Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-24-2011, 07:54 PM
mrcatlover mrcatlover is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Location: Putrajaya
Posts: 2
Rep Power: 0
mrcatlover is on a distinguished road
Question minta bantuan otai2 kucing

Saya baru lepas adopt a female persian cat. previous owner dia x jaga betul, so dia sgt kurus, bulu x berkilau, murung dan masih virgin. So nak minta pandangan otai2 kat sni / yg byk pengalaman :

1) makanan ape yg sesuai untuk persian cat n yg blh bg dia berisi?

2) penjagaan bulu mcm mn? kn mandi selalu x?

3) mcm mn nk buat bulu dia nampak sihat?

4) bila sesuai suntik antivirus/deworm n segala?ape yg perlu disuntik kalau 1st time bwk pergi vet?

5)kalau nk groom sekitar klang valley, kat mana yg anda rasa bagus?

6) saya ada major problem ttg cat litter, byk x phm. apa tu Flushable cat litter? is it kena basuh sume pasir tu lepas dia poo?n kn tukar pasir dia bape hari sekali?

ingat bila da pandai jaga dia, baru akan amik male persian dia supaya dia x murung lagi . :)
Reply With Quote
  #2  
Old 09-25-2011, 08:34 AM
Bard186 Bard186 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Location: Kuantan
Posts: 33
Rep Power: 0
Bard186 is on a distinguished road
Default Re: minta bantuan otai2 kucing

hi mrcatlover... otai2 tak jawap..meh 'petai' tolong jawapkan..hehe..

1)makanan yang sesuai untuk kucing persian sama shj dengan kucing lain... sebab die agak kurus, jadi mungkin U boleh bagi die wet food (canned food ) untuk bantu die berselera untuk makan , boleh pilih kat pasaran ada byk brand.. yang saya guna natural balance, avoderm,katinka, frisian
..u juga boleh bagi dia multivitamin... ada byk jenis, contoh yang saya guna nutripet.

dry food pun boleh bagi kat persian cat.. terpulang pada U untuk bagi jenis apa... kat forum ni antara yang famous Blackwood, RC, Origen, feline caviar.. brand lain pun ada..sportman pride, science plan, iams, taste of the wild, blue seal, acana... commercial brand spt biasa whiskas,frieskies,pro diet, smart heart.. tepuk dada tanye poket..

2) kucing bagi saya tak perlu mandi selalu, sebulan sekali pun ok, 2 minggu sekali pun ok, terpulang kpd tahap rajin owner.. kalau anak kucing bawah 6bln x perlu mandi sgt..mudah kena flu.. cukup dengan basahkan kain dan lap2 je.. dry shampoo n deodorant spray utk kucingpun boleh guna... wangi.. kucing saya kalau kotor n busuk sangat je saya mandikan..hee..

3)persian bulu pjg so kena rajin... kena sikat hari2 utk elak bulu kusut dan kurangkan bulu gugur.. beli sikat khas untuk sikat bulu kucing.. ada byk jenis bristle brush, wire pin brush, slicker brush, rubber brush etc.. fungsi juga berbeza...
kucing long hair mudah kena fungus dan susah nak baik.. so mmg agak cerewet jaga..
boleh juga bagi makanan tambahan untuk skin and coat mcm brewer yeast, kitzyme...
saya guna nutricoat..

4)kucing sesuai divaksin bila umur antara 8-10 minggu , again 12-14 weeks, then 1 year later..vaksin yang diberi combo feline rhinotracheitis-calici-panleukopenia-chlamydia...
deworm setiap 3 bulan...

5)soalan x dapat nak tlong sebab saya kat pahang..hee

6) cat litter ada byk jenis... terpulang kepada wner nak prvide yang mana dan terpulang pada kucing juga.. ada kucing yang fussy... ada jenis clay (clumping n non clumping), crystal, wood or paper based type.. yang more natural and bidegradeble
yang saya guna utk anak2 bulus saya feline fresh scoopable, .. bila kena poo and pee jadi bergumpal scoop and buang dalam toilet and flush! litter jenis ni ada juga dalam bentuk pellet tapi saya lebih suka yang scoopable..litter dari pine wood ni ringan, good odor control and long lasting.

kucing sgt pembersih so at least twice a day kena bersihkan.. once a month change the whole litter with a new one... pastikan litter cukup dalam utk kucing dan saiz litter box sesuai utk kucing.. location pun kena sesuai..

and kalau u rajin boleh train kucing untuk pee and poo dalam toilet org...saya berjaya train my cat to do this but of coz with alot of patience...

train google everything u want to know about cats and u'll find loadsss of it!

