Home   Find A Pet    Forum   WAGazine   Medical   Classifieds   Store
|           

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Training & Behavioral Issues

Training & Behavioral Issues Does your cat have an attitude, or just simply refuses to listen to you? Share it with your peers here and learn more about a cat's behavior and training methods

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 07-07-2009, 09:54 PM
finazfaiz finazfaiz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: seri kembangan
Posts: 31
Rep Power: 0
finazfaiz is on a distinguished road
Default macam mane nak train cat litter...

sy bru beli cat...ingtkn die toilet train...tp rupenya x...
habis die kencing atas tilam sy...n x poo atas pasir die...
mcm mne sy nk bg die faham yg apa yg die buat 2 slah...n nk tunjukkan die kt mne tmpt yang sepatutnya...tlgla.....
Reply With Quote
  #2  
Old 07-07-2009, 10:02 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by finazfaiz View Post
sy bru beli cat...ingtkn die toilet train...tp rupenya x...
habis die kencing atas tilam sy...n x poo atas pasir die...
mcm mne sy nk bg die faham yg apa yg die buat 2 slah...n nk tunjukkan die kt mne tmpt yang sepatutnya...tlgla.....
Finaz..dia nak poo or pee mesti ada tanda...macam kucing i, mesti macam mencakar2...atau bunyik sikit..pastue cepat2 amik bawak lari g pasir..pegang tangan dia..tunjuk camna nak korek pastue biar..kalau nak kencing, mesti dia kencing sbb tak tahan... poo pun sama...

atau I rasa dia toilet train cuma dia tak tahu selok belok umah..kan baru tueh...

and..jangan lupa bersihkan betul2 tempat dia kencing/poo tue..kalau tak sejarah berulang ..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 07-08-2009, 08:20 AM
fia86's Avatar
fia86 fia86 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Location: serdang
Posts: 279
Rep Power: 10
fia86 is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

fia train anak2 bulus, kalo pas makan, fia akan letak anak bulus kat pasir. buat ulang2 kali.. time train tu, fia letak dekat ckit tempat makan ngan pasir tu. so.. pas makan, fia tangkap terus masuk dalam pasir tu. last2 anak bulus fia tau tempat kat ne nak poo poo tu... letak jek, kalo anak bulus lari, tangkap masuk balik pasir tu..
Reply With Quote
  #4  
Old 07-08-2009, 08:56 AM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by finazfaiz View Post
sy bru beli cat...ingtkn die toilet train...tp rupenya x...
habis die kencing atas tilam sy...n x poo atas pasir die...
mcm mne sy nk bg die faham yg apa yg die buat 2 slah...n nk tunjukkan die kt mne tmpt yang sepatutnya...tlgla.....
erm....linda suggestkan finaz kurung dier dalam cage lam masa 2 @ 3 hari..letak pasir dalam cage dier...kasik dier bau dulu tempat berak dier...insyallah perkara takkan berulang..
benda yang sama jugak linda cakap kat akak linda....kucing akak linda poo n pee merata2 atas kainlah....tepi pintu lah.....linda suh dier kurung dulu kucing dier....pastue pas 1 minggu dier cakap..kucing dier dah tau berak kat pasir..
Reply With Quote
  #5  
Old 07-09-2009, 11:43 AM
finazfaiz finazfaiz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2009
Location: seri kembangan
Posts: 31
Rep Power: 0
finazfaiz is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

thanks sume..saya dah try kurung die..
but taw x apa pulak yg jadik...
die poo kt dlm sangkar but bkn atas pasir die...
but atas tmpt die baring...guess wut???
abes bulu die sume kena poo die...
sy dah bwk die ke pasir die..ajar cm2..but still cm2 gk..
cme now die dh x kencing atas tilam dh..
Reply With Quote
  #6  
Old 07-09-2009, 01:07 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 11
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by finazfaiz View Post
thanks sume..saya dah try kurung die..
but taw x apa pulak yg jadik...
die poo kt dlm sangkar but bkn atas pasir die...
but atas tmpt die baring...guess wut???
abes bulu die sume kena poo die...
sy dah bwk die ke pasir die..ajar cm2..but still cm2 gk..
cme now die dh x kencing atas tilam dh..
erm..camner ekk?
taper finaz....tengok dulu camner..
bela kucing nie memang banyak kesabaran...
cam kucing baru linda adopt...umo ngam2 3 bulan..
biler nampak abg n akak dier poo n pee kat litter box..dier pon ikot samer...
tak per finaz kner rajin n sabar tue penting....
linda arap dier akan paham nantie,,,,
Reply With Quote
  #7  
Old 07-09-2009, 04:16 PM
booboo's Avatar
booboo booboo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2009
Location: kota damansara cat town
Posts: 585
Rep Power: 10
booboo is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

