Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-04-2009, 04:31 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 13
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Strays VS DLH

saya terpanggil untuk kupas isu nie...sbb saya mndpt byk perkhabaran x baik dr ramai (i mean RAMAI) org tentang isu strays VS DLH...

saya ni membela DLH..sumer kucing saya so far DLH..sehinggakan ade mulut2 mengata blakang dan mempersoalkan knapa nak DLH je..saya tau ade yg mengata pasal saya..it's OK..mulut masing2...
YUP..saya akui saya mmg penggemar DLH..x kisah la ia pedigree or not..tp, saya pon x pernah lupakan stray...cuma, x dpt nak permanently adopt stray sbb byk sgt..lgpon, saya buat ikot kemampuan..bg makan,mandi,cuci2..then, lepaskan balik..itu je sy mampu...

pada saya, minat org masing2..xleh nak persoalkan sgt..if ade org suka bela stray, perjuangkan hak stray, dia dikira penyelamat...diagung2, disanjung2..dan, sapa yg bela DLH, bulu pjg, lawa2, mesti org pertikai..cemuh2 mengata dr blakang...hinggakan saya x bleh nak cakap apa dah...

betol la sesetengah org cakap..bila put for adoption yg stray, xde org nk ambik...tp,bila DLH, sumer berebut..so, nak cakap apa kan...bukan kita bleh paksa2 org utk adopt strays..maybe diorg pon mcm saya..even bela DLH, tp still perjuangkan strays..tp dgn cara masing2 lah...diorg x perlu nak bgtau here how they help the strays..

saya ni branikan diri sebab saya rasa saya dh buat benda betol...pada sape2 yg mengata pasal saya before, saya maafkan..cuma, tolong la ingat..dah brapa ramai forumers yg dulu bergembira bersama kita,riang girang forum ni dulu, tp skarang dh x brapa ceria...ramai yg ambil jalan jd silent readers jer..dan ade yg tarik diri terus dr forum ni...semuanya disebabkan benda yg saya rasa bleh dibincangkan secara aman...maybe ramai nak usulkan benda ni, tapi x berani..so, biar saya je wakilkan..

if ade yg nak menghentam lg, just hentam..dan to all silent readers, u all sumer bleh tgk sapa yg slalu hentam2 org after this...sy nak mnta maaf jugak if kasar bahasa..tp, ini untuk perjelaskan pada semua yg even strays or DLH or pedigree cats, sumer nya adalah KUCING..
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #2  
Old 11-04-2009, 04:45 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

Quote:
Originally Posted by DJSNAZ83 View Post
saya terpanggil untuk kupas isu nie...sbb saya mndpt byk perkhabaran x baik dr ramai (i mean RAMAI) org tentang isu strays VS DLH...

saya ni membela DLH..sumer kucing saya so far DLH..sehinggakan ade mulut2 mengata blakang dan mempersoalkan knapa nak DLH je..saya tau ade yg mengata pasal saya..it's OK..mulut masing2...
YUP..saya akui saya mmg penggemar DLH..x kisah la ia pedigree or not..tp, saya pon x pernah lupakan stray...cuma, x dpt nak permanently adopt stray sbb byk sgt..lgpon, saya buat ikot kemampuan..bg makan,mandi,cuci2..then, lepaskan balik..itu je sy mampu...

pada saya, minat org masing2..xleh nak persoalkan sgt..if ade org suka bela stray, perjuangkan hak stray, dia dikira penyelamat...diagung2, disanjung2..dan, sapa yg bela DLH, bulu pjg, lawa2, mesti org pertikai..cemuh2 mengata dr blakang...hinggakan saya x bleh nak cakap apa dah...

betol la sesetengah org cakap..bila put for adoption yg stray, xde org nk ambik...tp,bila DLH, sumer berebut..so, nak cakap apa kan...bukan kita bleh paksa2 org utk adopt strays..maybe diorg pon mcm saya..even bela DLH, tp still perjuangkan strays..tp dgn cara masing2 lah...diorg x perlu nak bgtau here how they help the strays..

saya ni branikan diri sebab saya rasa saya dh buat benda betol...pada sape2 yg mengata pasal saya before, saya maafkan..cuma, tolong la ingat..dah brapa ramai forumers yg dulu bergembira bersama kita,riang girang forum ni dulu, tp skarang dh x brapa ceria...ramai yg ambil jalan jd silent readers jer..dan ade yg tarik diri terus dr forum ni...semuanya disebabkan benda yg saya rasa bleh dibincangkan secara aman...maybe ramai nak usulkan benda ni, tapi x berani..so, biar saya je wakilkan..

