Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-03-2010, 09:38 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 5
juannasue is on a distinguished road
Default Kucingku lumpuh

Dua minggu lepas kucing jantan saya Neiyo tiba2 tak boleh bangun, saya ingat dia demam biasa aje tapi bila lihat dia buang air kecil sambil baring saya terus bawa dia jumpa vet. Tak tahu apa punca, nak kata dia panjat dan jatuh, Neiyo tak reti langsung panjat memanjat dia. Dia ni penakut dan selalu kena buli. Mungkin kucing saya yang lain panjat dan terjatuh atas Neiyo. Susah nak cakap sebab siang saya kerja jadi tak nampak apa yang berlaku. Dr.Teoh bagi pill untuk saraf dan tiap hari kena lakukan fisioterapi pada kaki Neiyo.

Nak teruskan rawatan, saya tak mampu sebab mahal (ada 12 ekor kucing lagi di rumah) Wheel chair kucing pun mahal kalau nak order dari USA jadi Neiyo hanya baring dan hanya makan dan minum bila saya ada di rumah.

Disertakan gambar dan link video Neiyo.. tolong sesama doa agar Neiyo sembuh, jika tidak pun doakan dia pergi tak seksa

Neiyo ketika baby


Neiyo 2 tahun


Neiyo di klinik

Neiyo with Lulu

Lulu love uncle Neiyo

Video terbaru (maaf vid agak blur sikit) Neiyo hanya mampu makan benda lembut dan terbaring sahaja. Tapi dia tetap dengan muka nyer yang manja dan nak tidor peluk ..

Good nite Neiyo
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #2  
Old 08-03-2010, 09:55 PM
izwanbest's Avatar
izwanbest izwanbest is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 122
Rep Power: 5
izwanbest is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

sedey nyer... macam mana jadi macam tu.. takkan kucing lain jatuh atas badan dia pun leh lumpuh macam tu bahaya lah...
semoga neiyo tabah menghadapi dugaan yg di terima..
Reply With Quote
  #3  
Old 08-03-2010, 10:14 PM
tediber tediber is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bandaraya Melaka Bersejarah
Posts: 164
Rep Power: 6
tediber is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Harap tahu puncanya dan dia akan sembuh. :(
Neiyo, semoga kamu kuat!
__________________
[
Reply With Quote
  #4  
Old 08-03-2010, 10:38 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 5
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Dr kata klu tulang leh tau punca melalui x-ray tapi klu urat saraf tak nampak melainkan buat ct scan.. mana la mampu nak buat, mahal tu.
__________________
Pet Nanny

Last edited by juannasue; 08-03-2010 at 11:07 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 08-03-2010, 11:05 PM
luvnett's Avatar
luvnett luvnett is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 301
Rep Power: 5
luvnett is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh



Sedihnya.. Sy doakan semoga Neiyo akan pulih seperti sediakala.. Jgn putus harapan, semoga awak tabah menghadapi detik-detik sukar ini bersama Neiyo tersayang
__________________
Wrong is wrong, no matter who does it or who says it..
Reply With Quote
  #6  
Old 08-03-2010, 11:13 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 5
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

thanks luvnett.. neiyo baru aje tidor ni, skrg nak g layan kucing2 yang lain pulak. Neiyo duk dlm my room, tak campur dah ngan yang lain.. kemungkinan besar separuh dari kucing tu nak hantar ke SPCA. Terpaksa demi nak kumpul duit untuk wheel chair / rawatan Neiyo.. sedih tapi nak buat macam mana.. kena berkorban la.
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #7  
Old 08-03-2010, 11:59 PM
farahnm farahnm is offline
Cayang Kucing
 
Join Date: May 2009
Location: Putrajaya
Posts: 273
Rep Power: 6
farahnm is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to farahnm
Default Re: Kucingku lumpuh

Juannasue,

Please jgn hantar ke SPCA.. kat sana dah padat ngan kucing-kucing.. opsyen terbaik adalah adverstise kucing2 tersebut untuk adoption.. gerenti ramai yang mau.. insya allah
__________________
Bobo -- Yuke --- Seleme
Reply With Quote
  #8  
Old 08-04-2010, 12:23 AM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 5
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

masalahnya kucing2 tu takut ngan org lain, sebab jarang jumpa org duk dlm umah aje sejak kutip diorang dari dalam kotak (org buang mak ngan baby tp time selamat mak dia lari dpt anak2 aje) tu yang serba salah tu.. rasanya klu nak buat untuk adoption yang jinak ngan orang hanya tiga ekor aje..

