Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 08-19-2010, 09:45 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 14
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Quote:
Originally Posted by misskeen View Post
hrp neiyo cpt sembuh..actually my late snuff pn kena sakit yg same, unfortunately after 3 days lps jmpe vet..die pn pergi

saraf gak problem nyer tp mayb bcoz her brain pn same da ter'kacau', dats y snuff x dpt nk survive..sy redha coz snuff sgt2 terseksa..x leh mkn, bg minum pn pkai syringe..die nk telan ubat pn cam nk tercekik...few times menangis tgk her condition cmtu..pity her sgt2..n on her last day, die kena sawan.. :((

i do missed her a lot!!!
Sedih dengar mengenai Snuff, simptom Snuff sebelum dia mati adalah macam tanda-tanda penyakit FIP yang membawa maut akhirnya.

Diabetes (kencing manis) and FIP mempunyai simptom kaki belakang lemah/lumpuh tetapi kalau kucing tu muda, lebih berkemungkinan penyakitnya adalah FIP. Yang Snuff kena sawan sebelum mati adalah satu tanda penyakit FIP.

Kalau kena penyakit virus FIP treatment gamat, urut dan accupunture tak dapat memulihkan.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #42  
Old 08-20-2010, 05:21 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 10
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Update pasal Neiyo, dah tiga hari ni dia makin lemah. Dia diarrhea dah tiga hari and najis dia pun dah bau lain...

Dia masih boleh makan dry food tapi nafsu makan pun dah kurang..
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #43  
Old 08-21-2010, 07:34 PM
dancingfairy's Avatar
dancingfairy dancingfairy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 4
Rep Power: 0
dancingfairy is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Hi dik, kucing akak pun pernah lumpuh dulu masa dia umur 3 bulan, kami hanya urut kaki dan tulang belakang dia perlahan-lahan dengan minyak gamat...lama-lama dia ok tapi tempang sikit. umur dia pun dah 6 tahun. yg penting mesti make dia feel loved, belai selalu, main-main dengan dia dan pastikan dia bersih dari najis dia sendiri.

Kes kucing adik ni mesti dibawa pada vet, mungkin boleh dapatkan antibiotik utk dia, tapi kalau diabetes atau FIP, mungkin vet boleh tolong.

Kucing2 yang lain tu advertise je kat sini, mesti ada yang prihatin untuk tolong adik... kalau kat SPCA tu yang akak dengar kalau kucing yang tak diambil orang akan di 'put to sleep' selepas beberapa minggu. maklumlah tempat itu pun dah penuh dengan haiwan terbiar.

Last edited by dancingfairy; 08-21-2010 at 07:44 PM.
Reply With Quote
  #44  
Old 08-28-2010, 01:10 PM
juannasue's Avatar
juannasue juannasue is offline
Pet Nanny
 
Join Date: Mar 2010
Location: Pandan Indah
Posts: 90
Rep Power: 10
juannasue is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

hi sorry lambat reply bg update neiyo.. sibuk sgt kebelakangan ni. my sister janji nak belikan air gamat tp masing2 busy tak dpt jumpa pun lagi so guna minyak urut yg mak bagi.

hari tu neiyo dah cuba bangun, mula2 dia try bangun sebab tak nak sue gunting bulu dia..dia cuba tolak tangan sue ngan kaki dia. terpaksa la bulu dia lebat sgt cepat kotor bila dia buang air kecil/besar sambil baring. then time nak mandikan neiyo cuba bangun tertonggeng2 sebab nak cuba lari (dia mmg takut bab mandi)so sue perasan dia ni mesti kena paksa.. sue letak dia di ruang tamu bg semua kucing2 lain kacau dia.. dia rimas dia try bangun nak jalan. tapi sekejap aje pastu terduduk then tergolek..

tak kisah la tertonggeng banyak kali, janji ada beza..

ni link video neiyo

http://www.youtube.com/watch?v=0mNOxD6lMOc
__________________
Pet Nanny
Reply With Quote
  #45  
Old 08-28-2010, 04:40 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

Eh eh hepinya bila tengok video ni Neiyo dah boleh jalan!!! Alhamdulillah...

InsyaAllah Neiyo akan sihat. Syida doakan.

Teruskan usaha!
Reply With Quote
  #46  
Old 04-19-2011, 04:52 PM
d0odlez89's Avatar
d0odlez89 d0odlez89 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2011
Location: meru klang
Posts: 118
Rep Power: 9
d0odlez89 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to d0odlez89
Default Re: Kucingku lumpuh

how neiyo now?? sorry if too late asking..bru je bc thread ni..
Reply With Quote
  #47  
Old 04-19-2011, 10:29 PM
angah1234 angah1234 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 72
Rep Power: 9
angah1234 is on a distinguished road
Default Re: Kucingku lumpuh

alala siannye..
tu la pasal tengok video tu da bole jalan da..
kucing saya diserang penaykit pronox..pening kepale gi vet diorang suruh matikan atau nak beli ubat seminggu kene bayar rm135..
pergh mane na cari duit cm tu..saya ni belajar lagi..last2 pergi tanye byk2 tempat diorang ckp bagi minum air gamat je..da na hbs sebotol bagi minum da nak elok da..kesan2 luke die da sembuh skit dari awal tu luke teruk amat..
pastu skunk sy bagi mandi air laut.x pe kan?sebab bile bagi mandi air laut tu nampk cepat skit luke die kering
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
paralyzed cat

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kucingku sakit mata... comot82 Cats & Kittens 23 10-05-2012 08:53 AM
Help! Kucingku ada worm!!! Fareen Cats & Kittens 17 10-15-2009 10:18 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:41 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.