sekian....peace!
Reply With Quote
  #3  
Old 09-26-2011, 12:53 PM
mrcatlover mrcatlover is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2011
Location: Putrajaya
Posts: 2
Rep Power: 0
mrcatlover is on a distinguished road
Default Re: minta bantuan otai2 kucing

owh, tq :)

sll suntikan combo tu dlm berapa ye? kalaw tataw umur kucen tu mcm mn?
Reply With Quote
  #4  
Old 10-02-2011, 04:34 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 10
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: minta bantuan otai2 kucing

Hi mrcatlover,

selalunya vaksin combo sekali dengan ubat deworm.. kalau vet yg selalu sy pergi, around rm45-50..
Pasal umur, awak boleh bawa jumpe Vet dan vet boleh cuba anggarkn umur kucing awak.. Kalau awak rajin, boleh cuba google, sbb memang ada cari untuk anggarkan umur kucing..
Selain pada tu, rajin2 la membaca tentang penjagaan kucing dan rajin la bertanya dengan Vet..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 10-03-2011, 06:02 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 9
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: minta bantuan otai2 kucing

sy igt,mknan proten tinggi tu akn mgemukkan kucing, cube awk beri dia orijen atau avoderm,
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
  #6  
Old 10-28-2011, 03:36 PM
putri_deww putri_deww is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jul 2010
Posts: 12
Rep Power: 0
putri_deww is on a distinguished road
Default Re: minta bantuan otai2 kucing

1) x ade pengalaman dgn persian/dlh.tp kalau nak bg gemuk (kucing biasa),bg makanan berprotein tinggi.tp jgn banyak sgt.takut nnt jd obese pula.

2)kalau persian,bulu dy harus disikat tiap hari.takut nnt kusut2 kalau x disikat tiap hari.kucing seelok nya dimandikan 2 minggu sekali.tp sy sebulan sekali sebab kucing sy takut sgt2 dgn air.

6) cat litter ade byk jenis.basically ade 3 jenis:- pasir,pallet and crystal. jenis pasir plg byk yg digunakan cat owner.ade jenis yg clumping,ade yg x.kalau clumping tu senang sikit masa nak bersihkan litter box dy since dy dah clump,n kite cam kaut je mane yg clump tu.litter box seelok nya dibersihkan dr segala poo2 n pee 2x sehari.tp kalau x sempat,sekali sehari pun boleh.tinggi pasir yg seelok2 nya diletak dlm box,setinggi 4 inch.pasir kena tukar seminggu sekali.ada yg tukar 5 hari sekali.tp jangan delay tukar pasir.takut bacteria pulak buat kampung kat situ.hehe.kekurangan litter pasir nie,kadang kalau kucing nka kambus poo/pee dy pasir tu akan terbang2.xpun masa nak kua dr litter box dy cam terangkut sekali pasir tu.jenis pallet ade beberapa jenis gak.yg sy tau ade wood pallet n paper pallet.biasa nya kalau guna pallet nie,duna litter box yg mcm 2 tingkat tu.kalau tengok box tu,dy macam ade jaring2 kat bawah.bila kucing pee atas pallet tu,pallet tu akan pecah jd serbuk.so dy akan jatuh kat bahagian bawah.yg jenis flushable tu boleh flush masuk toilet la.x kan menyumbatkan toilet.sbb kalau yg ade clumping,kalau flush masuk toilet,nnt kang sumbat terus toilet tu yg jenis crystal,yg nampak mcm crystal putih biru tu la kan.ade yg jenis crystal bulat n ade jenis crystal cam batu kecik2.sy x pernah pakai crystal.tp comment org ttg litter jenis nie.kalau kucing pee tu,crystal tu akan absorb pee tu n crystal putih tu tuka kale kuning,sama kale cam pee kucing tu.yg jenis batu2 kecik tu pulak cam menyakitkan paws kucing sbb tajam.

kalau nak beli litter box tu seelok nya beli yg jenis open,bukan yg ada hood.kalau pemilihan litter kite ok,makanan kucing ok,ventilation pun ok,tak ada masalah bau poo/pee kucing kat rumah tu.yg jenis hood tu kan jenis cam buat kepam bau dlm tu.kucing pun x selesa la kan nk buat business dlm keadaan terkepam camtu..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
newbie, persian, urgent

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Minta tlg kenal pasti jenis kucing saya ni peruncit Cats & Kittens 15 10-04-2011 06:55 PM
minta pandangan untuk bela lg seekor kucing. nadyazgal Cats & Kittens 13 07-28-2011 12:50 AM
Minta tolong siapa boleh specify kucing saya. kening Cats & Kittens 20 06-07-2011 04:36 PM
perlukan bantuan sal kucing baru ah loy Cats & Kittens 2 04-10-2011 12:59 AM
Minta bantuan sgt2. Bapa sy bawak blk kitten yg berumur 2 minggu kimping Cats & Kittens 5 02-12-2009 12:56 PM


All times are GMT +8. The time now is 01:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.