Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-28-2010, 12:44 PM
Keisha's Avatar
Keisha Keisha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Location: Damansara
Posts: 40
Rep Power: 0
Keisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Keisha
Default Anak kucing ada kutu..

Saya ada baca dlm 1 forum psl anak kucing umur bwh 3 bln tak bole amik injection utk kutu.. nti bole mati sbb bdn baby tak tahan dgn ubat / chemical. Betul ke? Saya ada 2 ekor anak kucing yg umor dlm 2 bln, tapi sy baru perasan yg dorg ni ada kutu. Saya plan nk bwk dorg gi vet esok, tp bila dgr ada yg ckp mcm tu, rasa was-was la plak. Nak beli ubat spray sendiri, saya tak yakin... takut tersalah sembur, kang jadi lain plak. Ada apa2 pandangan tak, atau sape2 yg pernah alami masalah mcm sy... pls...
Reply With Quote
  #2  
Old 10-28-2010, 02:31 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

Hi Keisha,

masa sy ambil anak sy yg bongsu si kecik, umur dia 6 minggu..
dia ada byk telur kutu dan kutu..
Bawa ke Vet, doc cuma spray Frontline..
Doc ckp anak sekecil ni cuma boleh spray.. tak boleg kasi injection dan tak boleh guna Frontline yg pipet tu..

Sy pon tak berani spray sendiri sebab tak sure dengan amount yg patut diberi..
Baik bawa jumpe Vet..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 10-28-2010, 02:50 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 16
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Anak kucing ada kutu..

Keisha,

Since you've planned to take your kittens to the vet tomorrow, I think it's best you let your vet apply the anti-flea spray if you're not sure of the amount to use. It is an insecticide, after all, and too much of the poison would be disastrous for a young kitten.

In any event, please be reminded that you are to use proper English and Bahasa Malaysia when posting in the forum.

Quote:
1) Language Use - Proper English & Bahasa Malaysia
In order to allow and encourage the participation of our multi-racial members, you should use proper English or Bahasa Malaysia in your discussions. Informal/colloquial language or dialects should be avoided whenever possible. Do not use abbreviations such as "ne1, gr8, wan2, ckp, tgk, troz, cmtu" and such - there are no character limitations at the forum, so please write in proper grammar and language.

Please write in English if possible. Although PetFinder.my focuses on Malaysian pets, there are many foreigners that frequent our forums, and English would be best for us to share the knowledge, and they can better contribute to it as well. Please try your best to help disseminate knowledge in the form of writing that the most number of people can benefit in.

Forum Moderators may edit or remove such posts to improve readability of the thread as necessary.

extracted from Forum Rules and Guidelines
Please help keep our forum easily readable so knowledge can be more effectively shared among members.

Thank you.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-28-2010, 03:45 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

Quote:
Originally Posted by Keisha View Post
Saya ada baca dlm 1 forum psl anak kucing umur bwh 3 bln tak bole amik injection utk kutu.. nti bole mati sbb bdn baby tak tahan dgn ubat / chemical. Betul ke? Saya ada 2 ekor anak kucing yg umor dlm 2 bln, tapi sy baru perasan yg dorg ni ada kutu. Saya plan nk bwk dorg gi vet esok, tp bila dgr ada yg ckp mcm tu, rasa was-was la plak. Nak beli ubat spray sendiri, saya tak yakin... takut tersalah sembur, kang jadi lain plak. Ada apa2 pandangan tak, atau sape2 yg pernah alami masalah mcm sy... pls...
Bagi anak kucing 2 bulan macam tu, yang paling baik, selamat dan disyorkan adalah Frontline Spray dalam botol, Keisha. Yang jenis inject dan titik (spot-on) tak boleh utk anak-anak kucing kecik macam ni ... merbahaya.

