PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Health, Disease & Diet (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=26)
-   -   bolehker? tercekik tak? (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2553)

linda_gamble 07-07-2009 10:30 AM

bolehker? tercekik tak?
 
hai forumer semuer..
saya nak tanya lah boleh tak kitten umo 3 bulan makan blackwood dewasa?

kucing saya ....yang kecik umo ngam2 3 bulan baru adopt...
makanan asal royal canin..tapie sejak2 akhir nie pelik skett..dier tak mo sangat makan royal canin tapie dier belasah abg n kakak dier punyer makanan
blackwood adult...

tadie sbelum g kijer..saya bagi dier makan..dier takmo makan
saya terpaksa campurkan makanan blackwood adult kat makanan dier..baru dier makan..blackwood kitten yang dah sedia ada kat umah pon dier takmo...

camner ekk? kuat ker gigi dier tue?
takkan saya nak hancur2kan makanan tue....setiap kali nak bagi....satu kijer plak.
ada sesaper leh bantu? {wink}{wink}

FurKids 07-07-2009 11:12 AM

Re: bolehker? tercekik tak?
 
Tercekik ke tidak tu tak tahu lah, Linda sebab kalau you compare the BW kitten kibble pun saiz dia bosar gajah jugak (well, to a tiny 3 month old little kitty with a tiny mouth and even tinier and lembut gigi susu laa ... {grin}). The only concern saya adalah kibble adult tu is quite hard and the nutritional value for such a young kitten ... I think the BW kitten is softer walaupun bosar saiznya ...

Kalau dia suker BW, why don't you try the BW kitten utk dia sebab at 3 months, kalau makan RC pun, the kitten would still be on RC Babycat which is optimal nutrition suitable for kittens umur 1-4 months old, and not even RC Kitten which is optimal nutrition for 4-12 months old kittens.

So while your little kitten may desire to eat the BW Adult, the required nutrition for its optimal growth at such a tender age (baru weaned from susu) will be lacking and later on it will not be as healthy and this is very important because the little kitten needs good nutrition as a good foundation for its growth so that it will be healthier and in a better position to protect against many health problems later on when it is older.

I have personally experienced many young kittens prefering to eat RC Kitten rather than RC Babycat. You need to check the freshness if the RC Kitten kibbles that you bought. If it has not been stored well during transportation/delivery to the shop as well as in the shop, the kibble will definitely taste poorly and your kitten will not want to eat it because kitten and cat kibbles (especially kitten) turn rancid very, very fast in our climate due to its high fat content.

And from my experience, no kitten/cat of mine (own or stray) have ever prefered BW over RC unless the RC is sudah rancid, so, Linda, check your kibbles. I am very fussy because dah lah RC tu mahal giler, so you must make sure you get absolutely freshpack quality. Saya selalu tekan, tekan, tekan (jangan kasi tokeh nampak lerrr) dan pilih bag yg absolutely airtight!

linda_gamble 07-07-2009 11:35 AM

Re: bolehker? tercekik tak?
 
thanks furkids,,
info yang sangat berguna,,tapie royalcanin babycat tue baru jerk belie...
nnatie balik linda check takut gak masuk angin...

nurkasih 07-07-2009 09:54 PM

Re: bolehker? tercekik tak?
 
Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 51746)
And from my experience, no kitten/cat of mine (own or stray) have ever prefered BW over RC unless the RC is sudah rancid, so, Linda, check your kibbles. I am very fussy because dah lah RC tu mahal giler, so you must make sure you get absolutely freshpack quality. Saya selalu tekan, tekan, tekan (jangan kasi tokeh nampak lerrr) dan pilih bag yg absolutely airtight!

Yerp agreed and avoid beli yang repack sbb yang repack oleh pet shop sbb ada kes RC tiruan..beware... mata kita nampak sama, tapi kucing tahu..

linda_gamble 07-09-2009 08:43 AM

Re: bolehker? tercekik tak?
 
erm..dah check tak masuk angin..pastue belie yang baru..yang dalam pack bukan timbang....tetap nak kner campur blackwood adult skett..baru dier makan..nakal tol dak tue sekor...{arrogant}{arrogant}

booboo 07-09-2009 04:01 PM

Re: bolehker? tercekik tak?
 
btol 2 linda...even my kitten pon nak mkn yg adult punya....
udahnya kena bg dua sesi mkn....adult dulu then kitten....adeh...satu keja tunggu derang abeh mkn plak....
sabor jela....tp 4 kitten boo cmpurkan sket air panas bg kembang then tumbuk sket bg lembut...selera btol derang mkn.....

nurkasih 07-09-2009 04:22 PM

Re: bolehker? tercekik tak?
 
Quote:

Originally Posted by linda_gamble (Post 51952)
erm..dah check tak masuk angin..pastue belie yang baru..yang dalam pack bukan timbang....tetap nak kner campur blackwood adult skett..baru dier makan..nakal tol dak tue sekor...{arrogant}{arrogant}

I think it is okay ..cuma jangan bagi adult food solely...campur dalam ratio 2:1 ker... Should be fine.


All times are GMT +8. The time now is 09:56 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.