if ade yg nak menghentam lg, just hentam..dan to all silent readers, u all sumer bleh tgk sapa yg slalu hentam2 org after this...sy nak mnta maaf jugak if kasar bahasa..tp, ini untuk perjelaskan pada semua yg even strays or DLH or pedigree cats, sumer nya adalah KUCING..
There's a thin line there..between strays and DLH... Strays dengan cara strays ... DLH suffer ngan cara DLH... Even I pernah terbaca ada group yang buat rescue DLH yang tercage lama sbb tak da buyer.. they buy it , treat ut and give out for adoption ..free...

They do suffer , the strays are also suffering...Both are... Just dat..because of a thin tiny miny line... we lost bunch of good cat care givers... We lost their advices and we lost their informal education... I do not think it is wrong to be strong in giving out your opinion but then.. toleration is much needed too...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #3  
Old 11-04-2009, 05:19 PM
linda_gamble's Avatar
linda_gamble linda_gamble is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Mar 2009
Location: putrajaya
Posts: 1,056
Rep Power: 13
linda_gamble is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to linda_gamble
Default Re: Strays VS DLH

susah nak cakap..
yang pastie forum dah tak cam dulu..
setiap ari ada jerk percetusan.
macam2 kes dan kerenah.

pada lin.
dlh ker stray.sama jerk
yang penting kita jaga elok.
dosa pahala kita tanggung.
kucing nie rezeki..dan doa dia dimakbulkan tuhan
takyah lah sampai kita jadikkan nie isu sensitif.
masing-masing ada hak.

lin pon antara yang suka bela dlh.
tapie tak lupa jugak pada stray
masing-maisng perlukan perlindungan.
Reply With Quote
  #4  
Old 11-04-2009, 05:52 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Strays VS DLH

EJ,akak pernah nampak DLH yg cantik2 dibuang org.bayangkan klu yg DLH pun dibuang apatah lg yg kucing kampung biasa.suka pd DLH itu hak memasing.takde salahnya.yg salah tu bila amik kucing,dah bosan terus buang je.kena ingat ada pet tu ialah life time commitment.pet bukan toys yg kita suka simpan,tak suka buang.this is what most people tend to do.akak dah byk jumpa manusia2 camni. bukan main lg pilih kucing amik DLH.bila akak tanya ttg penjagaan & hal2 kembir dll,kata takpe nanti kita pelihara je.tak kisah kucing ni blh jaga diri sendiri & blah blah blah.bila kucing dah multiply smp 30 ekor baru gelabah.dlm gelabah jln paling senang buang kat pasar/warung dll.sapa yg susah?? org2 mcm kami ni yg pet rescuer yg susah.

akak mmg sgt sukakan kucing tp akak tak bela kucing sejak mula2 dok KL smp tahun 2007.sebabnya akak dok menyewa & bujang.bila dah ramai2 tu ko faham2 je.byk kerenah.bila dah dpt tempat tinggal sendiri baru pelihara kucing.klu dulu just kasih mkn & buat apa yg patut,kali ni langkah lebih panjang sebab kita dah ada tempat sendiri & lebih committed to do something.itu yg akak maksudkan 'TANGGUNGJAWAB TERHADAP BINATANG PELIHARAAN KITA TAK KISAH DLH/DSH/PED CAT HATTA RIMAU SEKALIPUN KLU ADA YG SUKA PELIHARA'
Reply With Quote
  #5  
Old 11-04-2009, 05:54 PM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 13
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

Quote:
Originally Posted by June View Post
EJ,akak pernah nampak DLH yg cantik2 dibuang org.bayangkan klu yg DLH pun dibuang apatah lg yg kucing kampung biasa.suka pd DLH itu hak memasing.takde salahnya.yg salah tu bila amik kucing,dah bosan terus buang je.kena ingat ada pet tu ialah life time commitment.pet bukan toys yg kita suka simpan,tak suka buang.this is what most people tend to do.akak dah byk jumpa manusia2 camni. bukan main lg pilih kucing amik DLH.bila akak tanya ttg penjagaan & hal2 kembir dll,kata takpe nanti kita pelihara je.tak kisah kucing ni blh jaga diri sendiri & blah blah blah.bila kucing dah multiply smp 30 ekor baru gelabah.dlm gelabah jln paling senang buang kat pasar/warung dll.sapa yg susah?? org2 mcm kami ni yg pet rescuer yg susah.

