PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Cat DIY (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=56)
-   -   DIY Recycle Paper Cat Litter (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=925)

Bareen 09-14-2008 09:35 AM

DIY Recycle Paper Cat Litter
 
http://media.shozu.com/cache/portal/...886132_journal
Fill to full a basin/baldi with shredded newspaper.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886130_journal
Fill with water and add a little bleach to disinfect the paper.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886128_journal
Step in on the paper to make it compact and compress. Do this a couple of time to make the paper soaked. Add more paper to fill the space. Step in the paper again. Cover and set aside for a day to soften the paper. Note that not to keep this for too long as the soak paper tent to smell with time.

Bareen 09-14-2008 10:01 AM

The Process continue - Mashing The Paper
 
Once the paper is soft, now the mashing process start. Use a rubber handgloves to protect your hand and nail from print ink. Make sure this gloves is of your hand size.

Start with tranferring a ball of soaked paper to a second container. Add water in. Squeeze and tear the strip repeatly. Add water as necessary. Once done, pour to the third container. Repeat the process till you are happy with the condition of the paper.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886126_journal

What I do to make the mash more finer is by blending the paper with a DYI mixer by using drill. I tied curtain hook to a steel rod, insert to a drill and blend the paper for finer result.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886124_journalhttp://media.shozu.com/cache/portal/...886122_journal

In this process, adding water must be in caution as too much will just turn the mixture, too little just burden the drill. You can also use normal kitchen blender to do this too.

Now the paper is all set for the next step of the process.

Bareen 09-14-2008 10:13 AM

Getting Rid of the Access Water
 
Pour the mixture into use pillow case. Make sure the pillow case is still strong and the paper mixture is heady. Tied the pillow case and set a side to let the access water flow out.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886120_journal

This may take a couple of hours. Just relex and let nature take charge. Once the size of the pillow case reduce to half, it time for you to transfer it to your washing machine.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886118_journal

Tuck the pillow case to the bottom of the washing machine evenly to balance spinning. You cant do this with side loader washing machine.
http://i.ixnp.com/images/v3.47.0.1/t.gif

http://media.shozu.com/cache/portal/...886116_journal

Spin as usual. Repeat spinning will remove more access water.

Bareen 09-14-2008 11:02 AM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Once the spinning is done and the paper is remove from the pillow case, it would be in a form of block like this.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886114_journal

The next step is to break this block into pieces.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886112_journalhttp://media.shozu.com/cache/portal/...886110_journal

Now these paper cat litter is ready for drying. You can bake it at low heat in the oven to speed the drying process but sun heat drying save energy cost.

Final result will change the color of the paper to white, depend on how fine the paper being grained. When contact with urine, the paper litter turned dark.

http://media.shozu.com/cache/portal/...886108_journal

Only dispose the dark wet paper litter. The litter box is dry and clean all the time. The only odor would be due to the urine stain on the box which can be minimixe using soda bicarbonate else frequent cleaning will do the trick.

Amount of litter should cover 1 inch of the bottom of the litter box.

Dispose soil paper litter into toilet bowl.

You need to prepare and process this paper litter in advance if you intend to use it for you newborn kitten as it cant be use straight away unless you dry bake it in an oven. You'll need large oven for this!

So, thats about it how it all done.

I do my drying on the ceiling deck of my flat apartment as I am staying on top floor. It would take a week to completely get the paper litter to dry. Initially, I made it from day to day until the deck was almost filled with the paper litter. Now, I would only do it, once a while to keep up the stock.

http://a4.vox.com/6a00f48ce131dd0002...a8140005-500pi

So, good luck in making your own cat litter.

