Go

Go Back   PetFinder.my > Pet Welfare, Rescue & Adoption > General Discussion

General Discussion General information and discuss on animal rescue, adoption and advocacy

Reply
 
Thread Tools
  #41  
Old 08-15-2008, 08:07 PM
Lyn_Cat's Avatar
Lyn_Cat Lyn_Cat is offline
LeenMaF|a
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 505
Rep Power: 13
Lyn_Cat is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

Quote:
Originally Posted by June View Post
eh, kena timakasih kat mlinda,ina kucing kampung juga.he!!he!! durang yg uar uarkan ke kita org.
eh..eh... baru perasan namaku disebut2... alah aku sian kat si comel & skeezer tu..dan aku tau kalo aku war-warkan pada Ina, sure dia lbeh tau mcmana nak buat ..eheh

Quote:
Originally Posted by skeezer View Post
oh yer...tima kasih banyak banyak kat kak mlinda and kak ina....
ermm kat sini kak mlinda ngan kak ina pakai nick aper ??..tak nampak pun dierang..
jgan ar tima kasih kat kita.. tima kasih kat semuaaaaa sbb tolong skeezer .. rasa puas ati bila ramai yg bg sokongan kat skeezer.. caiyo..skeezer caiyoo...
Reply With Quote
  #42  
Old 08-16-2008, 11:43 AM
skeezer's Avatar
skeezer skeezer is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 89
Rep Power: 13
skeezer is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

ohh ok kak june....

buat mase ni...keadaan masih terkawal....cuma susah time nak bagi ubat... die nak melompat lompat... ngeri takut jahit die tercabut...
pastu masalahnya, die ni terlalu aktif, lompat lompat dalam cage....risau sy tgk nye.... buat mase ni pandai pulak die poo poo kat suratkhabar... hehehe...
ok nanti kalo ada masalah sy pm akak...
tak per....nanti lepas ni boleh sy kumpul duit sket sket untuk post operation...


oh mlinda... heheh... chaiyok chaiyok !!

p/s : comel kirim salam sayang kat sumer forumer
Reply With Quote
  #43  
Old 08-16-2008, 12:57 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

Izyan,cage ko 1 tier atau 2 tier?? klu 2 tier,tutup tingkat atas dan bg dia 1 cage dibawah saja.tujuannya supaya limit pergerakkan dia.kucing akak si Peterpan pun mcm tu gak.dia nak panjat tp 1 floor punya cage tu akak buat bg ruang cukup utk dia baring dan litter box,bowl minum dan makan saja.supaya dia tak byk begerak.skrg dah dekat 2 bln kaki Peterpan dah ok.vet dah buka splint dia tadi.tinggal bandage saja baru akak buka tier di atas utk dia main2.

utk makan ubat,klu bentuk tablet/pill,dongakkan kepala dia supaya bila kita letak tabet dlm mulut dia,dia terus telan tak dapat nak spit keluar. mcm tu gak Peterpan.meronta klu time makan ubat.kena 2 orang.1 pegang 1 sumbat ubat dlm mulut dia.hmm!!


QUOTE=skeezer;4447]ohh ok kak june....

buat mase ni...keadaan masih terkawal....cuma susah time nak bagi ubat... die nak melompat lompat... ngeri takut jahit die tercabut...
pastu masalahnya, die ni terlalu aktif, lompat lompat dalam cage....risau sy tgk nye.... buat mase ni pandai pulak die poo poo kat suratkhabar... hehehe...
ok nanti kalo ada masalah sy pm akak...
tak per....nanti lepas ni boleh sy kumpul duit sket sket untuk post operation...


oh mlinda... heheh... chaiyok chaiyok !!

p/s : comel kirim salam sayang kat sumer forumer [/QUOTE]
Reply With Quote
  #44  
Old 08-16-2008, 10:38 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 14
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

Skeezer!!
Happee to hear that Comel is back and active...
I see that June is already giving you some good advices...!!
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #45  
Old 08-17-2008, 11:15 PM
azris azris is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 94
Rep Power: 13
azris is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

skeezer,

how is comel doing? glad 2 hear dat she is recovering...send her my biggest hug n kiss :)
Reply With Quote
  #46  
Old 08-18-2008, 02:27 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

hi skeezer...alhamdulillah comel dah balek n aktif...nanti pos gamba ye tq
Reply With Quote
  #47  
Old 08-18-2008, 03:34 PM
ashleywong ashleywong is offline
Banned
 
Join Date: Jul 2008
Location: Taman Desa, KL
Posts: 711
Rep Power: 0
ashleywong is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

i'm also rooting for comel. your cats has special needs skeezer i'll try to look up articles so you or we can read and summarise for you here. hang in there

for comel.
Reply With Quote
  #48  
Old 08-18-2008, 04:49 PM
skeezer's Avatar
skeezer skeezer is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 89
Rep Power: 13
skeezer is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

ok kak june...tima kasih banyak banyak for the advice...
cage saya 1 tier je... tapi saya cantumkan dua cage supaya jadi besar besar sket...kucing2 sy yg lain sume dah tak guna cage..
ha'ah, mase makan ubat tu mmg kena dua orang...sy terpaksa la jd doktor, mak sy jadi nurse.. mula mula asyik terkeluar je ubat tu...rugi abis ubat... tapi lama lama ok dah...sy letak ubat dalam mulut pastu tembak air pakai syringe, baru die nak telan...