kena sabar finaz dlm bab2 jaga kucen ni...
kita kena paham yg dia bukan ada akal mcm kita...so xleh xpect dia cpt blaja mcm manusia....same goes 2 my cat...i bari rescue kiten kat tengah jln...u paham2 la kan dia da besa poo n pee merata so bwk blik umah bnyk la dia tinggalkan kazanah..blakang alamari la bwh kosi la atas baju la...mmg berangen la nak ngemas tp kita kena sabar....kurung dlm cage mmg salah satu cara yg bagus nak train cat liiter...apa kata poo yg dia tinggalkan kat luar tray 2 u letak sket dlm bkas tray dia...nnt dia bau2 so dia taw la kat c2 ada poo so dia leh poo lam tray 2...u xder kucen lain ker?
coz kucen ni kdg blajar dari kucen2 lain nak poo/pee.
kitten boo yg da msuk 4bulan ni dia xmo minum air dri bekas..nak kita suap gak pki botol (ngader lebey) so boo kurung dia ngan adult yg lain then dia blaja cmner nak minum dri kucen lain. so far alhamdulillah dia da pndai minum lam bekas. cuma mlm2 b4 tido still nak susu dri botol.
so as a treat boo bg la botol susu tp mlm b4 bed time je.
Reply With Quote
  #8  
Old 09-14-2009, 05:04 PM
ms pasola ms pasola is offline
insan biasa
 
Join Date: Sep 2009
Location: pasir bedengung
Posts: 191
Rep Power: 9
ms pasola is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to ms pasola
Default Re: macam mane nak train cat litter...

aku pon pening cmne nk train kucen aku.....hr tu sblom p kj aku ltak dlm bilek abes die kencing n bery..letih gak nk ngemas balik...geram btul..tp tgok muke die trus jd cool..ye la die bkan tau ape pon kan...

hr ni nk p kj aku da ltak pasir siap2 dlm cage die...xtau la balik kang ape cite..hmm...tp cmne pon kn saba je la manyak2...aku juz anggap ni mcm eksesais sblom jage ank sndiri nati
Reply With Quote
  #9  
Old 09-14-2009, 08:29 PM
cookies4bulat's Avatar
cookies4bulat cookies4bulat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2009
Location: KL
Posts: 809
Rep Power: 9
cookies4bulat is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to cookies4bulat
Default Re: macam mane nak train cat litter...

bnyak2 bersabar ye..mmg dugaan jaga anak2 bulus nih..saya train ank2 bulus saya cam booboo wat.dia dah poo merata2 amek poo tuh letak dlm litterbox.then angkat dia skali letak kat situ.then 2 3 hari velvet dah pandai dah gi litterbox.n dia belajar dari mak dia jugak kot.dia tgk mak dia kuis2 pasir,dia pon sibuk masuk litterbox kuis2 pasir..lama2 dia reti lah poo pee dlm litterbox..good luck ye!
Reply With Quote
  #10  
Old 09-15-2009, 12:59 PM
moiraz's Avatar
moiraz moiraz is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2009
Location: USJ
Posts: 41
Rep Power: 0
moiraz is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by finazfaiz View Post
sy bru beli cat...ingtkn die toilet train...tp rupenya x...
habis die kencing atas tilam sy...n x poo atas pasir die...
mcm mne sy nk bg die faham yg apa yg die buat 2 slah...n nk tunjukkan die kt mne tmpt yang sepatutnya...tlgla.....
I ada baca somewhere saying that kita kena pegang kaki depan kucing tu and kais-kais kan untuk dia kat pasir dalam litter box dia. lama-lama dia pandai sendiri because of natural instinct. I've tried it and it works for all my 3 kittens. huhuu cuba la try
__________________
www.iwroteureadifuwish.blogspot.com
[SIGPIC][/SIGPIC]
Reply With Quote
  #11  
Old 09-24-2009, 10:20 AM
nadee nadee is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
nadee is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Hi, finaz..tumpang thread u