Lyn_Cat 09-14-2008 11:08 AM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Wow.. amazing.... mmg rajin betul bareen ni buat cat litter.. thumb up for u..{good}

Bareen 09-14-2008 12:03 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Take note, this paper is not fine enough yet. You still need to work more to get if finer.

http://media.shozu.com/cache/portal/...e7704/83886126

At this stage, the mixture of paper and print ink can easily stain your nail and finger black. Use gloves.

hatemetoday 09-14-2008 12:04 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
dasat le ko bareen...syabas...memang nampak renyah sikit nak buat nih tapi bila dah nampak berpeket2 tuh rasa bebaloi..{good}

Chitam 09-14-2008 12:20 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Thanks bareen for the picture... now I've got clear view of the process...

Bareen 09-14-2008 12:31 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 9988)
dasat le ko bareen...syabas...memang nampak renyah sikit nak buat nih tapi bila dah nampak berpeket2 tuh rasa bebaloi..{good}

Kelak raya situk claim 5 pek dari kamek. Sik da kuih kay embak balit embak kertas kumbahan pusak ajak {shy}

Mr & Mrs Mondok 09-14-2008 12:32 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
.:: Teringat lagu Recyle tuh... Ahakz!!! Recycle!!! Lalalala... {good} ::.

Bareen 09-14-2008 12:56 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
http://media.shozu.com/cache/portal/...886137_journal

Another version, dalam bentuk granule/batu-batu kecil yang bulat. Ini dibuat dengan cara mengayak kertas yang basah. Samalah cam buat kuih raya, kacang bersalut tepung tu.

Ini nampak lebih kemas tapi agak serut sikit bila nak scoop masa cleaning.

Lyn_Cat 09-14-2008 02:27 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Cayalah bareen, kalo lyn dok kuching for sure,lyn order dr bareen jerk.. {happy} . kalo mo jual sekampit tu baper hengget u jual bareen..?{wink}

Lyn_Cat 09-14-2008 02:29 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 9998)
Kelak raya situk claim 5 pek dari kamek. Sik da kuih kay embak balit embak kertas kumbahan pusak ajak {shy}

kamek mau juak buleh ndak bareen..? kirim sama Ina ..hihihi

Bareen 09-14-2008 08:57 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Lyn_Cat (Post 10006)
kamek mau juak buleh ndak bareen..? kirim sama Ina ..hihihi

boleh boleh asal ina sanggup bawa kotak besar {shy}

hatemetoday 09-15-2008 01:01 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
sudehhh..aku balek semenajung sok sure tangan jadik sotong..maklom lar oang sitok kighum mcm2..dgn trubok nya..dgn sirap grenadine nya..mi koloknya...pengsan juak kamik di epot ....tak pe le bareen...mekaseyy...

oit Lin stakat speket ko buat sendirik lah...*lariiiiiiiiiiiii {shy}{shy}{shy}{shy}

Bareen 09-15-2008 01:09 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 10228)
sudehhh..aku balek semenajung sok sure tangan jadik sotong..maklom lar oang sitok kighum mcm2..dgn trubok nya..dgn sirap grenadine nya..mi koloknya...pengsan juak kamik di epot ....tak pe le bareen...mekaseyy...

oit Lin stakat speket ko buat sendirik lah...*lariiiiiiiiiiiii {shy}{shy}{shy}{shy}


Aiiihhhh trubok biasalah. Sirap grenadine? mee kolok? takkan nak ambik kat sini gak? Kalau umai atau bubur pedas bulan posa nih adalah org kirum mengirum.

Mr & Mrs Mondok 09-15-2008 01:11 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 10228)
sudehhh..aku balek semenajung sok sure tangan jadik sotong..maklom lar oang sitok kighum mcm2..dgn trubok nya..dgn sirap grenadine nya..mi koloknya...pengsan juak kamik di epot ....tak pe le bareen...mekaseyy...

oit Lin stakat speket ko buat sendirik lah...*lariiiiiiiiiiiii {shy}{shy}{shy}{shy}


.:: Haaa!!! Ni sedap... Kirim leh Kakak Hatemetoday???!!! Ahakz!!! Sorry, kacau benang org... {victory} ::.

