PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Rescuers & Fosterers (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=14)
-   -   please help me (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=4132)

bytzul 03-09-2010 09:10 PM

please help me
 
i have 5 kittens that has lost his mummy 2 days ago. they'll only 5 days old. his mummy already went to heaven coz she get bitten by wild dogs. she's been missing about 2 days ago and this morning i found her dead at my neighbor backyard. please help me on how to take care of this poor kittens. How to feed them. how many times a day to feed them. using what item to give them milk. and why this baby kitten alwayz cry. please please help me

Pak Lubis 03-10-2010 12:54 AM

Re: please help me
 
They cry because they are hungry...you hv to bottle feed them with powdered milk for kitten.. Or otherwise use syringe (without needle) to feed them which is much easier than using bottle.. Place the syringe by the side of the mouth and press slowly. Care should be taken not to allow the milk into the lung.Give them for every 2 hours. Cleanliness should be observed.

Make sure you massage their 'backside ' to stimulate their need to poo and pee so that they will not suffer constipation.

Why not you find a mummy cat to nurse these kitten..? Many failed to raise the kitten of less than 10 days old by bottle or syringe feeding including me although a few are sucessful. Hope you are one of the few.

Coput 03-10-2010 04:06 AM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by bytzul (Post 77666)
i have 5 kittens that has lost his mummy 2 days ago. they'll only 5 days old. his mummy already went to heaven coz she get bitten by wild dogs. she's been missing about 2 days ago and this morning i found her dead at my neighbor backyard. please help me on how to take care of this poor kittens. How to feed them. how many times a day to feed them. using what item to give them milk. and why this baby kitten alwayz cry. please please help me

sorry for that horrible news..its a bit hard to feed 5 of them. i do had the same experience, i tried to feed them using syringe.i bought the milk from pet shop..(ask the staff the best one).. i fed them every time they cry..and i swab their 'ehem-ehem' using warm wet cotton so that they can urinate easily...i agree with pak lubis..they were not survived. one by one RIP..felt guilty but try to accpt it..zul,try hardly to find their new mama..dpt curik susu ckit jadi la..i ade 2 mama baru bersalin..tu pon kucing jiran tumpang susu jgk.. gud luck{good}

Pak Lubis 03-10-2010 05:26 PM

Re: please help me
 
I do have a mummy cat who is still nursing her 2 kitten but I hv taken 2 orphan kitten of 2 weeks old frm a member of PF to nurse with my mummy cat with her 2 kitten

bytzul 03-11-2010 02:33 AM

Re: please help me
 
Thanks pak lubis n coput
saya dah buat dah mcm 2 tapi anak2 kucing ni x nak minum dah try guna syringe and bottle dua2 x nak. sy buat jugak atleast aderla diaorg minum sket. saya dah lap ehem2 diaorg ader semua kencing. alhamdullillah. tali pusat diaorgpun ader yg belum tanggal lagi. td saya g pet clinic bli barang2 kucing. dr advice suruh lap pusat pakai iodin. mata diorg pun baru bukak hari ni. saya ader buat bantal panas utk diaorg panaskan badan. (mskkan air dlm plastik then ikat then lapik ngan kain batik tebal skit so diaorg leh sandar kat tepi or on top supaya bdn panas sket.

eeee saya sedih sgt coz worst part is dlm 3 bulan ni 4 ekor kucing saya mati kena gigit anjing liar, semua i tanam kat blakang umah. saya nak kurung tp kesian tgk diorg teriaw iaw.

the history is, anak kucing yg ni kawin dgn kucing kesayangan saya yg mula2 mati 3 bulan lepas coz kene gigit wild dog 2, nama dia utip. anak yg ni ader yg exactly mcm utip atleast ader la memory zuriat dia tinggal kat saya, jd klu semua pergi satu2 sedih sgt saya ni. dah mummy dia mati dlm keadaan yg menyedihkan. habis perut dia terburai. mummy dia nama scared, psl dia mmg takut ngan org. dia x penah keluar rumah tp on that day saya blk umah mak coz saya sakit (saya ader 1st stage womb cancer tp bln 12 2009 dah operate dah n now on medication, n saya xde anak n x boleh ader for these few year 2 yg cat saya byk. 2 yg sy syg cat2 ni mcm anak saya) dan bile kekdg sakit saya dtg balik jd saya akan balik umah mak saya, maybe Scared cari saya tu yg buat dia kluar rumah n this thing happen that why saya sedih sesangat. saya syg sgtx99 ngan kucing. dulu saya ader 12 ekor kucing. tapi satu2 mati last2 tinggal 3. tp klu campur yg 5 ni byk balik kucing saya. tp klu mati......... saya nak pisah ngan kucing pun x sanggup.

