Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 09-02-2012, 04:20 PM
faiz.maskam faiz.maskam is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2012
Posts: 1
Rep Power: 0
faiz.maskam is on a distinguished road
Exclamation Anak kucing cerewet makan

hi all.. saya ingin meminta pertolongan kepada sesiapa yg pakar..kawan saya ada bagi sekor anak kucing siam kacuk kampung (agaknye!! ) baru berumur 1 bulan lebih..dan saya pula kurang pengalaman untuk mmbela anak kucing

pada hari pertama saya bagikn die whiskas junior tuna..pada awalnye die makan dgn lahap..then malam je die muntah2..lepas dari tuh die langsung xnk sentuh whiskas tuh..
saya cuba beralih kepada vita cat tuna awal pon sama die makan laju je..lepas tuh due hari die ceret beret..skarang dah bek dari ceret beret sebab bagi ubat beli dari klinik hewan..teros die reject xnk vitacat..
sy pon ada cuba burp premium Rm 3 lebih satu tin..awal2 makan lepas tuh haram x nk sentuh..
saya juga ada try dry food dari blackwood, dan frieskies..teros memang die reject xnk makan..ada cuba basahkn dengan susu pon..tetap kne reject mentah2..saya ada refer dari owner lama..owner lama ckp die baru putus susu..memang xbg makan pon sbelom neh...

sekarang neh die hanye minom susu..die cerdas selalu main2 sana sini..tapi ada masa die mesti mngeow mcm kelaparan dan nk makan..tapi biler hidangkn makanan,hidu2 teros angkat kaki..maaf kerana panjang sngat..sy betol2 harapkn pertolongan dari sesiapa yg pakar..tq
Reply With Quote
  #2  
Old 11-02-2012, 07:28 PM
ayuazami ayuazami is offline
Animal Lover
 
Join Date: Nov 2012
Location: Shah Alam
Posts: 41
Rep Power: 0
ayuazami is on a distinguished road
Wink Re: Anak kucing cerewet makan

Hi :)

nak kata pakar tu tak lah pakar, tapi just share apa yang tau jelahh.

dulu kucing saya pon jadi perangai macamtu.. kalau dia makan boleh cirit birit, better bawa die pi jumpe vet dulu. bagitau masalah kitten tu, then mintak vet tolong suggestkan apa yang patut untuk kitten tu.

tapi macam saya dulu, ade 1 vet yang saya pegi dulu, dia cakap pegi je letak makan tu kat mangkuk & biarkan.. tapi jangan dengan kuantiti yang banyak. 1 more thing, sesetengah kucing, dia tak makan tuna / salmon or flavor yang bercampur (like my cat -_-")

tapi, pape, better pegi dulu jumpa vet lahh. maybe body dia tak kuat, dia ada infection dalaman ke, so vet boleh kasi ubat yang sesuai untuk dia :)
Reply With Quote
  #3  
Old 11-05-2012, 09:42 AM
mrjasman mrjasman is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 3
Rep Power: 0
mrjasman is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing cerewet makan

saya syorkan cuba ngan ayam atau ikan rebus. bagi saya ayam lebih murah dari ikan. Kalau kitten tu baru umur sebulan lebih, cuba blend atau cincang hingga halus utk mudah kunyah dan hadam. Yang ini jauh lebih murah daripada wet food dlm tin dan juga jauh lebih berkhasiat - original premium quality. Sy rescued 4 ekor kittens dan mereka semua makan ayam rebus hari-hari. Cuba dulu. Tak semestinya berhasil. Berdoalah semoga dia nak makan.

fyi, jgn sekali-kala bagi makan whiskas atau friskies melainkan kucing tu bukan belaan awak sbb tak berkhasiat langsung dan risiko utk pelbagai masalah akan dtg adalah amat tinggi.

Last edited by mrjasman; 11-05-2012 at 09:45 AM. Reason: add more text
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kucing Hilang Selera Makan..Banyak Makan Rumput Kucing jijigren Health, Disease & Diet 8 08-05-2014 04:27 PM
Ape nak buat anak bulus tak mau makan???? Eichik Health, Disease & Diet 13 04-22-2014 10:35 PM
Mandulkan kucing baru lepas bersalin dan anak-anak kucing.. NurulAin Cats & Kittens 4 05-08-2012 09:13 PM
anak bulus kurang selera makan cutetomel Health, Disease & Diet 1 10-20-2010 12:47 PM
Anak kucing yg cerewet... Keisha Health, Disease & Diet 3 10-05-2010 03:25 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:01 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.