View Single Post
  #22  
Old 07-12-2010, 03:46 PM
hhplover hhplover is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 58
Rep Power: 10
hhplover is on a distinguished road
Default Re: Kelab Kucing Malaysia

Nak mencelah sikit :
Show Fife (KKM)
a. kalau kucing tu dari breed yang direcognise oleh Fife tapi tak ada cert, dia boleh masuk show under Pedigree categori Novice (fees sama mcm pedigree, mahal la sikit). Kalau ada dua Fife judge confirm yang kucing tu menepati ciri-ciri pedigree, Fife akan keluarkan cert untuk kucing tu, provided requested by the owner.
b. kalau kucing dari breed yang TIDAK di recognise oleh Fife, kucing tu boleh show (with permission from organiser), tapi TIDAK akan dipertandingkan dalam mana-mana kategori. Maybe, dengan kerjasama Fife Judge and organiser, Judge can explain about the breed and get a token gift from sponsor.

Ni pasal HHP kat Fife, TICA, CFA show
FIFE Show
HHP/Non Pedigree/Non Cert cats, mesti berciri-ciri kucing kampong or mix. Kalau dia berciri pedigree, Judge akan persuade owner to enter under Novice (entry fee sama macam pedigree) and will be judged. Kalau owner refuse, selalunya akan dijudge jugak dalam HHP tapi won't be winning anything, to ensure fairness to all pure HHP/Non Pedigree cats.
TICA Show
Kalau macam member MCFA cakap kat atas tu, HHP category tu boleh jadi tak adil di TICA show sebab kucing pure pedigree, cuma tak de cert pun boleh bertanding di HHP. Macamana pun, semua terpulang kat judge and judge kena la be professional kat sini. Sebab categori tu HHP, advantage mesti diberi kepada pure Non Pedigree/HHP cats. Dari pengalaman saya, ada jugak Judge yang beri kemenangan pada pure HHP cat tapi majoritinya beri kemenangan kepada pedigree like cats. Cuba tengok top ten HHP winning pics. So, you all fikir2 la sendiri.
CFA Show
Kat sini HHP ada satu kategori saja dan maximum cuma 20-25 ekor je. So far, CFA judge is the BEST in judging HHP categori, nampak professional and unbias. Walaupun ada satu dua pedigree like cats yang enter HHP cats ni, tapi 90% winning cats memang pure HHP cats.

So, lu orang fikir2lah sendiri kalau nak masuk korang punya pure HHP/Non Pedigree cats kat show mana. Tepuk dada tanya selera....
Reply With Quote