PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Cats & Kittens (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=25)
-   -   tolong... kucing betina saya garang.... (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=5648)

effies 05-05-2011 11:30 PM

tolong... kucing betina saya garang....
 
kucing saya dh mengatai tapi bila hantar untuk mating, dia jadi terlalu garang...{ohmygod}
kalau dua tiga hari tak pe la... ini sampai dua tiga minggu masih lagi garang...{cry}
minta tunjuk ajar dari yg banyak pengalaman, macam mana nak atasi masalah ini??

saya ada 3 ekor kucing parsi tapi semua betina...

effies 05-06-2011 10:46 AM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
tolong la saya,,,,,{cry}{cry}

hidyrabdullah 05-06-2011 11:13 AM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
hye..

bleh sy tahu umur kucing awk tu?

sbb sy pun pernah alami masalah yg sama

kucing sy tiba2 garang..sbb dia on heat


so cr jantan tuk dia..tp xberhasil..sbb dia sngt2 garang ngan jantan tu..

smpai jantan tu pun takut...

so decide..to keep her je la kan dlm sngkar..sbb kalau lepas..dia lari..

tp mmg garang dat time..baru tau..dia xbrapa nak cukup umur lg time tu

so dah byk kali on heat..biar je dia..

pastu dah setahun lebih..dia on heat lg..so kali ni cr jantan tuk dia..

still garang jgk..tp xsegarang dulu la..tp...last2 menjadi jgk..dia cool down balik


sy rasa sbb..dia rasa xselamat kot ngan kucing lain...

selalu kat umah ngan kucing lain..bila kita hantar p mating tempat lain..dia nak biasakan diri tu yg dia jadi mcm garang tu..

dia amik masa almost 2 week jgk la dia nak ok...

tu pun dulu..masa 1st hantar mating..dia balik..dia jadi stress n garang sngt..

tp skang dah ok..n baru branak je aritu..sekor..hehehe..

kucing awk tu myb x biasa ngan kucing jantan kot..sbb mcm sy..sy ada 2 female kat umah...

ngan kucing tu je dia ok..ngan kucing lain mak aih..garang...huhu..nnti ok la tu..try la plan2...tp perlukan masa dia nak sesuaikan diri je kott

Felix The Cat 05-06-2011 11:33 AM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
Quote:

Originally Posted by effies (Post 95524)
kucing saya dh mengatai tapi bila hantar untuk mating, dia jadi terlalu garang...{ohmygod}
kalau dua tiga hari tak pe la... ini sampai dua tiga minggu masih lagi garang...{cry}
minta tunjuk ajar dari yg banyak pengalaman, macam mana nak atasi masalah ini??

saya ada 3 ekor kucing parsi tapi semua betina...

Salam Effies,

Senang je kalo nak mengatasi masalah garang nie.
G la hantar kucing Effies tu untuk SPAY.
Guarantee dia akan jadi LEBIH MANJA! {good}{victory}

effies 05-06-2011 11:39 AM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
Quote:

Originally Posted by hidyrabdullah (Post 95530)
hye..

bleh sy tahu umur kucing awk tu?

sbb sy pun pernah alami masalah yg sama

kucing sy tiba2 garang..sbb dia on heat


so cr jantan tuk dia..tp xberhasil..sbb dia sngt2 garang ngan jantan tu..

smpai jantan tu pun takut...

so decide..to keep her je la kan dlm sngkar..sbb kalau lepas..dia lari..

tp mmg garang dat time..baru tau..dia xbrapa nak cukup umur lg time tu

so dah byk kali on heat..biar je dia..

pastu dah setahun lebih..dia on heat lg..so kali ni cr jantan tuk dia..

still garang jgk..tp xsegarang dulu la..tp...last2 menjadi jgk..dia cool down balik


sy rasa sbb..dia rasa xselamat kot ngan kucing lain...

selalu kat umah ngan kucing lain..bila kita hantar p mating tempat lain..dia nak biasakan diri tu yg dia jadi mcm garang tu..

dia amik masa almost 2 week jgk la dia nak ok...

tu pun dulu..masa 1st hantar mating..dia balik..dia jadi stress n garang sngt..

tp skang dah ok..n baru branak je aritu..sekor..hehehe..

kucing awk tu myb x biasa ngan kucing jantan kot..sbb mcm sy..sy ada 2 female kat umah...

ngan kucing tu je dia ok..ngan kucing lain mak aih..garang...huhu..nnti ok la tu..try la plan2...tp perlukan masa dia nak sesuaikan diri je kott

oh thx... umur kucing baru 11 bulan..
ooo... patut la dia garang rupanya nak enjoy tak puas lain... {shy}

effies 05-06-2011 11:44 AM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
Quote:

