Facebook Twitter
Save Homeless Animals with your Facebook / Blog!

  
  Home   Find A Pet    Forum   Visual Map   Mobile   Medical Fund   WAGazine
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 02-20-2012, 10:32 PM
yesmaybeno yesmaybeno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Rep Power: 0
yesmaybeno is on a distinguished road
Default dah neuter tapi masih mengawan

nak minta tolong sangat nih... saya baru neuterkan boboy saya..(..06.02.12)
tapi sampai ke hari ni, teruk betul gatalnya, bising siang dan malam, lebih teruk dari sebelum neuter.. saya rujuk ke gov vet, katanya walaupun dah di mandulkan tapi nafsu tetap ada.. semalam gaga saya pulak on heat, so saya cuba letakkan diaorang dlm satu sangkar, sehingga ke hari ni dah 9 kali diaorg mating depan saya, belakang tak tau laa.. mungkin lebih kot.. skrg saya dah asingkan diaorg, lagi laa bertambah bising jadinya...memang normal ker macam ni? satu family tak lena tidur, bising sangat................................
plzzzzzzzzzzzz...
Reply With Quote
  #2  
Old 02-29-2012, 05:35 PM
aida12781 aida12781 is offline
Tiger's mom
 
Join Date: Oct 2011
Posts: 21
Rep Power: 0
aida12781 is on a distinguished road
Default Re: dah neuter tapi masih mengawan

hehe. sian. dulu kucing saya si tiger pun camtu. masa dia on heat tu saya pi neuterkan dia. doktor tu kata dia akan kekal camtu utk sebulan lebih sebab hormon gatal dia tu still ada. akan kurang slow2.
pastu mengikut kata pakar lain plak, jgn campurkan kucing yang dah neuter ngan kucing yang tgh on heat. sebab apa2 pun dia ada memori nak kawin. sebab tu kena asingkan. kucing yang satu lagi tu better gi neuterkan gak after dia dah tak on heat, sebab betina kena tunggu dia reda baru leh neuter kalo tak nanti bleeding banayk plak.

buat masa ni asingkan dua2. dua2 kurung dalam bilik berasingan yang jauh2 sket sebab jantan leh bau betina on heat.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-02-2012, 11:07 PM
yesmaybeno yesmaybeno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Rep Power: 0
yesmaybeno is on a distinguished road
Default Re: dah neuter tapi masih mengawan

thanks aida....dah settle dah problem saya...
dia xnak duduk dalam rumah rupanya... saya lepaskan ke luar terus diam... mungkin rasa RENDAH DIRI kot..hehehe..tapi dia x main jauh pun, duk area rumah jer...setiap kali time nak poo poo n makan masuk dalam rumah... siang kalau x dapat kuar rumah bisingnya macam pakai woofer 20 inci tapi bila malam nak pulak tido dalam rumah.. tau takut..
hehehe... macam2 ragam anak bulu ni.. ikut jelah rentak diaorang asalkan diaorg bahagia.
aminnnnnnn.....
Reply With Quote
  #4  
Old 03-29-2012, 04:41 AM
yesmaybeno yesmaybeno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Rep Power: 0
yesmaybeno is on a distinguished road
Default Re: dah neuter tapi masih mengawan

URMMMM... ada mslh baru lak, sy bawak GAGA sy ke gov vet untuk spaying tapi diaorg kata kemungkinan besar GAGA sy dah pregnant.. memang simptom pregnant tu jelas kelihatan. semakin manja, selera makan bertambah, kurang aktif dan puting susu membesar dan berwarna pink.. perut dia makin membulat dan berat bertambah hampir sekilo( sy check berat kucing sy setiap bulan)... vet kata mmg ada pergerakan dlm perut dia tapi xleh nak scan sbb xde peralatan.. yg sy confuse, GAGA sy ni 100% indoor dan x pernah bersosial dgn kucing lain selain BOBOY sy, mslhnya BOBOY sy dah neuter, diaorg mating pun 2 minggu selepas BOBOY di neuter( 2 bulan sebelum neuter, BOBOY mmg di kuarantin dlm cage sepenuhnya sebab pancut merata) GAGA pulak mmg ada bilik khas untuk dia.. mungkin ke terjadinya kehamilan palsu? sampai bila dia akan berperasaan macam tu?

Last edited by yesmaybeno; 03-29-2012 at 04:47 AM.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-29-2012, 04:50 AM
yesmaybeno yesmaybeno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Rep Power: 0
yesmaybeno is on a distinguished road
Question Re: dah neuter tapi masih mengawan

Quote:
Originally Posted by yesmaybeno View Post
URMMMM... ada mslh baru lak, sy bawak GAGA sy ke gov vet untuk spaying tapi diaorg kata kemungkinan besar GAGA sy dah pregnant.. memang simptom pregnant tu jelas kelihatan. semakin manja, selera makan bertambah, kurang aktif dan puting susu membesar dan berwarna pink.. perut dia makin membulat dan berat bertambah hampir sekilo( sy check berat kucing sy setiap bulan)... vet kata mmg ada pergerakan dlm perut dia tapi xleh nak scan sbb xde peralatan.. yg sy confuse, GAGA sy ni 100% indoor dan x pernah bersosial dgn kucing lain selain BOBOY sy, mslhnya BOBOY sy dah neuter, diaorg mating pun 2 minggu selepas BOBOY di neuter( 2 bulan sebelum neuter, BOBOY mmg di kuarantin dlm cage sepenuhnya sebab pancut merata) GAGA pulak mmg ada bilik khas untuk dia.. mungkin ke terjadinya kehamilan palsu? sampai bila dia akan berperasaan macam tu?
biasanya GAGA akan on heat sebulan sekali tapi sekarang langsung xde tanda2on heat dah..
Reply With Quote
  #6  
Old 03-31-2012, 06:34 PM
yesmaybeno yesmaybeno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Rep Power: 0
yesmaybeno is on a distinguished road
Default Re: dah neuter tapi masih mengawan

xde ker sesiapa yg dapat bantu sy ni? huhuhuhu...
bawak g vet pun x dapat jwpn jelas...
Reply With Quote
  #7  
Old 03-31-2012, 07:17 PM
leybra leybra is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2011
Posts: 13
Rep Power: 0
leybra is on a distinguished road
Default Re: dah neuter tapi masih mengawan

kalau dah vet kata ada tanda2 pergerakan, so maksudnya maybe betul gaga dah hamil. So kalau macam tu, terima je lah. Inilah namanya rezeki terpijak. So get ready utk jadi nenek.. dah kalau mmg tak mahu anak2 gaga, lepas anak2 dia dah cerai susu terus neuterkan dia. anak2 plak boleh letak dalam petfinder ni utk adoption.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Selepas sebulan Dodo masih cirit-birit pojisoh Health, Disease & Diet 10 03-28-2011 11:43 PM
Pelik . tapi benar. Amirahd Coffee Room 46 01-21-2011 01:59 AM
Masih adakah sinar buat Dayang.. yongjelita Health, Disease & Diet 9 01-23-2010 04:59 PM
musim mengawan ke?? spongegirl Training & Behavioral Issues 21 03-20-2009 04:44 PM
Old kat sebelah tapi new kat sini..... Daniel Member Introductions 32 08-21-2008 02:28 PM



All times are GMT +8. The time now is 03:52 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2012. All rights reserved.