hatemetoday 09-15-2008 01:18 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 10231)
Aiiihhhh trubok biasalah. Sirap grenadine? mee kolok? takkan nak ambik kat sini gak? Kalau umai atau bubur pedas bulan posa nih adalah org kirum mengirum.

biase lah sini mee kolok ngan sirap grenadine tu mana nak dpt....ko tak tau bumbu bubur pedas tu pon dorang kighum...sorang sampai 5/10 peket (aku buat meniaga pon cantek nihh {shy})..adeihh ...tu satu lagik udang yg salai sepeket 40 hengget tu..ape ke panggelnye aku lupa dah...howaaa ni kalau by 30 stakat kirim air lior..aku balek pon bawak air lior gak lah...{shy}{shy}

kitak sik mau jumpa kamek kah...{shy}{shy}

Bareen 09-15-2008 01:33 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 10236)
biase lah sini mee kolok ngan sirap grenadine tu mana nak dpt....ko tak tau bumbu bubur pedas tu pon dorang kighum...sorang sampai 5/10 peket (aku buat meniaga pon cantek nihh {shy})..adeihh ...tu satu lagik udang yg salai sepeket 40 hengget tu..ape ke panggelnye aku lupa dah...howaaa ni kalau by 30 stakat kirim air lior..aku balek pon bawak air lior gak lah...{shy}{shy}

kitak sik mau jumpa kamek kah...{shy}{shy}

Sesar/udang salai, iskkk lama dah tak merasa, kembang lak rasa air liur {high}. Buat kari atau sup rebus sedapppppp. Dua minggu dah posa lum lagik merasa bubur pedas....

Bila dan berapa hari raya kat situk kelak? Kamek start cuti 29/9 sampay 11/10.

hatemetoday 09-15-2008 02:15 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 10242)
Sesar/udang salai, iskkk lama dah tak merasa, kembang lak rasa air liur {high}. Buat kari atau sup rebus sedapppppp. Dua minggu dah posa lum lagik merasa bubur pedas....

Bila dan berapa hari raya kat situk kelak? Kamek start cuti 29/9 sampay 11/10.

haaaaa..Sesar...tau takpe...kalau kat aku ..aku goreng tepong jek undang2 tuh...ratah sambil tengok tv mcm snak...

be there from 30th - 10th oct. fuh sakan aku braye...{grin}

Bareen 09-15-2008 02:25 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 10257)
haaaaa..Sesar...tau takpe...kalau kat aku ..aku goreng tepong jek undang2 tuh...ratah sambil tengok tv mcm snak...

be there from 30th - 10th oct. fuh sakan aku braye...{grin}

oklah tarikh tu sebab aku ada kat Kuching masa tu, leh lah ko jumpa ngan Phaibun Nai dan sekutunya nanti.

Penghulu 09-15-2008 03:14 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Syabas Bareen...a very informative articles indeed...saya kalau punya kelapangan boleh la try menghasilkan nya...terimakasih...
tak yah bagi tu kat Lin..kau bagi langkau sebotol baru dia tau...

Bareen 09-15-2008 05:16 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Penghulu (Post 10269)
Syabas Bareen...a very informative articles indeed...saya kalau punya kelapangan boleh la try menghasilkan nya...terimakasih...
tak yah bagi tu kat Lin..kau bagi langkau sebotol baru dia tau...

kecian lynn...luntur macam-macam kaler anak bulus lynn nanti....

Lyn_Cat 09-15-2008 08:05 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 10228)
sudehhh..aku balek semenajung sok sure tangan jadik sotong..maklom lar oang sitok kighum mcm2..dgn trubok nya..dgn sirap grenadine nya..mi koloknya...pengsan juak kamik di epot ....tak pe le bareen...mekaseyy...

oit Lin stakat speket ko buat sendirik lah...*lariiiiiiiiiiiii {shy}{shy}{shy}{shy}

aku punk mauk kighum gak...terubok masin tok 2 eko cukuplah.. lagik apak yak..? black papper yg kighum 2 tahun lepas pun masih adak lagik.. mi kolok kamek ndak minat. (aku rasa mcm ckap org asli dah aku nih...hihihihi)
kighum kain pua yg besar utk buat alas meja bleh ndak..?