akak mmg sgt sukakan kucing tp akak tak bela kucing sejak mula2 dok KL smp tahun 2007.sebabnya akak dok menyewa & bujang.bila dah ramai2 tu ko faham2 je.byk kerenah.bila dah dpt tempat tinggal sendiri baru pelihara kucing.klu dulu just kasih mkn & buat apa yg patut,kali ni langkah lebih panjang sebab kita dah ada tempat sendiri & lebih committed to do something.itu yg akak maksudkan 'TANGGUNGJAWAB TERHADAP BINATANG PELIHARAAN KITA TAK KISAH DLH/DSH/PED CAT HATTA RIMAU SEKALIPUN KLU ADA YG SUKA PELIHARA'
hahahahha
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
  #6  
Old 11-04-2009, 06:05 PM
bellanella's Avatar
bellanella bellanella is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jul 2009
Location: putrajaya city.
Posts: 63
Rep Power: 12
bellanella is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to bellanella
Default Re: Strays VS DLH

Quote:
Originally Posted by DJSNAZ83 View Post
saya terpanggil untuk kupas isu nie...sbb saya mndpt byk perkhabaran x baik dr ramai (i mean RAMAI) org tentang isu strays VS DLH...

saya ni membela DLH..sumer kucing saya so far DLH..sehinggakan ade mulut2 mengata blakang dan mempersoalkan knapa nak DLH je..saya tau ade yg mengata pasal saya..it's OK..mulut masing2...
YUP..saya akui saya mmg penggemar DLH..x kisah la ia pedigree or not..tp, saya pon x pernah lupakan stray...cuma, x dpt nak permanently adopt stray sbb byk sgt..lgpon, saya buat ikot kemampuan..bg makan,mandi,cuci2..then, lepaskan balik..itu je sy mampu...

pada saya, minat org masing2..xleh nak persoalkan sgt..if ade org suka bela stray, perjuangkan hak stray, dia dikira penyelamat...diagung2, disanjung2..dan, sapa yg bela DLH, bulu pjg, lawa2, mesti org pertikai..cemuh2 mengata dr blakang...hinggakan saya x bleh nak cakap apa dah...

betol la sesetengah org cakap..bila put for adoption yg stray, xde org nk ambik...tp,bila DLH, sumer berebut..so, nak cakap apa kan...bukan kita bleh paksa2 org utk adopt strays..maybe diorg pon mcm saya..even bela DLH, tp still perjuangkan strays..tp dgn cara masing2 lah...diorg x perlu nak bgtau here how they help the strays..

saya ni branikan diri sebab saya rasa saya dh buat benda betol...pada sape2 yg mengata pasal saya before, saya maafkan..cuma, tolong la ingat..dah brapa ramai forumers yg dulu bergembira bersama kita,riang girang forum ni dulu, tp skarang dh x brapa ceria...ramai yg ambil jalan jd silent readers jer..dan ade yg tarik diri terus dr forum ni...semuanya disebabkan benda yg saya rasa bleh dibincangkan secara aman...maybe ramai nak usulkan benda ni, tapi x berani..so, biar saya je wakilkan..

if ade yg nak menghentam lg, just hentam..dan to all silent readers, u all sumer bleh tgk sapa yg slalu hentam2 org after this...sy nak mnta maaf jugak if kasar bahasa..tp, ini untuk perjelaskan pada semua yg even strays or DLH or pedigree cats, sumer nya adalah KUCING..




mmg betol.

kdg2 dorg pk bila bela dlh.bermakna kita x perdulikan Strays
cepat betol dorang buat andaian.
cara menghentam tu kadang2 melampau.
macam lupa org yg kena hentam tu manusia ..
buat org mcm takde perasaan.
nasihat x pe lagi
jgn kata2 tu berunsur paksaan.
mencemuh org..
elok ke?




perasan gak.. ade yg menghentam org pasal DLH ni dalam masa yg same tu membela DLH gak...
ha...
tu camne tu?

