PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Cat DIY (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=56)
-   -   DIY Cat Product (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=664)

imann 08-14-2008 02:59 PM

DIY Cat Product
 
maybe some of us wud love to DIY out own cat product...let us share it with others..and I feel that some of the DIY product much2 better then pet product that sell in the pet shop...

pada sesiapa yang ada DIY project....boleh lah share kat sini..

http://www.ikea.com/PIAimages/60782_PE166869_S3.jpg

http://bp3.blogger.com/_XGRz6uWGK3I/...779d10d058.jpg

http://bp2.blogger.com/_XGRz6uWGK3I/...a6d459358d.jpg

flipped a smaller snack box on top a larger one. cut a hole for large kitty to go through and attached the two boxes with hinges.

should you want to paint it, do remember to paint it before you construct the boxes - it will save you time painting round the metal plates. sara also added wheels. last thing is to place a litter pan in it and you're set.


NOTA KAKI:....Ezer...if topik ni salah parking...sila alihkan ek....tq...

imann 08-14-2008 03:00 PM

Re: DIY Cat Product
 
http://www.ikea.com/PIAimages/22522_PE107400_S3.jpg

http://bp0.blogger.com/_XGRz6uWGK3I/...400/img373.jpg

imann 08-14-2008 03:03 PM

Re: DIY Cat Product
 
http://bp3.blogger.com/_XGRz6uWGK3I/...-1%2Bcopy2.jpg

the shelves can be cut to desired lengths to create your wall cat ladder.

imann 08-14-2008 03:15 PM

Re: DIY Cat Product
 
http://images.marthastewart.com/imag..._cattree_l.jpg

http://www.marthastewart.com/images/..._cattree_m.jpg

Cat Tree How-To
1. Use a tree saw to cut the trunk of a sturdy piece of branched wood so that it forms a flat surface.

2. On a 1 1/2-inch-thick piece of wood that is wide enough to provide a stable base (this one is about 15 inches across), draw intersecting lines. On the base, mark trunk's footprint at approximate center. Mark placement of four 3-inch wood screws, as shown.

3. Drill pieces together.

4. Remove bark from the base if desired.

imann 08-14-2008 03:24 PM

Re: DIY Cat Product
 
http://www.moderncat.net/wp-content/...livinclimb.jpg

http://www.moderncat.net/wp-content/...livinclimb.jpg

Mr & Mrs Mondok 08-14-2008 03:34 PM

Re: DIY Cat Product
 
.: Ganas la idea nie... Ready with our hammer and nail... Hahahah!!! {victory}::.

blackie007 08-14-2008 03:36 PM

Re: DIY Cat Product
 
Imann, very good idea. Wah, you are so keng, boleh buat cat tree kat pintu.....clap! clap!

June 08-14-2008 03:43 PM

DIY Cat Product
 
she's very keng one.do you know that she "cipta" her own cage for her cats.terrer woh!!

Quote:

Originally Posted by blackie007 (Post 3762)
Imann, very good idea. Wah, you are so keng, boleh buat cat tree kat pintu.....clap! clap!


imann 08-14-2008 03:50 PM

Re: DIY Cat Product
 
Quote:

Originally Posted by blackie007 (Post 3762)
Imann, very good idea. Wah, you are so keng, boleh buat cat tree kat pintu.....clap! clap!


weii..tht's not mine..come accros frm net..but a good idea tho for my small flat ma....

now collecting some ideas for my new home...thinking to make a room with a lot of shelfs just for them....

palnning to make my own cat tree...but so far no time yet..and no space for me to put right now...rumah kecik...{ohmygod}....

will update frm time to time ok...do share urs or mana2 jumpa kat net...boleh gak curi idea...

June 08-14-2008 03:55 PM

DIY Cat Product
 
Iman,ko tau semalam adik aku kat UK bg aku link website kedai yg jual2 brg pets for dog/cats. huhuhuhu!! aku mo gila tengok barang2 tu.jauh lagi murah dari sini.jauh!!!!! sangat.aku dah order beberapa dan nanti dia balik KL ujung tahun ni dia bawa sekali.aku malaslah nak beli yg besar2.susah gak dia nak bawa.ko bayangkan scratch post yg kita beli rega RM40 kat sini kat sana 1.5 pound sterling.ko tak gila dibuatnya.aku ada order gak sratch pad yg unik takde jual kat sini.itu harga 7 pound sterling.sesuai utk kucing aku yg jahat dan nakal. ada cat tunnel.

