Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-28-2010, 01:19 AM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Nak bawa kucing travel

Hi semua..

Saya budak baru belajar kat sini hehe. saya ada satu persoalan kat sini untuk di jawab oleh otai2 sekalian..diharap semua dapatlah membantu saya ya?

Saya ada memiliki dua ekor kucing, yang 3 bulan lalu saya bawak dr melaka ke kuantan naik kereta. masa tu tuhan je laa yang tahu betapa sengsaranya (saya dan mereka). mana taknya, mengiau non stop smpai naik serak suara diorg! pastu dengan ada yang terkencing laa dlm carrier pastu terlepas keluar pula dr carrier..alahai...pening saya . pastu bila sampai kuantan pulak agaknya sbb stress travel, dua2 kena cirit birit yang teruk sampai sebulan, puas berubat ke sana ke sini akhirnya baik sendiri bila cuba bg diorg mkn ayam rebus (hasil kajian saya kat forum ni laa heheh). alhamdulillah semuanya sudah selamat sekarang.

masalahnya saya akan bercuti selama sebulan, jadi saya akan pulang ke kampung di melaka. rasa tak sampai hati nak tinggalkan di boarding, sebulan... lama tu! last time tinggal diorang 14 hari, bila bawak balik rumah dah jadi macam 'tak betul' sikit, terkurung je kat dalam cage mana tak biol diorg jadinya (kucing2 saya ni 100% indoor cats, tp lepas bebas je dalam rumah tak penah di cage). tu yang saya tak sampai hati tu nak tinggalkan diorg lagi.

tapi kesian pulak diorg nak travel, pjlnan dr kuantan-melaka paling cepat pun amik masa 4jam. dan saya tak sanggup pulak kalau2 diorg stress lagi dan terjadi semula episod cirit birit yang teruk itu!

saya tak sanggup hidup jauh dengan diorg...lgpun org kat boarding tu bukan jaga kucing kita sangat pun. risau laa.

saya ada baca kat internet yang sebenarnya ada ubat yang de-stress kucing yang boleh diberi mkn masa nak travel, betul ke? nak juga saya cuba asalkan diorg tak stress masa travel. ada tak otai2 yang penah cuba? berapa harganya? tak bahaya ke untuk kucing?

tolong lah saya...saya buntu dan sedih ni mengenangkan nasib kucing2 saya ni...
Reply With Quote
  #2  
Old 08-28-2010, 07:26 AM
euanna's Avatar
euanna euanna is offline
Call me Yuana or Yan ;)
 
Join Date: Jan 2009
Location: Bdr Sri Permaisuri, Cheras
Posts: 710
Rep Power: 12
euanna is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Well, saya pernah alami perkara yang sama (kucing mengiao non stop dari KL-JB dan JB-KL).. tapi takde pulak cirit birit...

Apa yang saya terbaca, kalau nak biasakan kucing travel dlm kereta.. letak dalam carrier yang secure (pastikan pintu carrier tu rapat dan tak senang terbuka)..Letak kucing dlm carrier tu dalam kereta (kalau naik kereta la).. train durang setiap hari..mula2 10 minit, enjin kereta x hidup.. next day tambahkan masa dan biar enjin hidup let say 15-20 minit.. buat beberapa hari, lepas tu try bawak durang dlm kereta (kucing sentiasa dalam carrier yer).. driving short distance.. buat beberapa hari.. Hopefully by the time sampai masa untuk perjalanan jauh tu.. durang dah selesa dgn bunyi enjin dsbgnya..

Ni bukan pengalaman saya la..(sebab saya takde kereta )..nak dekat raya nanti baru pinjam kereta utk angkut kucing2 balik JB ...

Ah, spray untuk de-stress kucing tu namanya Feliway .. baca review berkesan.. tapi saya baru aje nak cuba.. Saya beli smlm yang jenis spray 60ml, RM72 kat petshop.

Ni ada website tips untuk travel dgn kucing..
http://www.howtodothings.com/pets-an...avel-with-cats
Reply With Quote
  #3  
Old 08-28-2010, 02:45 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Oooh ubat de-stress tu berupa spray ke, igtkan berbentuk ubat2an...klu camtu saya nak try jugak lah carik next week...

