Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Hall of Shame

Hall of Shame There are lots of cruel and inconsiderate people out there. Expose their cruel deeds to the world and let them be shamed!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-18-2009, 09:27 AM
bbpie's Avatar
bbpie bbpie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 103
Rep Power: 6
bbpie is on a distinguished road
Default DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

Hope i posted in the right thread. da lama bb tak singgah sini, but lepas ape terjadi 2-3 hari lepas. i need to share this with u guys here.

On 15th Sept aritu, DBKL what raid kat 971 Apartment, Jln Ritchie sbb the management komplain bout the strays kat situ. kisahnye, kakak yg run the cafe down there have been taking care of the cats even ada jugak residents kat situ yg bela kucing.

On that day, the DBKL workers, 1 indian & 3 malays dapat tangkap one cat name Milo. Milo ade anak 2 yg baru nak cerai susu, but they all tak dapat tangkap the kittens. the kakak, mintak with them to just lepaskan Milo and she will remove her from the place herself but they refused. they assured her that she can claim Milo kat pusat kurungan Ayer Panas. they told her that they will hold her for at least 2 weeks, n if no one claims they wil PTS.

So the kakak, patah hati left the place as she couldnt bear tengok dorang wat keje tu. B4 the workers left, the managment staff and the security questioned them where they were goin to take Milo, they replied to SPCA.

The kakak tuh, on the next day could not find transport to go to the pusat kurungan, she managed to go on 17th. Masa she sampai Milo was not there. According to the workers there, lori masuk on 15th did not bawa balik any cats. What happened to Milo? Where is Milo? No one could answer her.

She was given the supervisor's name by the workers on the day of the raid. She was told to call him and he will help her to claim Milo. But mase hari tu, that man started as usual, to give all sorts of excuses, they r just doing their job n all avoiding to answer the question - Milo mana?

I too spent the whole day making calls here n there - DBKL office, Jabatan Kesihatan DBKL, but cant get any answers. Last they all gave me a number to call, a person who is suppose to be the team supervisor that would know which team was assigned to the apartment that day. But till this morning, we have yet to hear from them.

All we want to know is, apa da jadik dengan Milo. Bayangkan kalu kucing kite bela dia main angkut camtu. supposedly we can claim back tapi tak de. mau haku bakar DBKL tu.

Right now i want to make an official complaint. DBKL ade talian aduan, I will start there. I wonder if i can get SPCA to b involved too. Next perhaps i can write to the papers. Guys any suggestions please let me know. Kalu Milo betul dorang PTS or bunuh or what..we redha, but we want to know how it happened. We want these ppl to know that they have to answer dengan perbuatan dorang tuh..

:(
Reply With Quote
  #2  
Old 09-18-2009, 12:45 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

ades!! apalah nak jd dgn dunia skrg ni.kenapalah Malaysia ni takde undang2 yg jaga welfare binatang?? Malaysia ni negara maju tp masih mundur dari segi undang2 yg berkaitan dgn binatang.mereka lupa yg binatang pun ada hak dlm dunia ni.

Bbpie,klu u buat aduan ttg DBKL, I'm afraid things will get worst.tau tau sajalah org atas ni.bila kita jolok durang,mulalah buat hal

Quote:
Originally Posted by bbpie View Post
Hope i posted in the right thread. da lama bb tak singgah sini, but lepas ape terjadi 2-3 hari lepas. i need to share this with u guys here.

On 15th Sept aritu, DBKL what raid kat 971 Apartment, Jln Ritchie sbb the management komplain bout the strays kat situ. kisahnye, kakak yg run the cafe down there have been taking care of the cats even ada jugak residents kat situ yg bela kucing.

On that day, the DBKL workers, 1 indian & 3 malays dapat tangkap one cat name Milo. Milo ade anak 2 yg baru nak cerai susu, but they all tak dapat tangkap the kittens. the kakak, mintak with them to just lepaskan Milo and she will remove her from the place herself but they refused. they assured her that she can claim Milo kat pusat kurungan Ayer Panas. they told her that they will hold her for at least 2 weeks, n if no one claims they wil PTS.

So the kakak, patah hati left the place as she couldnt bear tengok dorang wat keje tu. B4 the workers left, the managment staff and the security questioned them where they were goin to take Milo, they replied to SPCA.

The kakak tuh, on the next day could not find transport to go to the pusat kurungan, she managed to go on 17th. Masa she sampai Milo was not there. According to the workers there, lori masuk on 15th did not bawa balik any cats. What happened to Milo? Where is Milo? No one could answer her.

She was given the supervisor's name by the workers on the day of the raid. She was told to call him and he will help her to claim Milo. But mase hari tu, that man started as usual, to give all sorts of excuses, they r just doing their job n all avoiding to answer the question - Milo mana?