**** alaa ina sepeket pun boleh laaa buat trial..sblum buat sendirik nak kena tgk sample dulu....{kiss} kan..kan... bareen... bareen baik kan..... {shy}

Lyn_Cat 09-15-2008 08:07 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Penghulu (Post 10269)
Syabas Bareen...a very informative articles indeed...saya kalau punya kelapangan boleh la try menghasilkan nya...terimakasih...
tak yah bagi tu kat Lin..kau bagi langkau sebotol baru dia tau...

oooo tok din mengapi2kan yerk.... nak kena nihh...{nah}
ataupun tok din nak suh order ngan tok din jer nanti ?? hihihi ..bila start projek nanti bgtau lah yerkkk....{grin}

Lyn_Cat 09-15-2008 08:08 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 10260)
oklah tarikh tu sebab aku ada kat Kuching masa tu, leh lah ko jumpa ngan Phaibun Nai dan sekutunya nanti.

kirim chantek satu...bwk balik..ataupun adik chantekk...{happy}

Penghulu 09-15-2008 11:01 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by hatemetoday (Post 10257)
haaaaa..Sesar...tau takpe...kalau kat aku ..aku goreng tepong jek undang2 tuh...ratah sambil tengok tv mcm snak...

be there from 30th - 10th oct. fuh sakan aku braye...{grin}

Besan...undang2 jgn di buat men dan di goreng2...kena ISA nanti...{shy}
saya tak ngirumm[ semacam je bunyi ] apa2, janji besan bawak tasya balik in one piece and less heavy...yek..{grin}

Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 10297)
kecian lynn...luntur macam-macam kaler anak bulus lynn nanti....

http://img382.imageshack.us/img382/4...rish048jk4.gifhttp://img382.imageshack.us/img382/4...rish048jk4.gifhttp://img382.imageshack.us/img382/4...rish048jk4.gif

Quote:

Originally Posted by Lyn_Cat (Post 10308)
oooo tok din mengapi2kan yerk.... nak kena nihh...{nah}
ataupun tok din nak suh order ngan tok din jer nanti ?? hihihi ..bila start projek nanti bgtau lah yerkkk....{grin}

Tak de lyn...tak mau kasih api2 ni terbakar kang...bila tok dah start nanti tok bagitau...nak kumpul duit lu nak beli shredder machine...and formost ada lori...buat beli...." Old Newspaper...Suratkhabar lama.."
http://img382.imageshack.us/img382/4...rish048jk4.gif

Bareen 09-16-2008 09:55 AM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Tak yah pakai shredder pun boleh. Renyuk dan padatkan kertas tu dalam baldi dan rendam semalaman. Pas tu koyak-koyakkan sampai hancur. Buat ler masa dok termenong dalam bilik air. Kerja 2 dalam 1, jimat masa.

Beli blender yang murah tu untuk menghancurkan kertas jadi lebih halus. Tak payah nak belanja banyak-banyak.

Bareen 09-16-2008 09:58 AM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Lyn_Cat (Post 10309)
kirim chantek satu...bwk balik..ataupun adik chantekk...{happy}

PM aku alamat pos, nanti aku kepilkan bersama kad raya. {happy}

fantasticat 09-16-2008 12:06 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 10392)
Tak yah pakai shredder pun boleh. Renyuk dan padatkan kertas tu dalam baldi dan rendam semalaman. Pas tu koyak-koyakkan sampai hancur. Buat ler masa dok termenong dalam bilik air. Kerja 2 dalam 1, jimat masa.