anak2 kucing ni tido dlm my bedroom ngan saya n hubby. 2 yg sedih sgt bile dgr diaorg nangis. bile diorg nangis pun nangis huhuhuhu...sori saya dah melalut sgt2 dah ni.

ader sesiapa leh tolong bg tumpang susu. saya takut jugak these kittens will not ...............saya tinggal kat Taman Lestari Perdana, Seri Kembangan dkt ngan equine park n Taman puncak jalil. Selangor

Pak Lubis 03-11-2010 10:50 AM

Re: please help me
 
kalau guna syringe pastikan dimasukkan dari sebelah tepi mulutnya dan tekan syringe pelan2 .. Kalau dah puas anak kucing akan tolak.. Mmg anak kucing minum sikit je tetapi kena bg selalu.

Harap beri perkembangan tntg anak2 kucing ini.

bytzul 03-11-2010 10:19 PM

Re: please help me
 
ooo patutla. mmg anak kcg ni minum tp skit sgt. ingatkan diaorg xnak. alhamdullilah hari ni okay skit. bg guna botol susu diaorg xnak sgt, guna syringe okay sikit. 2 yg pkr atleast aderla minum skit dri x minum lagsung. tali pusat pun ade yg dah tanggal. dah sapu iodin dah. about wee wee 2 okay so far lepas masa lap kat situ bleh kate semua mcm diam sikit n kencing byk. tp xder pun berak. mmg belum lagi ye. maaf ye saya byk tanya psl slalu mummy cat yg buat semua ni. ni first time i buat benda ni. terima kasih yer atas semua pertolongan. saya harap baby cat ni leh survive. sambil2 tu saya ader gak g cari mummy cat yg tgh menyusukan anak tp x jumpe lagi.

nanti aper2 saya akan bg latest news about these kittens. eh lagi satu kalau bg baby cat ni cat food yg basah 2 boleh x?

Pak Lubis 03-12-2010 02:42 AM

Re: please help me
 
Jangan bg dulu makanan apa2.. Rasanya gigi geraham dan taring nya pun belum tumbuh. Bagi susu je dulu walau pun minum sikit tetapi beri selalu.. Dan jgn lupa .. Massage 'anu' nya.. Supaya jgn sembilit.

Jgn bg susu lembu atau susu utk maknusia.. Nanti cirit birit. Susu kambing adalah terbaik. Kalau tak dapat ibu kucing utk jadi ibu tumpang cuba cari ibu arnap yg susukan anak dan tumpangkan dia (ini pengalaman saya ).

Jangan biarkan dia kesejukan.. Kalau perlu guna lampu mentol yg digantung diatasnya untuk memanaskan.

Kucing saya yg minum susu ibu beraknya selepas 25 hari.
Lebih kurang 1 bulan boleh lah bg makanan basah..

bytzul 03-12-2010 02:57 AM

Re: please help me
 
susu saya beli kat vet, milk for kitten lupe lak brand ape. so far tdi kul 1 pagi tadi ader bagi lagi susu, lap bg depa wee wee.

kali ni dah mcm senang sikit. masa yg lepas2 susah sgt nak bagi minum maybe depa x biasa. yg ni ok. jd memang time ni lum berak lagi la ye...

guna bantal panas tu boleh x? pasal skang depa dlm almari baju saya dlm bilik saya. saya kosongkan almari then letak kain, baju alaskan dlm 4 helai. nak kene pasangkan lampu mentol lagi ker? kalau kene nanti saya suruh hubby pasangkan.

ade yang sekor tu tgh saya bagi susu baby lain, dia naik atas alas kain saya then amik position then kencing. 2 bermakna dah kira ok la ye. psl dia boleh kencing sendiri.. tapi saya lap jugak semua nyer setiap kali lepas minum.

terima kasih ye pak lubis atas nasihat dan concern yg pak lubis bagi kat saya. x tau mcm mana nak balas jasa baik pak lubis. Hanya Allah saja yg dapat membalasnya.. Amin..