Sukee ( 8 bln) female


Keychone (8 bln) female


Sekor lagi tu jantan lom ambik pic dia lagi..

ini aje yg manja sgt ngan semua org yg lain tak, org dtg aje lari terus...
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #9  
Old 08-04-2010, 10:39 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Kucingku lumpuh

Juanna, saya tumpang bersedih dgn keadaan kucing u. Tp jgn give up. Setiap penyakit ada ubatnya. Klu tak dpt cara modern kita cuba pula cara tradisional. The rest up to Allah to decide blh sembuh ke tak. Yg penting kita berusaha dan tak putus asa.

Pls chk out this thread I purposely buka utk share ilmu dgn kwn kwn.


http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=4576

Kucing saya 2 tahun lalu patah kaki,pastu uraf saraf rosak dan dia tak blh lift ekor dia. Tak blh poo dan pee sendiri. Kena compress dan catherterize smp lah saya kasih dia mkn air gamat Healin dan massage dgn minyak gamat Healin.3 hari letak kat Pet Epicure (Alicia) utk Reiki. Lbh kurang 10 hari lepas tu dia blh berak/kencing dan jalan mcm biasa. Ikut kata Alicia, anjing kawan dia pernah lumpuh,massage dgn minyak gamat dan skrg dah blh jalan. Amik masa sedikit tp InsyaAllah boleh disembuhkan. Saya harap Juanna blh cuba. Tp ingat hanya brand HEALIN. Brand lain saya tak tau coz tak pernah cuba. Gamat HEALIN ni biasanya di jual di kiosk kiosk kecik kat mall mcm TESCO, Carrefour dll. Yg selalu ada jual barang barang kosmetik mcm Mustika Ratu, Sari Ayu dll.

Selamat mencuba.

Quote:
Originally Posted by juannasue View Post
Dua minggu lepas kucing jantan saya Neiyo tiba2 tak boleh bangun, saya ingat dia demam biasa aje tapi bila lihat dia buang air kecil sambil baring saya terus bawa dia jumpa vet. Tak tahu apa punca, nak kata dia panjat dan jatuh, Neiyo tak reti langsung panjat memanjat dia. Dia ni penakut dan selalu kena buli. Mungkin kucing saya yang lain panjat dan terjatuh atas Neiyo. Susah nak cakap sebab siang saya kerja jadi tak nampak apa yang berlaku. Dr.Teoh bagi pill untuk saraf dan tiap hari kena lakukan fisioterapi pada kaki Neiyo.

Nak teruskan rawatan, saya tak mampu sebab mahal (ada 12 ekor kucing lagi di rumah) Wheel chair kucing pun mahal kalau nak order dari USA jadi Neiyo hanya baring dan hanya makan dan minum bila saya ada di rumah.

Disertakan gambar dan link video Neiyo.. tolong sesama doa agar Neiyo sembuh, jika tidak pun doakan dia pergi tak seksa

Neiyo ketika baby


Neiyo 2 tahun


Neiyo di klinik

Neiyo with Lulu

Lulu love uncle Neiyo

Video terbaru (maaf vid agak blur sikit) Neiyo hanya mampu makan benda lembut dan terbaring sahaja. Tapi dia tetap dengan muka nyer yang manja dan nak tidor peluk ..

Good nite Neiyo
Reply With Quote
  #10  
Old 08-04-2010, 10:54 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 5
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Hi juannasue,

saya turun bersimpati dengan Neiyo..
kesian dia..
cubalah apa yg disarankan Kak June.. Sekurang-kurangnya awak berusaha cuba alternatif lain..

Pasal kucing awk yg lain2 tu, jangan la dihantar ke SPCA..
Put for adoption kt sini.. Insyallah akan ada yg sudi..
Biasala kucing takut orang, my cat sendiri pon takut ngn my hubby sebab dia jarang ada rumah.. tp lama2 diorg boleh sesuaikan diri dirumah baru..

Comel Sukee dan Keychone
Reply With Quote
  #11  
Old 08-04-2010, 11:23 AM
Bouquet's Avatar
Bouquet Bouquet is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2009
Location: Klang/Shah Alam
Posts: 58
Rep Power: 6
Bouquet is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Hi juannasue,

I'm having the same problem, kucing saya "baby" tak boleh nak bangun mcm lumpuh, kencing atas tilam, kita kena bersihkan.. sebelum dia teruk ada htr gi vet doctor kata tak ada ape ape.. dia lansung tak nak makan & minum then hanya baring..

Sedih sampai tak larat rasa nak jaga kadang kadang.. jaga dia yang 12 ekor lagie terabai. Last option ingat nak try Acupuncture.. Menurut kata Dr Chan/myanimalcare.org berkesan. per treatment dlm RM100+ the dlm 3 treatment can see the result..
give u the link :www.asiapaws.com

Yang penting kita tak boleh putus harapan..perlu cari alternative medication... Saya dah tak larat nak bawa gie vet sekali pergi tak kurang RM50 per treatment..haih walau pun stray cat doctor charge sama aje..