Originally Posted by Felix The Cat (Post 95531)
Salam Effies,

Senang je kalo nak mengatasi masalah garang nie.
G la hantar kucing Effies tu untuk SPAY.
Guarantee dia akan jadi LEBIH MANJA! {good}{victory}

thx akak... kalau masuk umur 1.5 tahun tak berubah...
saya akan ikut nasihat akak...{catwink}

anizarina 05-06-2011 06:09 PM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
hurm..
rina dulu pernah nk cube mate kan bubuye. Before mate, ada lah tanya vet. Vet pernah cakap, klo boleh, matekan di rumah dia sendiri sbb tak nak dia shock. Sbb klau tetiba kene pergi ke rumah org lain, kucing kita takkan selesa. yang penting kucing kita (yg betina) bebetul on heat. After that, rina mmg dh nekad, if tak menjadi, nak spay kan bubuye. So, after 2 x tak menjadi, Bubuye di spay. Kini we already adopted one kitten. We plan to neuter kan dia once dah capai umur yang sesuai. {good}

hafiz90 05-06-2011 09:27 PM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
Quote:

Originally Posted by effies (Post 95533)
thx akak... kalau masuk umur 1.5 tahun tak berubah...
saya akan ikut nasihat akak...{catwink}

salam lama saya tak masuk sini sebab skrg tgh exam week
kes kucing betina garang
kiki saya dah selamat bersalin
4 anak tapi 2 dah mati tggl 2
ari tu kiki on heat sama jugak kes nye die muda lagi mase tu
for the first time die bsing saya bia je tapi kali kedua saya ade bagi mate ngan kucing orang die jadi garang gle smpai kucing jantan tu pun takut
kiki pn x brnk lagi la nampaknye tapi da stat diam balik.
tapi kali ke 3 saya ade jumpe sorg akak ni die kate cube bagi ngan kucing yang tua sikit so kucing jantan tu pandai sikit katenye
mula2 nak tgelak gak dengar kata kak tu
kak tu bagi pnjam seko kucing jantan die dalam 3-4 taun x silap
lepas tu bia seminggu dalam sangkar berdua tggu dalam beberapa minggu da nampak perut die kembang sikit
skrg da lahir dahhh.....

cuba la cari kucing yang tua sikit..... mane tau menjadi....

effies 05-07-2011 03:18 AM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
Quote:

Originally Posted by hafiz90 (Post 95542)
salam lama saya tak masuk sini sebab skrg tgh exam week
kes kucing betina garang
kiki saya dah selamat bersalin
4 anak tapi 2 dah mati tggl 2
ari tu kiki on heat sama jugak kes nye die muda lagi mase tu
for the first time die bsing saya bia je tapi kali kedua saya ade bagi mate ngan kucing orang die jadi garang gle smpai kucing jantan tu pun takut
kiki pn x brnk lagi la nampaknye tapi da stat diam balik.
tapi kali ke 3 saya ade jumpe sorg akak ni die kate cube bagi ngan kucing yang tua sikit so kucing jantan tu pandai sikit katenye
mula2 nak tgelak gak dengar kata kak tu
kak tu bagi pnjam seko kucing jantan die dalam 3-4 taun x silap
lepas tu bia seminggu dalam sangkar berdua tggu dalam beberapa minggu da nampak perut die kembang sikit
skrg da lahir dahhh.....

cuba la cari kucing yang tua sikit..... mane tau menjadi....

thx... kerana membantu....{good} good info...

wann12 05-11-2011 05:41 PM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
kucing sy pun garang jugak..yg AMAT! {sweat} pantang tgk kucing lain tros bising..smpai tgn sy pun penah kne gigit sbb ada bau kucing lain..masalahnya dah spay..tp still garan..any tips?

anizarina 05-12-2011 01:20 PM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
Quote:

Originally Posted by wann12 (Post 95584)
kucing sy pun garang jugak..yg AMAT! {sweat} pantang tgk kucing lain tros bising..smpai tgn sy pun penah kne gigit sbb ada bau kucing lain..masalahnya dah spay..tp still garan..any tips?

anak bulus tunggal ke nie? Bubuye dulu mmg macam nie...

hanissyazwan 06-06-2011 11:36 PM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
Quote:

Originally Posted by effies (Post 95524)
kucing saya dh mengatai tapi bila hantar untuk mating, dia jadi terlalu garang...{ohmygod}
kalau dua tiga hari tak pe la... ini sampai dua tiga minggu masih lagi garang...{cry}
minta tunjuk ajar dari yg banyak pengalaman, macam mana nak atasi masalah ini??

saya ada 3 ekor kucing parsi tapi semua betina...

setiap kali dia garang awak pukul dia dengan lidi.ambil seikat lidi dan pukul dia... jgn bimbang dia sakit sikit je... bila dia dah takut kpd awak...
awak try beri dia makan... dgn tangan awk... 2minggu jadi baik lah dia.....{good}{good}{good}

Btyizzny 12-28-2017 01:31 PM

Re: tolong... kucing betina saya garang....
 
Kucing betina saya pun garang. Umur dia dah 2 tahun. But, still garang. Saya bawak dia g mating tapi tak menjadi. Sebab dia terlalu garang dengan jantan tu. Apa perlu saya buat? Tolong!{mcry}


All times are GMT +8. The time now is 02:38 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.