Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-11-2011, 05:54 AM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Post Need Help on Cat Wet Food

Salam Semua,

Geng saya agak baru kt sini, just nk mintak pendapat. Korang boleh suggest tak wet food brand apa yg terbaik untuk kucing.

Thanks
Reply With Quote
  #2  
Old 06-11-2011, 06:23 AM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

Nak add sikit lagi..between Royal Canin & Avoderm, which one is better???
Reply With Quote
  #3  
Old 06-11-2011, 02:22 PM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 12
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

wasalam..
saya pernah try royal canin ,sc plan, avoderm, natural taste(if xsilap)..bg saya sama je kalau tengok dari segi bau n bentuk yg beza harga.lau kandungan yg bentuk macam ayam yg dicarik2 tu kucing saya suka fancy feast..tp mahal..ada banyak jenis tp kalau paling bagus awak rebus kosong ayam/ikan then carik2 bg diorg mkn.mesti bulat je badan diorg.try la...
Reply With Quote
  #4  
Old 06-13-2011, 09:42 PM
miaomiao's Avatar
miaomiao miaomiao is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: May 2010
Posts: 52
Rep Power: 11
miaomiao is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

kena cuba dulu one by one. tak semestinya yang terbaik kucing awak suka. bila dah jumpa jenis kucing awak suka, jangan lupa tulis kat mana2. saya selalu tak tulis, bila nak beli mesti dah lupa. banyak kali juga salah beli dan kucing saya tak suka.
__________________
men own dogs. cats own men.
Reply With Quote
  #5  
Old 06-18-2011, 06:11 AM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

thanks aina.mj & miaomiao..tp pening gak coz hari tu jojo demam & hilang selera makan then saya bawak gi vet,kt sana doc bagi wet food avoderm..lepas balik semua dh start makan wet food..now tiap2 kali nk makan mmg kena gaul royal canin & wet food..
Reply With Quote
  #6  
Old 06-18-2011, 05:53 PM
aina.mj's Avatar
aina.mj aina.mj is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Dec 2009
Posts: 57
Rep Power: 12
aina.mj is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

welcome...
xpa...slow2.kdg2 kcg ne time xsht mmg ngada sket.sam dulu pun sama.tiap hari nak wet fud,lau takat kibbles tu da jeling ja.tp pas 1bln asik mam wet fud.., dia dh bosan..now mkn royal canin indoor 27 je..hehehe...
best of luck dear
Reply With Quote
  #7  
Old 06-19-2011, 04:42 PM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Smile Re: Need Help on Cat Wet Food

orait..tu arr tgh slowly cuba,tp byk org advise suruh jd kejam jap,just bagi je kibbles tu.now tgh cuba mix kan RC & avoderm,hopefully ok arr..tp luckily i jumpa petshop murah,dia bagi RC & Avoderm discount 10%..

anyway now ada prb baru..si kiki habis satu badan kena kurap,bawak gi vet pun sama..apa patut saya buat yer
Reply With Quote
  #8  
Old 06-19-2011, 08:21 PM
angah1234 angah1234 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2011
Posts: 72
Rep Power: 11
angah1234 is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

Quote:
Originally Posted by duke.pistolero View Post
orait..tu arr tgh slowly cuba,tp byk org advise suruh jd kejam jap,just bagi je kibbles tu.now tgh cuba mix kan RC & avoderm,hopefully ok arr..tp luckily i jumpa petshop murah,dia bagi RC & Avoderm discount 10%..

anyway now ada prb baru..si kiki habis satu badan kena kurap,bawak gi vet pun sama..apa patut saya buat yer
si kikis tu umur berape?dah inject kurap ke?
Reply With Quote
  #9  
Old 06-19-2011, 08:44 PM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

kiki almost 3 mth,last week dh bawak gi vet cucuk but still mcm tu gak..
Reply With Quote
  #10  
Old 06-20-2011, 02:36 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

rina selalu bagi ayam rebus. klo yg dijual tuh..dulu rina bg whiskas(wet food aa), prenah test qiut, rc , fancy feast and yg terbaru rina bg avoderm.

ok..rina puas hati dgn avoderm sbb anak2 bulus semua suka and ada byk..satu tin = rm 4.90...sama harga macam rc tp byk berganda2..mmg vet ada suggest rina utk test avoderm sbb dia utk kitten + adult sekali...tak semua kucing sama..just test je..klo tak u rebus ayam , bg dia makan....(bbuye tak xsuka ayam rebus, tp nomel + shiro sanggup berperang demi ayam rebus..haishhh)
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #11  
Old 06-20-2011, 03:25 PM
thini thini is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jul 2009
Posts: 400
Rep Power: 12
thini is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