Kucing2 saya ni bknnya tak biasa naik kereta, biasa je pg vet apa semua, tp nthlah diorg ni mmg setiap kali pun memang mengada2...cuma senyap bila lepas kena injection vaksin...ha time 2 senyaplah diorg tido je sampai rumah hehehe...

Ok nampaknya memang saya akan bawak balik juga intan permata saya ni, xsanggup rsanya nak biarkan diorg duduk terkurung dlm cage sampai sebulan, kalaulah kita maunya gila kan? harap2 takde laa diorg stress sgt sampai cirit birit mcm yang lepas2...dan saya akan cuba jugaklah tips berlatih masukkn diorg kt dalam kereta mcm yg awk ckpkan tu..itupun kalau saya ada masa laa huhu

thx a lot euanna..
Reply With Quote
  #4  
Old 08-28-2010, 10:57 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Oh euanna mahalnya spray feliway tu kat sni...td syida g petshop yg paling famous kat kuantan ni, dah lah klu nak beli kena order dulu, dan harganya untuk yang 60ml tu rm90!!! since dah kita ni stay kat kuantan, semua benda pun mahal, bkn duk kl, klu duk kl alangkah senangnya...so redha je laa order benda tu. kalau tak...alahaiiiii...

Syida tak tanya pun petshop owner tu kenapa mahal. diam je dan order trus. nak jugak kata kalau kat kl harganya rm72 je, tp nak buat macamna, kira halal je laa...

i really hope that the thing really works, kalau tak menyosal den!
Reply With Quote
  #5  
Old 08-28-2010, 11:41 PM
naddy's Avatar
naddy naddy is offline
... ... ...
 
Join Date: Jan 2010
Posts: 53
Rep Power: 11
naddy is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Sy selalu travel dengan 3 ekor kucing sy all the times...dalam sebulan adalah dalam 1 hingga 2 kali sebulan.. dari KL ke Temerloh dan Temerloh ke KL.

Ada 2 ekor yang jenis tak kisah dalam kereta tapi seekor lg mmg cepat nervous naik kereta. First time naik kereta dia mengiau tak berhenti hingga hilang suara.

Cara yang saya cuba buat adalah bg mengatasi masalah ni:

1. Try to travel early in the morning or night (kucing akan nervous apabila hari cerah)

2. Selubungkan carrier tu dengan kain gelap supaya dia tak rasa terancam dengan keadaan sekeliling.

3. Letak dibahagian bawah, kalau letak bahagian atas seat, carrier akan bergoyang dan membuatkan dia lebih nervous.

4. Guna Feliway (mengurangkan nervous dia)

5. Cari pet bag carrier (berbanding carrier biasa, beg carrier lebih lembut dah lebih gelap...selesa untuk kucing)

6. Puasakan kucing at least 8 hours before travelling (supaya dia tak terkencing or poo poo)

7. Utk kucing yg cepat nervous, jgn biarkan dia lepas didalam kereta,

8. Letak kucing tu secara bercouple (nervous+kurang nervous) sekor lagi akan tolong tenang kan yg nervous tu

9. Bg constant vitamin kitzyme (salah satu fungsi vitamin tu , control the nervousness)


So Far dia still mengiau tapi tak lah all the way... 1/3 dari perjalanan je dia mengiau (itu pun bukan mengiau macam org gila)


So gud luck in trying.

p/s: ni contoh beg tu...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	DSC02648.jpg
Views:	344
Size:	62.4 KB
ID:	9954   Click image for larger version

Name:	DSC02655.jpg
Views:	263
Size:	115.2 KB
ID:	9955  
__________________
http://naddy1987.blogspot.com/
Reply With Quote
  #6  
Old 08-29-2010, 08:26 PM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Thx Naddy byknya tips yang diberikan...org berpengalaman laa katakan hehehe

Ok syida akan cuba setiap petua yang diberikan, cuma syida tak dpt laa nak travel waktu gelap since akan bertolak balik tengahari...tp takpe syida akan selubungkan cage tu dengan kain supaya gelap.

Thx a lot!!