__________________
There is no female mind.The brain is not an organ of sex. As well speak of a female liver
Reply With Quote
  #7  
Old 11-04-2009, 06:29 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

Quote:
Originally Posted by bellanella View Post


mmg betol.

kdg2 dorg pk bila bela dlh.bermakna kita x perdulikan Strays
cepat betol dorang buat andaian.
cara menghentam tu kadang2 melampau.
macam lupa org yg kena hentam tu manusia ..
buat org mcm takde perasaan.
nasihat x pe lagi
jgn kata2 tu berunsur paksaan.
mencemuh org..
elok ke?

perasan gak.. ade yg menghentam org pasal DLH ni dalam masa yg same tu membela DLH gak...
ha...
tu camne tu?

I have no idea isu mana u cakap pasal owner DLh hentam owner DLH.. tapi kadang2 it's not about the cat's breed pun. Kalau kita flash back ( sorry dj..pinjam bebenang).. pasal yang ada sornag tueh offer nak bagi adoption DLH .. WITHOUT any pictures.. just cakap DLH... semua serbu... Itu saya memang totally 100% tak setuju.... Sbbnyer... potensi DLH nak diabandon amat tinggi sbbnyer... new owner especially..kena be aware of how this long hair cats will lead you to...apa potential kesukaran yang u akan dapat nanti... Tak semua ornag paham... caring for DLH is demanding...either your time, your money and your commitment to them.... And advertising just like that.. pastue ornag nak ambik..just like that.. means potentially the cat will end up not right pun tinggi. I mengaku mula2 I berkucing nieh I tak pernah terpikir things will turn up this way..Ingat dah sehidup semati da... Balik2.. baru faham commitment dan dah tahu sikit sebanyak and lepas a year baru I carik another 2...

Once more...kadang2 bukan pasal breed kucing tapi more to the human actually... Kalau kemampuan menjaga ada..tak da hal...sbbnyer kalau nak suffer dulu ..DLH nieh lah... dah lah bulu sensitive... sikit2 comot..sikit2 comot.. nak mandikan pun lama... terlepas lagilah payah nak idup... sbb tak da survival skill...

So..jangan salah tafsir yer...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne

Last edited by nurkasih; 11-04-2009 at 06:38 PM.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-04-2009, 06:40 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Strays VS DLH

Kasih,ini yg akak maksudkan.bila ada offer DLH ramai yg rebut tp durang lupa ttg apa yg Kasih cakap tu.menguruskan DLH ni bukan senang. bila akak tanya makhluk2 ni,blh ke urus?? blh sesaja.tp senyap2 bila dah tak larat campaklah kat mana2.

akak siang2 surrender DLH.tak tahan bulu kuicng,nak uruskan durang lg.huhuhu!! kita menguruskan diri mandi & bersiap 1 jam,durang berjam2.angkat tangan dulu. pastu blm lg masuk nak bersihkan bulu durang seisi rmh.huhuhu!! surrender. ini yg byk org overlook coz dah terpana dgn kecantikkan DLH.

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
I have no idea isu mana u cakap pasal owner DLh hentam owner DLH.. tapi kadang2 it's not about the cat's breed pun. Kalau kita flash back ( sorry dj..pinjam bebenang).. pasal yang ada sornag tueh offer nak bagi adoption DLH .. WITHOUT any pictures.. just cakap DLH... semua serbu... Itu saya memang totally 100% tak setuju.... Sbbnyer... potensi DLH nak diabandon amat tinggi sbbnyer... new owner especially..kena be aware of how this long hair cats will lead you to...apa potential kesukaran yang u akan dapat nanti... Tak semua ornag paham... caring for DLH is demanding...either your time, your money and your commitment to them.... And advertising just like that.. pastue ornag nak ambik..just like that.. means potentially the cat will end up not right pun tinggi. I mengaku mula2 I berkucing nieh I tak pernah terpikir things will turn up this way..Ingat dah sehidup semati da... Balik2.. baru faham commitment dan dah tahu sikit sebanyak and lepas a year baru I carik another 2...

Once more...kadang2 bukan pasal breed kucing tapi more to the human actually... Kalau kemampuan menjaga ada..tak da hal...sbbnyer kalau nak suffer dulu ..DLH nieh lah... dah lah bulu sensitive... sikit2 comot..sikit2 comot.. nak mandikan pun lama... terlepas lagilah payah nak idup... sbb tak da survivol skill...

