Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 04-17-2010, 12:49 AM
FiFFy DyNa FiFFy DyNa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: Kuala Lumpur - Kota Kinabalu
Posts: 14
Rep Power: 0
FiFFy DyNa is on a distinguished road
Unhappy I really need help :(

Kwn2 semua, nak minta tolong ni.. nak minta advise..

baru2 ni, sy ada selamat kan anak kucing, domestic longhair.. mula2 sy tumpang rumah kawan sy time selamatkan dia.. rumah dia ada aircond apa semua la.. skrg sy dah berpindah semula ke rumah sy, malangnya tekde aircond, cuma kipas biasa sahaja..

skrg ni, sy tengok anak kucing sy selalu kepanasan! dia dah jadi mcm puppy da, asyik terjelir lidah. FYI, sy cuma sewa bilik je kat sini, jadi x leh lah nak bagi dia tidur kat toilet utk sejukan badan dia.. sy kesian sgt kat dia, tp tuan rumah tempat sy sewa ni, x bagi pasang aircond..

ada ke apa2 cara utk sy hilangkan kepanasan dia tu? sy dah buntu ni.. kesian dia
Reply With Quote
  #2  
Old 04-17-2010, 12:59 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Quote:
Originally Posted by FiFFy DyNa View Post
Kwn2 semua, nak minta tolong ni.. nak minta advise..

baru2 ni, sy ada selamat kan anak kucing, domestic longhair.. mula2 sy tumpang rumah kawan sy time selamatkan dia.. rumah dia ada aircond apa semua la.. skrg sy dah berpindah semula ke rumah sy, malangnya tekde aircond, cuma kipas biasa sahaja..

skrg ni, sy tengok anak kucing sy selalu kepanasan! dia dah jadi mcm puppy da, asyik terjelir lidah. FYI, sy cuma sewa bilik je kat sini, jadi x leh lah nak bagi dia tidur kat toilet utk sejukan badan dia.. sy kesian sgt kat dia, tp tuan rumah tempat sy sewa ni, x bagi pasang aircond..

ada ke apa2 cara utk sy hilangkan kepanasan dia tu? sy dah buntu ni.. kesian dia
Yang saya nampak:

1. You pasang aircond

or

2. You biar dia adjust ngan surrounding sbb adjustment mungkin makan masa... Macam orang gak..Dari tempat beraircond ke tempat panas sket..lama2 adjustlah tue... walau tak dinafikanlah sekarang musim panas sket.. just make sure air ada selalu yer....

p/s halakan kipas direct kat dier pun ok jer...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 04-17-2010, 01:08 AM
FiFFy DyNa FiFFy DyNa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: Kuala Lumpur - Kota Kinabalu
Posts: 14
Rep Power: 0
FiFFy DyNa is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

thanks nurkasih

sy dah kesian sgt kat dia.. dah nak dekat 2 minggu kiteorg pindah.. tp mcm dia masi x adapt lagi.. takut nanti dia sakit pulak :(
Reply With Quote
  #4  
Old 04-17-2010, 01:12 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Quote:
Originally Posted by FiFFy DyNa View Post
thanks nurkasih