Sama samalah kita doa for Neiyo & my Baby untuk cepat sembuh.. tapi yang penting jangan putus harapan.
Reply With Quote
  #12  
Old 08-04-2010, 11:25 AM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 6
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Quote:
Originally Posted by juannasue View Post
masalahnya kucing2 tu takut ngan org lain, sebab jarang jumpa org duk dlm umah aje sejak kutip diorang dari dalam kotak (org buang mak ngan baby tp time selamat mak dia lari dpt anak2 aje) tu yang serba salah tu.. rasanya klu nak buat untuk adoption yang jinak ngan orang hanya tiga ekor aje..

Sukee ( 8 bln) female


Keychone (8 bln) female


Sekor lagi tu jantan lom ambik pic dia lagi..

ini aje yg manja sgt ngan semua org yg lain tak, org dtg aje lari terus...
juannasue, hensemnya neiyo...kesiannya kalau dia lumpuh kekal, semoga neiyo akan semboh seperti sedia kala.. cubalah bagi ubat macam yang June beri dan sapu untuk kucingnya.. jangan putus asa, dan janganlah hantar kucing2 yang lain tu keSPCa, advertise lah untuk adoption.. akk percaya mesti ramai kawan2 dipetfinder nie yang berkenan dengan anak2 bulus juanna tu nanti... akk pun banyak jugak ambil stray cats yang takut dan menyingga bila nak dipegang, tapi.. lama2 ia akan manja juga dalam garang2 takut tu.... apa2 pun semoga neiyo akan semboh dan juannasue terus tabah menghadapi saat begini..
Reply With Quote
  #13  
Old 08-04-2010, 11:56 AM
anjeain anjeain is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2010
Location: klang
Posts: 50
Rep Power: 5
anjeain is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

salam.... sedihnye... semoga neiyo cepat sembuh dan kembali ceria seperti biasa. same 2 kita berdoa utknye. sy berharap sesangat juannasue tak hantar kucing yg lain ke SPCA. just advertise je semua tu for adoption mesti ade yang nak amik. itu lbh baik dari letak kat SPCA. baru2 amik mesti takut2 nanti lame2 ok ler dia. untuk juannasue juga sy doakan semoga tabah menghadapi dugaan dari yg maha esa. Amin.
Reply With Quote
  #14  
Old 08-04-2010, 02:26 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 5
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

hi.. ok nanti sue cari air gamat healin, berapa sukatan nak bagi Neiyo minum yea? sini ada the Store, rasanya ada jual situ..
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #15  
Old 08-04-2010, 02:29 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Kucingku lumpuh

Jgn lupa minyak gamat HEALIN gak. kucing lumpuh perlu di massage utk stimulate saraf saraf yg dah tak berfungsi. Ikut sukatan utk children. Ada tulis kat kotak tu.

Quote:
Originally Posted by juannasue View Post
hi.. ok nanti sue cari air gamat healin, berapa sukatan nak bagi Neiyo minum yea? sini ada the Store, rasanya ada jual situ..
Reply With Quote
  #16  
Old 08-04-2010, 02:34 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 5
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

ok ptg lepas ni sue g cari.. tq tq
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #17  
Old 08-04-2010, 02:58 PM
azieazlie azieazlie is offline
MamaMeow
 
Join Date: Apr 2009
Location: taman medan, p.j
Posts: 177
Rep Power: 6
azieazlie is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Quote:
Originally Posted by juannasue View Post
ok ptg lepas ni sue g cari.. tq tq
semoga usaha ini akan berjaya, sue jangan berputus asa.. dan semoga neiyo semboh semula...
Reply With Quote
  #18  
Old 08-04-2010, 06:02 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 7
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Kucingku lumpuh

juanna
semoga kamu tabah yerk
kami semua disinie tak kan pernah putus asa menyokong kamu.
Reply With Quote
  #19  
Old 08-04-2010, 07:02 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 5
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

terima kasih sbb bg sokongan.. mmg dah hampir nak putus asa sgt.. nanti sue bagi update lagi pasal neiyo.
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #20  
Old 08-05-2010, 04:00 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 5
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

setelah iklankan sukee dan keychone, ada yang berminat nak ambil dua2 ekor..alhamdulillah..
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
paralyzed cat

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucingku sakit mata... comot82 Cats & Kittens 23 10-05-2012 08:53 AM
Help! Kucingku ada worm!!! Fareen Cats & Kittens 17 10-15-2009 10:18 PM



All times are GMT +8. The time now is 10:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.