I too spent the whole day making calls here n there - DBKL office, Jabatan Kesihatan DBKL, but cant get any answers. Last they all gave me a number to call, a person who is suppose to be the team supervisor that would know which team was assigned to the apartment that day. But till this morning, we have yet to hear from them.

All we want to know is, apa da jadik dengan Milo. Bayangkan kalu kucing kite bela dia main angkut camtu. supposedly we can claim back tapi tak de. mau haku bakar DBKL tu.

Right now i want to make an official complaint. DBKL ade talian aduan, I will start there. I wonder if i can get SPCA to b involved too. Next perhaps i can write to the papers. Guys any suggestions please let me know. Kalu Milo betul dorang PTS or bunuh or what..we redha, but we want to know how it happened. We want these ppl to know that they have to answer dengan perbuatan dorang tuh..

:(
Reply With Quote
  #3  
Old 09-18-2009, 02:32 PM
bbpie's Avatar
bbpie bbpie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 103
Rep Power: 6
bbpie is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

entah la kak, kitaorg dah tak terkata dah. this morning ade that officer call kakak tu. his explanation, kate milo terlepas masa nak transfer from lori ke kandang kat pound tuh ekceli, bb mmg dok tepikir da semalam, ni kalu dia reply lepas kene asak with we all sure standard answer - terlepas.

bb nye kete masuk woksop lak today, but i told d kakak if kete kuar sok, i will take her to that area..kalu betul depa tak cakap bohong kot ade rezeki leh jumpa milo.

so now kene b careful la sis, kalu dorang angkut nanti tah ke mana tak taw kucing2 tuh! dorang leh sambil lewa jek, walhal dorang taw kakak tu nak pi amik si milo. bila call seme main elak2. sehari suntuk la kitaorg dok asak bagai baru dapat "jawapan".
Reply With Quote
  #4  
Old 09-18-2009, 02:45 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 8
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

to bbpie...dah dpt call mr krishan/pris ke? i bet mesti dia harung ko so pegi sana sini call oang situ sana sini...bb..memang la akak pon tak dpt fikir ke mana la pulak dorang tu pegi campak kan strays tu semua ...kita redha la bb...

mana milo? malang nasib dia..anak2 hilang..dia entah ke mana......tapi aku bedoa lah yg ibu dan anak2 ni telah berada ke tangan oang yg penyayang..aminnnnnn
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #5  
Old 09-18-2009, 02:53 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 8
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

Quote:
Originally Posted by bbpie View Post
entah la kak, kitaorg dah tak terkata dah. this morning ade that officer call kakak tu. his explanation, kate milo terlepas masa nak transfer from lori ke kandang kat pound tuh ekceli, bb mmg dok tepikir da semalam, ni kalu dia reply lepas kene asak with we all sure standard answer - terlepas.

bb nye kete masuk woksop lak today, but i told d kakak if kete kuar sok, i will take her to that area..kalu betul depa tak cakap bohong kot ade rezeki leh jumpa milo.

so now kene b careful la sis, kalu dorang angkut nanti tah ke mana tak taw kucing2 tuh! dorang leh sambil lewa jek, walhal dorang taw kakak tu nak pi amik si milo. bila call seme main elak2. sehari suntuk la kitaorg dok asak bagai baru dapat "jawapan".

sangat standard...jawapan melepaskan batuk di tangga...how sure dia yg telepas tu milo..lps tu satu lagik mana yg lain2...apsal dua hari lps kata tak ada record of strays coming in...dan dan hari ni call kata sekor telepas..apa..staff dorang tu bela dua hari ke kekucing tu semua sablom bwk stapak? ...dah la kasik makan kibble anjing...kecik ka besa ka mulot kucing tuh makan la korang situh...yg elok tak elok satu cage.....ni nak kena panggil mazidul balik nih..poyo la dbkl nih..dari oang atas sampai la bwh..bleh...?
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #6  
Old 09-18-2009, 03:25 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

setuju sangat dgn ko Ina.meluat aku dgn perangai durang tu.walaupun kucing/anjing @ binatang,durang lupa binatang pun ada hak dlm dunia ni.aku sumpah sapa2 yg illtreated binatang2 ni,akan dpt balasan yg setimpal.org2 besar kat DBKL pun poyo suma.mmg elok siar kat tv kepoyoan durang


Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
sangat standard...jawapan melepaskan batuk di tangga...how sure dia yg telepas tu milo..lps tu satu lagik mana yg lain2...apsal dua hari lps kata tak ada record of strays coming in...dan dan hari ni call kata sekor telepas..apa..staff dorang tu bela dua hari ke kekucing tu semua sablom bwk stapak? ...dah la kasik makan kibble anjing...kecik ka besa ka mulot kucing tuh makan la korang situh...yg elok tak elok satu cage.....ni nak kena panggil mazidul balik nih..poyo la dbkl nih..dari oang atas sampai la bwh..bleh...?
Reply With Quote
  #7  
Old 09-18-2009, 03:40 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
to bbpie...dah dpt call mr krishan/pris ke? i bet mesti dia harung ko so pegi sana sini call oang situ sana sini...bb..memang la akak pon tak dpt fikir ke mana la pulak dorang tu pegi campak kan strays tu semua ...kita redha la bb...

mana milo? malang nasib dia..anak2 hilang..dia entah ke mana......tapi aku bedoa lah yg ibu dan anak2 ni telah berada ke tangan oang yg penyayang..aminnnnnn
Jangan buang masa call Mr. Krishnan/Pris ... mereka SPCA, bukan DBKL, anjing dan kucing kena bunuh kejam di tepi mata pun cakap tak tahu .... contact En. Chandrakan yg in charge tempat kurungan DBKL Setapak, dulu Mrs. DoLittle Shahrul Anum ada kata En. Chandrakan quite helpful terhadap dia. Shahrul ada kontek En. Chandrakan, dia panggil Anum "Akak Seksi".

Bbpie call Shahrul cepat supaya dia boleh mintak tolong En. Chandrakan korek kat mana sebenar Milo hilang. Pastu korang cepat-cepat kejar ke tempat tersebut utk cari Milo sebelum apa-apa terjadi kepada dia atau dia lari dari tempat tersebut.

Saya rasa yg tukang tangkap kucing tu bukan orang DBKL tapi kontraktor mereka yg dapat $$ utk setiap ekor binatang yg ditangkap mengikut ikatan kontrak mereka.

Sebab tu lah bila korang mintak lepaskan Milo, mereka tak kasi .... sebab Milo tu ada $$ over her head, korang sepatutnya sogok $$ kat kontraktor tu sebagai ransom paid/compensation for poor Milo demi utk menyelamatkan nyawanya dan juga anak-anaknya yg sekarang dah jadi anak yatim mungkin mati kebuluran ..... poor, poor Milo!

Aku takut kontraktor tu dah side-track hantar kucing-kucing tu pergi Zoo Negara utk singa dan rimau .....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 09-18-2009 at 03:46 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-18-2009, 04:19 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 9
FurKids is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

Satu perkara lagi ... Milo might not have been destined for Setapak pound at all. Saya pernah membaca laporan di akhbar bahawa kontraktor yg menangkap binatang anjing dan kucing ada yang membekalkan perkhidmatan sama utk beberapa kawasan di bawah pihak berkuasa tempatan berlainan.

Jadi mereka kadang-kadang longgokkan binatang yg ditangkap tak kira dari kawasan tangkapan asal yg mana sehingga dapat penuhkan satu lori dan hantar sahaja ke satu tempat kurungan common bagi menjimatkan minyak dan masa. Ini adalah utk kesenangan kontraktor semata-mata dan tidak ada sapa-sapa pun yg semak/audit perkara ini.

Jadi ... soalan cepumas, Milo telah dihantar ke tempat kurungan mana ... atau ke universiti mana utk budak-budak buat praktikal mereka .... atau ke zoo ....

Lesson learned: Lain kali tebuskan nyawa on the spot .... a bird in hand is worth 2 in the bush!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #9  
Old 09-19-2009, 11:31 AM
cikunnek cikunnek is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 23
Rep Power: 0
cikunnek is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

betul ke kucing stray dihantar kezoo jadik kan mknan harimau? malaysia ni nama jer negara membangun tapi kalu pasal haiwan kerajaan buat pekak telinga jer,,buat buta mata.sakit hati nengok dbkl tangkap dan uruskan kucing stray,apa kucing takde hak nak hidup ker?dari membazir duit menyara pendatang kat pusat tahanan baik sara haiwan terbiar.nak kena p report kat mazidul lagi lah nik....dbkl suck
Reply With Quote
  #10  
Old 09-19-2009, 11:43 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 9
adamyala is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

memang pedih hati ni bila dengar dan tengok dalam 360 cara DBKL kendalikan strays. Tak kira dogs or cats, they deserve to survive and be treated fairly.

