View Single Post
  #16  
Old 10-26-2010, 09:45 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Normal ke kucing betina ringan sikit dari kucing jantan?

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
Hmmm...itulah, saya pun pernah baca article yang mengatakan yang kibble (dry food) tak berapa elok kalau dimakan dalam jangka masa yang panjang. Saya ingat the author tu cite pasal those cheap food ones rupanya yang berjenama prestij macam RC, SP dll juga...sebab author tu bagitahu process buat kibbles tu serupa macam bijiran sarapan i.e cornflakes, coco krunch bla, bla, bla...the perisa ayam ke tuna ke dorang cuma glazekan sahaja...entah le...tak nak caye, the author tu vet. Pernah jadi perunding untuk SP company..sure she knows apa yang dia katakan? ...
Actually dekat negara maju, jenama RC, SP dan IAMS tu dianggap makanan kelas biasa sahaja, bukan premium pun, dekat negara kita sahaja dikelaskan sebagai makanan premium. Macam Marks & Spencer juga, di negara luar, brand ni adalah brand biasa, bukan brand upmarket pun, dulu masa Globe Silk Store masih ada, Marks & Spencer dikatakan setaraf dengan Globe aja sebenarnya.

This is because of our different standards of living and earning power ... untuk kita di sini, jenama-jenama tersebut adalah dikira mahal berbanding dengan pendapatan kita dan ramai tak mampu belikan. Jadi, premium la kiranya.

Tetapi dekat negara maju dengan standard of living yg lebih tinggi dan pendapatan yg lebih tinggi, dimana ramai mampu beli, jenama-jenama ini dikategorikan sebagai jenama biasa sahaja (macam kategori supermarket).

Memang mutu RC, SP dan IAMS adalah sebenarnya kelas sederhana sebab disumbat banyak bijiran utk mengurangkan kos, bukan macam Innova Evo, tetapi adalah lebih baik daripada Whiskas dan Friskies (yg dipanggil kategori supermarket di sini).

Walaupun Whiskas dan Friskies dipanggil kategori supermarket di sini, itu pun ramai tak mampu belikan dan terpaksa kasi kibbles warna-warni. Ramai juga yg kasi nasi gaulkan dengan kuah.

Kesian, ya ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote