PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Rabbits (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=41)
-   -   Any one can advice me...... (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2557)

IZZA 07-07-2009 04:53 PM

Any one can advice me......
 
Actually I baru beli 1 rabbit..only 1 mnths dia nyer age..dah 3 days,dia x berselera makan,.yesterday i tgk dia nyer taik keras n melekat at bontot dia..
this morning i realize dia cirit birit..kesian sangat...pls advice me if someone knew to solve this matter...Cedih sangat,,,{sick}

spongegirl 07-07-2009 05:01 PM

Re: Any one can advice me......
 
Quote:

Originally Posted by IZZA (Post 51785)
Actually I baru beli 1 rabbit..only 1 mnths dia nyer age..dah 3 days,dia x berselera makan,.yesterday i tgk dia nyer taik keras n melekat at bontot dia..
this morning i realize dia cirit birit..kesian sangat...pls advice me if someone knew to solve this matter...Cedih sangat,,,{sick}

hai izza...
kwn i pon ade kes camni gak...dia bwk g vet, doc ckp dia takut, cz dia di letakkan kt luar umah...izza letak rabbit tu kt ne?

nurkasih 07-07-2009 10:00 PM

Re: Any one can advice me......
 
Quote:

Originally Posted by spongegirl (Post 51786)
hai izza...
kwn i pon ade kes camni gak...dia bwk g vet, doc ckp dia takut, cz dia di letakkan kt luar umah...izza letak rabbit tu kt ne?

Stress betul jugak..pastue jangan sekali2 bagi makan sayur / lobak / sewaktu dengannya..bayam ke tetiap2 ari.... Bagi makanan dia yang jual kat petshop tueh.... Bayam etc2 nieh seminggu sekali je..cam treat gitu...I pernah bela gak dulu..hehehehe

p/s remember dulu syok beli rabbit food murah RM10-5kg...ingat murah dari kucing upanya...dia telan dashyat...seminggu kat 5 kg untuk 4 ekor...{sweat}

IZZA 07-09-2009 02:14 PM

Re: Any one can advice me......
 
I letak kat dalam umah...mmg at 1st pun dia mcm takut2 jer...tapi kan trabbit tu da mati..xsempat i nak bawak g vet....huhu..sedih sangat....

nurkasih 07-09-2009 04:19 PM

Re: Any one can advice me......
 
Quote:

Originally Posted by IZZA (Post 52013)
I letak kat dalam umah...mmg at 1st pun dia mcm takut2 jer...tapi kan trabbit tu da mati..xsempat i nak bawak g vet....huhu..sedih sangat....

Dehydatelah tue..cirit berhari2...pastue air kurang minum... innallillah je lah.. Ingat yer..kucing ke , rabbit ker... kalau cirit lebih 3 hari..bawak g vet A.S.A.P..

vivienlpl 07-09-2009 05:02 PM

Re: Any one can advice me......
 
i had that too on my new rabbit but ok...

actually as people said and i read article 1 month baby very hard to take in..

when you bring in a new rabbit....only feed them rabbit pellet

DO NOT FEED THEM HAY, ALFAFA, GOODIES, CARROTS, VEG, ROLLED OAT AT ALL!!! for the next 3 months...

give them plenty of water....

do not disturb them for the next 24 hours till they get use of the environment.

if the rabbit diarrhea very bad, means its not a good sign - it will die the next 20-30 minutes.

IZZA 08-14-2009 11:42 AM

Re: Any one can advice me......
 
Haiii......

sesapa leh tolong tak advice me about my rabbit..this few days she not active as normal..I think she pregnant..can anyone tell me tanda2 rabbit pregnant..

TQ

nurkasih 08-14-2009 12:21 PM

Re: Any one can advice me......
 
Quote:

Originally Posted by IZZA (Post 57218)
Haiii......

sesapa leh tolong tak advice me about my rabbit..this few days she not active as normal..I think she pregnant..can anyone tell me tanda2 rabbit pregnant..

TQ

Selalunya awal2 tak nampak..tapi dekat2 nak beranak dia akan cabut bulu bawah badan dia.. buat sarang....

Nway, rabbit i pelik..nak beranak tak buat sarang..hehehehe

maybe other forumers leh bagitau lebih lagi..i dah retired bela arnab... susah..kucen senang lagi..{wink}

zulkis 08-19-2009 02:48 PM

Re: Any one can advice me......
 
Tak logik dia pregnant coz umur baru sebulan. Normally rabbit akan start mating umur 3 bulan dan ke atas. 5 bulan dia akan start beranak dan beranak (zaman produktif dia start 5 bulan).

Mungkin ko bagi dia makan sayur mcm lobak dsb. Jangan bagi sayur dulu. Bagi dia makan pellet yg jual dikedai2 tu. Sayur kalau bagi sekali seminggu aja. Weekend ke. Pelet jgn beli yg jenis murah. Ambik yg sekilo RM2.50 tu elok.

Mungkin dia cirit birit or tak sesuai dengan keadaan setempat. Air minuman make sure bersih sentiasa. Jangan ada keladak2 dalam air tu. Or guna alat minuman yg gantung ada straw tu.

nurkasih 08-19-2009 05:26 PM

Re: Any one can advice me......
 
Quote:

Originally Posted by zulkis (Post 57656)
Tak logik dia pregnant coz umur baru sebulan. Normally rabbit akan start mating umur 3 bulan dan ke atas. 5 bulan dia akan start beranak dan beranak (zaman produktif dia start 5 bulan).

Mungkin ko bagi dia makan sayur mcm lobak dsb. Jangan bagi sayur dulu. Bagi dia makan pellet yg jual dikedai2 tu. Sayur kalau bagi sekali seminggu aja. Weekend ke. Pelet jgn beli yg jenis murah. Ambik yg sekilo RM2.50 tu elok.

Mungkin dia cirit birit or tak sesuai dengan keadaan setempat. Air minuman make sure bersih sentiasa. Jangan ada keladak2 dalam air tu. Or guna alat minuman yg gantung ada straw tu.

Ehh mana Zulkis nampak baru sebulan? Berapa bulan bunny ko tueh IZZA?

IZZA 10-14-2009 01:56 PM

Re: Any one can advice me......
 
Hai...
my bunny br give birth on 10/10..Ibu muda and i rasa dia x feeding anak2 dia coz this morning seekor anak dia da mati..kurus jer...so any one can tell me what should i do..?can i give milk powder?

zulkis 10-15-2009 01:25 PM

Re: Any one can advice me......
 
Boleh bagi susu sendiri beli susu kucing kat kedai. Anak bunny senang je makan, u bagi susu sebelum pegi keje dan selepas balik keje. Itu aja coz i pernah bela baby bunny dulu. Dia mimnum susu 2 kali je sehari. Siang sekali, malam sekali. Itu aja. dia tak macam kucing, 2 jam sekali. Janji perut dia dah kenyang kira ok.

Hehe...nak mintak sekor bleh..bagi i jaga sampai besar.. hehe. Nanti PM le..

Ibu bunny yang belum pernah beranak selalu begitu. Dia tak tahu jaga anak.


All times are GMT +8. The time now is 04:21 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.