Pak Lubis 03-12-2010 04:11 AM

Re: please help me
 
mentol tu tak perlu .. Kalau dia org dah panas.. Kalau alas surat khabar lama atau kertas yg cepat serap ada lebih baik sebagai alas.. Kalau dia kencing .. Buang aje.. Dan tukar baru.. Bersih sikit.. Kalau 5 ekor selalu kencing banjir nnti bilik dan pakaian cik puan yg dalam almari akan tercemar..
cuba letakkan anak kucing dalam kotak atau bekas plastik dan alas dgn kain dan surat khabar.
Anak kucing tiada ibu amat sensitif.. Kalau ada ibu lain cerita.. Ibu kucing selalu bersihkan anunya dengan menjilat selepas dia melepas..
Jgn biarkan bontotnya basah.. Lap selalu sambil massage ..kerana mungkin dia kencing. Perhatikan di bhgian duburnya untuk kesan2 darah.. Kalau ada ..jangan lmbt .. Bawk ke klinik..
Kalau massage jgn smpai melecet dan kalau mengiow2 masa massage macm kesakitan .. Bwk juga klinik,.
Kalau ada apa2 persoalan boleh tel saya 012 5272122. Apa yg saya boleh bgtau saya akan bgtau melalui pengalaman saya, walaupun saya gagal utk membesarkan 4 ekor anak kucing tak beribu.. Semua mati selepas 14 hari saya jaga. Kalau di forum mungkin saya lmbt jawap.

bytzul 03-12-2010 07:14 PM

Re: please help me
 
baiklah. nanti saya akan bg latest news about these kittens..so far macam biasa bagi minum, tukar kain, lap, massage, tp lepas buat semua lama bila letak balik kat tempat dia, depa nangis. lama gak la baru diam. ader gak cek kot2 ader darah ke so far xde. klu ader aper 2 yg urgent saya kol ye. anyway thanks.

Pak Lubis 03-13-2010 02:27 AM

Re: please help me
 
Saya berdoa semuga cik puan berjaya memeliharanya sehingga melepasi 5 minggu . Satu kejayaan buat cik.. Ramai yg gagal..

bytzul 03-14-2010 09:07 PM

Re: please help me
 
baby2 ni semua dah pandai minum pakai botol. tapi lama gak la nak bg depa ni kenyang yela dekat sejam lebihla skali bagi minum. alhamdullilah mata semua dah bukak, tali pusat dah tanggal, sekarang ni saya dah pandaila sikit2 bg minum sebelum x tau nak ckp ape baby2 ni nangis saya nangis gak. baru 3 ekor yang dah berak. 2 lagi belum. baby2 ni skang dah gemuk skit. bulu pun dah ok. cuma yang kecik skali je risau, psl badan dia kecik sgt compare to others. minum pun sikit tapi dah berak dah alhamdullilah xde darah. .. mintak2 la semua survive. =)


Saya nak upload gambar tapi x reti. nak bagi tengok perkembangan baby2 ni.
terima kasih diatas semua tunjuk ajar.

lagi satu jgnla panggil saya cik puan. segan la malu saya panggil bety jer ye. terima kasih

Pak Lubis 03-14-2010 10:44 PM

Re: please help me
 
Satu perkembangan yg positif.. Ok lah saya panggil betty je..
Betty harus hati2.. Anak2 kucing tersebut masih dalam usia yg boleh dikatakan amat sensitif.. Teruskan spt mana yg Betty buat sekarang. Beri perhatian pada kebersihan pada botol susu, kebersihan tempat nya serta suhu tempat nya. Anak kucing belum pandai sesuai diri dalam keadaan suhu yg berubah2.
Betty kena sentiasa lihat bhgian 'anunya' untuk pastikan tiada membengkak atau kesan darah dan pastikan juga tidak ada cirit birit. Kalau ini dapat diatasi, INSYAALLAH Betty akan berjaya dalam membesarkan anak2 kucing ini melepasi umurnya yg kurang sensitif.
Cuba ambil perhatian lebih pada anak kucing yg kecil. Selalunya kalau ada yg kecil rasanya yg itu betina atau mungkin ada yg tak kena.

bytzul 03-14-2010 11:50 PM

Re: please help me
 
ha tadi baru bg minum lagi skali, yg kecil tu cirit birit kot psl masa nak lapdia td, kat situ dah ader kesan cirit dah kaler kuning brown. minum susu okay. kencing okay kaler x kuning pekat. tapi tengok kat anu dia x bengkak. tapi risau psl cirit tu. ari tanya vet dia kate lepas 2 bulan baru cucuk (luper lak ape cucuk aper). klu dia cirit tapi anu x bengkak atau merah xpekan? ke nak bawak gi vet.

INSYAALLAH berjaya... yeah doa - doakan yek. acih.
umur kritikal sampai brape lame ek.. takut gak

Pak Lubis 03-15-2010 08:18 PM

Re: please help me
 
cucuk tu rasanya untuk vaccine immune penyakit. Selalunya anak kucing baru lahir dapat 'anti body' dari susu ibu yg awal di panggil 'colostrum'. Lepas tu dah tak ada 'colostrum' dan kita kena cucuk kat klinik untuk beri antibody bagi penyakit tertentu. Tetapi kena tunggu anak kucing umur 2 bulan keatas.

