View Single Post
  #13  
Old 10-13-2010, 06:45 PM
rozzygee's Avatar
rozzygee rozzygee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Dec 2008
Location: Selayang Heights
Posts: 548
Rep Power: 12
rozzygee is on a distinguished road
Default Re: Apartments and Pets

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
that's why i am asking for your help..on how to talk to her..ayat2 yang tak menyinggung tapi berkesan..nk sll bertegur sapa dgn auntie nie..so tak nak laa tegur mcm kasar dia kecil hati.. ..
anizarina, pd pendapat sis, ani jgn terus menegur kesilapan dia.. say hai dulu.. tanya khabar.. tanya about anjing dia.. the next day.. tegor lagi.. come to 3rd day.. baru la proceed.. sometime it takes time.. get friendly with her..

Sis ckp dr pengalaman.. sis byk kucing di rumah. Ada kala sis lepaskan kucing dari our cat house dan dia poo dekat rumah jiran. Sis tabik dkt jiran sbb dia tegor and say hai hai dulu... (wpun dlm hati rasa dia ni ada udang sebalik batu ni) Dia berbual mcm suka dgn kucing sis dan berkias kata dia tak boleh bela sbb bulu kucing.. Masuk hari ke tiga.. dia dgn suami sis bertukar hp no.. Next week baruuuuu la dia buka mukadimah.. dia sms kata.. "mintak maaf byk2 kalau menyinggung,.. ada taik kucing dkt taman kami, rasanya kucing warna hitam kuning tu.. kalau tak menjadi masalah boleh mintak bersihkan sbb ptg ni keluarga mertua nak dtg rumah.."

Sejak tu tiap kali kucing sis buat hal, dia akan sms dan kami pun sedia maklum la tugas kami dan mark mana2 kucing yg buat hal dan ambik langkah2 terbaik supaya tak berulang. Mana2 kucing yg terlibat tu kami train tak pegi rumah jiran. Alhamdulillah.. skrg ni dah 3 bulan tak de dpt sms dia lgi.. sesekali dia cuma sms tlg tgk rumah dia sbb dia outstation. itu je..

Hrp dgn cerita ni Ani dpt sedikit idea mcm mana nak mula..
__________________
The way you handle the problem that matters most not the quantity of problem solved.. (http://dearcats.blogspot.com)
Reply With Quote