PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Coffee Room (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=20)
-   -   Sakitnya Hati Ini.. (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=4259)

Pak Lubis 04-22-2010 10:05 PM

Sakitnya Hati Ini..
 
2 Attachment(s)
Seketika dulu ada 2 ekor kucing adik beradik yg saya postkan di PF dan di mudah.com 'for adoption'. Kucing tersebut telah pun diambil oleh 2 orang yg berlainan seekor oleh sepasang suami isteri dan seekor lagi oleh seorg gadis bersama rakan2 nya dihari yg berlainan.

Semalam saya surf di mudah.com dan didapati gambar kedua2 ekor kucing saya dipaparkan 'for adoption' dgn wording nya serupa dgn wording saya..

Saya sms no tel tsbt dan dia kata "kebetulan sama, kalau nak ambiklah" dan "mungkin tempat lain kot kalau org nak saya akan bg kucing saya bukan kucing awak yg penting kucing tu ada'

Sakit betul hati..Ini gambar kucing tersebut.

MidnightMaiden 04-22-2010 10:22 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Astahfirullah..Pak Lubis,dua2 kitten sekali ke yg kena jual kat mudah tu? So, pasangan suami isteri & budak perempuan tu berpakat la ye? Ya Allah, ada jugak org yg nak buat macam ni dekat hamba Allah yg helpless cani, sedih saya dengar...kalau ada apa2 yg saya boleh buat, bgtau lah ye, saya bantu kalau boleh.{cry}{cry}{cry}

kuntum 04-22-2010 10:26 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Manusia ni....{ohmygod}

Kenapa pegi ambik kat Pak Lubis kalau kucing2 tu di post for adoption semula? Pasal apa dia post for adoption? Pak Lubis ada tanya ke?

Pak Lubis 04-22-2010 10:32 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Bukan suami isteri dan budak tu punya hal... Harap jangan salah faham.. Kesian dia orang tu..

Org yg lain telah ambik gambar kucing yg saya gunakan utk advertise tu dan gunakan gambar kucing saya utk advertise kucing dia .. orang yg advertise menipu org la ni.. Lain yg di advertise lain yg diberi.

Boleh caj dia tipu orang .. Boleh caj gunakan gambar yg saya mempunyai hak tanpa kebenaran.

nur azua 04-22-2010 10:38 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
salam..xphmla..kne adopt ke jual sbnrnye..huhu..maaf..oh yer..org yg tlah iklan yg sama tu,org yg amik meow dr pak lubis ke?{oh}

Pak Lubis 04-22-2010 10:43 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
dia guna gambar kucing saya utk promote kucing dia ..yg adopt kucing saya tak ada kaitan.

kuntum 04-22-2010 10:43 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Quote:

Originally Posted by Pak Lubis (Post 79665)
Bukan suami isteri dan budak tu punya hal... Harap jangan salah faham.. Kesian dia orang tu..

Org yg lain telah ambik gambar kucing yg saya gunakan utk advertise tu dan gunakan gambar kucing saya utk advertise kucing dia .. orang yg advertise menipu org la ni.. Lain yg di advertise lain yg diberi.

Boleh caj dia tipu orang .. Boleh caj gunakan gambar yg saya mempunyai hak tanpa kebenaran.

Ooooo..IC!!! Baru faham....{wink}

blackie007 04-22-2010 11:17 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Pak Lubis,

In future, put a watermark on your photos so they don't get 'stolen' by unscrupulous people.

Pak Lubis 04-22-2010 11:19 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Advertisement yg mengandungi gambar ex kucing saya di mudah.telah dideletekan setelah saya ber sms dgnnya..

Pak Lubis 04-22-2010 11:33 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Quote:

Originally Posted by blackie007 (Post 79672)
Pak Lubis,

In future, put a watermark on your photos so they don't get 'stolen' by unscrupulous people.

Although i used to be an amateur photographer using a DSLR and used my PC to edit my photo through photoshop and sometimes watermarked it but now I am just using camera phone and also using my phone to surf internet. I dont know whether watermark application is available in my phone image editor.

blackie007 04-23-2010 12:22 AM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Can you add text in your phone image editor, Pak Lubis? If you can, then just add something, eg, the word '@PakLubis' across the photo.

BTW, glad to hear the person has deleted your kittens' photos after you sms them.

Felix The Cat 04-23-2010 10:00 AM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Salam Pak Lubis,

Nurul pun pernah kena macam Pak Lubis {sick} Masa tu Nurul advert kucing Norweigen untuk adoption ngan adoption fees RM250.00 jadi ada la seorang 'catlover' konon yang berminat nak adopt. Bila dia berjaya adopt Norwegien forest cat Nurul dia janji akan jaga ngan baik.

