PetFinder.my

PetFinder.my (http://forums.petfinder.my/index.php)
-   Training & Behavioral Issues (http://forums.petfinder.my/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia? (http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=3415)

Oshyn 11-16-2009 06:45 PM

Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
Salam and Hi...

Smlm lepas makan mlm, sy and member ader la jln2 kat neighborhood berdekatan, then ternmpak 1 stray yg kurus sgt... sian kat dier, ingt nak ambil and bagi makan, tp bile nak dekat jer, die lari, nak dekat jer dier lari, bwk mknan kat die pun die xnak, asyik lari jer.. so mcmner nak yer nak dekat dgn stray yg mcm nih?{oh}

nurkasih 11-16-2009 06:53 PM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
selalu kalau u frequently bagi makan..lama2 dia okay ngan u..{wink}

Oshyn 11-16-2009 06:59 PM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
Quote:

Originally Posted by nurkasih (Post 67952)
selalu kalau u frequently bagi makan..lama2 dia okay ngan u..{wink}

owh, tp kan biler nak dekat nak bg mkn, die lari...
ade care lain x?
anyway, mlm ni I'll try lah letak mkanan jugak kat tmpt dier slalu lepak... mne tau nnt lme2 die jinak...hehe... thanks Nur...{happy}

nurkasih 11-16-2009 07:07 PM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
Quote:

Originally Posted by Oshyn (Post 67956)
owh, tp kan biler nak dekat nak bg mkn, die lari...
ade care lain x?
anyway, mlm ni I'll try lah letak mkanan jugak kat tmpt dier slalu lepak... mne tau nnt lme2 die jinak...hehe... thanks Nur...{happy}

sbb tue i kata frequently...letak makan and pergi jauh.. dia akan makan gak

CikLola 11-16-2009 08:34 PM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
my xperience slama jaga stray cats lew..

memula letak makanan kat die slalu ada then agak2 die mmg tau u akn letak mknan kat situ u tgk jek die..jgn dtg dekat dlu..agak2 die cm nk tp tkt..br u cuba2..slalu lola wat bg mkanan agak2 die dh bese gosok kpala die..time tuh die akn ase selesa..br die pcy dgn kt..hope bjaya la ekhh{wink}

Oshyn 11-16-2009 08:41 PM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
Quote:

Originally Posted by CikLola (Post 67976)
my xperience slama jaga stray cats lew..

memula letak makanan kat die slalu ada then agak2 die mmg tau u akn letak mknan kat situ u tgk jek die..jgn dtg dekat dlu..agak2 die cm nk tp tkt..br u cuba2..slalu lola wat bg mkanan agak2 die dh bese gosok kpala die..time tuh die akn ase selesa..br die pcy dgn kt..hope bjaya la ekhh{wink}


ok, thanks CikLola and Nur... I'll try my best!... wish me luck...{wink}

Pak Lubis 11-17-2009 02:26 AM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
Quote:

Originally Posted by Oshyn (Post 67950)
Salam and Hi...

Smlm lepas makan mlm, sy and member ader la jln2 kat neighborhood berdekatan, then ternmpak 1 stray yg kurus sgt... sian kat dier, ingt nak ambil and bagi makan, tp bile nak dekat jer, die lari, nak dekat jer dier lari, bwk mknan kat die pun die xnak, asyik lari jer.. so mcmner nak yer nak dekat dgn stray yg mcm nih?{oh}

Apakah tujuan kita sebenarnya .? Nak tangkap untuk bagi makan atau untuk tangkap dan adopt. Kalau nak bagi makan tinggalkan je makanan tmpat dia selalu lepak.
Tetapi kalau nak tangkap untuk adopt buat macam kawan saya buat. Dia beli Kfc original bahagian dada dan melempar cebisan kecil daging ayam tersebut berhampirannya dan apabila dia mula makan, lemparkan lagi secebis kecil sedikit jauh tetapi menghampiri kita dan buat berulang sehingga dekat dgn kita sehingga boleh ditangkap. Pastikan untuk sediakan pet carrier untuk bawa kucing yg ditangkap.
Bau ayam kfc buat kucing terlior ...

Archinie 11-17-2009 09:10 AM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
Menarik gak cara ni..Umpan dgn ayam KFC ja. Klu KFC ni bkn je kucen, org pun leh terliur kikiki!!! blehlah try nanti..Thanks for ur info ye Pak Lubis..

fia86 11-17-2009 09:43 AM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
juz bagi makanan... lame2 strays tu akan mesra.. hikhik macam fia, de sekor kucing strays tu.. garang yang ampun... fia umpan blackwood, hambik.. tiap2 hari datang umah.. pastu dok ngendeng2.. hikhik

CikLola 11-17-2009 11:45 AM

Re: Mcm mane nak mendekati strays yg takot dgn manusia?
 
Quote:

Originally Posted by fia86 (Post 68034)
juz bagi makanan... lame2 strays tu akan mesra.. hikhik macam fia, de sekor kucing strays tu.. garang yang ampun... fia umpan blackwood, hambik.. tiap2 hari datang umah.. pastu dok ngendeng2.. hikhik

yup2 sokong tul kak fia..
lola skrng ada sekor..xtau lew bengal ke bsh..agak keliru..
huhu..3ari lola bg mkn..now dh pndai mntk sdiri..hek3..n dh manja..


All times are GMT +8. The time now is 02:45 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.