So..jangan salah tafsir yer...
Reply With Quote
  #9  
Old 11-04-2009, 06:45 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

Quote:
Originally Posted by June View Post
Kasih,ini yg akak maksudkan.bila ada offer DLH ramai yg rebut tp durang lupa ttg apa yg Kasih cakap tu.menguruskan DLH ni bukan senang. bila akak tanya makhluk2 ni,blh ke urus?? blh sesaja.tp senyap2 bila dah tak larat campaklah kat mana2.

akak siang2 surrender DLH.tak tahan bulu kuicng,nak uruskan durang lg.huhuhu!! kita menguruskan diri mandi & bersiap 1 jam,durang berjam2.angkat tangan dulu. pastu blm lg masuk nak bersihkan bulu durang seisi rmh.huhuhu!! surrender. ini yg byk org overlook coz dah terpana dgn kecantikkan DLH.
Macam Fareen cakap ( ke akak dier..tak ingat)..kena buat research..baca.. sembang... google... memula kecik2 masa leh handle ngan sebelah tangan boleh lah jaga kak... Bulu pun tak panjang ...they can't imagine bila dah besau....ngan kederat satu tangan tak cukup baaa...hah nieh satu isu lagi... ada setengah ornag tak tahu bulu panjang tue dia leh panjang mana oooooo... saya ambik bulu kucing sayer straightkan kat pembaris leh sampai 15 cm ooooo ( saiz pembaris pendek)... Itu baru definasi bulu panjang bagi pihak saya... kalau medium tue setengah camtue senanglah jaga..nak mandi pun 15 min...nak kering 30 min tauuuu... Itu baru sekor.... Bulu bersarang seluruh rumah kalau tak rajin vaccum... atas kabinet tueh pun kena panjat cuci ooo... pastue kalau bulu bontot panjang sangat..kalau ceret ... bercomot belakang tueh...sanggup nak cuci cam cuci bontot baby takperlah...

kalau terpana ngan kecantikkan dan jenis sayang kucing takper..gagah jugak... ini yang hangat2 tahi ayam nieh yang tak syok.. tercalit sikit nama penggemar DLH... DLH nieh macam benda hiasan...rasa cam payah..buang.... adoiiii laaa..
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #10  
Old 11-04-2009, 06:51 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Strays VS DLH

Kasih,inilah yg akak maksudkan pd org2 tersebut.rebut2 nak DLH tp sanggup tak dgn penjagaannya?? boleh sesaja.bila dah tak tahan senyap2 lempar ler kat mana2. mmg selalu terjadi bermula dgn begini.

akak siang2 surrender dgn DLH.angkat bendera putih.tak tahan dgn bulu kucing yg panjang2 ni,mana nak kemas bulu durang seisi rmh,mana nak uruskan durang.kita urus diri sendiri 1 jam mandi & bersiap.si kucing pula berjam2.huhuhu!! surrender.

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Macam Fareen cakap ( ke akak dier..tak ingat)..kena buat research..baca.. sembang... google... memula kecik2 masa leh handle ngan sebelah tangan boleh lah jaga kak... Bulu pun tak panjang ...they can't imagine bila dah besau....ngan kederat satu tangan tak cukup baaa...hah nieh satu isu lagi... ada setengah ornag tak tahu bulu panjang tue dia leh panjang mana oooooo... saya ambik bulu kucing sayer straightkan kat pembaris leh sampai 15 cm ooooo ( saiz pembaris pendek)... Itu baru definasi bulu panjang bagi pihak saya... kalau medium tue setengah camtue senanglah jaga..nak mandi pun 15 min...nak kering 30 min tauuuu... Itu baru sekor.... Bulu bersarang seluruh rumah kalau tak rajin vaccum... atas kabinet tueh pun kena panjat cuci ooo... pastue kalau bulu bontot panjang sangat..kalau ceret ... bercomot belakang tueh...sanggup nak cuci cam cuci bontot baby takperlah...

kalau terpana ngan kecantikkan dan jenis sayang kucing takper..gagah jugak... ini yang hangat2 tahi ayam nieh yang tak syok.. tercalit sikit nama penggemar DLH... DLH nieh macam benda hiasan...rasa cam payah..buang.... adoiiii laaa..
Reply With Quote
  #11  
Old 11-04-2009, 07:06 PM
nurkasih's Avatar
nurkasih nurkasih is offline
~feline attaché
 
Join Date: May 2009
Location: Georgetown, Penang Island~
Posts: 1,612
Rep Power: 13
nurkasih is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

Persian cat up for adoption


This is a Persian cat rescued from the back lane of the Selayang wholesale market. Apparently, it stayed for one week at a dilapidated stall without food and water.

