lapis..perghh bau dia..hermm...yg itu kalo oang dtg umah aku kasik adik badik aku ngan famili rapat jek rase...{shy}{shy} *lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

hashimi 07-27-2009 04:07 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 54956)
kalo harga kat sana aku bleh la ckp yg berpattern2/batik2 tu range dlm 120 ke atas la...lagik cantik pattern lagik remeh lagik up la harga...yg normal layered yg mcm gamba petama tu (ha yg tu MIL aku buat) tu standard la 80 camtu...sebijik kek telur gred A pakai 30 bijik bai...tapi lembut siot..melt in the mouth kekdahnye...tapi dlm banyak2 kek lapis aku paling suka Lapis India..blend of horlick, kelapa kering and layered with cadbury choc milk bar ...mak mentua aku guna setong cadbury bar yg nipih2 tu perghhh...kalo aku raye kat sana..aku la tukang susun setiap lapis..perghh bau dia..hermm...yg itu kalo oang dtg umah aku kasik adik badik aku ngan famili rapat jek rase...{shy}{shy} *lariiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

ooooo....ptut la mahal...
baca hatemetoday tulis pun dah teliurr dah...

adamyala 07-27-2009 04:26 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 54944)
ahahahha...ai oso wan to be ...a (pause kejap) milion ehhh...{shy}{shy}

okeehh jemput makan yeee...*sajek kasik panas perot panas mata*

http://i127.photobucket.com/albums/p...o/S6303946.jpg

http://i127.photobucket.com/albums/p...o/S6303985.jpg

{grin}{shy}{shy}

wawawaaaaa........{cry}{cry}{cry}

June 07-27-2009 04:28 PM

Kuih Raya.....
 
tau takpe.ini harga mahal sebag kerja remeh woh!! klu pakai tgn akak yg buat mesti tak jadi sebab tgn tak seni.heheheheh!! kena org yg berseni tangan buat ni.the art work very refine omputeh kata.

Ina, ko emaillah aku gambar & harga tiap corak.aku nak orderlah tahun ni.nak kasih kat mentua aku. {shy}

Quote:

Originally Posted by hashimi (Post 54957)
ooooo....ptut la mahal...
baca hatemetoday tulis pun dah teliurr dah...


Yong Katana Ashica 07-27-2009 04:31 PM

Re: Kuih Raya.....
 
Sayu… hati ini makin sayup
Rindu… terkenangkan desa permai
Wajah ayah bonda bermain di mata
Mengajak ku pulang ke desa
Di hari bahagia hari raya

Lama kutunggu
Bertemu di pagi mulia
Namun tidak kesampaian
Airmata jatuh berlinangan

Kuingin berulang manisnya bersama
Menyambut hari bahgia
Jarak memisahkan rindu pertemuan
Bilakah hasrat jadi nyata

Duhai ayah bonda ampunkan anakanda
Tak dapat beraya bersama
Jauh dari mata dekat dalam jiwa
Teguh kasihku tidak berubah


sedihnya. raya ni yong keje {cry}
duduk la kat KL ni beraya dengan caspian and PC kat office ni..{cry}
nanti sape˛ yang ada buat lemang / rendang, hantar˛ la kat menara celcom ni. {cry}
sedihnye{cry} blom raya lagi tapi da dapat rasa mesti sayu je raya nih{cry}
mama, ayah..kakak mintak ampun tak dapat balik lagi taun ni {cry}
taun lepas pon tak sempat nak balik raya {cry}


All times are GMT +8. The time now is 11:13 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.