Diharapkan semua berjalan lancar dan kucing2 rilex aje kedua2nya, lepas ni tak payahlah tinggal diorg kat boarding lagi! Yay!
Reply With Quote
  #7  
Old 08-30-2010, 09:15 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by naddy View Post
5. Cari pet bag carrier (berbanding carrier biasa, beg carrier lebih lembut dah lebih gelap...selesa untuk kucing) p/s: ni contoh beg tu...
Beg lembut sebenar adalah kurang elok dan kurang selamat. Cuba dapatkan jenis yg keras yg tidak akan kemet terutama bila ada kemalangan dalam perjalanan yg membolehkan kucing menjadi cedera. For transport of animals, sebenarnya apa yg disyorkan selalu adalah carrier yg solid dan keras dan ikat pintu carrier selalu sebab kucing yg stress dan panik akan terjun lari apabila ternampak sahaja sebarang peluang. Juga, jangan sekali-kali buka pintu dan lepaskan walaupun di dalam kereta atau kencing/berak/muntah teruk. Biar busuk asalkan kucing selamat. Alaskan carrier dengan suratkhabar tebal-tebal yg dapat meresap kencing/tahi/muntah yg banyak supaya bulu kucing sentiasa kering bagi mengelakkan daripada kesejukan apabila bulu basah dan kena aircon. Jangan guna kain atau tuala dalam carrier. Lepas tu, ikut nasihat Naddy dan tutup carrier dengan kain nipis yg tidak terjejaskan pengaliran udara.
Quote:
Originally Posted by naddy View Post
6. Puasakan kucing at least 8 hours before travelling (supaya dia tak terkencing or poo poo)
Saya rasa tak payah selama 8 jam, 4-5 jam cukup lah sebab digestive system kucing tu pendek, most of the food will clear from the stomach dalam 2-3 jam. Bagi makanan basah yg ringan, jangan terlalu banyak.

Daripada pengalaman, saya lebih suka beri makan basah sedikit kepada kucing sebelum perjalanan (4-5 jam sebelum) sebab kebanyakan mereka akan terlalu stress dan pening muntah, air liur non-stop keluar hingga kucing lain semua basah dengan air liurnya dan juga surat khabar di dalam walaupun saya menggunakan Feliway spay di dalam carrier. Kesian betul, muka mereka pucat betul. Bukan semua kucing boleh dibawa jalan walaupun cuba biasakan sedaya upaya. Kucing macam ni stress ketakutan teramat dan juga pening naik kereta macam manusia. Bila sampai, kadang-kadang satu hari dia tak mahu makan minum sebab masih mabuk perjalanan.

Jangan bagi ubat makan. Tak bangun kucing ko tu nanti.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #8  
Old 08-30-2010, 10:01 AM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post

Jangan bagi ubat makan. Tak bangun kucing ko tu nanti.
Oh my god oh my god oh my god. I got reply from the great Furkids himself. Ohh star-struck kejap

Hehehe actually I've been following PF 'silently' since January 2010, and the need to follow the forum increased since I got my own anak2 bulus in June. I've been reading the previous threads as a hobby hehehe, just to get more info and truth to be told, I'VE LEARNT A LOT! Having a 20 year experience in taking care of cats is still not enough for me. Almaklumlah saya ni org kampung aje, bela kucing pun kat luar rumah, takde pun pendedahan hebat2 macam sekarang. Sekarang baru tau ada macam2 jenis penyakit, bukan setakat demam or selsema aje..pastu kucing kena bagi multivitamin, supplement...fuh macam2 ada rupanya! Right now I still have a lot to learn, baru nak belajar bagi yang terbaik untuk anak2 bulus sendiri. Thank you very much to all the forumers, Gurus and whatnot.

Thank you Euanna and Naddy for the useful tips. And I hope that everybody here will share your experiences with me since I can be considered a newbie in taking care of cats 'professionally' hehe.

And certainly, that reply from Furkids, someone that I've admired since I found Petfinder has definitely made my day! You and other fosterers are certainly the gifts from God to all the cats out there and i hope that one day i will have the courage and ability to do the same thing as what you guys have been doing...

Cheers
Reply With Quote
  #9  
Old 08-30-2010, 10:23 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Oh my god oh my god oh my god. I got reply from the great Furkids himself. Ohh star-struck kejap ...
And certainly, that reply from Furkids, someone that I've admired since I found Petfinder has definitely made my day! You and other fosterers are certainly the gifts from God to all the cats out there and i hope that one day i will have the courage and ability to do the same thing as what you guys have been doing... Cheers
Alaaaa, syidajaafar, ko nie buat aku malu ajer cakap macam tu .... aku nie manusia biasa macam semua yg lain (Nurkasih, June, Felix, Adamyala, Iman, etc. etc.) .... sama-sama sayang dan kesian kucing dan juga sama-sama belajar dan kongsi pengetahuan dan pengalaman.

