Thread: Gemukkan Kucing
View Single Post
  #16  
Old 06-10-2010, 02:41 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 12
Lionking is on a distinguished road
Default Re: Gemukkan Kucing

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Ahn, mereka anak kucing berumur 3 bulan kan? Eh, mana boleh kasi makanan RC nombor kod 32? Itu untuk kucing dewasa 12 bulan ke atas!

Umur 1-4 bulan kena kasi RC Babycat 34 la, kawan! Jangan kasi RC Kitten 36 pun, ini utk anak kucing 4-12 bulan. Belum boleh kasi lagi.

Juga cepat kasi mereka makanan tambahan daging dada ayam rebus setiap hari utk protein tambahan bagi membina badan sebab mereka dalam peringkat pertumbuhan badan penting. Kalau tidak, mereka akan senang sakit atau diserang penyakit.

Untuk anak kucing yg kurus dan kurang selera tu, dapatkan Hill's A/D diet daripada klinik vet yg menjual, ambik satu sudu kecil (kalau dia boleh makan lebih, lagi bagus) dan guna jari bersih mashkan (picit) dengan satu sudu air panas to get a smooth thick mixture so that you can suck up with a 10 mls syringe dan suapkan 3 times a day. Kalau dia nak makan sendiri, lagi senang. Tapi asingkan dia sehingga makanan habis supaya orang lain tak curi makan dia punya. Buat selama 2-3 minggu dan anda akan nampak badan dia mula berisi.

Simpan tin tu dalam fridge supaya tidak rosak. Jangan microwave kerana microwave akan membinasakan vitamin dan khasiat.

Tak payah supplement benda lain langsung kalau kasi RC Babycat 34. Jangan kasi wet food sebab kebanyakkan mereka tak mempunyai kandungan daging secukupnya, banyak air dan jelly kosong. Mahal pulak tu. RM5 boleh dapat satu ketol dada ayam dah yg solid penuh protein bagi membina badan si kecik! Bandingkan dengan RM5 satu tin canned food yg penuh air dan jelly dan secubit tak sampai satu sudu daging padat pun.

Satu kelemahan lagi, kebanyakan mereka taroh ikan sebab ikan murah. Ikan tidak bagus utk kucing, buat tulang mereka reput. Daging ayam yg baik utk membina badan mereka.
rasenye ahnhan maksudkan RC kitten persian 32, mmg khas utk kitten persian hehe..mmg no kod same ngan RC fit32 :)
Reply With Quote