View Single Post
  #65  
Old 11-05-2011, 12:04 AM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 10
milocute is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by Meffy View Post
Vet yang letakkan spot on. Kata vet dalam 24 hours fleas akan mati. Dia titikan sedikit dalam telinga sekali.

Biasanya...kalau fleas dah mati, kucing tu masih bergaru lagi tak? Dia da reduce scratching tapi sekali-sekala ade jugak dia garu badan jap. Atau pun spot on tu tak berkesan? Selagi saya nampak kucing saya bergaru saya rasa tak senang hati.
Kalau vet yg letak supposed to be ok lah... sebab ubat tue kena letak betul2 kat lapisan kulit dia di bahagian tengkuk kucing... maknanye kn selak betul2 bulu dia br ubat tu berkesan.
Kucing saya dulu kadang2 masih garu2... cuak gak tp saya rajin selak bulu diorang buat spot check untuk lihat perkembangan tahap kematian kutu2 tue almaklumlah tak sabar nak tamatkan kuarantin budak2 tue. tempat kutu suka duduk kat area pipi dia, tengkuk dia, kat celah kelengkang dan area tpt poo dia... tp saya check satu badan
Ubat frontline tu pun blh apply sebulan sekali jea... tp masa saya dulu saya pakaikan rantai untuk elak kutu pada kucing yang sedia ada utk langkah berjaga2 ... mana tau kutu tertebang walaupun stray cat baru dah dikuarantin.... maybe awak blh pakaikan rantai tu lepas seminggu iaitu lepas mandi tapi yang ni awak kena comfirmkan ngan yang arif blh tak pakai selepas apply frontline sebab saya tak sure. Bukan apa bab main ngan ubat beracun untuk bunuh kutu ni takut overdose lain plak cerita nanti. All the best k
Reply With Quote