Lepas dua atau tiga minggu macam tu masa surf Mudah.com dan Adpost, Nurul terkejut betul sebab dia nak jual kucing norwegien nurul ngan harga RM600 {ohmygod} Masa nurul call ngan handphone dia tak nak jawab. Tapi bila kol ngan ofis phone baru dia angkat. Nurul menyamar and dia kata mmg nak jual.

Then Nurul pm dia kat PF tanya dia... betul ke dia jual kucing Nurul. Pertama tak jawab tapi lama lama baru dia jawab mengatakan kucing Norwegien tu tak ngam ngan kucing dia.

Nurul nie aktif surf Mudah, Adpost dan Lowyat. Nurul perhatikan orang nie asyik mencari kucing je especially bila ada orang nak bagi untuk adoption. Rasa dia nie nak adopt and then jual balik untuk dapat keuntungan yang lebih {angry}

Kena la hati hati ngan orang nie!

MidnightMaiden 04-23-2010 11:43 AM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Pak Lubis, oooo baru saya faham. Bagusla dia dah delete pic tu. False advertising betul :( {ohmygod}

Kak Nurul, thanks for sharing, that's why I love petfinder, banyak yang kita boleh belajar. Eventhough niat kita baik, nak carikkan good homes for helpless kitties, ada je org yg nak take advantage of the situation. At least with sharing, kita yang naive ni boleh belajar cara2 utk safeguard our kitties from falling into the wrong hands. {good}

Pak Lubis 04-23-2010 11:59 AM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Quote:

Originally Posted by blackie007 (Post 79675)
Can you add text in your phone image editor, Pak Lubis? If you can, then just add something, eg, the word '@PakLubis' across the photo.

BTW, glad to hear the person has deleted your kittens' photos after you sms them.

Thanks Blackie..
I hv tried adding text in my photo at the image in the my phone using image editor. It can be done..
Next time my photo will have 'Pak Lubis Collection' written diagonally across the photo regardless where i post the photo.

Felix The Cat 04-23-2010 12:01 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Quote:

Originally Posted by MidnightMaiden (Post 79682)
Pak Lubis, oooo baru saya faham. Bagusla dia dah delete pic tu. False advertising betul :( {ohmygod}

Kak Nurul, thanks for sharing, that's why I love petfinder, banyak yang kita boleh belajar. Eventhough niat kita baik, nak carikkan good homes for helpless kitties, ada je org yg nak take advantage of the situation. At least with sharing, kita yang naive ni boleh belajar cara2 utk safeguard our kitties from falling into the wrong hands. {good}

Not a problem MidnightMaiden, tu la I am very careful now about who I give my cats for adoption. Sometimes, I don't blame the people for putting a high price on their cats when they put up their fur babies for adoption. The reason is because they don't want their babies to be re-sold!

Felix The Cat 04-23-2010 12:10 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Quote:

Originally Posted by Pak Lubis (Post 79683)
Thanks Blackie..
I hv tried adding text in my photo at the image in the my phone using image editor. It can be done..
Next time my photo will have 'Pak Lubis Collection' written diagonally across the photo regardless where i post the photo.

Pak Lubis, nak tanya soalan bonus and non related to this issue {grin}
Where to find the image editor? I am using Nokia E71. Cari cari tak jumpa pun? {oh}

nani 04-23-2010 12:54 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
salam pak lubis.. kucing saya aritu.. sihat x dia? saya igt nk amik dia.. tapi kn... cmne penjagaan dia? saya nk bela.. tapi takut die berak merata2.. bau dia kuat x? mesti die da cmel kan....

blackie007 04-23-2010 06:01 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Glad to hear that, Pak Lubis. And you're welcome. {wink}

Pak Lubis 04-23-2010 09:35 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Quote:

Originally Posted by Felix The Cat (Post 79685)
Pak Lubis, nak tanya soalan bonus and non related to this issue {grin}
Where to find the image editor? I am using Nokia E71. Cari cari tak jumpa pun? {oh}

Saya tak berapa tahu pasal E71... Tetapi kalau cameranya 5megapixel sudah tentu sama dgn tel saya n 96 dan n 79.. Dekat image .. Tekan option .. Tekan Edit .. Kat situ ada .. Nak crop ke .. Adjust contrast atau brightness ke.. Atau nak sharpen image .. Reduce size.. Tetapi yg basic aje lah .. Tak ada lah se canggih Photoshop software, tapi cukup..

Pak Lubis 04-23-2010 09:40 PM

Re: Sakitnya Hati Ini..
 
Quote:

Originally Posted by nani (Post 79689)
salam pak lubis.. kucing saya aritu.. sihat x dia? saya igt nk amik dia.. tapi kn... cmne penjagaan dia? saya nk bela.. tapi takut die berak merata2.. bau dia kuat x? mesti die da cmel kan....

Nani... SMS pak cik ..


All times are GMT +8. The time now is 10:25 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.