Beli blender yang murah tu untuk menghancurkan kertas jadi lebih halus. Tak payah nak belanja banyak-banyak.

pada sapa-sapa yang nak buat aku sajes pakai blender atau alat yang sewaktu dengannya... kalau pakai tangan, kompom legam... bukan setakat legam, siap berminyak lagi... pastu puas la korang nak menyental ngan sabun... lagi lama korang hancurkan paper tu pakai tangan... lagi la payah nak hilang... aku dah kena dah... itu pasal la aku buat skali je... bukan setakat tangan kotor je... makan masa gak tu... aku ni masa terhad... tapi semester break nanti mungkin buat balik...

imann 09-16-2008 12:10 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by fantasticat (Post 10432)
pada sapa-sapa yang nak buat aku sajes pakai blender atau alat yang sewaktu dengannya... kalau pakai tangan, kompom legam... bukan setakat legam, siap berminyak lagi... pastu puas la korang nak menyental ngan sabun... lagi lama korang hancurkan paper tu pakai tangan... lagi la payah nak hilang... aku dah kena dah... itu pasal la aku buat skali je... bukan setakat tangan kotor je... makan masa gak tu... aku ni masa terhad... tapi semester break nanti mungkin buat balik...


adehh...umah ku paper pun takde...camne tuh?...kena beli paper le pulok...{ohmygod}{ohmygod}...bila gamaknya nak wat ek....adesss...

fantasticat 09-16-2008 12:28 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by imann (Post 10434)
adehh...umah ku paper pun takde...camne tuh?...kena beli paper le pulok...{ohmygod}{ohmygod}...bila gamaknya nak wat ek....adesss...

ala kicik punya hal... ko pinjam member ko punya van... pastu drive keliling kawasan perumahan... sambil tu ko pekik la... " old news paper... surat kabar lame..." ten ton ten ton... mesti satu kampung kuar bawak news paper bagi kat ko... amacam... ok tak...?

Lyn_Cat 09-16-2008 06:18 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 10392)
Tak yah pakai shredder pun boleh. Renyuk dan padatkan kertas tu dalam baldi dan rendam semalaman. Pas tu koyak-koyakkan sampai hancur. Buat ler masa dok termenong dalam bilik air. Kerja 2 dalam 1, jimat masa.

Beli blender yang murah tu untuk menghancurkan kertas jadi lebih halus. Tak payah nak belanja banyak-banyak.

bareen ..yg kata masukkan bleach tu bape byk ?i cup? 2 cup? bleach tu bhn pemutih cth mcm clorox tu erk..? pastu nak kena bilas dgn air semula ke paper tu..?

Bareen 09-16-2008 08:47 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by imann (Post 10434)
adehh...umah ku paper pun takde...camne tuh?...kena beli paper le pulok...{ohmygod}{ohmygod}...bila gamaknya nak wat ek....adesss...

Beli dan pakai toilet paper yang gred murah tu. Lembut dan senang dihancur. Tangan tak hitam.


Quote:

Originally Posted by Lyn_Cat (Post 10543)
bareen ..yg kata masukkan bleach tu bape byk ?i cup? 2 cup? bleach tu bhn pemutih cth mcm clorox tu erk..? pastu nak kena bilas dgn air semula ke paper tu..?

Lyn, guna bleach rambut {ohmygod} {shy}

Clorox aku rasa paling best sebab kertas jadi lebih senang dihancur lepas direndam. Jangan guna sampai sebotol. 1 cup lebih dari cukup. Lepas rendam perah dulu air rendaman tu. Buang air rendaman dan bilas dengan air bersih sebelum start menghancur. Pastikan pakai sarung tangan getah supaya kuku tak hitam dan tangan berbau Clorox.