It was spotted by rescuer Erica, who then brought her home, nursed her, and she is now calm and loving.

If you are interested in adopting this cat, please call Erica at 012-2568638.
Posted by chankahyein at 4:37 PM
Labels: For adoption - cat

http://www.myanimalcare.org/

>>another up for adoption by Kah Yein..Visit myanimalcare.org They will screen you before I believe...and they will follow the perkembangan of the cat also... Follow Chan Kah Yein and you understand what are we actually facing...
__________________
Curiosity killed the cat, but where human beings are concerned, the only thing a healthy curiosity can kill is ignorance.~Harry Lorayne
Reply With Quote
  #12  
Old 11-04-2009, 07:09 PM
kuntum's Avatar
kuntum kuntum is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 612
Rep Power: 12
kuntum is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

Gabungan pendapat Kak June dan Nur, itulah pandangan saya...time kasih..tak yah saya tulis panjang2...

tak delah gurau je..

Betol apa yang kak June & Nur Kasih tulis...setuju sangat2. Minat masing2. Tak payah kata DLH, Kak June, kucing kampung saya ni pun, bulu sepah sana-sini...

Apa2 pun, tak kisah la org minat jenis apa. As long as jaga dengan baik, ikhlas, bertanggungjawab & committed.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-04-2009, 08:48 PM
Daniel's Avatar
Daniel Daniel is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 815
Rep Power: 13
Daniel is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

Quote:
Originally Posted by DJSNAZ83 View Post
saya terpanggil untuk kupas isu nie...sbb saya mndpt byk perkhabaran x baik dr ramai (i mean RAMAI) org tentang isu strays VS DLH...

saya ni membela DLH..sumer kucing saya so far DLH..sehinggakan ade mulut2 mengata blakang dan mempersoalkan knapa nak DLH je..saya tau ade yg mengata pasal saya..it's OK..mulut masing2...
YUP..saya akui saya mmg penggemar DLH..x kisah la ia pedigree or not..tp, saya pon x pernah lupakan stray...cuma, x dpt nak permanently adopt stray sbb byk sgt..lgpon, saya buat ikot kemampuan..bg makan,mandi,cuci2..then, lepaskan balik..itu je sy mampu...

pada saya, minat org masing2..xleh nak persoalkan sgt..if ade org suka bela stray, perjuangkan hak stray, dia dikira penyelamat...diagung2, disanjung2..dan, sapa yg bela DLH, bulu pjg, lawa2, mesti org pertikai..cemuh2 mengata dr blakang...hinggakan saya x bleh nak cakap apa dah...

betol la sesetengah org cakap..bila put for adoption yg stray, xde org nk ambik...tp,bila DLH, sumer berebut..so, nak cakap apa kan...bukan kita bleh paksa2 org utk adopt strays..maybe diorg pon mcm saya..even bela DLH, tp still perjuangkan strays..tp dgn cara masing2 lah...diorg x perlu nak bgtau here how they help the strays..

saya ni branikan diri sebab saya rasa saya dh buat benda betol...pada sape2 yg mengata pasal saya before, saya maafkan..cuma, tolong la ingat..dah brapa ramai forumers yg dulu bergembira bersama kita,riang girang forum ni dulu, tp skarang dh x brapa ceria...ramai yg ambil jalan jd silent readers jer..dan ade yg tarik diri terus dr forum ni...semuanya disebabkan benda yg saya rasa bleh dibincangkan secara aman...maybe ramai nak usulkan benda ni, tapi x berani..so, biar saya je wakilkan..

if ade yg nak menghentam lg, just hentam..dan to all silent readers, u all sumer bleh tgk sapa yg slalu hentam2 org after this...sy nak mnta maaf jugak if kasar bahasa..tp, ini untuk perjelaskan pada semua yg even strays or DLH or pedigree cats, sumer nya adalah KUCING..
Memang sokong sangat EJ buka thread ini untuk perbincangan....berani betul you....tak takut ke kena cucuk, hentam n kutuk sampai badan berlubang-lubang seperti saya ke?