i pon mslh same ngn u jgk..anak tucin i suke poo/pee sana sini..pastu bile i ..die wat muke tomel die..alahaii..x jd mrh.

i ader dgr cats blh di toilet train (btl2 dlm mangkuk jamban tuh)..btl ke?blh ke ek? ade sape2 ade experience? blh beri tunjuk ajar? besnye klo tucin2 i sebegitu bijak..untung2 tau flush sndri..hehe
Reply With Quote
  #12  
Old 09-24-2009, 11:03 AM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nadee View Post
Hi, finaz..tumpang thread u

i pon mslh same ngn u jgk..anak tucin i suke poo/pee sana sini..pastu bile i ..die wat muke tomel die..alahaii..x jd mrh.

i ader dgr cats blh di toilet train (btl2 dlm mangkuk jamban tuh)..btl ke?blh ke ek? ade sape2 ade experience? blh beri tunjuk ajar? besnye klo tucin2 i sebegitu bijak..untung2 tau flush sndri..hehe
Yng ini kena tanya yang taiko yang lain..asanya kebanyyakan kat sini pakai pasir jer.. yang berak kat toilet bowl tueh tak pernah dengarlah pulak..tapi kalau tepi toilet bowl tueh banyak jugak dengar... owner still kena curah... even anjing pun jarang yang poo ngan pee dalam toilet bowl..kucing boleh train ekk gitu?... Baik ada anak kaki dua jer kalau nak yang begitu..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #13  
Old 09-24-2009, 01:48 PM
nadee nadee is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
nadee is on a distinguished road
Talking Re: macam mane nak train cat litter...

anak kaki dua??yg kaki empat ni pon x menang tgn..tp yg kaki dua nk jgk..blm mase je lg

hehe..tuhla, ader dgr2..tp x sure sgt..tringin nk ajar tucin i..haha (mama die skali blh goyang kaki).. tp wat mase skng nih msh kne jd dewan bandaraya kt rmh sndr..pengutip poo dan pemelap pee

i da try jgk teknik mengunci dlm cage, tp tucin i ngiau2 je..kuat plak tu, kdg2 smpai nk ilang suara die..x smpai ati..huhu

pasni nk cube teknik ambik paw die kuiskan pasir..nk kne direct learning gak kowt..
Reply With Quote
  #14  
Old 09-24-2009, 02:22 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nadee View Post
anak kaki dua??yg kaki empat ni pon x menang tgn..tp yg kaki dua nk jgk..blm mase je lg

hehe..tuhla, ader dgr2..tp x sure sgt..tringin nk ajar tucin i..haha (mama die skali blh goyang kaki).. tp wat mase skng nih msh kne jd dewan bandaraya kt rmh sndr..pengutip poo dan pemelap pee

i da try jgk teknik mengunci dlm cage, tp tucin i ngiau2 je..kuat plak tu, kdg2 smpai nk ilang suara die..x smpai ati..huhu

pasni nk cube teknik ambik paw die kuiskan pasir..nk kne direct learning gak kowt..
Kena sabar tinggi..in time you akan dapat tangkap kebiasaanyaa dah ok da... Try track agak2 bila time dia poo ( pee susah sketlah).. Time tue kurung dia dan pekakkan tinga.. agak2 dalam 2, 3 kali buat dah ok da... My cats selalunya akan tahan poo ngan pee kalau takder litterbox.. tapi kalau emergency sangat..dia akan mencakar2, menderam2 bunyiknyer.. memang tahu emergency da.