Kalau ciritnya sekali aje tak ape.. Tetapi kalau kerap sgt kena bwk le ke klinik, takut nnti dia dehydrate.(kurang air didalam badan). Kalau semua anak kucing tu cirit mungkin susu tak sesuai agaknya.

Umur yg melepasi umur kritikal bg anak kucing ketiadaan ibu saya tak dapt bg tau yg sebenar . Melalui bahan2 rujukan, ada kata umur 4 minggu dan ada kata 6 minggu.

bytzul 03-16-2010 09:59 PM

Re: please help me
 
Salam, sekarang baby2 kucing 2 dlm keadaan terkawal. minum pun dah banyak. xde lagi cirit birit. alhamdullillah dah ok. cuma yang kecik tu jela risau sikit. minum, kencing, berak ok tapi kurus kering mcm x cukup zat je. takut jugak nengoknya. mungkin mcm yg pak lubis ckp maybe dia girl2. mcm mana nak tau baby ni girl2 ke bobot? biasanya dulu saya tunggu diaorg beasar baru tau. klu kecik cenggini leh tau x?

yg cirit ari tu, bengkak kat anunya the next day dah okay.
INSYAALLAH ok hendaknya.

Lagi satu nak tanya. ader sekor lagi kucin saya tu, nama dia oges kucing jantan umur 2 tahun. dia suka je spray merata2 lagi ader tempat dia nak spray. before this dialah yang paling tertib. klu poo poo kat tptnya, kencing x penah merata2 mcm ni, x penah panjat meja. tapi sejak kucing kat umah ni dah tinggal 3 x termasuk yg 5 tu. terus dia jadi macam ni. (yang 3 tu 2 boboy(oges n aiant), 1 girl2 (omel)). kenapa yek?

Pak Lubis 03-16-2010 11:56 PM

Re: please help me
 
kucing jantan yg kencing spray sana sini tu dia tandakan dia punya teritory.. Agaknya kucing lain dah tak ada dia anggap kawasan tu dibawah jagaan dia.. Jadi dia tanda le..

Kalau dia kencing bukan spray tapi bertakung sana sini dan tak gunakan tempat yg dia sediakan .. Tu rasanya kucing bermasaalah.

Banyak pendapat yg mengatakan cara nak hentikannya adalah melalui pemandulan dan bnyk terbukti ianya berjaya.

Syukur .. Anak kucing Betty sihat..tak apa dia kecil ..asalkan dia sihat.. Mungkin memang bakanya atau bapanya jenis kecil.

Perlu ingat jika kucing betina yg selalu merayap , melahirkan banyak anak tidak semesti nya anak2 kucing tsbt mempunyai bapa yg sama. Kemungkinan ia mempunyai bapa yg berlainan adalah besar.

Sebabnya begini.. Apabila kucing betina 'on heat' dan berkahwin dgn sekor kucing jantan, dia (kucing betina) serta merta keluarkan benih telurnya dan persenyawaan mungkin berlaku. Dan esoknya dia akan kahwin lagi dgn kucing jantan lain pula.. dan terus keluarkan benih telurnya dan persenyawaan berlaku .. Dan esok dgn kucing jantan pulak dan begitulah seterusnya.

Itu lah sebabnya kita lihat ibu kucing yg lahirkan anak yg banyak terdiri dari berbagai kaler, saiz dan kadang tiada kena mengena langsung dgn ibu kucing dan bapa kucing yg kita nampak dia berkahwin.

Pernah juga terdapat dalam beberapa ekor anak kucing yg dilahir oleh ibu berbulu pendek terdapat seekor anak kucing berbulu panjang.

Walau bagaimanapun ia tidaklah melibatkan 'mating' yg kita lakukan secara kurungan kerana hnya terdapat seekor kucing jantan sahaja berkawin dgn kucing betina.

bytzul 03-17-2010 09:23 PM

Re: please help me
 
aduh pak lubis, saya jadi risau lak lepas baca thread pak lubis berkenaan 'jiran yang kejam'. story dlm tu yg membuatkan saya risau. yela berkenaan baby2 ni. dah dua hari dah baby2 ni x berak. perut pun bulat semacam je. ader gak urut2, ade yg mcm nak tido masa kene urut tp ader gak yang xnak. takut lak jadi mcm kes anak2 kucing tu. nak kene bawak gi vet ke?

