View Single Post
  #9  
Old 02-17-2010, 08:46 AM
rieyna's Avatar
rieyna rieyna is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2009
Location: wangsa maju - seremban - teluk intan
Posts: 192
Rep Power: 12
rieyna is on a distinguished road
Default Re: anak kucing baru jumpa

Quote:
Originally Posted by Pak Lubis View Post
Buatlah penjagaan yg terbaik kepada anak kucing tersebut. Susunya pun dari yg terbaik dan pastikan dia jgn sembelit. Jangan beri susu lembu nanti kena cirit birit pulak.
Massage keliling rectumnya dengan lembut seperti mana ibu kucing buat (jilat) pada bhg tersebut. Perhatikan jika ada kesan darah.. Kalau ada kesan darah pada rectumnya dan didapati bengkak bawa ke kelinik cepat.
Anak kucing yg pak lubis jaga kerana ketiadaan emak sebanyak 4 ekor semua mati akibat sembelit.. Rectum bengkak dan ada kesan darah..
Mohon pada Allah tak jadi begini.

mmg susah nk jaga kucing yg masih baby ni kan pak lubis.. semlm sya bawa dia pegi vet sbb risau dah 2hari dia tak poo poo...doc tu kata 2hari still ok lg n then doc tu ada urut2 perut dia so pg tadi dia poo poo dgn byknye..lega hati sya...
susu yg sya kasi pun sya beli kat klinik tu jugak dlm rm22, bole tahan 2mggu lebih je susu tu...heehee..biasanyer umur berapa anak kucing start bole mkn?
__________________
Reply With Quote