PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Cats & Kittens (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=25)
-   -   mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat? (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2573)

bardaziz 07-10-2009 04:32 PM

mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
actually i ada kitten age 2 months. mak si kitten neh bengal ayah x sure breed ape. now anak die cam tabby. confius. kalu boleh i suka kitten yang bulu tebal dan kembang cam bulu persian. i nak tau nak bagi makan ape ek untuk bulu kembang? i risau kalu dorang bulu x tebal. x syok.. hehehe

FurKids 07-10-2009 04:47 PM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
8 Attachment(s)
As far as my experience is concerned kan, kalau dia tu sihat dan makan makanan premium (tak payah tambah sebarang supplement pun) dan tidak mempunyai kutu, bulu kucing tu akan lebat, cantik lah. (Lihat contoh si Karipapp di gambar).

Tapi kalau dia shorthair, bulu akan tetap short hair lah, tak akan jadi semi-long atau long hair .... {grin}

chemonk 07-10-2009 04:49 PM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
tebal tak tebal ikut genetik kucing la bai...

tapi ada org cakap.. kalau bela kucing dlm air cond.. bulu makin rapat.. bila kucing tu dah adapt lower temperature punya condition.. ala.. nak syok aper kucing bulu tebal.. bulu nipis lagi syok.. takde la ko rimas nak vacuum sini sana.. lagipun nak kene groom potong bulu suma... tu tak masuk ko nak cari kutu lagi..
{shy}

abgraldo 07-10-2009 04:49 PM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
Quote:

Originally Posted by bardaziz (Post 52234)
actually i ada kitten age 2 months. mak si kitten neh bengal ayah x sure breed ape. now anak die cam tabby. confius. kalu boleh i suka kitten yang bulu tebal dan kembang cam bulu persian. i nak tau nak bagi makan ape ek untuk bulu kembang? i risau kalu dorang bulu x tebal. x syok.. hehehe

Salam Bard...
Pada Pakcu ler, kucing bulu tebal atau tak, terpulang pada baka dier. Kalau dia dah baka Bengal, buat camana pun bulu dier tak kan panjang kembang macam persian. Apa yang supplement bole buat ialah melebatkan bulu, menyihatkan bulu tapi tak akan kembang or panjang mcm persian (kalau kiutten tu tak der baka persian). Alaa Bard... bulu pendek pun lawa aper, tgk masa MCC Cat Show, dari 10 kali Show tu.... rasanya 9 kali Best in Show kucing bulu pendek. So, no worry k. {victory}

bardaziz 07-10-2009 04:51 PM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 52236)
As far as my experience is concerned kan, kalau dia tu sihat dan makan makanan premium (tak payah tambah sebarang supplement pun) dan tidak mempunyai kutu, bulu kucing tu akan lebat, cantik lah. (Lihat contoh si Karipapp di gambar).

Tapi kalau dia shorthair, bulu akan tetap short hair lah, tak akan jadi semi-long atau long hair .... {grin}

oooo ye keee... i bg makan RC.. ok ar kot.. pasal kutu nanti ar check.. hopefully kembang le skit bulu die n comeyy cam karipapp pusing u tuh.. heheh

chemonk 07-10-2009 04:54 PM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
ko jangan buat gila taruk minyak bond kat kucing ko plak hahahahahah.....

tak pon hantar gi yun nam hair cair ke haper ke....**lariiiiiiiiiiii laju-laju
{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}

bardaziz 07-10-2009 04:54 PM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
Quote:

Originally Posted by abgraldo (Post 52238)
Salam Bard...
Pada Pakcu ler, kucing bulu tebal atau tak, terpulang pada baka dier. Kalau dia dah baka Bengal, buat camana pun bulu dier tak kan panjang kembang macam persian. Apa yang supplement bole buat ialah melebatkan bulu, menyihatkan bulu tapi tak akan kembang or panjang mcm persian (kalau kiutten tu tak der baka persian). Alaa Bard... bulu pendek pun lawa aper, tgk masa MCC Cat Show, dari 10 kali Show tu.... rasanya 9 kali Best in Show kucing bulu pendek. So, no worry k. {victory}

tul gak ek... xpe ar nanti neuteur conpem gemok.. huhuhu.. baru sedap peluk die.. budget tuk neuteur bape ek? kat mane2 agak2 tedekat ngn putrajaya or cyberjaya?

bardaziz 07-10-2009 04:57 PM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
Quote:

Originally Posted by chemonk (Post 52242)
ko jangan buat gila taruk minyak bond kat kucing ko plak hahahahahah.....

tak pon hantar gi yun nam hair cair ke haper ke....**lariiiiiiiiiiii laju-laju
{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}

huhuhu.. siut je... togalak bosar den baco{mwidegrin}

hatemetoday 07-10-2009 06:19 PM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
Quote:

Originally Posted by chemonk (Post 52242)
ko jangan buat gila taruk minyak bond kat kucing ko plak hahahahahah.....

tak pon hantar gi yun nam hair cair ke haper ke....**lariiiiiiiiiiii laju-laju
{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}{shy}

muahahahahha..ko kan cheqqqq...suke tau buat lawak hampeh...tu blom si hashimi masuk..ade jek lah kang...