Pak Lubis 03-17-2010 09:51 PM

Re: please help me
 
Perhatikan bhg duburnya.. Ada bengkak dan merah ?.. Cuba lap dgn kain atau tisu paper putih.. Ada kesan darah ?. Kalau tak ada tak apa ?Anak kucing bukan selalu sgt berak, tambahan pula mereka minum susu sahaja .. Tetapi tak adalah sampai tak ada langsung..

Ada kah kalau massage bwah perutnya dan dubur dia jerit jerit.. Kalau dia jerit pasti dia sakit.. Kalau dia relek dan suka dia tiada masaalah.. Ini lah yg terjadi dengan anak kucing yg mati dlm jagaan saya. Bila urut dia jerit2.. Esok dan lusa abis semua mati.

Kalau tak ada tanda dia sakit tak perlu risau. Nak puas hati boleh bawa ke klinik jika kewangan bukan masaalah Betty.

bytzul 03-20-2010 12:27 AM

Re: please help me
 
sihat kot semua. cuma risau tak berak je. tapi klu urut2 tu okay ader g siap nak tido lagi. kiut sgt. mula2 dulu ader gak jerit2 tp sekarang dah biasa kot. xde dah jerit2. Part kewangan tu masalah jugak tu psl hubby keje sorang saya xleh keje 'unfit to work' kate doktor. pasai saya baru lepas buat operation ketumbuhan pagkal rahim. sis tu dr dah buang dah so skarang on medication tp dah okat dah INSYAALLAH. tu yang ader bk masa jaga anak2 kucin ni.

pak lubis tau x kat mana vet g murah2 tp yg ok la. ni nak standby duit tuk vaccin baby2 ni nanti.

terima kasih.

bytzul 03-21-2010 06:53 PM

Re: please help me
 
anak kucing2 ni dah ok dah. cuma yg kecik skali tu mata dia plak kena infection. nak kene asingkan ke atau x?

anak2 kucin ni suka kena massage siap tido2 lagi. anak2 kucin yang lain alhamdullilah sihat.
part kewangan tu mmg ade poblem psl hubby yg keje sorang. pak lubis tau x kat mana vet2 g charge dia ok x mahal sgt. vet kat sini agak mahal jugak. belum ubat jumpa doktor je dia punya const fee je dah RM15 per cat. belum cucuk itu ini. biasanya klu cucuk yg lepas 2 blan tu. kos dia dlm brape ye. nak kumpul duit standby utk anak2 kucing ni hehehe...

Pak Lubis 03-21-2010 10:59 PM

Re: please help me
 
Tak tau .. Mana vet yg murah.. Saya selalu buat sendiri berkaitan yg mana tak perlu bwk kekelinik.. Spt ubat cacing dan kutu.. Beli ubat ini kat petshop.. Tak perlu bayar consultation fee.
Tntang yg sakit mata pun saya ubat sendiri.. Pergi kat farmasi.. Di Sri Kembangan bnyk farmasi, kalau tidak gi kat Watson di Jusco Equines Park ..Beli ubat sakit mata (sore eyes) untuk manusia, titik kat mata yg sakit 2 kali sehari. Saya guna jenama Nicol.. Ada beberapa kucing yg telah baik dlm tempoh 3 hari. Malah sekarang pun ada yg sakit mata dan dah pulih.. Tu hari mata tertutup sebelah mcm pirate.
Takut juga jangkit tapi tgk kucing lain ok je..

moggies 03-24-2010 02:02 PM

Re: please help me
 
hi bztul,

vet mesra kat bangi (seksyen 7 dekat shell) takde consultation fees. byr ubat je. i think the putrajaya precint 15 pun ada. dekat dgn mydin, depan kedai dobi. harga ubat agak reasonable.
the one kat putrajaya tutup awal, dlm pukul 6pm.
blh try call.

KLINIK HAIWAN & SURGERI MESRA (Open daily: 11.30am-9.30pm)
Tel: 03-89250121
Add: No. 2A, Jln 7/7A, Seksyen 7, Bandar baru Bangi

Putrajaya branch
Tel: 03-88810121
Add: No 74, Jln Diplomatik, Presint 15

Good luck!

bytzul 03-24-2010 06:04 PM

Re: please help me
 
okay terima kasih nanti bety g beli ubat mata tu. dah dua baby kucing yg sakit mata. sebelum ni bety setiap kali bagi baby2 kucin ni susu, bety lap mata dia ngan air suam panas slps bety lap mata dua2 ekor kucin tu dah x jd pirate bleh la terbukak...

