PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Cat TV and Photos (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=51)
-   -   My Naughty Sherbet (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=1647)

euanna 01-15-2009 03:09 PM

My Naughty Sherbet
 
5 Attachment(s)
Hello .. Saya selalu baca forum ni (maklumla..baru aje nak belaja bela kucing) tapi tak pernah nak intro.

So.. hello pada semua!!! {madore}. Seronok tengok orang bercerita / post gambar kucing yang gebu gebu... {madore}. Banyak info kat sini yang saya timba untuk kucing kesayangan. I've recently adopt a cat from SPCA, brand spanking newbie owner of a tabby DSLH (I think so..hmmm {scared} )

This is my naughty sherbet {shy}

Attachment 2900
First day we brought him back.

Attachment 2901
Next day he makes himself comfortable on my computer table.. {shy}

Attachment 2902
His favourite spot : Under the chair, and any hard - to - reach and dusty area. {ohmygod}

Attachment 2903
Fun loving curious cat but naughty. {ohmygod} He dipped his leg into leftover oil yesterday.. walk around the apartment happily and sat on the matress... {sick} Lucky it wasn't hot oil {scared}

Attachment 2904
Very curious and playful {grin}. I hope he gets healthier ..chubbier and fluffier! {high}

P/S: I need to learn how to groom him {scared} .. Any pointers? Bath is covered.. he doesn't struggle in a warm bath..only mews. {shy}. Susahnya nak buat grooming..dia asyik nak lari aje {cry} ...

DJSNAZ83 01-15-2009 03:13 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
hi there...hope u r doin great wif ur beloved comey2 kitty tu k...kem salam bucuk2 kt dia

euanna 01-15-2009 03:22 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Waktu-waktu macam ni.. dia tengah melepak bawah kerusi.. {shy}

Bila dia bangun nanti leh kim salam busyuk kat dia.. {shy}

mixa 01-15-2009 03:23 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
wahh!! cute la die..i mmg dh lame ngidam kucin color oren ni tp xde rezeki lagi..neway, welcome to petfinder..hope u n ur cat sehat always..

euanna 01-15-2009 03:29 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Thx Mixa..

Sherbet sihat.. tp kenapa tak gebu2 lagi? {cry} (Padahal baru jek 2 minggu bela dia.. {shy} ) Last week dia diarrhea, vet bagi dia special food.. demok la sikit..tp tang perut aje.. {shy}

Tadi hantar buat vaksin.. Hopefully dia ok (dengar cerita kitten lepas vaksin akan demam2.. betul ke? {scared} ) ..

Anyway.. entah-entah demam pun still buas jugak.. tengok dia main toy dia, seram.. geram2 gitu. {sick} {shy}

mixa 01-15-2009 03:41 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Quote:

Originally Posted by euanna (Post 27275)
Thx Mixa..

Sherbet sihat.. tp kenapa tak gebu2 lagi? {cry} (Padahal baru jek 2 minggu bela dia.. {shy} ) Last week dia diarrhea, vet bagi dia special food.. demok la sikit..tp tang perut aje.. {shy}

Tadi hantar buat vaksin.. Hopefully dia ok (dengar cerita kitten lepas vaksin akan demam2.. betul ke? {scared} ) ..

Anyway.. entah-entah demam pun still buas jugak.. tengok dia main toy dia, seram.. geram2 gitu. {sick} {shy}


my cat plak..vaksin ke x vaksin ke same je condition die..sihat n aktif je..depends on cat jugak la..kalu yg sihat2 tu sihat gak la, nk suruh sakit pun sihat gak..hehehehe{shy}

berape ekor kucing sekarang?

shareen_natasha 01-15-2009 03:47 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
hye...warm welkam to u.. hehehehehehhe... cute la sherbet...mcm kucin sha yg dh xda...huhuhuhu...OYEN dlm kenangan...hitted by car dpn umah sha{cry}{cry}{cry}{cry}{cry}
sedih sgt... me & hubby nangis... coz kita bela dia dr mnyusu lg...smpi tiap2 mlm tdo dgn kitaorg kt tgh2 lak tu... bila letak dia kt kaki jek, nnti dia mrangkak naik balik duk kt tengah2....bla wat keje jek kat com, dia akn sure dtg tdo kt our laps...
huhuhuhuhu missed him too much......{cry}{cry}{cry}{cry}


http://i304.photobucket.com/albums/n...-kt-kamera.jpg
http://i304.photobucket.com/albums/n...k-komputer.jpg

Coony 01-15-2009 03:52 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Hi Euanna,

A very sweet & nice kitty you had there, how lucky he is to have capture your heart, all the best to you & him.

