View Single Post
  #29  
Old 09-02-2008, 12:01 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 12
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Jom...Mari Kita Makan Angin...Kemana Saja

InsyaAllah kalau masin mulut chemonk....memang hajat tu ada nak bukak agensi pelancongan satu hari nanti.
Tapi yg akak travel ni, kebanyakannya akak gi backpacking. Tak suka sgt ikut tour. Leceh sebab terikat, lepas tu banyak sgt bawa ke tempat2 di mana tour guide boleh dapat komisyen sampai berjam2, sedangkan allocation masa di tempat2 bersejarah tu limited sangat. Hahaha....June, jangan marah aaaa.....
Backpack ni boleh jimat kos especially kalau you ikut style akak travel iaitu, bila akak travel, I travelled like local, I ate like local, I stayed like local, everything like local. Example, kalau you ikut tour ke India (6D Delhi - Agra - Jaipur), kosnya termasuk all fees hampir RM3000. Tapi akak pergi ke tempat2 yg sama, plus Shimla & Kufri (300km away from Delhi) selama 2 minggu, I only spent RM2500 including air ticket. Best kan ? Dulu akak pergi Siam Reap (masuk semua temples selagi ada) & Phnom Penh, 6 hari, naik AirAsia, I only spent RM850 je including flight. Tapi kena banyak buat research laa & jangan banyak cengkadak. Kalau itu tak boleh, ini tak boleh, then forget it.....Bagi akak, backpacking ni memang berbaloi and I always cherished my backpacking experiences a lot more compared to travel dgn tour.
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...

Last edited by anitayusof00; 09-04-2008 at 07:04 AM.
Reply With Quote