Buat aku malu benar, dah segan nak masuk campur cerita daaaa ..... adoii Cik Adik nie!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #10  
Old 08-30-2010, 10:39 AM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post

Buat aku malu benar, dah segan nak masuk campur cerita daaaa ..... adoii Cik Adik nie!!

Heheh ala janganlaa begitu wahai Encik Furkids, saya ada banyyyyyaaakkkkk lagi benda nak belajar ni, kalau dah tak nak masuk cerita, kuranglah sorang yang boleh tolong saya...tolong ek tolong ek..wahai Encik Furkids??? Ok kalau u malu i taklah puji2 u lagi hehehe

Sebenarnya syida ada nak tanya lagi ni, hajat nak buat thread baru tp suddenly hilang pulak icon 'new thread' tu. ntah apasal...huhu...moderator pls tolong tengok2kan? saje taknak bagi syida post thread baru ke??

Anyway syida nak tanya Furkids dan kawan2 forumers yang lain, is there such a thing as 'overnourished' ur cats as in giving them too much multivitamins. supplements etc? currently I'm giving my cats Nutripet, Brewer Yeast and My Beau cats supplement. and berdasarkan cadangan naddy tu, i'm thinking of giving them Kitzyme laa pulak. pastu tiba2 terfikir, 'ish, macam banyak sangat je benda2 yang aku sumbat dalam perut anak2 aku hari2, tak bahaya ke?' Since we knew that even humans pun tak digalakkan sangat amik multivitamin terlalu byk sebab biasanya badan kita tak perlukan sebanyak tu pun, dan vitamin2 tersebut akan bertukar jadi toksik dan make our kidney work overtime...so..apa pendapat forumers sekalian? sori laa banyak sangat tanya, al maklumlaa budak baru belajau kata org melaka hehehehe
Reply With Quote
  #11  
Old 08-30-2010, 10:55 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Nak bawa kucing travel

hahahahah!! Abang Furkids kita ada peminat. Macam artis nampaknya bro

Syida, bagi one at the time. Jangan sumbat semua sekaligus. Macam manusia,vitamin A,vitamin c,vitamin E dan segala macam vitamin. Lama lama badan kita jadi immune dengan segala macam ubat dan vitamin,langsung takde kesan.

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Heheh ala janganlaa begitu wahai Encik Furkids, saya ada banyyyyyaaakkkkk lagi benda nak belajar ni, kalau dah tak nak masuk cerita, kuranglah sorang yang boleh tolong saya...tolong ek tolong ek..wahai Encik Furkids??? Ok kalau u malu i taklah puji2 u lagi hehehe

Sebenarnya syida ada nak tanya lagi ni, hajat nak buat thread baru tp suddenly hilang pulak icon 'new thread' tu. ntah apasal...huhu...moderator pls tolong tengok2kan? saje taknak bagi syida post thread baru ke??