sy dah kesian sgt kat dia.. dah nak dekat 2 minggu kiteorg pindah.. tp mcm dia masi x adapt lagi.. takut nanti dia sakit pulak :(
Macam orang jugak.. waktu adjustment akan ada banyak yang timbul.. we just pray for the best.. tapi you have to be prepare.. sbb memang adjustment mungkin akan menimbulkan masalah kesihatan.. Even tukar tempat pun, ada stress tau untuk kucing... kalau kucing stress pun akan sakit jugak...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #5  
Old 04-17-2010, 01:19 AM
FiFFy DyNa FiFFy DyNa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: Kuala Lumpur - Kota Kinabalu
Posts: 14
Rep Power: 0
FiFFy DyNa is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Macam orang jugak.. waktu adjustment akan ada banyak yang timbul.. we just pray for the best.. tapi you have to be prepare.. sbb memang adjustment mungkin akan menimbulkan masalah kesihatan.. Even tukar tempat pun, ada stress tau untuk kucing... kalau kucing stress pun akan sakit jugak...
yup u r right.. he become so jahat now.. x leh nak bawa main, he will bite.. and less active of course.. kalau dulu dia suka tidur with me, since we move in here, he rarely get near me.. if he come pun, just few minuets then lari
Reply With Quote
  #6  
Old 04-17-2010, 01:23 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 12
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Quote:
Originally Posted by FiFFy DyNa View Post
yup u r right.. he become so jahat now.. x leh nak bawa main, he will bite.. and less active of course.. kalau dulu dia suka tidur with me, since we move in here, he rarely get near me.. if he come pun, just few minuets then lari
all he needs is just time.. so let him has all theopportunity to know the new place, to know the new people and to adjust with the temperature. That's a lot to tackle anyway. Just give him time...it's still early. Mine, took months to adjust.
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #7  
Old 04-17-2010, 01:32 AM
FiFFy DyNa FiFFy DyNa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: Kuala Lumpur - Kota Kinabalu
Posts: 14
Rep Power: 0
FiFFy DyNa is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Well, lets hope that things will be better for him. He is playing on his own at the moment i was posting this thread.. like knowing what im doing, he came to me and sat on my lap.. now he is purring so dearly at me
Reply With Quote
  #8  
Old 04-17-2010, 03:00 PM
Nana's Avatar
Nana Nana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: KL
Posts: 246
Rep Power: 11
Nana is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Hi Fiffy,

just wondering.. how is your room? tingkap jenis mcmane? I had a similar kind of issue.. dok fikir2 nak psg aircond ke, nak beli air cooler ke.. and all that sort...

last2.. I pasang net to the window of their room. and windows tu sentiasa buka. I sndiri pun terase sgt perbezaannye. tp kene careful with the netting. smpi skrg my nets dah hancur rabak, terpaksa tutup sume. and I dah malas nak fix, sb nak pindah dah pon, xlame lagi.. =)

klu suitable wt ur window and room, maybe u can consider. ke mmg dah buat? heeee..
Reply With Quote
  #9  
Old 04-23-2010, 08:43 PM
FiFFy DyNa FiFFy DyNa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: Kuala Lumpur - Kota Kinabalu
Posts: 14
Rep Power: 0
FiFFy DyNa is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Hi Nana, dah ;) thanks yeah.. actually bila Fiffy gi college, fy tinggal je dia seorg kat umah, tp window semua buka cuma langsir tutup la.. eventually this few days, fy tngk dia dah okay.. dia tngok2 jugak la window tu sometimes, tp after banyak kali dah ckp kat dia, NO dia pun dah berhenti tengok window tu.. and dia takut cuz ari tu, dia jengah2 la window, kebetulan pula ada thunder, terus dia jadi takut ..
skrg ni, dia x berani pun nak datang dekat.. dengar bunyi thunder je, dia dah sah2 masuk bawa katil..

Quote:
Originally Posted by Nana View Post
Hi Fiffy,

last2.. I pasang net to the window of their room. and windows tu sentiasa buka. I sndiri pun terase sgt perbezaannye. tp kene careful with the netting. smpi skrg my nets dah hancur rabak, terpaksa tutup sume. and I dah malas nak fix, sb nak pindah dah pon, xlame lagi.. =)

klu suitable wt ur window and room, maybe u can consider. ke mmg dah buat? heeee..
Reply With Quote
  #10  
Old 04-23-2010, 10:57 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 11
kuntum is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Quote:
Originally Posted by FiFFy DyNa View Post
Hi Nana, dah ;) thanks yeah.. actually bila Fiffy gi college, fy tinggal je dia seorg kat umah, tp window semua buka cuma langsir tutup la.. eventually this few days, fy tngk dia dah okay.. dia tngok2 jugak la window tu sometimes, tp after banyak kali dah ckp kat dia, NO dia pun dah berhenti tengok window tu.. and dia takut cuz ari tu, dia jengah2 la window, kebetulan pula ada thunder, terus dia jadi takut ..
skrg ni, dia x berani pun nak datang dekat.. dengar bunyi thunder je, dia dah sah2 masuk bawa katil..
If i were u, i still akan tutup tingkap walaupun dia tak pegi kat sana...buka when u are around not when dia tinggal sorang2...u'll never know...satu hari nanti dia dok main2 keja2 lipas ke apa ke...hmmm...untuk keselamatan...better prevent any accidents than be sorry later on...