If you are considering a 2nd kitty please drop by my place as i had a couple of nice kitty too for adoption.

chemonk 01-15-2009 03:57 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
mostly orange cat is a male cat.. hihi.. nice pose.. i love all especially nerd pose under the chair.. muahhahahahha... look very nerd.. chihihi{shy}{shy}

euanna 01-15-2009 04:32 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
1 Attachment(s)
Alamak..more cats ke? OOohh.. kena berguru setahun dua dulu.. baru ada sekor ni pun tunggang terbalik dibuatnya {scared}

I'm still figuring out the food / diet he eat.. his behaviour n most of all .. his grooming {cry}

Hari ni test bagi makan ayam rebus.. dia x layan sangat {sweat} .. air rebusan tu suka pulak {oh}

Attachment 2908
Takpe! Baru 1st try..maybe mama dia masak ayam tu lama sangat kot? {cry2}

Tengah pening tengok bulu dia yang slightly oily lepas dia "celup" dlm minyak masak .. {sweat} .. yesterday dah mandikan 2x tapi still abit oily.. tadi vaksin so, tak boleh mandi sampai minggu depan ( dia prolly menarik nafas lega kot.. tak payah kena air lagi {shy} )

Saya baru aje ada seekor budak oren ni.. Kena study dia dulu..lepas tu baru boleh ada more gebus gebuss.... {high} Kena bertapa mencari ilmu.. kenapa kucing orang gebuss gebuss..kucing kita nampak selebet jek..cam tuan dia kot.. {shy}

chemonk 01-15-2009 04:52 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
minyak lawannya sabon.... sental part yg kena minyak tu sampai berbuih... mesti ilang kesan minyak... hehehe...{shy}{victory}

mixa 01-15-2009 04:52 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Quote:

Originally Posted by euanna (Post 27303)
Alamak..more cats ke? OOohh.. kena berguru setahun dua dulu.. baru ada sekor ni pun tunggang terbalik dibuatnya {scared}

I'm still figuring out the food / diet he eat.. his behaviour n most of all .. his grooming {cry}

Hari ni test bagi makan ayam rebus.. dia x layan sangat {sweat} .. air rebusan tu suka pulak {oh}

Attachment 2908
Takpe! Baru 1st try..maybe mama dia masak ayam tu lama sangat kot? {cry2}

Tengah pening tengok bulu dia yang slightly oily lepas dia "celup" dlm minyak masak .. {sweat} .. yesterday dah mandikan 2x tapi still abit oily.. tadi vaksin so, tak boleh mandi sampai minggu depan ( dia prolly menarik nafas lega kot.. tak payah kena air lagi {shy} )

Saya baru aje ada seekor budak oren ni.. Kena study dia dulu..lepas tu baru boleh ada more gebus gebuss.... {high} Kena bertapa mencari ilmu.. kenapa kucing orang gebuss gebuss..kucing kita nampak selebet jek..cam tuan dia kot.. {shy}

ade plak cakap cmtu ( xde maknenyer tuan selebet kucing selebet, abis tu kalu tuan die lawa kucing die pun lawa la..{smile} wat lawak je la awak ni )..kalu kucing tu dijaga elok, bagi makan cukup, mesti terlebih gebus sampai nnt xlarat nk dukung coz berat sgt..{shy}

my cat dulu pun lagi kurus,ngn tinge capangnyer..hehehe..but biler dh bsar makin gemuk n dh xbape nmpak kecapangannyerr..{grin}

my cat pun pernah kene minyak masak gak( suke menyibuk n jilat minyak masak..{scared})..tapi pastu die jilat bulu die sampai xde nampak langsung kesan yg bulu die kene minyak..mmg terkejut la tgk..rajin giler mase tu die jilat bulu die, sampai tertido la bersihkan bulu die..{ohmygod}