Anyway syida nak tanya Furkids dan kawan2 forumers yang lain, is there such a thing as 'overnourished' ur cats as in giving them too much multivitamins. supplements etc? currently I'm giving my cats Nutripet, Brewer Yeast and My Beau cats supplement. and berdasarkan cadangan naddy tu, i'm thinking of giving them Kitzyme laa pulak. pastu tiba2 terfikir, 'ish, macam banyak sangat je benda2 yang aku sumbat dalam perut anak2 aku hari2, tak bahaya ke?' Since we knew that even humans pun tak digalakkan sangat amik multivitamin terlalu byk sebab biasanya badan kita tak perlukan sebanyak tu pun, dan vitamin2 tersebut akan bertukar jadi toksik dan make our kidney work overtime...so..apa pendapat forumers sekalian? sori laa banyak sangat tanya, al maklumlaa budak baru belajau kata org melaka hehehehe
Reply With Quote
  #12  
Old 08-30-2010, 11:02 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Bro FK,
saya nak tanya sikit boleh?
Kalau sepanjang perjalanan kita kasi sikit wetfood dan air boleh?
saya penah bawak baby travel, dia diam je tidur dalam carrier..bila bangun dia mengiau, saya kasi wetfood sikit..
sepanjang perjalanan dia baik sangat, muntah tak, poo/pee pon tak..
Maksudnya ok ke?
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #13  
Old 08-30-2010, 11:07 AM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Bro FK,
saya nak tanya sikit boleh?
Kalau sepanjang perjalanan kita kasi sikit wetfood dan air boleh?
saya penah bawak baby travel, dia diam je tidur dalam carrier..bila bangun dia mengiau, saya kasi wetfood sikit..
sepanjang perjalanan dia baik sangat, muntah tak, poo/pee pon tak..
Maksudnya ok ke?
Ish ish ish baiknya kucing u illiyana....jeles ai!!!! kalaulah kucing2ku juga baik diam aje begitu huhuhuhu
Reply With Quote
  #14  
Old 08-30-2010, 11:17 AM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by June View Post
hahahahah!! Abang Furkids kita ada peminat. Macam artis nampaknya bro
Tulah! Nasib baik tak mintak autograph atau lagi teruk, nasib baik syida tak jadi crazed fan lalu jadik stalker Abang Furkids kita tu hehehe

Bukan apa Kak June (eh boleh ke panggil Kak ni ke prefer panggil June saja memandangkan Kak June pun otai juga hehehe) Syida memang admire anda2 sekalian fosterer yang begitu hebat dan ikhlas dalam membantu haiwan. Kagom...

Quote:
Originally Posted by June View Post
Syida, bagi one at the time. Jangan sumbat semua sekaligus. Macam manusia,vitamin A,vitamin c,vitamin E dan segala macam vitamin. Lama lama badan kita jadi immune dengan segala macam ubat dan vitamin,langsung takde kesan.
Habis tu sekarang apa yang Syida buat ni salah laa ye? Hari2 Syida bagi mkn nutripet tu, pastu Brewer yeast tu Syida selang selikan dengan My Beau supplement tu. So dalam sehari, dua supplement laa diorg makan. Nutripet+Brewer Yeast atau Nutripet+My Beau. Salah ye? Kalau nak tambah Kitzyme too much ke?
Reply With Quote
  #15  
Old 08-30-2010, 11:18 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Ish ish ish baiknya kucing u illiyana....jeles ai!!!! kalaulah kucing2ku juga baik diam aje begitu huhuhuhu
syida, seekor je baik..
Lagi seekor, Aden kena ada abang dia Baby baru dia duduk diam..
kalau dia sorang2 dalam carrier naik kereta, confirm berlagu sepanjang jalan..
kena peluk dia baru diam..anak manja yg kecik nie..
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #16  
Old 08-30-2010, 11:21 AM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Ooohh lupa pulak nak star struck kat Kak June jugak Hehehehe

Malam tadi Syida tido pukul 3 tau semata2 nak habiskan baca thread pasal PP. Apa khabar dia ye sekarang.....
Reply With Quote
  #17  
Old 08-30-2010, 11:26 AM
syidajaafar's Avatar
syidajaafar syidajaafar is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 36
Rep Power: 0
syidajaafar is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
syida, seekor je baik..
Lagi seekor, Aden kena ada abang dia Baby baru dia duduk diam..
kalau dia sorang2 dalam carrier naik kereta, confirm berlagu sepanjang jalan..
kena peluk dia baru diam..anak manja yg kecik nie..
Huh! Kalau kucing2 Syida tu, si abang nya ok, tapi si adik tu (gambar dalam avatar) adalah seorang yang sgt hyperactive, kalau letak dalam satu carrier, si abang yang ok tu terus stress jadinya sebab si adik ni duk buli, gigit, dan gomol beliau kat dalam tu. haha. menjerit2 laa si abangnya tension kena buli dek adik hehe. So kejap lagi kena beli carrier satu lagi untuk travel Jumaat ni..alamak rabaklah poket aku...
Reply With Quote
  #18  
Old 08-30-2010, 11:34 AM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 11
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Syida,
maybe u boleh tanya your vet pasal supplement mana yg bagus..
Kalau my Vet Dr Intan, dia akan tanya kita nak supplement untuk apa??
Macam kalau kucing u DLH, mesti nak supplement untuk jaga fur kan? so Vet akan syorkan supplement untuk fur..
For my kids, before this i kasi Multi Vit yg kena guna syringe.. Baby suka tp Aden tak nak, dia tak suka syringe.. I tukar guna kitzyme, both ok..
Then i tanya Dr Intan, i nak kasi Nutri coat juga, tapi dia cakap Kitzyme dah cover untuk semua keperluan jadi tak payah kasi Nutri coat dah..