Quote:

Originally Posted by fantasticat (Post 10432)
pada sapa-sapa yang nak buat aku sajes pakai blender atau alat yang sewaktu dengannya... kalau pakai tangan, kompom legam... bukan setakat legam, siap berminyak lagi... pastu puas la korang nak menyental ngan sabun... lagi lama korang hancurkan paper tu pakai tangan... lagi la payah nak hilang... aku dah kena dah... itu pasal la aku buat skali je... bukan setakat tangan kotor je... makan masa gak tu... aku ni masa terhad... tapi semester break nanti mungkin buat balik...


Disarankan pakai household handgloves. Sebaiknya guna yang saiz muat-muat tangan, saiz M atau S. Fist time aku buat, guna L, payah nak merenyuk dan menghancur. Selepas menghancur guna tangan, baru guna blender atau modified drill cam aku guna. 1st time aku guna blender tapi pastu guna drill, ada gak faedah dari disimpan tak diguna.

Kalau rendam dengan Clorox dulu, kurang sikit kesan minyak dakwat. Aku dah test tanpa guna bleach, masa memecah block kertas yang dah dispin pun kuku dan tangan jadi hitam. Kalau guna gloves kurang selesa, jari krem.

imann 09-23-2008 10:20 AM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
{grin}tisu tandas pun buleh ek?...nntlah..senang2 leh wat...tp ntah bila thn nak start

Lyn_Cat 09-23-2008 03:38 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
[QUOTE=Bareen;10568]Beli dan pakai toilet paper yang gred murah tu. Lembut dan senang dihancur. Tangan tak hitam.

QUOTE]

bareen..kalo pakai tisu papaer tu..takyah letak bleach pun boleh laa kan... sbb dah lembut..?

Bareen 09-23-2008 03:56 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Lyn_Cat (Post 11762)
bareen..kalo pakai tisu papaer tu..takyah letak bleach pun boleh laa kan... sbb dah lembut..?


Tak payah bleach sebab toilet paper tu dah dibleach masa dia diprocess dari recycle paper. Tapi guna toilet paper hasil dia kurang sebab fibre kertas pada toilet paper tu tak padat macam newspaper. Sebab itu dia lembut. Segulung toilet paper tu banyak mana saja hasilnya nanti. Sekali kucing dewasa pee pee jer dah kena buang semua tapi kalau untuk guna kitten bolehlah...

Lyn_Cat 09-23-2008 04:04 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 11766)
Tak payah bleach sebab toilet paper tu dah dibleach masa dia diprocess dari recycle paper. Tapi guna toilet paper hasil dia kurang sebab fibre kertas pada toilet paper tu tak padat macam newspaper. Sebab itu dia lembut. Segulung toilet paper tu banyak mana saja hasilnya nanti. Sekali kucing dewasa pee pee jer dah kena buang semua tapi kalau untuk guna kitten bolehlah...

a'aah kan... tp ingat nak guna utk hamster... cantik sket putih bersih..

Bareen 09-23-2008 04:12 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Lyn_Cat (Post 11769)
a'aah kan... tp ingat nak guna utk hamster... cantik sket putih bersih..

Mana dapat nak guna kertas untuk hamster. Kot-kot pakai dia buat snacking pulak. Kan ada pasir dan litterbox khas untuk hamster. Guna pasir kucing tak sesuai sebab hamster akan mandi pasir bila pasir tu masih baru.

Lyn_Cat 09-23-2008 04:33 PM

Re: DIY Recycle Paper Cat Litter
 
Quote:

Originally Posted by Bareen (Post 11772)
Mana dapat nak guna kertas untuk hamster. Kot-kot pakai dia buat snacking pulak. Kan ada pasir dan litterbox khas untuk hamster. Guna pasir kucing tak sesuai sebab hamster akan mandi pasir bila pasir tu masih baru.

bukan pasir laaa... sbb ade nampak biasa omputih guna mcm kertas yg awk buat tu utk litter diorg.. ade gak jenis yg kaler2 merah,hijau, putih... cantekk...


All times are GMT +8. The time now is 07:07 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.