View Single Post
  #25  
Old 08-30-2010, 01:46 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Hehehe takpe bila Furkids dah mati kena tembak boleh laa kitorg catnap anak2 bulus beliau hehehe

Berkenaan makanan dan supplement, meh Syida ceritakan dengan lengkap apa dan kenapa Syida bagi mereka makan semua2 tu.

Syida ada dua ekor kucing. Seekor munchkin short hair yang Syida beli di Melaka, tp oleh kerana beliau takde cert jadi kita anggap beliau DSH berkaki katek ajelah. Namanya Kogi atau kadang2 panggil Abang. 8months dan dah neutered.

Sekor lagi Domestic Medium Hair yang Syida adopt dr SPCA Melaka (dalam avatar). Namanya Momok tp lebih selesa dan respond bila dipanggil Adik. 4months dan belum neuter lagi, tunggu 'batu' beliau turun hehe

Masalah kucing2 Syida ni unik betul. Syida memang tak boleh nak tukar makan diorg sesuka hati kerana diorang (especially si abang) adalah sangat2 sensitif perutnya. Hypersensitive, i might say. Dari hari mula2 dapat dia, poo dia tak berapa nak pejal, pastu bila baru pindah dr Melaka ke Kuantan, mereka berdua mengalami cirit birit yang teruk sampai sebulan lebih, 19hari warded kat vet. Macam2 makanan Syida dah cuba, dari IAMS, BW, Sportmans, Cat Eyes, RC Sensible semua pun tak jalan. It's either poo diorg jadi lagi teruk or diorang langsung tanak makan. I followed the correct steps in order to introduce new food religiously, tp somehow tak jalan juga. So as a last resort my friend suggested giving them Nutriedge, dan disamping itu Syida bg diorg makan ayam stim (everyday!) and so far diorg punya poo dah baik, dah nicely formed and firm cuma ada hari2nya kadang2 lembik tp skrg I've learnt to accept it, because my vet said some cats are born to have soft poo. takpelah as long tak cirit So sekarang ni memang Syida maintain laa diorg makan Nutriedge dan ayam stim sehari or selang sehari sekali (wahhhh hangus walletku!!)

Pastu si abang tu walaupun dia tu short haired cat tapi bulu dia yang gugur MasyaAllah! Penuh kat karpet tu hari2 kena vakum! Kalah adik dia yang medium haired tu. Kalau kita usap or dukung dia, jwbnya memang penuh berbulu lah tangan dan baju. Yang si adik pulak, kalau dulu memang nampak mcm DLH tp semakin besar, myteriously ke mana nth bulu2 panjang tu pegi, tinggal yg semi panjang je, especially tang kepala n leher, dah jadik mcm DSH dah. I don't know where i did wrong that's why terdesak nak cuba supplement2 ni. Sejak makan Nutriedge mmg ada sikit improvement, but not much. Tu yg my vet sarankan bg dia mkn Brewer Yeast. Half a tablet per day. My Beau supplement tu pun untuk bulu juga, recommended dr org kat petshop. My Beau tu pun ada Brewer yeast, tu psl syida selang2kan sehari, samada My Beau or tablet Brewer Yeast tu. So sejak makan Brewer Yeast n My Beau ni, nampaklah ada banyak sikit improvement... mungkin akan amik masa juga since tak sampai sebulan lg pun mencubanya...

Yang Nutripet tu memang as a treat aje, since si Abang suka sangat2, selagi tak dpt mkn untuk malam tu, selagi tu nampak dia macam tak tenang heheh so nak tak nak kena bg tiap2 hari. tp sikit jelah.

And syida nak bg juga Kitzyme tu since it's good to calm the nervousness in cats kan? Kucing syida especially si abang tu cepat sangat jadik nervous, sampai tercungap2 n terjelir2 lidah dia bila dia nervous..kesian nengoknya.

So, any comments by the Gurus?
Korang tak terjaga anak-anak bulus saya la, Dik oii .... sebab cara Cik Adik nie merumitkan (saya baca pun separuh pengsan berbelit otak saya ) manakala anak-anak bulus saya biasa dengan tuan yg menyimplekan semua perkara bagi mereka ...
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote