Go

Go Back   PetFinder.my > PetFinder Lounge > Coffee Room

Coffee Room Gossip on the latest topics or just mingle around and enjoy the atmosphere!

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 12-21-2009, 04:37 PM
iskandarshah's Avatar
iskandarshah iskandarshah is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2009
Posts: 48
Rep Power: 0
iskandarshah is on a distinguished road
Default to PF frens berhati-hatilah

sori kalau cerita sy tiada kaitan dengan kucing tapi hendak memberitahu agar semua kawan2 disini berhati-hati.

pukul 2 ptg sebentar tadi sy dan seorang kwn berbangsa cina Jason ke Public Bank di bandar Rawang, sy menemani Jason yg mahu membuat pinjaman kereta. Sampai disana Jason Parking ketreta dia di depan PUBLIC bANK. Dan kami masuk kedalam kebahagian pinjaman.Jason membawa beg yg agak besar, dlm tu ada fail peribadi ada sijil2 sekolah/universiti dan salinan ic dsb.sudah berurusan kami pun turun dari bank dan kekereta Jason Jason meletakan begnya di tempat duduk belakang.

tiba-tiba ada seorang perempuan arab, memakai tudung labuh tetapi muka tidak ditutup seperti kebiasaan nya. perempuan itu mengetuk tingkap kereta dan bercakap "your money sir! your money sir" sambil menunjukan keluar bila saya dan Jason lihat keluar ada banyak duit bertaburan di bawah kereta Jason, duit kertas 5,10,1 dan 50 dalam keadaan yang agak keliru saya dan Jason keluar lalu mengutip duit itu, sangkaan saya ianya duit Jason terjatuh, sangkaan Jason ianya duit saya terjatuh.Perempuan Arab itu bercakap lagi "not good trow money" saya pandang perempuan itu dan mula rasa pelik, tiba-tiba beg ditempat belakang kereta Json hilang dan saya lihat perempuan itu lari ke sebuah kereta perdana sambil membawa beg Jason dan terus memecut kereta tersebut.kereta itu dipandu oleh seorang lelaki arab.

ketika itu barulah kami sedar kami ditipu.kami terus masuk kedalam kereta dan pergi membuat laporan polis. kami kira jumlah duit yg kami kutip itu rm 300.00

Perempuan Arab pencuri itu tentu kerugian kerana dalam beg Jason tiada apa cuma sijil2 peribadi.cuma masalahnya Jason perlu mendapatkan semula salinan2 sijil beliau. Tetapi bayangkan jika dalam beg itu ada duit yang banyak atau ada laptop atau sebagainya yang berharga. Tentu perempuan arab itu telah memerhatikan kami dari awal dan mengagak yang kami mengambil wang yang banyak dari bank kerana membawa beg besar.

Kesimpulannya saya harap kita semua berhati-hatilah terhadap apa jua yang kita buat. Fuh satu pengalaman yg baru bagi saya.Kesian Jason, tapi dalam beg Jason ada salinan IC NYA dan juga ada buku catatan nombor telefon dan no saya juga ada didalam.risau juga jika pencuri itu buat apa-apa.

walaubagaimana pun Jason sudah menbuat laporan polis. semoga perempuan arab itu akan tertangkap juga..sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh juga.
kepada kawan2 disni berhati-hati ya.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-21-2009, 06:44 PM
Ekien Ashikin Ekien Ashikin is offline
Cats lover...
 