abzalia 01-15-2009 05:21 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
5 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by shareen_natasha (Post 27285)
hye...warm welkam to u.. hehehehehehhe... cute la sherbet...mcm kucin sha yg dh xda...huhuhuhu...OYEN dlm kenangan...hitted by car dpn umah sha{cry}{cry}{cry}{cry}{cry}
sedih sgt... me & hubby nangis... coz kita bela dia dr mnyusu lg...smpi tiap2 mlm tdo dgn kitaorg kt tgh2 lak tu... bila letak dia kt kaki jek, nnti dia mrangkak naik balik duk kt tengah2....bla wat keje jek kat com, dia akn sure dtg tdo kt our laps...
huhuhuhuhu missed him too much......{cry}{cry}{cry}{cry}


http://i304.photobucket.com/albums/n...-kt-kamera.jpg
http://i304.photobucket.com/albums/n...k-komputer.jpg


sha..{sweat}
nasib kite same jek ek...
akak ade gak kucen name Oyen...
kira stray yg datang umah aunty depan umah ms deepavali thn lepas..
akak panggil dia balik nk kasik makan sebab takut kene kejar ngan anjing..
kawasan umah akak byk anjing...
badan dia masa tuh mmg penuh dengan cam kudis ke ape yg tebal2 tuh....sian tgk..x sampai ati...nk gk dia ikut akak balik...
nasib baik masa tuh ade stok wetfud..
akak kasik sebungkus, habis kejap jek..

akak decide nak open dia for adoption after dia kuat & sihat...
so, sehari lepas tuh, akak mandikan dia...
bersihkan tinge & sapu gamat kat luka2 dia..{sweat}ok jek...
hari ke 3, pagi tuh akak keje cam biasa...dia pun ok jek..
balik keje akak g makan ngan hubby & beli wetfud byk2
sebab fikirkan dia kecik nk makan kibble...
tau2 balik tuh akak panggil2 dia dr luar gate..
dia x bangun2..xde respon..ati dah berdebar2 dah nih..
tgk2.......dia dah "keras" & bersemut...{cry}
akak terduduk2 kat situ jugak..
nangis...x penah rasa kecewa sangat cam nih..
walau pun sempat jaga dia 3 hari..
tp rasa cam lame jek jaga dia...
mlm tuh jugak kebumikan dia depan umah...
air mata x henti2 masa nak masukkan dia dalam tanah...
kesian sangat.... xtau mati sebab ape,...{cry}{cry}

nih gambar2 dia yg sempat akak ambik...{cry}

http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232009825
http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232009825
http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232009825
http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232009825
http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232009825
http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232010303
http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232010303
http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232010303
http://forums.petfinder.my/attachmen...1&d=1232010303

abzalia 01-15-2009 05:27 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Quote:

Originally Posted by mixa (Post 27311)
ade plak cakap cmtu ( xde maknenyer tuan selebet kucing selebet, abis tu kalu tuan die lawa kucing die pun lawa la..{smile} wat lawak je la awak ni )..kalu kucing tu dijaga elok, bagi makan cukup, mesti terlebih gebus sampai nnt xlarat nk dukung coz berat sgt..{shy}

my cat dulu pun lagi kurus,ngn tinge capangnyer..hehehe..but biler dh bsar makin gemuk n dh xbape nmpak kecapangannyerr..{grin}

my cat pun pernah kene minyak masak gak( suke menyibuk n jilat minyak masak..{scared})..tapi pastu die jilat bulu die sampai xde nampak langsung kesan yg bulu die kene minyak..mmg terkejut la tgk..rajin giler mase tu die jilat bulu die, sampai tertido la bersihkan bulu die..{ohmygod}

mixa,
{shy}{shy}lia punye kucing habit dia lain..
kalo lia tgh berurut guna minyak angin..
cepat jek dia datang...
penah sekali tuh mak urut bahu...
dia naik jek atas sopa..{nah}
terus jilat bahu lia..
geli2 jek kene lidah dia...

{shy}rupanya dia nih suka minyak angin...
kalo lia baring2 depan tv & hubby sapu minyak kat dahi..
sure dia datang gak....
nk jilat2...{ohmygod}

lg satu dia suka..
kalo kita makan gula2 yg mint tuh..
kalo sembang2 dekat ngan dia..
cepat jek hidung dia sampai kat mulut kita
nak hidu bau mint...{ohmygod}{ohmygod}
macam2 perangai...
kat umah mak panggil minah minyak angin
wakakakakak

euanna 01-15-2009 05:48 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Siannya Abzalia..