Pada pendapat i yg tak seberapa ni, kita kena tahu fungsi setiap supplement tu dan apa yang kucing kita perlu.. Otai2 tolong betulkan kalau yana kasi info salah
__________________
http://myfurrkids.blogspot.com/
Reply With Quote
  #19  
Old 08-30-2010, 11:36 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
... Anyway syida nak tanya Furkids dan kawan2 forumers yang lain, is there such a thing as 'overnourished' ur cats as in giving them too much multivitamins. supplements etc? currently I'm giving my cats Nutripet, Brewer Yeast and My Beau cats supplement. and berdasarkan cadangan naddy tu, i'm thinking of giving them Kitzyme laa pulak. pastu tiba2 terfikir, 'ish, macam banyak sangat je benda2 yang aku sumbat dalam perut anak2 aku hari2, tak bahaya ke?' Since we knew that even humans pun tak digalakkan sangat amik multivitamin terlalu byk sebab biasanya badan kita tak perlukan sebanyak tu pun, dan vitamin2 tersebut akan bertukar jadi toksik dan make our kidney work overtime...so..apa pendapat forumers sekalian? sori laa banyak sangat tanya, al maklumlaa budak baru belajau kata org melaka hehehehe
Memang betul, Syida , overload kidneys dan liver buat cepat rosak, especially kucing sebab kajian mendapati bahawa badan kucing tu tak macam manusia dan anjing, liver dan kidneys mereka senang sangat rosak sebab badan mereka tidak mempunyai apa yg disebut sebagai "poison pathway" bagi benda-benda yg tidak dapat diproses oleh badan mereka yg unique.

Dulu tak banyak kajian yg dibuat ke atas badan kucing dan oleh kerana kurang pengetahuan mengenai mereka, ramai (termasuk vet) menganggap mereka sebagai sama dengan anjing kecil. Tetapi oleh kerana pemeliharaan kucing telah menjadi sangat popular, maka dalam kebelakangan ini banyak kajian-kajian terperinci telah dijalankan terhadap kucing dan sekiranya vet tidak mengemaskini pengetahuan mereka mengenai kucing, maka mereka juga turut membuat kesilapan dalam rawatan kucing.