sekarang ni, die kuat makan , pastu kuat berak....
cuma saya kesian tgk die tido pakai collar...macam tak selesa...
setiap hari sy akan garukan kan leher die dalam 10 minit cam tu... saya buat 2-3 kali sehari... sbb die macam gatal je pakai collar tu...

bina, kak ina, azris and ashley.. sorry lah, buat mase ni takde mase lagi nak tangkap gambar comel....tunggu sehari dua lagi, kalo ada mase saya tangkap gambar comel and upload kat sini...

pastu kan nak tanyer...selalunya kalo dah buka jahit tu, lama tak kena kurung die ??... lepas buka jahit tu bape lame kulit die nak bercantum elok balik ye ???
Reply With Quote
  #49  
Old 08-18-2008, 05:18 PM
Penghulu's Avatar
Penghulu Penghulu is offline
Tok Penghulu
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bamboo River
Posts: 937
Rep Power: 13
Penghulu is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

Quote:
Originally Posted by skeezer View Post
ok kak june...tima kasih banyak banyak for the advice...
cage saya 1 tier je... tapi saya cantumkan dua cage supaya jadi besar besar sket...kucing2 sy yg lain sume dah tak guna cage..
ha'ah, mase makan ubat tu mmg kena dua orang...sy terpaksa la jd doktor, mak sy jadi nurse.. mula mula asyik terkeluar je ubat tu...rugi abis ubat... tapi lama lama ok dah...sy letak ubat dalam mulut pastu tembak air pakai syringe, baru die nak telan...

sekarang ni, die kuat makan , pastu kuat berak....
cuma saya kesian tgk die tido pakai collar...macam tak selesa...
setiap hari sy akan garukan kan leher die dalam 10 minit cam tu... saya buat 2-3 kali sehari... sbb die macam gatal je pakai collar tu...

bina, kak ina, azris and ashley.. sorry lah, buat mase ni takde mase lagi nak tangkap gambar comel....tunggu sehari dua lagi, kalo ada mase saya tangkap gambar comel and upload kat sini...

pastu kan nak tanyer...selalunya kalo dah buka jahit tu, lama tak kena kurung die ??... lepas buka jahit tu bape lame kulit die nak bercantum elok balik ye ???
Baik nya awak tanyer kan ke Vet yang merawat dia dari awal,
sebab dia akan tahu history Comel lebih baik dari yang lain...
Selamat merawat comel dan supaya dia cepat sembuh...
Bab ambil gambar tu sekurang2 satu snap pun dah cukup..
mungkin ader lebih ramai lagi emak dan bapa angkat dia disini yang
eager sangat nak tengok si Comel tu...
__________________

MJ
Reply With Quote
  #50  
Old 08-18-2008, 05:20 PM
ashleywong ashleywong is offline
Banned
 
Join Date: Jul 2008
Location: Taman Desa, KL
Posts: 711
Rep Power: 0
ashleywong is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

hi izyan/skeezer

don't worry about posting the photos - important that comel recovers properly

you'd need to check with your vet on what to expect and what to do after the stitches (jahitan) has been removed. whether you can remove the collar at the same time or you need to keep the collar on a few more days.

also how to take care of the jahitan for now, what the signs of infection that you can look out for and what are the simple first aid remedy you can try at home before bringing comel in to the vet clinic.

we are all rooting for you and comel. i like comel. he's a fighter. he has that upbeat and positive and trusting look on hi face despite the wound on his leg.

i'm just sorry that his leg has to be amputated. we all need to look forward that's all.

and this petfinder community will be beside and behind you and comel all the way.

Reply With Quote
  #51  
Old 08-19-2008, 12:04 PM
azris azris is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 94
Rep Power: 13
azris is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

its ok bout da photo skeezer, take ur time as ashley said, the most important thing is that comel recovers properly..wish i could help bt i dont have any experience handling cats afta surgery..i think the best method is to ask the vet straight away as vets know best...send my big love and hug to comel...:)
Reply With Quote
  #52  
Old 08-19-2008, 12:45 PM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default Our Friend Badly Needed Donation For Operation

ok gak mcm tu.yg penting supaya boleh kawal dia dari memanjat.

utk lepas buka jahitan tu,skeezer msh kena kurung dia juga.sekurang2 2 bulan.tp mcm Peterpan akak total kurung dia 1 bulan lebih saja sebab dia dah sembuh dan doktor pun kata should be ok sekali2 lepaskan dia utk jalan2 didlm rumah dan socialize dgn yg lain cuma klu akak pergi kerja mesti kurung dia gak. tp mcm kes comel ni,Skeezer kena consult dgn vet dan juga mesti observe Comel mcm mana keadaan dia.sebab lain kucing lain kerenah dan kekuatannya. Mcm Peterpan,doktor pun kagum dia cepat sembuh.yg collar tu sebenarnya akak pun tak pakaikan lama sangat sebab dia tak jilat pun jahitan yg dah dibuka.adakah comel jenis mcm tu?? jd kena tengok juga. lain kucing lain kerenahnya.

Ubat tu klu dlm bentuk tablet,pecahkan dua.mgkn dia tak boleh telan sekaligus.utk mengelak dia dari spit balik ubat tu,skeezer dongak kepala dia,aim tepat kat tekat dia supaya dia tak boleh spit balik dan terus telan.tujuan dongak tu utk dia tertelan terus ubat tu. mcm tulah akak bagi makan ubat kat Peterpan.nasib baik skrg dia tak payah makan apa2 ubat lagi kecuali air gamat.kena pakai syringe.

Quote:
Originally Posted by skeezer View Post
ok kak june...tima kasih banyak banyak for the advice...
cage saya 1 tier je... tapi saya cantumkan dua cage supaya jadi besar besar sket...kucing2 sy yg lain sume dah tak guna cage..
ha'ah, mase makan ubat tu mmg kena dua orang...sy terpaksa la jd doktor, mak sy jadi nurse.. mula mula asyik terkeluar je ubat tu...rugi abis ubat... tapi lama lama ok dah...sy letak ubat dalam mulut pastu tembak air pakai syringe, baru die nak telan...

sekarang ni, die kuat makan , pastu kuat berak....
cuma saya kesian tgk die tido pakai collar...macam tak selesa...
setiap hari sy akan garukan kan leher die dalam 10 minit cam tu... saya buat 2-3 kali sehari... sbb die macam gatal je pakai collar tu...

bina, kak ina, azris and ashley.. sorry lah, buat mase ni takde mase lagi nak tangkap gambar comel....tunggu sehari dua lagi, kalo ada mase saya tangkap gambar comel and upload kat sini...

pastu kan nak tanyer...selalunya kalo dah buka jahit tu, lama tak kena kurung die ??... lepas buka jahit tu bape lame kulit die nak bercantum elok balik ye ???
Reply With Quote
  #53  
Old 08-19-2008, 02:59 PM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 14
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

Hey skeezer..
happy for comel's recovery..
just keep us updated, the pics later2 can...
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
Reply With Quote
  #54  
Old 08-19-2008, 06:43 PM
skeezer's Avatar
skeezer skeezer is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 89
Rep Power: 13
skeezer is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

tadaaaaaaaaaa.....

ni gambar waktu saya lepas kan die kejap untuk main main...
Reply With Quote
  #55  
Old 08-19-2008, 06:44 PM
skeezer's Avatar
skeezer skeezer is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 89
Rep Power: 13
skeezer is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

gambar lain sebentar lagi...
Reply With Quote
  #56  
Old 08-19-2008, 07:20 PM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 14
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

Quote:
Originally Posted by skeezer View Post
tadaaaaaaaaaa.....

ni gambar waktu saya lepas kan die kejap untuk main main...
Aww...
chumelnye..
muka comel nampak blur2 je...
macam tertanya 'kenapa aku kena pakai kon ni?aku bukan aiskrim pun'...
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
Reply With Quote
  #57  
Old 08-19-2008, 08:43 PM
skeezer's Avatar
skeezer skeezer is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 89
Rep Power: 13
skeezer is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

ha'ah....betul tu...sampai sekarang die cam tak sedar pun die takde tangan satu... muke die slalu blur blur..

ni gambar lain pulak...



Reply With Quote
  #58  
Old 08-19-2008, 08:48 PM
skeezer's Avatar
skeezer skeezer is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 89
Rep Power: 13
skeezer is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

kena garu garu leher die ni... kesian die gatal...
Reply With Quote
  #59  
Old 08-19-2008, 08:52 PM
sillylupie's Avatar
sillylupie sillylupie is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Seri Kembangan, Selangor (Yeah, we got free water!)
Posts: 1,019
Rep Power: 14
sillylupie is on a distinguished road
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

Skeezer,
Thanks for the update...
Happy COMEL is recovering...
Think positive ya! Give COMEL a big hug for being a brave little soldier!
__________________
sillylupie
http://sillylupie.blogspot.com

sillylupie-shop
http://sillylupie-shop.blogspot.com
Reply With Quote
  #60  
Old 08-19-2008, 09:00 PM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 14
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: Our Friend Badly Needed Donation For Operation

meh sini avatar saya jilat and manja2kan comel..
meow meow...
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help needed at Sec 9, Shah Alam AndyKoh Lost & Found 6 04-12-2011 09:30 AM
Volunteers needed for SPCA & PAWS AndyKoh Animal Organizations & Societies 154 06-12-2009 10:17 AM
Urgent Help Needed with Samantha ashleywong Cats & Kittens 42 09-02-2008 04:55 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.