Tetapi, Keisha kena berhati-hati bila gunakan spray tu sebab jangan terlalu banyak dispraykan ... dalam petunjuk/keterangan syarikat Frontline, mereka ada sebut berapa kali spray yang ditekankan utk kitten tersebut (kena ikut had berdasarkan berat dan saiz badan kitten tu, jangan overdose). Mereka juga menerangkan cara bagaimana paling efektif utk spraykan supaya tidak terlebih dan membahayakan kitten ... sebab kalau buat dengan cara tak betul, spray banyak tetapi kutu tak mati, dan dapat melepaskan diri dan sambung menghidap darah di bahagian yang tak kena spray. Mula daripada kepala (jangan kena mata, hidung dan mulut) dan berakhir di kaki/ekor.

Dan penting ya ... Frontline JANGAN reapply dalam masa kurang daripada 30 hari selepas aplikasi pertama sebab merbahayakan kitten/kucing. Sebab tu lah kalau nak apply, kena betul-betul tahu cara yg betul supaya dapat membunuh kutu melalui aplikasi yg betul dan menggunakan ubat tidak berlebihan. Kena asingkan bulu supaya semburan terkena di kulit (penting) dan bukan hanya terkena pada bulu sebab kutu akan sembunyi di kulit dan terus hidup menggigit.

Keisha, pergi klinik yg ada jual Frontline spray, since Keisha duduk kat Damansara, pergi ajer lah ke Klinik Healing Pets di Damansara Jaya, mintak Dr. Steven Yoon tunjukkan. Dia amat sedia utk tunjuk dan ajar. Perhatikan betul-betul ... dan jangan segan menujukan sebarang soalan kat dia, ya?

Good luck, kawan!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #5  
Old 10-28-2010, 04:59 PM
Keisha's Avatar
Keisha Keisha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Location: Damansara
Posts: 40
Rep Power: 0
Keisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Keisha
Default Re: Anak kucing ada kutu..

Terima kasih semua ....esok saya akan bawa anak2 ke vet... saya memang tak yakin nak spray sendiri..

Lagi satu nak tanya, tak semua klinik ke ada jual Frontline spray ni? saya plan nak bawa ke vet sini je (bandar sri damansara).. sebab dekat area rumah saya ni ada 2 klinik haiwan.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-22-2010, 02:39 AM
shaella shaella is offline
Deactivated
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 30
Rep Power: 0
shaella is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

hi there,ella member baru d sini..
ella juga ada masalah yang sama sebelum ni..
my kitty bru umur 2 months..tp banyak sgt kutu..maybe bcoz her mommy ni tggl dkat area open...so i try search cara nak atasi..(i pernah dengar yg using chemical is very dangerous for kittens..)so i found a way..using minyak yuh yi cap limau yang slalu baby pakai tu...sapu kat bahagian2 sendi die..blkg telinga n sapu pd badannye jg..dlm 3 hari mmg da nampak kurang kutu2 nye..mmg x hilang semua,but membantu jgk la..after that baru ella mandikan die...hopefully this info boleh membantu...;)
Reply With Quote
  #7  
Old 11-22-2010, 02:28 PM
Keisha's Avatar
Keisha Keisha is offline
Animal Lover
 
Join Date: Oct 2010
Location: Damansara
Posts: 40
Rep Power: 0
Keisha is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to Keisha
Default Re: Anak kucing ada kutu..

masalah kutu anak kucing sy dah ok dah... saya guna syampu michiko je, tak de pun pakai ubat or spray apa2. 3-4 kali syampu dah nampak kesan. telur2 kutu pun dah tak kelihatan. baru syok nak pegang ...
Reply With Quote
  #8  
Old 02-10-2011, 03:15 PM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

saya punya kucing tu telur kutu dia masih ada. saya macam nak cukur je bulu dia dan supaya bulu baru yang tumbuh tak ada telur dah.
kucing saya berbulu sederhana panjang dan warna hitam putih.
memang akan jelas lah telur kutu yang bergayutan..
so better cukur atau ada treatment lain yang boleh dicadangkan. ada juga cuba sikat rapat kutu beli kat kedai runcit tapi macam tak berkesan je.
Reply With Quote
  #9  
Old 02-10-2011, 06:15 PM
miaomiao's Avatar
miaomiao miaomiao is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2010
Posts: 52
Rep Power: 11
miaomiao is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

if you've applied frontline or advantage, it will kill all adult fleas/ticks, larvae, eggs. if there's any left, that means the dosage is not sufficient. don't worry, wait for the next scheduled application (about 5 weeks).

