View Single Post
  #64  
Old 11-04-2011, 07:38 PM
Meffy Meffy is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 168
Rep Power: 10
Meffy is on a distinguished road
Default Re: Johorean Petfinder Forumers...

Quote:
Originally Posted by milocute View Post
Saya bukan otai yang berpengalaman sangat dalam bab kucing sebab saya pun dalam proses belajar. Tapi mengikut pengalaman saya yang tak seberape iaitu semasa saya adopt stray cat saya baca komen oleh otai2 di PF ni agar dikuarantin dahulu untuk mengelakkan masalah kepada kucing yang sedia ada contohnya kalau ada jangkitan kuman mahupun kutu.Itulah yang saya buat dan langkah untuk hilangkan kutu sudah awak lakukan.... spray fronline dah spot on combo frontline ( saya guna jenis combo sebab vet kata dia boleh hilangkan flea dalam telinga kucing skali... itu yang diberitau pada sayalah) pun dah kan... tapi setau saya kalau ubat tue kesan teruskan matikan kutu dan telur2. jangan kene air selama seminggu.. then mandikan untuk hilangkan baki telur kutu KO tp masih terlekat kat bulu kucing. Sape yang letakkan spot on frontline tue? awak atau vet?
Vet yang letakkan spot on. Kata vet dalam 24 hours fleas akan mati. Dia titikan sedikit dalam telinga sekali.

Biasanya...kalau fleas dah mati, kucing tu masih bergaru lagi tak? Dia da reduce scratching tapi sekali-sekala ade jugak dia garu badan jap. Atau pun spot on tu tak berkesan? Selagi saya nampak kucing saya bergaru saya rasa tak senang hati.
Reply With Quote