tapi bety masih risau gak ngan si kecik psl badan dia makin lama makin kecik. minum susu ok cuma smalam bety rasa dia sakit psl badan dia dah lembik nak bangun pun x boleh nak kluar suara bunyi meow pun x leh, bety dah nangis dah smalam..psl smalam bety bagi susu lambat (bety pun sebenarnya x sihat sgt, baru lepas operate buang kanser pangkal rahim (1st stage). sekarang on medication. tu yang boleh jaga kucin sepenuh masa psl bety buat masa sekarang masih 'unfit to work' kata doktor tapi bile datang sakit, tu yang x brapa leh bangun tu yang lambat bagi kucing minum.)nasib baik lepas urut2 bagi susu pelan2 okay sikit... risau sgt dah tapi alhamdullilah hari ini dah nampak cergas sikit.

terima kasih banyak2 ye nanti bety survey clinic2 tu.

tayarsotong 03-25-2010 03:43 PM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by moggies (Post 78267)
hi bztul,

vet mesra kat bangi (seksyen 7 dekat shell) takde consultation fees. byr ubat je. i think the putrajaya precint 15 pun ada. dekat dgn mydin, depan kedai dobi. harga ubat agak reasonable.
the one kat putrajaya tutup awal, dlm pukul 6pm.
blh try call.

rudy bro,
aritu i gi both mesra bangi and presint diplomatik mcm mahal je.
and tak brp nak efficient la ubat dia..

bytzul,
kalau takde mslh transportation, bole gi govt vet kat jln bukit, kajang or kat cheras. tp operation hour dorg tu kejap je. biasanya smpi lunch hour je.
saya dok equine gak, kalau nak gi govt vert kat kajang tu, dlm 15-20mins je

moggies 03-25-2010 04:33 PM

Re: please help me
 
hi tayarsotong,

yanty here (mrs moggies) :).

ha a, mesra it's not that cheap but compared to others yg charge for consultation sampai rm15 per cat, mesra's charges kira agak reasonable jugak la pasal mesra takde consultation fee. byr ubat jer. summore, the one in bandar baru bangi tu bukak sampai pukul 9.30mlm. in case of emergency after working hours, tu jer la yg paling dekat.

paling murah mmg la govt vet kat kajang tu. dah la murah, ubat pun dpt byk n sgt berkesan.

tayarsotong 03-25-2010 05:03 PM

Re: please help me
 
o0o0o.. kak yanty rupanya.
igtkn abg rudy tadi..
aritu igt nak ikut prinz visit your place, tp mcm dah malam sgt and i pun dah merantok {zzz}

price wise, i think mesra dgn babypet kat sini lebih kurang je.
aritu i ada 2cats sesema, satu i antar gi babypet and lagi satu ke mesra.
purpose: as a consumer, i want to get the best value for my money {happy}
so, kena rajin sikit le..
babypet charged rm44 (consultation + lysine + antibiotic), while mesra bangi charged rm45 (1jab + multivit + antibiotic).
after a week, cat under babypet medication recovered {good}, tp yg mesra nya medication tak baik2 lagi. in fact, until today choko tu still sneezing {cry2}.
my experience kat mesra putrajaya pun sama, but i'll keep the story to myself.
i bukan le nak kondem or promote mana2 vet, but this is only my own experience + opinion {happy}

thini 03-26-2010 03:28 PM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by tayarsotong (Post 78336)
o0o0o.. kak yanty rupanya.
igtkn abg rudy tadi..
aritu igt nak ikut prinz visit your place, tp mcm dah malam sgt and i pun dah merantok {zzz}

price wise, i think mesra dgn babypet kat sini lebih kurang je.
aritu i ada 2cats sesema, satu i antar gi babypet and lagi satu ke mesra.
purpose: as a consumer, i want to get the best value for my money {happy}
so, kena rajin sikit le..
babypet charged rm44 (consultation + lysine + antibiotic), while mesra bangi charged rm45 (1jab + multivit + antibiotic).
after a week, cat under babypet medication recovered {good}, tp yg mesra nya medication tak baik2 lagi. in fact, until today choko tu still sneezing {cry2}.
my experience kat mesra putrajaya pun sama, but i'll keep the story to myself.
i bukan le nak kondem or promote mana2 vet, but this is only my own experience + opinion {happy}

{cool} I biasa gi Mesra, just to buy kibbles, tak pernah pulak untuk consultation.. Babypet kat mana?

tayarsotong 03-29-2010 02:19 PM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by thini (Post 78371)
{cool} I biasa gi Mesra, just to buy kibbles, tak pernah pulak untuk consultation.. Babypet kat mana?