I dulu masa anak2 4 kaki kecik..memanglah sabar jer..ciritlah..pastue pasir meratalah.. macam2 dah..nieh sekarang paling besar dah 1 tahun 6 bulan.. yang paling kecik 6 bulan..puas hati tengok anak kaki 4 didikan sendiri.. dah pandai manners..kadang2lah comot sket... Tapi si tuan dierlah kena ajin cuci umah diorang... jemur cat litter kat matahri terik.. baru bau ilang..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #15  
Old 09-24-2009, 02:59 PM
nadee nadee is offline
Animal Lover
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 8
Rep Power: 0
nadee is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

okies..akan dicuba thanks nurkasih

i snanye br lg jaga tucin..jiran migrate..die cr org nak amek skali tucin n kitty2 die..i volunteer cos ske sgt tucin..dl ade jage..stray cats..tp mase tu dok kt rmh teres..so diorg tdo luar n i slalu bg makan n men ngn diorg kt luar jela. Skng ni da dok apartment, so nk keep tucin dlm rmh je cos tucin mmg indoor cat. Ni br nk blaja tips2 dr 'cikgu2'
Reply With Quote
  #16  
Old 09-24-2009, 08:51 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

nadee, dah ada thread pasal train kucen berak dalam toilet bowl
kat sini : http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2100


pastu cuba tengok kat sini. : http://www.litterkwitter.com.au/en/index.php
harga dalam RM250 kat sini
pet epicure ada jual, tapi kene call dulu tanya stock ada tak
Reply With Quote
  #17  
Old 09-24-2009, 08:54 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
nadee, dah ada thread pasal train kucen berak dalam toilet bowl
kat sini : http://forums.petfinder.my/showthread.php?t=2100


pastu cuba tengok kat sini. : http://www.litterkwitter.com.au/en/index.php
harga dalam RM250 kat sini
pet epicure ada jual, tapi kene call dulu tanya stock ada tak
Kak Zai train guna toilet?
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #18  
Old 09-24-2009, 08:58 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Kak Zai train guna toilet?
ya nur...guna toilet duduk...bkn yg cangkung
tapi kene guna flushable cat litter. Kalau tak nanti toilet tersumbat.
Akak guna breeder celect.
Reply With Quote
  #19  
Old 09-24-2009, 09:04 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 11
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
ya nur...guna toilet duduk...bkn yg cangkung
tapi kene guna flushable cat litter. Kalau tak nanti toilet tersumbat.
Akak guna breeder celect.
Pintu toilet tak leh tutuplah ekk?... Cam interesting ekkk... Tapi sayer tak ble..kucen kat luar.. Takper2..untuk future maybe kot..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #20  
Old 09-24-2009, 09:08 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 12
adamyala is on a distinguished road
Default Re: macam mane nak train cat litter...

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Pintu toilet tak leh tutuplah ekk?... Cam interesting ekkk... Tapi sayer tak ble..kucen kat luar.. Takper2..untuk future maybe kot..
ha'ah pintu toilet kene bukak
kalau tutup dia nak gi tandas dia meow meow suruh kita bukak
comel sgt sigebu dok ateh toilet bowl
tapi jgn ajar dia flush pulak
nanti bil air naik..dia asik2 nak main je flush tu
membazir air
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
World's Best Cat Litter - Where to buy? lynielime Pet Products 66 05-24-2013 01:59 AM
macam mane nak kurangkan hyperactif kucing? Bond_mie Training & Behavioral Issues 97 05-14-2010 05:01 PM
Macam mana nak bg meow gemok?? booboo Cats & Kittens 84 03-08-2010 05:05 PM
Litter Box For Sale June Pet Products 59 12-17-2008 05:36 PM
Cat Litter and Cat Boxes lynielime Cats & Kittens 9 11-18-2008 05:23 PM


All times are GMT +8. The time now is 02:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Sign Up
Find A Pet
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Link To Us
Contact Us
Facilities
Discussion Forum
Medical Fund
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Directory
Mobile
iPhone & iPod App
Android App
BlackBerry App
Mobile Website

Social Media
Facebook
Twitter
Others
Advertising
Events
Ambassador
Members
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my, 2008 - 2018. All rights reserved.