Quote:

Originally Posted by imann (Post 3769)
weii..tht's not mind..come accros frm net..but a good idea tho for my small flat ma....

now collecting some ideas for my new home...thinking to make a room with a lot of shelfs just for them....

palnning to make my own cat tree...but so far no time yet..and no space for me to put right now...rumah kecik...{ohmygod}....

will update frm time to time ok...do share urs or mana2 jumpa kat net...boleh gak curi idea...


imann 08-14-2008 04:04 PM

Re: DIY Cat Product
 
Quote:

Originally Posted by June (Post 3771)
Iman,ko tau semalam adik aku kat UK bg aku link website kedai yg jual2 brg pets for dog/cats. huhuhuhu!! aku mo gila tengok barang2 tu.jauh lagi murah dari sini.jauh!!!!! sangat.aku dah order beberapa dan nanti dia balik KL ujung tahun ni dia bawa sekali.aku malaslah nak beli yg besar2.susah gak dia nak bawa.ko bayangkan scratch post yg kita beli rega RM40 kat sini kat sana 1.5 pound sterling.ko tak gila dibuatnya.aku ada order gak sratch pad yg unik takde jual kat sini.itu harga 7 pound sterling.sesuai utk kucing aku yg jahat dan nakal. ada cat tunnel.

ko boleh la order ngan adik ko..aku ni..nak beli cat tunnel tu payah nak jumpa...kalau cat tree yg besar2 tu...mau aku pakinsen bila tgk harga...{ohmygod}{ohmygod}..sudahnya..aku wat sendiri je lah..walau tak cantik cam kedai punya...tp aku puas hari...tu je yg aku mampu...

June 08-14-2008 04:13 PM

DIY Cat Product
 
ok,ok.cat tunnel ah!! tp takdelah besar sgt cat tunnel dia.ko ok tak?? mana tau ko nak yg panjang punya cat tunnel. cat tree yg besar pun msh murah kat sana gak Iman.kat sini riban2.nasib baik besar klu kecik aku suruh adik aku angkut gak.

Quote:

Originally Posted by imann (Post 3779)
ko boleh la order ngan adik ko..aku ni..nak beli cat tunnel tu payah nak jumpa...kalau cat tree yg besar2 tu...mau aku pakinsen bila tgk harga...{ohmygod}{ohmygod}..sudahnya..aku wat sendiri je lah..walau tak cantik cam kedai punya...tp aku puas hari...tu je yg aku mampu...


imann 08-14-2008 04:30 PM

Re: DIY Cat Product
 
Quote:

Originally Posted by June (Post 3789)
ok,ok.cat tunnel ah!! tp takdelah besar sgt cat tunnel dia.ko ok tak?? mana tau ko nak yg panjang punya cat tunnel. cat tree yg besar pun msh murah kat sana gak Iman.kat sini riban2.nasib baik besar klu kecik aku suruh adik aku angkut gak.


boleh jugak..kalau ko tak kisah...aku tak kisah june..asalkan cat tunnel..utk kucing2 ku yg slim je la...yg agak abes tu...takyah lah...{shy}

Mr & Mrs Mondok 08-14-2008 04:31 PM

Re: DIY Cat Product
 
.:: Tgh berangan nak buatkan playground tuk bebudak tuh... Huhuhu!!! {grin}::.

imann 08-14-2008 05:02 PM

Re: DIY Cat Product
 
http://tazthecat.net/catcage/one-html/img/019-eight.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-htm...20-connect.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-html/img/023-view.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-html/img/021-join.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-htm...4-together.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-htm...0-cut-tile.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-htm...tach-shelf.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-htm...8-progress.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-html/img/056-door.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-html/img/062-door.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-htm...icken-wire.jpg

http://tazthecat.net/catcage/one-html/img/068-taz.jpg

June 08-14-2008 05:07 PM

DIY Cat Product
 
ok,nanti aku order 4.3 utk aku 1 utk ko.hmm!!! seronoknya nak tunggu toys baru dtg.heh!!heh!!!


Quote:

Originally Posted by imann (Post 3798)
boleh jugak..kalau ko tak kisah...aku tak kisah june..asalkan cat tunnel..utk kucing2 ku yg slim je la...yg agak abes tu...takyah lah...{shy}


Penghulu 08-14-2008 08:51 PM

Re: DIY Cat Product
 
Quote:

Originally Posted by June (Post 3819)
ok,nanti aku order 4.3 utk aku 1 utk ko.hmm!!! seronoknya nak tunggu toys baru dtg.heh!!heh!!!

Aku nak tumpang yg either one pun boleh ke June....
Kat sana jer ada ni....

http://img411.imageshack.us/img411/5876/feedersco1.jpg

June 08-14-2008 09:52 PM

DIY Cat Product
 
Din ko nak yg mana satu??? ada dua 2 gambar tu? ko blh bg link website tu tak senang adik aku nak view sebelum dia start mencari.adik aku yg kat UK ni bukan cat lover.dia lbh suka hamster.dulu hamster dia letak kat rmh aku mati bunuh diri terjun dari rumah aku.wakakakakakakak!!!

Quote:

Originally Posted by dinmalek (Post 3894)
Aku nak tumpang yg either one pun boleh ke June....
Kat sana jer ada ni....

http://img411.imageshack.us/img411/5876/feedersco1.jpg


dog is my buddy 08-14-2008 09:53 PM

Re: DIY Cat Product
 
Wow! Cat have many item, no bad

Lyn_Cat 08-14-2008 11:12 PM

Re: DIY Cat Product
 
Quote:

Originally Posted by June (Post 3789)
ok,ok.cat tunnel ah!! tp takdelah besar sgt cat tunnel dia.ko ok tak?? mana tau ko nak yg panjang punya cat tunnel. cat tree yg besar pun msh murah kat sana gak Iman.kat sini riban2.nasib baik besar klu kecik aku suruh adik aku angkut gak.

alaaa....kita pun nak jugaklahhh....{happy} ..


All times are GMT +8. The time now is 04:42 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.