Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #61  
Old 09-30-2010, 04:23 AM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 11
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

wasalam..saya ne kat klang area bukit tinggi.jadi kapsul coatex ne saya order melalui klinik wee(klinik haiwan di bukit tinggi).sebotol ada 90 kapsul=rm90.00..ada brand lain yang boleh didapati di pet epicure melawati tapi xingat brand apa .harga sebotol 30biji=rm30.00..
nanti kalau saya dapat tau brand apa saya bagitau ya.
bab shempoo ne saya susah sikit nak komen sebab dulu saya bagi diorang guna 1 brand beberapa kali ok ja,then bila try new brand tengok diorang shedding..dari situ baru tau yang diorang x sesuai ngan shempoo tu.tapi dalam situasi awak ne saya xdapat nak komen.awak mandikan kucing awak kerap ke?
vet nasihatkan saya,kalau indoor cat yang xdibenarkan keluar rumah mandikan 1bln sekali je.
mesti awak risaukan..sabar ya dan best of luck
Reply With Quote
  #62  
Old 09-30-2010, 10:32 AM
minami2010 minami2010 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
minami2010 is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Aina.mj..

Risau weii.. banyak gugur..
semalam pun nak bagi antibiotik susah bebenor.. lastly saya cairkan dan guna shrink masuk dalam mulut..

Saya mandikan anak bulus tu seminggu 1x. Sebelum ni kena mandikan 2x seminggu coz ada fungus. Guna Malaseb.. now dah leh guna syampu biasa yang saya guna tuh..

Makanan pun saya suka mixkan.. sekarangni Iams & Royal Canin..
Setakatnih ok jerkk.. berselera.. cuma doc tak bagi sangat ambil vet whiskas Junior tuh.. itu yang buat gusi dia merah.. lebih baik guna kible..

Awak bela anak bulus jenis apa?? Saya teringin sangat nak ada anak bulus yang Flat Face.. uhukss
Reply With Quote
  #63  
Old 10-01-2010, 06:06 PM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 11
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

akum....
minami
awak bela anak2 jenis apa?saya ada 4ekor.3dsh dan 1dlh.tapi anak2 saya ne lau keguguran bulu yg melampau pun sebab stress,takot&cuaca panas je.lain2 sebab jarang sangat.ne ada sekor dok stress xhabis habis.nak kena g cari ubat penenang.lau xjumpa kena minta vet order.bulu dia kejap2 ke meremang.makan pun kurang.body dah xbulat tapi xla kurus sangat.huhuhuhu...macam2 kan...tapi sayang punya pasal...
Reply With Quote
  #64  
Old 10-04-2010, 09:27 AM
minami2010 minami2010 is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
minami2010 is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Waalaikumsalam Aina.

Saya pun tak tau anak bulus saya nih jenis apa.. tapi ikutkan MDm yg bagi kat saya tu bapaknya British Shorthair + Mak dia Local Persian..

Anak2 bulus saya ok dah.. tak banyak bulu gugur.. agaknya dia pun stress kot aritu raya.. ramai orang.. transit kat rumah MIL 2-malam.. tu yang stress. saya lakk lambat nak mandikan.. memang tak dak masa..sungguh..

Kalau bulu gugur ni tak syokk la kita nak pegang dan belai2 dia.. nanti bebulus tu berterbangan.. ahaks. masuk idung.. bersin..
Reply With Quote
  #65  
Old 10-04-2010, 01:41 PM
iicha iicha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 29
Rep Power: 0
iicha is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

hi, dulu saya keje di petshop..actually u can reduce cat shedding..dengan brewers yeast..ada macam-macam rupa..ada powder ada tablet ada liquid..it based on my experience..kucing-kucing I since makan brewers yeast the hair shed less..I used excel brand ..brewers yeast with garlic and B complex..Garlic reduce fleas ..liquid brand shed-x botol warna kuning..dalam rm31.makanan pula you can try blackwood..
hope this can help you

http://catshometown.blogspot.com/
Reply With Quote
  #66  
Old 10-05-2010, 12:23 AM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 11
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

yea....saya stuju bab makanan.saya baru jetukar ke blackwood.bagus bila poo2 kurang bau.saya pun guna excel.tpi lau long hair mg wajib la ada bulu yg melayang...huhuhuhuu...
Reply With Quote
  #67  
Old 10-05-2010, 11:21 AM
iicha iicha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 29
Rep Power: 0
iicha is on a distinguished road
Wink Re: bulu gugur

ye betul makan blackwood poo kurang bau..you tak try trim bulu kucing you? sometime bila kita trim bulu baru yang elok akan tumbuh..
Reply With Quote
  #68  
Old 10-07-2010, 12:29 AM
Ezfaa Ezfaa is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 14
Rep Power: 0
Ezfaa is on a distinguished road
Default Re: bulu gugur

Dulu, my Chaley, bulu selalu sangat gugur... berterbangan... tambah pulak, duk umah apartment, yang tertutup... selalu orang rumah bising2.. kita pulak yang serba salah...

bila umur dah makin meningkat, I tukar makanan dari RC persian kitten to RC Hair & Skin... so far, alhamdulillah, bulu yang gugur dah berkurangan....
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
chubby, comel, gucci, j`kie

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bulu kucing gumpal2 fia86 Cats & Kittens 42 01-08-2011 09:30 AM
my anak bulu..luv them soo much.. ayumisha Cat TV and Photos 61 09-30-2010 10:54 AM
Bulu kucing yang gugur adalah najis anitayusof00 Coffee Room 41 03-14-2010 10:01 PM
Bulu kucing banyak gugur... naddy Health, Disease & Diet 16 02-23-2010 03:26 PM
Bulu gugur fia86 Training & Behavioral Issues 72 10-12-2009 10:40 PM


All times are GMT +8. The time now is 03:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.