Quote:
Originally Posted by anizarina View Post
rina selalu bagi ayam rebus. klo yg dijual tuh..dulu rina bg whiskas(wet food aa), prenah test qiut, rc , fancy feast and yg terbaru rina bg avoderm.

ok..rina puas hati dgn avoderm sbb anak2 bulus semua suka and ada byk..satu tin = rm 4.90...sama harga macam rc tp byk berganda2..mmg vet ada suggest rina utk test avoderm sbb dia utk kitten + adult sekali...tak semua kucing sama..just test je..klo tak u rebus ayam , bg dia makan....(bbuye tak xsuka ayam rebus, tp nomel + shiro sanggup berperang demi ayam rebus..haishhh)
avoderm ya.. nanti nak try jugak..
Reply With Quote
  #12  
Old 06-20-2011, 04:42 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

Quote:
Originally Posted by thini View Post
avoderm ya.. nanti nak try jugak..
i jumpe 3 perisa - ayam or salmon or fish apatah(i lupa)... agak banyak and my Bubuye yg fussy ni pun suke.. byk compared to rc(same price tau)..sbb i beli di clinic. The vet mmg pernah recommend cume i tak pernah terasa nk try.
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #13  
Old 06-20-2011, 05:46 PM
yesmaybeno yesmaybeno is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2011
Posts: 27
Rep Power: 0
yesmaybeno is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

Quote:
Originally Posted by duke.pistolero View Post
kiki almost 3 mth,last week dh bawak gi vet cucuk but still mcm tu gak..
anak bulus sy dulu 3 kali bwk gi gov vet, inject ubat kurap tapi kesannya slow sgt, minggu lepas kak nurul suggestkan guna frontline spray dan mop rumah guna clorox,alhamdulillah, dah kering semua dan bulu baru pun dah tumbuh....
lagi 1, kalau kena fungus, mandikan dgn syampoo malaseb,100% berkesan... THANKS KAK NURUL
Reply With Quote
  #14  
Old 06-20-2011, 07:42 PM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

yesmaybeno,
thanks,nanti boleh i cuba..byk gak nk kena blaja ni..mmg vet ada bagi ubat tp kesian kt dia coz pedih..

anizarina,
ok ke bagi whiskas??i ada bagi whiskas,smart heart..tp hari tu ada try sendiri tp masin arr..takut gak coz org cakap kalau masin blh kena batu karang
Reply With Quote
  #15  
Old 06-21-2011, 09:57 AM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

Quote:
Originally Posted by duke.pistolero View Post
yesmaybeno,
thanks,nanti boleh i cuba..byk gak nk kena blaja ni..mmg vet ada bagi ubat tp kesian kt dia coz pedih..

anizarina,
ok ke bagi whiskas??i ada bagi whiskas,smart heart..tp hari tu ada try sendiri tp masin arr..takut gak coz org cakap kalau masin blh kena batu karang
duke, ko bebetul makan ke? cat food ada 2 jenis, dry and wet..this topic is for wet food.. rina xpernah laa pulak tergerak nk rasa whiskas wetfood.. sbb vet kata, any wetfood no prob, cme time pemilihan dry food kene hati2..sbbtuh if u ask ur vet, mereka xsuggestkan kita utk feed our pet brands yg macam whiskas/piskies/ smart heart/prodiet..apa lagi erk....sbb kandungan garam sgt tinggi...tuh yg blh menyebabkan batu karang.....(otai2, please correct me if i am wrong)..tp, dr kita beli wet food tuh , better beli ayam and rebus...lagiii byk kita dpt..hehe
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #16  
Old 06-21-2011, 01:54 PM
irenelance irenelance is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 64
Rep Power: 11
irenelance is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

i penah try byk wetfood sbb my boys kurang makan so setiap kali mmg kena mix kibbles wif wetfood utk bg selera..

avoderm penah try in fact if beli byk dpt diskaun..but my boys x suka sgt sbb dia agak kering n padat berbanding wetfood yg lain..skrg ni bg evo and so far this brand yg dorg paling suka..its soft n a bit watery than avoderm..protein pn tinggi..satu tin besar tu rm9.90 so boleh la thn 3 hari..sbnarnye if gaul ckit je pn da cukop tp petshop assistant bgtau wetfood x elok simpan lebih 2 hari..