Pendapat i saja, k?
__________________
“What greater gift than the love of a cat?” – Charles Dickens
Reply With Quote
  #11  
Old 04-23-2010, 11:25 PM
FiFFy DyNa FiFFy DyNa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: Kuala Lumpur - Kota Kinabalu
Posts: 14
Rep Power: 0
FiFFy DyNa is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Quote:
Originally Posted by kuntum View Post
If i were u, i still akan tutup tingkap walaupun dia tak pegi kat sana...buka when u are around not when dia tinggal sorang2...u'll never know...satu hari nanti dia dok main2 keja2 lipas ke apa ke...hmmm...untuk keselamatan...better prevent any accidents than be sorry later on...

Pendapat i saja, k?

Kuntum harum, hi :) heheh

yeap, yeap,.. thanks kuntum
Reply With Quote
  #12  
Old 04-23-2010, 11:55 PM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 11
euanna is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

Hmm maybe trim bulu lion cut? Maybe boleh kurangkan kepanasan ..tapi well.. lion cut.. (contoh gambar saya jumpa di google)



BTW, dia jelir lidah sebab panas atau stress? Sebab kucing saya akan jelir lidah bila dia takut sangat (hiperventilate).. dia akan bernafas kencang, dan lidah terjelir (biasanya balik dari Vet).. kalau dia stress, saya bagi dia catnip untuk calm dia down.

Macam mana nak tau dia takut? tgk body language dia..telinga dia straight dan alert atau leper dekat dgn kepala? Misai dia spread out (capang) and rapat ke muka? Badan dia relax atau crouching rapat ke lantai? Ekor dia tegak ke atas, mendatar atau in between kaki dia?

Link ni ada cerita sikit pasal body language kucing
http://www.a-house-full-of-cats.com/cattalk.html
Reply With Quote
  #13  
Old 04-24-2010, 01:14 PM
FiFFy DyNa FiFFy DyNa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Location: Kuala Lumpur - Kota Kinabalu
Posts: 14
Rep Power: 0
FiFFy DyNa is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

hi Euanna
atoi, x nak la jd lion cam tu, hodoh la nengok
1st time ingt dia stress cuz bru balik dr vet, tp everyday pun after dia main, dia mmg terjelir lidah.. another thing, paws dia tu semua basah, so i assumed dia berpeluh.. den mesti dia akan berhenti main lepas tu, nak kena pamper.. dia makan wet food, sometimes i give him dry, affecting tak??
tp tengok dia kuat minum gak

Quote:
Originally Posted by euanna View Post
Hmm maybe trim bulu lion cut? Maybe boleh kurangkan kepanasan ..tapi well.. lion cut.. (contoh gambar saya jumpa di google)



BTW, dia jelir lidah sebab panas atau stress? Sebab kucing saya akan jelir lidah bila dia takut sangat (hiperventilate).. dia akan bernafas kencang, dan lidah terjelir (biasanya balik dari Vet).. kalau dia stress, saya bagi dia catnip untuk calm dia down.

Link ni ada cerita sikit pasal body language kucing
http://www.a-house-full-of-cats.com/cattalk.html
Reply With Quote
  #14  
Old 04-24-2010, 03:10 PM
molly97 molly97 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 17
Rep Power: 0
molly97 is on a distinguished road
Default Re: I really need help :(

my cat pun kadang2 ada jelir lidah...
biasanya lepas dia main kejar2.. dia stop & jelir2 lidah mcm dog...
i pernah tanya vet pasal ni.. vet ckp normal je..
cat memang kadang2 jelir lidah bila penat bermain...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
longhair, panas

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 02:37 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.