specific address tak tau le {shy}
tp kalau location, just near to Jusco Equine Park.
ada dua vet kat situ. one is Babypet, the other is St Angel Equine Park.
biasanya for medication or treatment i bawa gi babypet, kalau beli petfood ke pet stuff ke kat st angel {happy}

thini 03-30-2010 10:47 PM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by tayarsotong (Post 78431)
specific address tak tau le {shy}
tp kalau location, just near to Jusco Equine Park.
ada dua vet kat situ. one is Babypet, the other is St Angel Equine Park.
biasanya for medication or treatment i bawa gi babypet, kalau beli petfood ke pet stuff ke kat st angel {happy}

Oo, dekat St.Agnel tu ke, tak perasan la pulak - tak per nanti gi carik:D tq{victory}

bytzul 03-31-2010 01:05 AM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by Pak Lubis (Post 77727)
kalau guna syringe pastikan dimasukkan dari sebelah tepi mulutnya dan tekan syringe pelan2 .. Kalau dah puas anak kucing akan tolak.. Mmg anak kucing minum sikit je tetapi kena bg selalu.

Harap beri perkembangan tntg anak2 kucing ini.

{cry}Salam, paklubis bety gagal... anak kucing (tecik nama dia)yg paling kecik tu dah xde dah. tadi dia tinggalkan bety.... the story is before ni dia dah okay dah tapi tgh hari tadi masa nak bagi susu dlm kul 2 bety bukak je kotak tgk dia kene tindih ngan anak kucing yg lain sampai kepala dia dah bengkok n seluruh badan n kepala lembik terlentok je. masa tu urut2 then dah okay sikit boleh meow. minum sikit je la. then bety asingkan tpt tido dia ngan yg lain... petang okay... tapi malam tadi tgk2 dah mati....bety x berjaya.. semoga ALLAH ampun dosa bety mana tahu kalau2 bety salah jaga. bety x pandai jaga anak kucin tanpa mummyni{cry}{cry}{cry}... bety ngan hubby dah buat sedaya yang boleh. dah dekat sebulan dah bety ingat bety berjaya jaga semua anak2 kucing ni tapi...(xpe bety redha kerana dah lama tecik sakit pastu sihat, sakit pastu sihat balik, sakit pastu sihat tapi kali ni dia betul2 tinggalkan bety. saiz badan dia pun compare dgn yg lain berbeza sgt maybe psl tu asyik sakit je.. xpe sekarang dia dah gi jumpa mummy dia (scared) kat heaven. moga diaorg hapy){cry}{cry}{cry}{cry}{cry}

sekarang ni tinggal empat. alhamdullilah yg empat ni sihat sejahtera.semoga ALLAH panjangkan umur anak2 kucin yang 4 ni. amin

bytzul 03-31-2010 02:02 AM

Re: please help me
 
1 Attachment(s)
ni gambar tecik masa sihat, dah pandai minum pakai botol.....{cry}

bytzul 03-31-2010 02:30 AM

Re: please help me
 
3 Attachment(s)
ni gambar mummy dia,(scared) lepas beranak

3rd picture - scared n adik die (omel - tgh pragnent nih tunggu masa nak beranak maybe lagi 2/3 minggu)

***tecik yg kat mummy dia yg nampak kepala ngan bontot merah tu.... memang dari kecik di dah x sihat lagi...

Pak Lubis 03-31-2010 08:40 PM

Re: please help me
 
Salam ...Betty sudah buat yg terbaik dan pada pendapat saya Betty tidak bersalah. Malah Betty telah berjaya menjaganya dalam masa sebulan. Saya hanya dapat menjaga anak kucing saya selama 14 hari.

Betty masih ada 4 ekor lagi anak kucing tetapi saya kehilangan semua anak2 kucing saya. Saya memang 'tabik' pada Betty kerana telah membela anak2 kucing tersebut melebehi dari tempoh saya bela anak kucing.
Saya faham perasaan Betty kerana saya pernah mengalaminya walaubagaimana pun jangan patah semangat..dan juga banyak banyak bersabar.

Teruskan usha Betty untuk menjaga 4 ekor lagi yg harus diambil perhatian. Rasa nya kucing Betty sudah melepasi umur kritikal. Mungkin umurnya ialah 5 atau 6 minggu. Betul tak.. ?