Mulut jahat kat sini memang ramai especially senior senior yang tak payah saya sebut nama pun EJ dah tahu lah.... Semua kat sini berlagak jer, konon konon cat lover lah, tapi bukan main sibuk nak kutuk orang...

Kucing baka apa kita bela, berapa ekor kucing kita bela, apa kena-mengena dengan mereka......kita pun bukan dapat sedekah daripada mereka....asalkan kita jaga kucing kita dengan rapi, dengan baik......
Reply With Quote
  #14  
Old 11-05-2009, 12:54 AM
azraf azraf is offline
Cat Lover
 
Join Date: Nov 2008
Location: Seksyen 30, Shah Alam
Posts: 273
Rep Power: 12
azraf is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to azraf
Default Re: Strays VS DLH

Pendapat saya la, rasanya elok kalau tegur-menegur, nasihat-menasihati kat sini.. tapi harapnya jangan la sampai ada yang amik hati. Kekadang tu, bahasa yang kita taip dengan niat baik, orang baca dalam intonasi yang lain.. Maklumla, bukan boleh dengar camne dia cakap.

Kalau nak ikutkan, terasa gak, sebab saya yang berlebih-lebih dalam thread tu. So harap maafkanla saya. Takde niat untuk membezakan DSH dengan DLH. Ingat nak meriahkan je... Lagipun jarang ada DLH untuk diberi for adoption. Tu yang excited lebih tu.

Quote:
Originally Posted by nurkasih View Post
Follow Chan Kah Yein and you understand what are we actually facing...
Nurkasih pun follow blog diorang ke... Saya pernah jumpa Terry je. Respek la diorang buat benda-benda macam tu... Bila la boleh join...
Reply With Quote
  #15  
Old 11-05-2009, 06:32 AM
naq1989 naq1989 is offline
Cat Lover
 
Join Date: Oct 2009
Location: Sg Besi,K.L
Posts: 267
Rep Power: 12
naq1989 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to naq1989
Default Re: Strays VS DLH

Nak tanya skit,kat dalam ni takde vet2 yang bertauliah?yela kebanyakan yg kat sini ramai yang keje bagus2,tp takde sorg pun vet yg join...kalau ada vet2 yang terbaca post ni,harap2 dapat la join petfinder,dapat gak membantu(jangan risau,sy takkan mintak diskaun untuk vaksin n deworm,tp kalau spay/neuter,insyaallah sy mintak diskaun,harga member2)
Reply With Quote
  #16  
Old 11-05-2009, 08:35 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

tak kira dlh ke stray ke..skang dlh pon banyak yg jadik stray...entah sbb telepas dari tuan nya kah? ..atau memang dilahirkan dari perot seekor ibu yg sedia stray tapi lahir sbgi seekor dlh yg comel..tetapi setelah terbiar hidup bergelandangan di jalanan...kedlhannye kurang terserlah (yg jenis ni la yg kita kata ikut nasib dia lah..kalau ada insan yg baik..mrasa la dibawa balik dan dibela dgn sewajarnya)...persoalannye...mampu ke kita nak bwk balik semua be it dlh or stray tak cantik balik umah dan nurse them? ...akakngaku..akak tak ada prejudice pown kat dlh yg cantik2 hasil dari pembelaan yg ekslusif ...cuma rasa tersagat hati jaa bila tengok yg dok lam cage kat pet shop2 luar tuh..(lps tu ada tanda harga 'persian breed without cert - rmxxxx negotiable)..kecik besar kecik besar je aku tengok owner pet shop tuh...

diulangi..kita tiada prejudis pada pembela2 DLH yg berDLH secara betul...infact kita suka juga dgn DLH cuma kita tak bekemampuan ...noktah!

err EJ kena ke komen akak ngan topik ko nih...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi

Last edited by hatemetoday; 11-05-2009 at 08:47 AM.
Reply With Quote
  #17  
Old 11-05-2009, 08:51 AM
abuldotcom's Avatar
abuldotcom abuldotcom is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 60
Rep Power: 12
abuldotcom is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

betul betul betul
Reply With Quote
  #18  
Old 11-05-2009, 08:52 AM
abuldotcom's Avatar
abuldotcom abuldotcom is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 60
Rep Power: 12
abuldotcom is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

wahai cik tuan tanah, betul la, masa awal2 sy join dulu (hehehe takle berape dulu pun, baru lagi) sy perasan meriah kat sini, tu yang seronok... but then ade lak yang suka compare2kan kucing nih, amende la bangang diorang nih.....