bb....kesian sgt kak zai fikirkan milo. Dah la terpisah dari kittens dia, kene bwk pergi dan skrg tak tahu nasib dier camaner

kalau la diberi rezeki yang melimpah ruah...dan sekeping tanah yang luas...impian kak zai nak buat mcm pompuan mat saleh nih...bela kucing sampai beratus-ratus . kutip sumer stray cats dan bela. Yang rescue stray cats pun boleh hantar. Janji di neuter dulu ...
*kak zai berangan jer..lom tercapai lagik entah biler*

vid youtube ini kak zai cilok dari thread a.lya . Thanks for sharing a.lya



DI HARI BAIK BULAN BAIK INI....JOM LA KITA SAMA SAMA BANTU
KURANGKAN STRAYS DI JALANAN .....
Reply With Quote
  #11  
Old 09-24-2009, 12:51 PM
bbpie's Avatar
bbpie bbpie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 103
Rep Power: 6
bbpie is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
to bbpie...dah dpt call mr krishan/pris ke? i bet mesti dia harung ko so pegi sana sini call oang situ sana sini...bb..memang la akak pon tak dpt fikir ke mana la pulak dorang tu pegi campak kan strays tu semua ...kita redha la bb...

mana milo? malang nasib dia..anak2 hilang..dia entah ke mana......tapi aku bedoa lah yg ibu dan anak2 ni telah berada ke tangan oang yg penyayang..aminnnnnn
tak dapat la sis..dia tak angakt pun henpon. haku call opis dia pun tak berangkat..masuk fax..
Reply With Quote
  #12  
Old 09-24-2009, 12:56 PM
bbpie's Avatar
bbpie bbpie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 103
Rep Power: 6
bbpie is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Satu perkara lagi ... Milo might not have been destined for Setapak pound at all. Saya pernah membaca laporan di akhbar bahawa kontraktor yg menangkap binatang anjing dan kucing ada yang membekalkan perkhidmatan sama utk beberapa kawasan di bawah pihak berkuasa tempatan berlainan.

Jadi mereka kadang-kadang longgokkan binatang yg ditangkap tak kira dari kawasan tangkapan asal yg mana sehingga dapat penuhkan satu lori dan hantar sahaja ke satu tempat kurungan common bagi menjimatkan minyak dan masa. Ini adalah utk kesenangan kontraktor semata-mata dan tidak ada sapa-sapa pun yg semak/audit perkara ini.

Jadi ... soalan cepumas, Milo telah dihantar ke tempat kurungan mana ... atau ke universiti mana utk budak-budak buat praktikal mereka .... atau ke zoo ....

Lesson learned: Lain kali tebuskan nyawa on the spot .... a bird in hand is worth 2 in the bush!
kami da terai call chandrakan tuh, da bape ari after the incident tak dapat2 asik meeting jek! nasib yg sis tu dapat cakap with one en. musa. dia yg kate after siasat, workers tu report yg milo melarikan diri mase depa nak transfer ke cage kat kurungan tuh sbb tekejut kan anjing menyalak. sista tu said nak pi cari milo kat situ but m not sure dia da pi ke belum sbb da masuk raya bb tak sempat nak jumpa dia lagi.

masa depa tangkap milo tu..akak tu tak leh nak wat pe sbb pihak management ade sama berkumpul kat lori dbkl tu pasal xleh nak main ulur2
Reply With Quote
  #13  
Old 09-24-2009, 12:58 PM
bbpie's Avatar
bbpie bbpie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 103
Rep Power: 6
bbpie is on a distinguished road
Default Re: DBKL buat hal lagi? - Finding Milo

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
memang pedih hati ni bila dengar dan tengok dalam 360 cara DBKL kendalikan strays. Tak kira dogs or cats, they deserve to survive and be treated fairly.

bb....kesian sgt kak zai fikirkan milo. Dah la terpisah dari kittens dia, kene bwk pergi dan skrg tak tahu nasib dier camaner

kalau la diberi rezeki yang melimpah ruah...dan sekeping tanah yang luas...impian kak zai nak buat mcm pompuan mat saleh nih...bela kucing sampai beratus-ratus . kutip sumer stray cats dan bela. Yang rescue stray cats pun boleh hantar. Janji di neuter dulu ...
*kak zai berangan jer..lom tercapai lagik entah biler*

vid youtube ini kak zai cilok dari thread a.lya . Thanks for sharing a.lya



DI HARI BAIK BULAN BAIK INI....JOM LA KITA SAMA SAMA BANTU
KURANGKAN STRAYS DI JALANAN .....
bb doakan akak murah rezeki and dapat mencapai impian akak :). kalu pun bb tak leh nak sokong duit ringgit sok sok, kalu masih ade kederat bb sumbangkan tenaga je la..insyaallah...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Wow...Pak Danny dapat cucu lagi..... Daniel Cat TV and Photos 206 03-03-2011 01:54 PM
Salam buat semua monyok Member Introductions 22 09-14-2009 10:30 AM
My male Exotic is finding a GF harris General Discussion 4 02-14-2009 03:10 PM
Milo, Majin and Oren...we love you syunichi Pet Memorial 6 01-21-2009 04:23 PM
Olrait...kita jumpa lagi Bareen Member Introductions 25 08-22-2008 02:56 PM



All times are GMT +8. The time now is 01:28 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.