Suhaimy 03-31-2010 10:01 PM

Re: please help me
 
Salam Bety. Tak perlu sedih2. Mmg dah adatnya kalau kittens tanpa ibunya mati. & mmg byk pun kita dgr kitten yg bongsu ni mati dgn ibunya @ tanpa ibunya. Bety & suami mmg dah jaga sedaya upaya. Jd terima je la yg umur Tecik tak panjang. Skrg fokus je la pd yg 4 tu. InsyaAllah panjang umur yg lain2 tu. Semoga berjaya {victory}

bytzul 04-01-2010 05:01 PM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by Pak Lubis (Post 78526)
Salam ...Betty sudah buat yg terbaik dan pada pendapat saya Betty tidak bersalah. Malah Betty telah berjaya menjaganya dalam masa sebulan. Saya hanya dapat menjaga anak kucing saya selama 14 hari.

Betty masih ada 4 ekor lagi anak kucing tetapi saya kehilangan semua anak2 kucing saya. Saya memang 'tabik' pada Betty kerana telah membela anak2 kucing tersebut melebehi dari tempoh saya bela anak kucing.
Saya faham perasaan Betty kerana saya pernah mengalaminya walaubagaimana pun jangan patah semangat..dan juga banyak banyak bersabar.

Teruskan usha Betty untuk menjaga 4 ekor lagi yg harus diambil perhatian. Rasa nya kucing Betty sudah melepasi umur kritikal. Mungkin umurnya ialah 5 atau 6 minggu. Betul tak.. ?



Waalaikumsalam, INSYAALLAH bety akan cube sedaya upaya utk anak2 kucing bety yg ade ni. salah tu Pak Lubis hehehe umur baby2 kucing ni hari ni genap2 sebulan psl depa lahir 1 march 2010 tengah hari.... jadi baru 4 minggu tapi tgk anak2 kucing yg lain ni sihat walafiat. klu main kejar2 bukan main laju lagi lari, dah kaki pun x brape nak betul ciut sgt. memang anak2 kucing ni x secomel kucing2 yg ader kat luar tu yela kucing kampung je tapi bagi bety semua kiut gile hehehehe{shy}

thanks suhaimy, mmg betul psl before ni kucing bety yg lain klu beranak mesti seekor atau dua yang mati. yela ni pengalaman pertama bety jaga anak2 kucin ni u yg mcm sedih gile tu. tapi xpe bety akan jaga anak2 kucing dan kucing2 bety yang tiga tu... yang besar tiga ekor tu pun dah pandai nak merajuk... yela betykan sibuk ngan anak2 kucing ni. jadi bile keluar bilik je mestila kene belai, gendong sekor2 klu x merajuk keluar rumah hehehehe kucing pun ade perasaankan. sayang kucing2 bety...sayang sangat.

lepas ni nak buat bilik kucing utk dkucing2 ni lak. cat tree ondway... mesti bestkan...

terima kasih atas sokongan dan tunjuk ajar yg diberikan pada bety. bety sangat2 menghargainya. amin

Pak Lubis 04-01-2010 07:42 PM

Re: please help me
 
Kita sama2 betul Betty berkaitan dgn umur anak kucing tu.. Kalau lahir 1 Mac .. Ikut kiraan bulan mmg baru 1 bulan kalau setakat 1 April . Kalau kira hari sudah 32 hari bersamaan dgn 4 minggu 4 hari.. 5 minggu lah tu ... He he he he

hhplover 04-01-2010 08:33 PM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by tayarsotong (Post 78330)
rudy bro,
aritu i gi both mesra bangi and presint diplomatik mcm mahal je.
and tak brp nak efficient la ubat dia..

bytzul,
kalau takde mslh transportation, bole gi govt vet kat jln bukit, kajang or kat cheras. tp operation hour dorg tu kejap je. biasanya smpi lunch hour je.
saya dok equine gak, kalau nak gi govt vert kat kajang tu, dlm 15-20mins je

Saya pulak, kalau dah sampai area-area Bangi, nak treatment gi Klinik Mesra, tapi kalau nak beli barangan or makanan kucing, mesti pergi Pakcu Usual Pet Shop, seksyen 15 sebab dah survey kat situ paling murah...{victory}

Pak Lubis 04-01-2010 11:49 PM

Re: please help me
 
Quote:

Originally Posted by hhplover (Post 78587)
Saya pulak, kalau dah sampai area-area Bangi, nak treatment gi Klinik Mesra, tapi kalau nak beli barangan or makanan kucing, mesti pergi Pakcu Usual Pet Shop, seksyen 15 sebab dah survey kat situ paling murah...{victory}

Pada saya tempat tu area Bandar Baru Bangi, bukan Bangi.. Bangi tidak mempunyai seksyen.. Hanya sebuah pekan kecil ..

Walau bagaimana pun ada sebuah klinik haiwan di rumah kedai kawasan perumahan berhampiran..


All times are GMT +8. The time now is 03:14 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.