Join Date: Nov 2009
Location: rawang..
Posts: 210
Rep Power: 12
Ekien Ashikin is on a distinguished road
Default Re: to PF frens berhati-hatilah

Quote:
Originally Posted by iskandarshah View Post
sori kalau cerita sy tiada kaitan dengan kucing tapi hendak memberitahu agar semua kawan2 disini berhati-hati.

pukul 2 ptg sebentar tadi sy dan seorang kwn berbangsa cina Jason ke Public Bank di bandar Rawang, sy menemani Jason yg mahu membuat pinjaman kereta. Sampai disana Jason Parking ketreta dia di depan PUBLIC bANK. Dan kami masuk kedalam kebahagian pinjaman.Jason membawa beg yg agak besar, dlm tu ada fail peribadi ada sijil2 sekolah/universiti dan salinan ic dsb.sudah berurusan kami pun turun dari bank dan kekereta Jason Jason meletakan begnya di tempat duduk belakang.

tiba-tiba ada seorang perempuan arab, memakai tudung labuh tetapi muka tidak ditutup seperti kebiasaan nya. perempuan itu mengetuk tingkap kereta dan bercakap "your money sir! your money sir" sambil menunjukan keluar bila saya dan Jason lihat keluar ada banyak duit bertaburan di bawah kereta Jason, duit kertas 5,10,1 dan 50 dalam keadaan yang agak keliru saya dan Jason keluar lalu mengutip duit itu, sangkaan saya ianya duit Jason terjatuh, sangkaan Jason ianya duit saya terjatuh.Perempuan Arab itu bercakap lagi "not good trow money" saya pandang perempuan itu dan mula rasa pelik, tiba-tiba beg ditempat belakang kereta Json hilang dan saya lihat perempuan itu lari ke sebuah kereta perdana sambil membawa beg Jason dan terus memecut kereta tersebut.kereta itu dipandu oleh seorang lelaki arab.

ketika itu barulah kami sedar kami ditipu.kami terus masuk kedalam kereta dan pergi membuat laporan polis. kami kira jumlah duit yg kami kutip itu rm 300.00

Perempuan Arab pencuri itu tentu kerugian kerana dalam beg Jason tiada apa cuma sijil2 peribadi.cuma masalahnya Jason perlu mendapatkan semula salinan2 sijil beliau. Tetapi bayangkan jika dalam beg itu ada duit yang banyak atau ada laptop atau sebagainya yang berharga. Tentu perempuan arab itu telah memerhatikan kami dari awal dan mengagak yang kami mengambil wang yang banyak dari bank kerana membawa beg besar.

Kesimpulannya saya harap kita semua berhati-hatilah terhadap apa jua yang kita buat. Fuh satu pengalaman yg baru bagi saya.Kesian Jason, tapi dalam beg Jason ada salinan IC NYA dan juga ada buku catatan nombor telefon dan no saya juga ada didalam.risau juga jika pencuri itu buat apa-apa.

walaubagaimana pun Jason sudah menbuat laporan polis. semoga perempuan arab itu akan tertangkap juga..sepandai-pandai tupai melompat akhirnya jatuh juga.
kepada kawan2 disni berhati-hati ya.
takutnye... da la ekien kt rwg.... huhu... public bank area ane ea... hehe x familiar la
Reply With Quote
  #3  
Old 12-28-2009, 11:47 AM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 12
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: to PF frens berhati-hatilah

ni la sebab i xtrust langsung foreigner ni.... memang ada yg baik... tp satu dlm sejuta la nak jumpa... tambah2 geng2 rentung... lagi xleh pcaya,... mencuri no 1... gatal pon no 1 gak.... isau la duk mesia skang...
__________________
www.facebook.com/sofia4586
Reply With Quote
  #4  
Old 12-28-2009, 12:01 PM
shark shark is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Mar 2009
Posts: 57
Rep Power: 12
shark is on a distinguished road
Thumbs up Re: to PF frens berhati-hatilah

firsly tq so much to iskandarshah coz sudi berkongsi pengalaman ni kat sini... to all pet lover kat sini hope apa yg dikatakan oelh iskandarshah ni di jadikan pengajaran...so kena berhati2 lepas nie..
moga2 pencuri tu tertangkap dgn segera...

to zarasofia, btl apa yg awk katakan tu..pelancong ni ada baik dan ada yg ssh nak di percayai...saya sendiri pernah melihat seorang warga cina kehilangan dua biji notebook, pasport, dan wang... masa tu kat KL Sentral... kalau ikut apa org ramai kata, yg bt tu warga berkulit "rentung"... erm... meka ni menjadi2 sejak akhir2 nie... so kena berhati2 dgn pelancong...teliti dgn btl setiap gerak geri meka...jika ada yg tak kena so kena lah bijak bertindak sblm terkena...jgn mudah terpedaya... kena fikir sblm bertindak...

apapun tq again..