lain2 brand kucinta,fussiecat,qiut..bentuk wetfood ni same mcm whiskas/friskies and my kitties x brape suka..bau dia pn x brape best after simpan semalaman..

addiction pun i penah try..yg ni bagus jugak..kandungan dia same mcm evo..a bit watery n soft tp dia mahal ckit..tin kecik tu rm6.90 x silap..my kitties pn suka jugak yg ni..

if ur cats suka mkn ayam rebus lg bagus..jimat pun jimat n berkhasiat..cepat gemuk tapi my kitties x suka sgt pulak tu yang buat pening bila cite pasal mknan dorg..very fussy eaters these two..tp kuat sgt main..kalau kita tido dia akan gigit2 badan suruh bangun layan dia main..hehe

well anyways, hope these infos help
Reply With Quote
  #17  
Old 06-21-2011, 03:55 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 11
anizarina is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

Quote:
Originally Posted by irenelance View Post
i penah try byk wetfood sbb my boys kurang makan so setiap kali mmg kena mix kibbles wif wetfood utk bg selera..

avoderm penah try in fact if beli byk dpt diskaun..but my boys x suka sgt sbb dia agak kering n padat berbanding wetfood yg lain..skrg ni bg evo and so far this brand yg dorg paling suka..its soft n a bit watery than avoderm..protein pn tinggi..satu tin besar tu rm9.90 so boleh la thn 3 hari..sbnarnye if gaul ckit je pn da cukop tp petshop assistant bgtau wetfood x elok simpan lebih 2 hari..

lain2 brand kucinta,fussiecat,qiut..bentuk wetfood ni same mcm whiskas/friskies and my kitties x brape suka..bau dia pn x brape best after simpan semalaman..

addiction pun i penah try..yg ni bagus jugak..kandungan dia same mcm evo..a bit watery n soft tp dia mahal ckit..tin kecik tu rm6.90 x silap..my kitties pn suka jugak yg ni..

if ur cats suka mkn ayam rebus lg bagus..jimat pun jimat n berkhasiat..cepat gemuk tapi my kitties x suka sgt pulak tu yang buat pening bila cite pasal mknan dorg..very fussy eaters these two..tp kuat sgt main..kalau kita tido dia akan gigit2 badan suruh bangun layan dia main..hehe

well anyways, hope these infos help
tuh laa...one of my cats mmg fussy giler..tak pandang pun ayam rebus...the rest sanggup berperang demi ayam rebus..adui...mujur dia ok dgn avoderm...addiction i xpernah test lagi....
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #18  
Old 06-21-2011, 05:13 PM
irenelance irenelance is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jan 2011
Posts: 64
Rep Power: 11
irenelance is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

well good for u..nasib ur cats ok dengan avoderm..i pulak kena stick dgn orijen+evo wetfood for now..biarlah asalkan dorg makan..kalau x makan lg risau kite dibuatnye..orijen trial pack tu abis dah dlm mase 3 hari..kire okla kan..makan la jugak..bdk2 dekat petsmore tu naik pelik tgk i n hubby asik datang beli makanan kucing and setiap kali beli bertukar2 brand
Reply With Quote
  #19  
Old 06-21-2011, 07:15 PM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

anizarina,

xde laa i sampai makan,just rasa je.hahaha..kalau makan then nk kena gi amik vaksin kat vet jgk arr..hahahah
Reply With Quote
  #20  
Old 06-21-2011, 07:22 PM
duke.pistolero's Avatar
duke.pistolero duke.pistolero is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Location: Ukay Perdana
Posts: 49
Rep Power: 0
duke.pistolero is on a distinguished road
Default Re: Need Help on Cat Wet Food

mmg jimat kalau guna ayam rebus..tp last time i bagi nasi & ikan rebus,,result dia jojo & chiko cirit birit..
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
cat food yg better... fiedodido Cats & Kittens 22 07-09-2011 05:00 PM
Wet food.. bellakhan Pet Products & Services 1 04-27-2011 03:26 AM
cat food dylaella Pet Food 8 10-22-2010 02:41 AM
Dog Food vivienlpl Dogs & Puppies 34 04-22-2009 08:09 PM
Tips for Choosing Cat Food Part 1: The Basics About Cat Food Standards ashleywong Cats & Kittens 0 10-14-2008 10:46 PM


All times are GMT +8. The time now is 08:15 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.