View Single Post
  #14  
Old 09-01-2010, 10:19 AM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 12
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: Macam mana nak tahu yang kucing tu pregger and mana tempat boarding yang MURAH?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Pencinta kucing kalian, sekiranya ingin memberi nasihat, minta tolong berbuat demikian sebagai pencinta dan penyayang kucing yg jujur dan benar, dengan kepentingan kucing dalam hati, bukan kepentingan sendiri.

Terlalu banyak masalah kucing di merata-rata yg ditimbulkan oleh perbuatan "backyard breeding (BYB)" yg nampak macam full of "innocence" dan "ignorance" tetapi sebenarnya berniat.

Be responsible pet owners kalau ingin menyimpan mereka, kalau tidak, jangan simpan. Don't be selfish and self-centered. Kucing adalah benda bernyawa dan ada mempunyai perasaan, mampu merasa kesakitan dan kesedihan tak macam teddy bear.
Ya betul. Di forum PF ni memang saya perasan ramai yang bermuka-muka. Dalam thread reply dan advice macam baik, macam full of innocences but the truth is, some of the advisor pun breed thier own cat and sell them with high prices. *Semalam baru kantoi sorang di Mudah

Ada juga yang berapi-api mengingatkan/marah org agar spay spay spay kucing, but end up their kitty yang pregnant and then put for adoption.

Setiap org ada pilihan sendiri. I have my own reason why I choose not to spay my kids. I keep only female cats and restrict any male cat to enter my homey so I think it won't be any problem if I am not spaying them. It is not for breeding purpose, if yes, I must have breed them a while ago. But until now both of my cats dah setahun lebih, 2-2 ekor pun still anak dara. hehe.

Furkids, I admire your courage, your spirit towards furkids. Seriously sangat2 admire. Bukan semua ada semangat juang yang kuat untuk selamatkan/pelihara kucing yang banyak di rumah. So, I memang tabik pada you.

Seperti orang juga, ada yang memilih untuk punya anak ramai, ada yang just prefer 2 orang anak, ada pula yang memilih untuk pelihara anak-anak yatim, ada pula yang memelihara anak-anak terbuang yang berpenyakit. Tak adil rasanya untuk mengatakan orang yang memilih untuk punya anak banyak lebih baik dari yang memilih untuk hanya punya 2 anak. begitu juga sebaliknya....

Balik pada pilihan masing-masing, I guess? Asalkan tak memburukkan keadaan, then I think tak jadi masalah. And... for me, Quality is always better than Quantity.

Maaf kalau kata-kata saya mengguris hati mana-mana pihak.

Cheers.
Reply With Quote