Apa nak buat..sudah masa dia {cry}

Kita pun.. masa ambik kucing tu kat SPCA takut2 jugak.. orang tu kata kucing tu dia dah deworm aje.. belum vaksin.. Dia ada penyakit ke apa.. tak tau.. maybe akan mati suddenly ..cuak gak

nasib baik kucing kita sihat..alhamdulillah.. {happy}

abzalia 01-16-2009 10:02 AM

Re: My Naughty Sherbet
 
Quote:

Originally Posted by euanna (Post 27325)
Siannya Abzalia..

Apa nak buat..sudah masa dia {cry}

Kita pun.. masa ambik kucing tu kat SPCA takut2 jugak.. orang tu kata kucing tu dia dah deworm aje.. belum vaksin.. Dia ada penyakit ke apa.. tak tau.. maybe akan mati suddenly ..cuak gak

nasib baik kucing kita sihat..alhamdulillah.. {happy}

tu ler..
sedih mmg sedih sebab niat nk jaga dia sampai
betul2 sihat..
rupanya x panjang umur dia..{cry}

mixa 01-16-2009 10:35 AM

Re: My Naughty Sherbet
 
Quote:

Originally Posted by abzalia (Post 27315)
mixa,
{shy}{shy}lia punye kucing habit dia lain..
kalo lia tgh berurut guna minyak angin..
cepat jek dia datang...
penah sekali tuh mak urut bahu...
dia naik jek atas sopa..{nah}
terus jilat bahu lia..
geli2 jek kene lidah dia...

{shy}rupanya dia nih suka minyak angin...
kalo lia baring2 depan tv & hubby sapu minyak kat dahi..
sure dia datang gak....
nk jilat2...{ohmygod}

lg satu dia suka..
kalo kita makan gula2 yg mint tuh..
kalo sembang2 dekat ngan dia..
cepat jek hidung dia sampai kat mulut kita
nak hidu bau mint...{ohmygod}{ohmygod}
macam2 perangai...
kat umah mak panggil minah minyak angin
wakakakakak


wakakaka..mmg macam2 perangai kucen ni lia..kalu kucing mixa, diorg xsuke myk angin tapi mintak masak..pernah sekali bile die tido, mixa try bagi die bau minyak angin, trus melompat die bangun n terus lari{shy}..

euanna 01-16-2009 01:32 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Berangin la mulut kucing tu ..suka jilat minyak angin yer... {shy}


Sherbet baru vaksin smlm.. hari ni tak nak dipegang langsung. Esp bahagian bawah tulang rusuk dia.. normal ke?? Bila try sentuh..bukan main melengkung lagi badan dia..lepas tu mengiao.. macam sakit {cry2}

{sick} Normal ke kucing macam tu lepas kena vaksin? {sweat}

filinlee 01-16-2009 01:36 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Quote:

Originally Posted by euanna (Post 27459)
Berangin la mulut kucing tu ..suka jilat minyak angin yer... {shy}


Sherbet baru vaksin smlm.. hari ni tak nak dipegang langsung. Esp bahagian bawah tulang rusuk dia.. normal ke?? Bila try sentuh..bukan main melengkung lagi badan dia..lepas tu mengiao.. macam sakit {cry2}

{sick} Normal ke kucing macam tu lepas kena vaksin? {sweat}

dia memprotes n merajuk tuh pasal dia kena cucuk jarum.. eheheh... {shy} nnt mungkin dia demam..tapi tengok kucen gak... jangan madikan tau... kasi dia makan.. manjakan dia..

mixa 01-16-2009 01:39 PM

Re: My Naughty Sherbet
 
Quote:

Originally Posted by euanna (Post 27459)
Berangin la mulut kucing tu ..suka jilat minyak angin yer... {shy}


Sherbet baru vaksin smlm.. hari ni tak nak dipegang langsung. Esp bahagian bawah tulang rusuk dia.. normal ke?? Bila try sentuh..bukan main melengkung lagi badan dia..lepas tu mengiao.. macam sakit {cry2}

{sick} Normal ke kucing macam tu lepas kena vaksin? {sweat}

aik???? kenapa sherbet jadi cmtu?? mixa pun xtau la nk cakap cmne, sebab sume kucen mixa kalu lepas vaksin, diorg ok je..xde pulak menunjukan yg diorg sakit, pas vaksin siap boleh berlari lari n main2 lagi..

xtau la kalu forumer lain ade experience yg same mcm euanna..{sweat}


All times are GMT +8. The time now is 01:12 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.