View Single Post
  #16  
Old 11-24-2010, 10:38 PM
maris_sa528 maris_sa528 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 111
Rep Power: 11
maris_sa528 is on a distinguished road
Default Re: Spay & Neuter Programe

Quote:
Originally Posted by hidyrabdullah View Post
ok2...dah faham dah pasal neuter/spay punya function..bermaksud..kucing yg ada bawa penyakit or yg memudaratkan je la kan?

saya ingtkan...semua kucing..hehhheh..
bukan apa..asal kucing tergaru2 gatal sket..suruh g kembiri...
asal kucing bunyi bising sket....suruh g kembiri...
asal kucing tu kuar umah xbalik2..suruh cr smpai jumpa pastu kembiri...
asal kucing xnak dok dlm sangkar..suruh kembiri...
asal kucing kurus xmau gemuk2...suruh kembiri..
asal kucing xnak kat kucing lain...suruh kembiri...

sbb tu yg pening nih...heheh..so skang sket2 sudah ilang perasaan nebes tu..thankz ya marisa...hehhe..

Hahah.. siap nervous tu. Takdela... asalkan faham kenapa harus dikembirikan, itu lebih penting. Kenapa ramai yang suggest untuk kembiri bila kucing 'bising', 'keluar rumah', 'tak nak duduk dalam sangkar', 'tak mesra dengan kucing lain', 'tak mau gemuk'... Kerana Kucing yang tidak dikembiri tak tenang setiap kali kitaran prosess mengawannya tiba.

Selepas dikembiri, Kucing akan lebih tenang maka, takde lagi bising, takde lagi merayau nak keluar rumah, akan lebih mesra dengan kucing lain dan akan makan banyak.

Even vet ada advice lepas dikembiri, kucing harus dikurangkan 25% dari kuantiti makanan yang selalu diberikan untuk elak obesiti.

Neuter/Spay is a wise decision to make. Especially if you keep too many cats in your house and should plan to control the population. Kalau kucing-kucing you jenis outdoor dan suka merayap keluar, juga lebih baik dikembiri untuk mengelakkan kucing-kucing di luar termengandung atau kucing you sendiri yang mengandung.

Again it depends on breed of cats. Tak semua jenis kucing selesa di kurung dalam sangkar, tak semua kucing jenis indoor, tak semua kucing suka keluar rumah, tak semua kucing bunyi bising, dan kitaran ovulasi kucing juga berbeza untuk setiap breed.

Itu yang info yang saya tahu la. Kalau ada senior yang lebih arif tentang ini, mungkin boleh tolong untuk explain lebih lagi.....
Reply With Quote