Syida , bagi saya jalan yg paling senang dan baik adalah utk memberi anak bulus kita makanan kucing yg paling premium yg poket dapat tahan sebab makanan ini cukup lengkap serba-serbi mengenai keperluan harian kucing. Of course la masih belum perfect tapi oleh kerana poket kita terhad (aku paling suka Innova Evo tapi poket tak tahan anak bulus terlalu ramai!), pilih lah makanan yg betul-betul premium. Kalau nak jimat lagi, join la kelab Blackwood tu dan dapatkan penjimatan "economy of scale" melalui pek breeder 24kg tu, samada kitten (hingga umur 1 tahun) atau kucing dewasa (lebih umur 1 tahun) ya?
Quote:
Originally Posted by June View Post
hahahahah!! Abang Furkids kita ada peminat. Macam artis nampaknya bro
Haaa, aku biasa dengan peminat 4-kaki ajer, bila nampak saya ajer, semua datang .... mcm semut ..... tapi yg 2-kaki tak ader la, June .... hehehheheheee!!!!
Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Bro FK,
saya nak tanya sikit boleh?
Kalau sepanjang perjalanan kita kasi sikit wetfood dan air boleh?
saya penah bawak baby travel, dia diam je tidur dalam carrier..bila bangun dia mengiau, saya kasi wetfood sikit..
sepanjang perjalanan dia baik sangat, muntah tak, poo/pee pon tak..
Maksudnya ok ke?
Kalau yang baik mcm tu, Yana , tak pening kereta dan tak stress dan kalau dia nak makan it is OK. Cuma kebanyakan yg extreme stress dan pening kereta dan ketakutan tu kita tak usah kasi makan sebab nanti muntah balik. Satu lagi, jenis yg mcm tu kalau kita kasi makan pun dia tak mahu. Bila dah sampai destinasi pun kadang-kadang dia masih stress atau pening dan tak lalu makan satu hari atau lebih.
Quote:
Originally Posted by syidajaafar View Post
Huh! Kalau kucing2 Syida tu, si abang nya ok, tapi si adik tu (gambar dalam avatar) adalah seorang yang sgt hyperactive, kalau letak dalam satu carrier, si abang yang ok tu terus stress jadinya sebab si adik ni duk buli, gigit, dan gomol beliau kat dalam tu. haha. menjerit2 laa si abangnya tension kena buli dek adik hehe. So kejap lagi kena beli carrier satu lagi untuk travel Jumaat ni..alamak rabaklah poket aku...
Ya, idea bagus, asingkan mereka dan alas setiap carrier tebal-tebal (20 helai surat khabar atau lebih, biar dia garu dan sembunyi bawah suratkhabar pun bila stress, dan juga resap air kencing/poo/muntah). Beli yg paling besar supaya ada ruang selesa. Hagen Voyager 400 selesa utk travel kalau kucing besar, boleh masukkan satu cardboard box juga yg dialas tebal dan masukkan shredded newspaper sekali. Ini mereka paling suka, duduk dalam kotak dalam carrier bagi menyembunyikan diri dan menyakinkan diri dia bahawa dia selamat. Heheheh!!!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 08-30-2010 at 11:51 AM. Reason: Baaaaaanyak sangat soalan peminat aku nie ... hehehhehehee!!!!!
Reply With Quote
  #20  
Old 08-30-2010, 11:58 AM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: Nak bawa kucing travel

Quote:
Originally Posted by Nur_illiyana View Post
Syida,
maybe u boleh tanya your vet pasal supplement mana yg bagus..
Kalau my Vet Dr Intan, dia akan tanya kita nak supplement untuk apa??
Macam kalau kucing u DLH, mesti nak supplement untuk jaga fur kan? so Vet akan syorkan supplement untuk fur..
For my kids, before this i kasi Multi Vit yg kena guna syringe.. Baby suka tp Aden tak nak, dia tak suka syringe.. I tukar guna kitzyme, both ok..
Then i tanya Dr Intan, i nak kasi Nutri coat juga, tapi dia cakap Kitzyme dah cover untuk semua keperluan jadi tak payah kasi Nutri coat dah..

Pada pendapat i yg tak seberapa ni, kita kena tahu fungsi setiap supplement tu dan apa yang kucing kita perlu.. Otai2 tolong betulkan kalau yana kasi info salah
Kalau masih nak tambah supplement dan multi-vitamin, korang kena rajin duduk mengira setiap komponen dalam segala pemberian makanan tu adalah tidak melebihi had harian. Juga kena rajin teliti samada jenis vitamin tersebut adalah betul-betul jenis yg boleh diterima oleh badan kucing. Satu contoh adalah vitamin A. Badan kucing tidak boleh memproses vitamin A yg jenis sumber tanaman (beta-carotene form), cuma jenis animal-derivative sahaja. Juga anda kena pasti bahawa kucing anda betul-betul short of that particular supplement baru kasi, kalau tidak, it is just money down the drain yg lebih berbaloi digunakan utk membeli makanan yg paling premium bagi menjamin kesihatan all-round kucing tersebut, kan? Itu pendapat saya la sebab kebanyakan benda tu, it is simply business marketing. Macam klinik manusia juga, doktor banyak buat bisness pushing and selling produk as additional income, dapat commission from drug companies.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
biak kucing. jual kucing kimping Health, Disease & Diet 74 07-28-2012 03:04 PM
Makanan Kucing Terbaik untuk Kucing umur hampir 2 bulan?? izwanbest Pet Food 11 12-26-2010 04:41 AM
Wajib tengok >>Video kucing terkejut ( try buat dengan kucing anda) nurkasih Jokes & Funny Pictures 2 10-16-2010 04:07 PM
Gambar Kucing-Kucing Yang Lucu naq1989 Cat TV and Photos 0 11-11-2009 06:15 AM


All times are GMT +8. The time now is 11:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.