i used to have this problem, when i used frontline spray. so instead, i opened the bottle and used a syringe to get the correct dosage and apply onto my cat's skin. the same problem usually wouldn't happen if you use spot-on.

or maybe the eggs that you find still on your cats, might be dead eggs.
__________________
men own dogs. cats own men.
Reply With Quote
  #10  
Old 02-10-2011, 08:57 PM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

i see.. thank for the advise. but i need your opinion how to remove dead eggs. i feel uncomfortable see kinda a white substance/dusty on the black fur
Reply With Quote
  #11  
Old 02-11-2011, 08:47 AM
miaomiao's Avatar
miaomiao miaomiao is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2010
Posts: 52
Rep Power: 11
miaomiao is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

mandikan kucing. gosok/sental betul2.
__________________
men own dogs. cats own men.
Reply With Quote
  #12  
Old 02-11-2011, 10:05 PM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

itu macam kah?
akan ku cuba. bersedia lah wahai anak ku
Reply With Quote
  #13  
Old 03-13-2011, 08:37 PM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 11
milocute is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

tumpang tanya,

lepas letak ubat titik frontline tu brape hari baru boleh mandikan? Lupa nak tanya masa beli frontline kat petshop hari tu?
Reply With Quote
  #14  
Old 03-13-2011, 11:04 PM
miaomiao's Avatar
miaomiao miaomiao is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2010
Posts: 52
Rep Power: 11
miaomiao is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

48 hours. but just wait 1 week.
__________________
men own dogs. cats own men.
Reply With Quote
  #15  
Old 03-14-2011, 06:13 PM
milocute's Avatar
milocute milocute is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Location: JB, Johore
Posts: 99
Rep Power: 11
milocute is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

thanks miow miow
Reply With Quote
  #16  
Old 03-21-2011, 06:55 PM
tediber tediber is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bandaraya Melaka Bersejarah
Posts: 164
Rep Power: 12
tediber is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

Kitten saya berusia 3 minggu dan banyak kutu yang berpindah dari ibunya.
Saya menggunakan frontline spray atas cadangan doktor di vet yang saya kunjungi.

Di label frontline spray juga ada tertulis, sesuai untuk kitten yang berumur 2 hari ke atas.

Alhamdulillah, saya sembur dan gosokkan di bulunya secara berlawanan arah.
Petang esoknya sehingga kini selepas 7 hari, tiada seekor pun kutu hinggap di badan 5 budak montel iti. =))
__________________
[
Reply With Quote
  #17  
Old 03-21-2011, 07:15 PM
Mean Mean is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 9
Rep Power: 0
Mean is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

pakai je FLEA COLLAR yg jual kt pet shop..sesuai utk kucing 4 bulan kebawah...hrga klu x silap dri rm12-rm15
Reply With Quote
  #18  
Old 03-22-2011, 03:34 AM
PusaChomel's Avatar
PusaChomel PusaChomel is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2010
Location: puChonG
Posts: 44
Rep Power: 0
PusaChomel is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

flea collar can last for how many week?
Reply With Quote
  #19  
Old 03-22-2011, 11:09 PM
miaomiao's Avatar
miaomiao miaomiao is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2010
Posts: 52
Rep Power: 11
miaomiao is on a distinguished road
Default Re: Anak kucing ada kutu..

didn't the collar come with instruction?
__________________
men own dogs. cats own men.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mati kutu... kucing x ngan abul Cats & Kittens 40 02-28-2011 05:53 PM
Anak kucing yg cerewet... Keisha Health, Disease & Diet 3 10-05-2010 03:25 PM
kutu kucing jebat Cats & Kittens 3 07-19-2010 12:41 AM
anak kucing di rumah betta Cat TV and Photos 2 02-16-2010 07:36 AM
anak kucing..... mira_idora18 Health, Disease & Diet 2 05-08-2009 02:56 PM


All times are GMT +8. The time now is 07:43 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.