kalau yang DLH pun kutip kat tepi longkang, nama pun akan jadi stray cats... tarak belajar ka ini orang....

kucing sama kucing pun tak reti nak kata

'eh ko cantik, bulu panjang, aku buruk bulu pendek' takpun

'eh senangkan jadi ko, bulu pendek takyah susah2 jilat sampai lenguh tengkuk, aku bulu panjang, bila nak jilat sampai tergeliat tengkuk aku'

jadi sebagai manusia yang berakal, takyah la nak membezakan anak2 bulus nih... same je sume.... mari kita bersatu hati mempertahankan nasib kuceng kuceng nih....

p/s bahasa hatemetoday sangat sastera klasik, gelandangan........
Reply With Quote
  #19  
Old 11-05-2009, 09:40 AM
duyung_leo's Avatar
duyung_leo duyung_leo is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 540
Rep Power: 13
duyung_leo is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

yup.. xde beza nya dsh or dlh ni.. kalo ke-2 nyer dibiarkan merempat.. ke2-2 nyer akan mendapat nama.. STRAY.. hehehehe.. masing2 ade kelebihan.. mcm kata abul.. bulu pendek senang jaga.. bulu panjang susah jaga.. tapi bagi cah. same je... 2-2 kalo diberi perhatian yang sama.. dari segi makanan dan segala keperluan.. 2-2 kucing ni akan jadi cantik.. kita takkan rasa susah kalo ape yang kita buat tu adalah perkara yang kita suka masing2 membela ikut kemampuan sendiri.. dan minat memasing..kalo rezeki lebih dan berkemampuan.. tak salah membela semua nya dlh.. dan yang penting.. kita tak mengabaikan kucing kita..

kedua-dua nya tetap mahkluk tuhan dan kedua-dua nya tetap binatang kesayangan nabi.. takde bezanya dsh or dlh.. kedua-dua nyer tetap KUCING..
Reply With Quote
  #20  
Old 11-05-2009, 10:24 AM
DJSNAZ83's Avatar
DJSNAZ83 DJSNAZ83 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bandar Baru Sentol,KL...hometown is Kelantan.
Posts: 941
Rep Power: 13
DJSNAZ83 is on a distinguished road
Default Re: Strays VS DLH

haih...dengar ulasan dr semua2 yg di atas nie, sejuk jer saya rasa ari nie...bleh senyum sorang2 depan skrin nie...

itulah sumer...mmg xde beza DLH or DSH..so, jgn la pasni ade lg yg nak beza2kan...x sedap hati tau saya dengar..kekadang tersa gak dlm hati nie...aku x wat kecoh, tp nama aku lak yg org ngumpat2..adoii..itu yg x tahan...

tp Alhamdulillah..sapa yg kenal saya, diorg tau stakat mana saya jaga kucing2 saya...sanggup ikat perot demi mjaga kebajikan diorang.saya kekadang pikir x mampu dah nak slalu sgt back up diri mcm ni smata2 ade mulut yg mengata...dan, saya xnak kutuk org walaupon ade org kutuk saya...ntah apa ntah salah saya dok mengata2...

tp, dulu..ade la sy penah nasihat kt few forumers dlm ni secara senyap2..diorg dulu mengalami masalah dan nak pindahkan few kucing diorg ke rumah kwn2 yg saya kenal..so, sy bgtau dia, xyah la antar kucing DLH u ke rumah si dia tu, sbb dia sndiri dh byk kucing..kucing2 DLH dia pon sy tgk x terurus..berbau...takot silap2 hari kucing u yg u jaga lawa2 jd mcm tu...

mungkin sebab tu kot org marah saya...tp,kalo x cakap kang, rasa bersalah plak..ntah laa..baik aku jadik silent reader jugak laa senang..pepandai korang la pasni.
__________________
http://www.rizcoon.com
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Feeding strays/feral cats - FeralStat sillylupie Rescuers & Fosterers 45 05-03-2009 02:01 PM
need help helping strays. Pls.. Nana General Discussion 24 01-30-2009 10:13 AM
My 1st Adopted Strays! abgraldo General Discussion 40 11-20-2008 03:31 PM


All times are GMT +8. The time now is 10:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.