Last edited by shark; 12-28-2009 at 12:14 PM.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-28-2009, 01:27 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default to PF frens berhati-hatilah

since isu ini diketengahkan,akak nak highlight juga ttg isu penipuan melalui pukau.pukau ni kebiasannya dilakukan oleh warga indonesia & middle east. byk kuar kat suratkhabar.jd klu ada org tanya ke atau pura2 tanya ke,jgn pandang mata durang.klu pandang mmg pastu tak sedar apa yg berlaku.tau tau duit,reta benda suma abis.

Quote:
Originally Posted by shark View Post
firsly tq so much to iskandarshah coz sudi berkongsi pengalaman ni kat sini... to all pet lover kat sini hope apa yg dikatakan oelh iskandarshah ni di jadikan pengajaran...so kena berhati2 lepas nie..
moga2 pencuri tu tertangkap dgn segera...

to zarasofia, btl apa yg awk katakan tu..pelancong ni ada baik dan ada yg ssh nak di percayai...saya sendiri pernah melihat seorang warga cina kehilangan dua biji notebook, pasport, dan wang... masa tu kat KL Sentral... kalau ikut apa org ramai kata, yg bt tu warga berkulit "rentung"... erm... meka ni menjadi2 sejak akhir2 nie... so kena berhati2 dgn pelancong...teliti dgn btl setiap gerak geri meka...jika ada yg tak kena so kena lah bijak bertindak sblm terkena...jgn mudah terpedaya... kena fikir sblm bertindak...

apapun tq again..
Reply With Quote
  #6  
Old 12-30-2009, 01:49 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: to PF frens berhati-hatilah

Baru Baru nie ada kawan Inspector bagi tau ada syndicate nak wat duit banyak dengan magic. Ni selalu di lakukan oleh orang orang Negro. Mereka namakan 'black money'. Mereka akan janjikan mereka boleh gandakan wang orang tu dan satu demonstrasi akan di buat di mana mereka tunjuk wang dalam tangan boleh digandakan. Bila orang tu dah mula tertarik dan tergamak dia akan melaburkan sejumlah duit dan ingin duit tu di gandakan untuk mendapatkan keuntungan. Orang yang menipu akan bagi si tertipu satu bundle duit. Duit atas memang duit betul dan duit kat bawah juga duit betul tapi duit tengah tengah semua adalah palsu. Kegiatan nie selalu diadakan pada waktu malam tu la di namakan 'black money'. Ada ... ada.. je sekarang
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 01-05-2010, 02:12 PM
zarasofia's Avatar
zarasofia zarasofia is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Oct 2009
Location: Vista Saujana, Kepong.
Posts: 54
Rep Power: 12
zarasofia is on a distinguished road
Default Re: to PF frens berhati-hatilah

Quote:
Originally Posted by June View Post
since isu ini diketengahkan,akak nak highlight juga ttg isu penipuan melalui pukau.pukau ni kebiasannya dilakukan oleh warga indonesia & middle east. byk kuar kat suratkhabar.jd klu ada org tanya ke atau pura2 tanya ke,jgn pandang mata durang.klu pandang mmg pastu tak sedar apa yg berlaku.tau tau duit,reta benda suma abis.
betul... member pernah kena kat puduraya... xsedar pape... semua hilang... beg baju,.. duit,.. barang kemas kat badan,... handbag.. bahaya skang ni.... haiz...
__________________
www.facebook.com/sofia4586
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Berhati-hati: Penjual yang tak beretika syamry dari bangi, kl post jual terbaru kitten bernama burn yeop20an General Discussion 29 12-27-2009 04:58 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:19 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.