FurKids 07-13-2009 11:25 AM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
6 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by bardaziz (Post 52239)
oooo ye keee... i bg makan RC.. ok ar kot.. pasal kutu nanti ar check.. hopefully kembang le skit bulu die n comeyy cam karipapp pusing u tuh.. heheh

Owwhhhh!!! Tengah kasik makan RC yerrr????? Pass la tu ... gerenti akan jadik sebijik mcm si "Karipapp Pusing" aku laaa .... {good} sebab "Karipapp Pusing" pun makan RC kitten dulu, pastu bila dah lebih 12 bulan dia makan RC Fit32 ... pastu bila dia punyer "inti" perut dah besar (penuh) sangat, aku terpaksa kasik dia RC Obesity Management lakkk .... {ohmygod}

Tapi bulu dia memang dah lebat dan tebal betol, hinggakan apabila saya nak taroh Frontline Combo Spot-On kat base of skull leher belakangnya, punyer lah susah saya nak pisahkan bulunyer utk mencapai kulitnyerrrr .... {ohmygod} ... nasib baik dia good boboy betul dan duduk diam kasik saya buat "assignment" saya hingga tercapai .... {grin}{good}

Tu dia dalam gambar .... terbaring atas kerusi favorite dia ...

June 07-13-2009 11:38 AM

mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
My!! My!! karipap dah besar bulat bukan main {shy}{shy} I punya kuicng suma short hair jd tak dptlah aku nak jadikan long hair pula.kena pakai hair extension baru bolehlah kot {shy}




Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 52586)
Owwhhhh!!! Tengah kasik makan RC yerrr????? Pass la tu ... gerenti akan jadik sebijik mcm si "Karipapp Pusing" aku laaa .... {good} sebab "Karipapp Pusing" pun makan RC kitten dulu, pastu bila dah lebih 12 bulan dia makan RC Fit32 ... pastu bila dia punyer "inti" perut dah besar (penuh) sangat, aku terpaksa kasik dia RC Obesity Management lakkk .... {ohmygod}

Tapi bulu dia memang dah lebat dan tebal betol, hinggakan apabila saya nak taroh Frontline Combo Spot-On kat base of skull leher belakangnya, punyer lah susah saya nak pisahkan bulunyer utk mencapai kulitnyerrrr .... {ohmygod} ... nasib baik dia good boboy betul dan duduk diam kasik saya buat "assignment" saya hingga tercapai .... {grin}{good}

Tu dia dalam gambar .... terbaring atas kerusi favorite dia ...


FurKids 07-13-2009 11:50 AM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
Quote:

Originally Posted by June (Post 52589)
My!! My!! karipap dah besar bulat bukan main {shy}{shy} I punya kuicng suma short hair jd tak dptlah aku nak jadikan long hair pula.kena pakai hair extension baru bolehlah kot {shy}

Itu kena dapat khidmat nasihat kepakaran mcm Victoria Beckham ....

June, I am very, very glad that I was the one to find and pick him up dari tepi jalan dulu sungguhpun dia hodoh, sakit dan separuh mati ... you know why... because he turned out to have a 1st class personality mcm Peterpan ... jarang jumpa kucing mcm dia ... exceptionally friendly and amicable to all cats, playful and extremely intelligent (especially cari dan rebut makanan orang lain) ... I love him so much I tak jadi nak "release" dia ... simpan terus jadi warganegara kat umah!!!!

June 07-13-2009 11:56 AM

mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
muahahahahah!!! bukan kena tanya Paris Hilton ke?? This morning Paris Hilton kata putus tunang dgn Christiano Ronaldo sebab tak nak jd mcm Victoria Beckham. {shy}{shy}

Wah!! Bro.mmg aku setuju sgtlah tu.kucing mcm karipap dan peterpan susah nak jumpa.tak pandai marah,friendly,pandai lg.faham klu kita panggil dia dtg,kita gesture pun dia faham.pastu si Peterpan ni susah aku nak mainkan dia sebab dia pandai.klu kuicng lain senang aku pancing utk tipu durang {shy}{shy}

Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 52595)
Itu kena dapat khidmat nasihat kepakaran mcm Victoria Beckham ....

June, I am very, very glad that I managed to pick up and save Karipapp from the tepi jalan dulu ... you know why... because he turned out to have a 1st class personality mcm Peterpan ... jarang jumpa kucing mcm dia ... exceptionally friendly and amicable to all cats, playful and extremely intelligent (especially cari dan rebut makanan orang lain) ... I love him so much I tak jadi nak "release" dia ... simpan terus jadi warganegara kat umah!!!!


azraf 07-18-2009 02:06 AM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
kalau la bulu kucing = rambut manusia, kalau tak dipotong, makin panjang... macam mana agaknya...

azraf 07-18-2009 02:07 AM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
peh tu plak ada yang kerinting plak tu... kih kih kih.. jadik afro cat plak... isk isk

hatemetoday 07-23-2009 11:09 AM

Re: mcm mana nak bagi kucing berbulu lebat?
 
Quote:

Originally Posted by FurKids (Post 52586)

Tu dia dalam gambar .... terbaring atas kerusi favorite dia ...

uikss..montokkkk...buat sop best nih...hakhakhak...


All times are GMT +8. The time now is 09:33 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.