Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-22-2010, 01:26 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
comot82 is on a distinguished road
Default bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

salam, nak tanya pendapat semua....

saya ada bela kucing DLH....biasanya saya cuci telinga guna minyak johnson & johnson, saya lembabkan dengan putik kapas and buang segala macam kotoran(hitam2 tu) kat dalam telinga dia....masalahnya kenapa telinganya cam cepat kotor erk....?

saya cuci 2,3 hari sekali...sedangkan saya memang tak pernah lepas kan dia di luar rumah...dia hanya duduk dlm sangkar and waktu tertentu saya biarkan dia main2 dalam ruang tamu....macam mana boleh jadi cepat hitam2 dlm telinga tu erk....? saya cuci sampai ke dalam telinga sampai kat dalam2 tu....betul ke cara saya cuci camtu......? sebab makin ke dalam telinga saya korek makin lentok dia dibuatnya...sedap kott....
sedap korek2 telinga kucing ni sebab bila dah dapat buang yg kotor2 tu rasa cam puas hati and nampak dia bersih sangat kan....

erm, ubat/pencuci telinga yg jenis brand apa yg elok guna erk.....?

tk

Last edited by blackie007; 07-19-2010 at 04:28 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 06-22-2010, 01:39 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 11
Baby is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Salam, hye klu bby biasanya gune 2.. First ada 1 ear drop yg cm cecair.. B akan drop dlu n urut2 telinga bg ubat tu msuk dlm.. N biar la few minit n pas2 bby gne cotton bud or kapas lex ada satu lg ubt tp mcm lotion. N smbl tu bsihkn..

Tp x igt la name dia.. Huhu.. Lame ada kucing n pki ubt tu.. Tp xpenah tgk plak name dia.. Hehe.. Mlm kang blek keje bby bgtau..

N pasal da cuci ada lg.. Mayb juz ada infection.. Dlu penah amek stray cat.. N bwk g groom coz dia ada kutu pe sume.. N org tu ckp ada infection coz dia cuci telinga kotor xabs2.. N xleh nk wt one shot takot luke ke ape.. Cume buat masa ni kne slang 2 ari ke buat la smpi ok..

The rest let otai2 jwb.. Huhu..
Reply With Quote
  #3  
Old 06-22-2010, 02:00 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 12
Lionking is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
salam, nak tanya pendapat semua....

sy ada bela kucing DLH....biasanya sy cuci telinga guna minyak johnson & johnson, sy lembabkan ngan putik kapas n buang segala mcm kotoran(hitam2 tu) kat dalam telinga dia....masalahnya knp telinganya cam cepat kotor erk....?

sy cuci 2,3 hari sekali...sedangkan sy memang tak pernah lepas kan dia di luar rumah...dia hy duduk dlm sangkar n waktu tertentu sy biarkan dia main2 dalam ruang tamu....camne leh jadi cepat hitam2 dlm telinga tu erk....? sy cuci sampai ke dalam telinga sampai kat dalam2 tu....betul ke cara sy cuci camtu......? sebab makin ke dalam telinga sy korek makin lentok dia dibuatnya...sedap kott....
sedap korek2 telinga kucing ni sebab bila dah dapat buang yg kotor2 tu rs cam puas hati n nampak dia bersih sgt kan....

erm, ubat/pencuci telinga yg jenis brand apa yg elok guna erk.....?

tk

maybe ada ear mites kot..earmites mmg cpt membiak.. bulus2 sy, sy wat mcm ni..pkai cotton bud yg khas utk cuci telinga kucg, cuci dengan ear cleaner liquid, ada jual kt petshop..bile cuci dgn cotton bud tu jgn dalam sgt, nnt xpasal2 internal injury lak,huhu..and if ada earmite,earmite warna coklat gelap,mcm nk itam, ble kita cuci pastu mmg cepat je dia biak blk..gunakan troy ear cranker drop, kt petshop ada jual, harga xsilap rm18 kot...my cats dlu ada earmites guna ear cranker ni je, cuci 2x sehari smpi 2mgu, pastu ok dh, smpi skang xda earmites..ape pn better rujuk pada vet utk maklumat yg lebih tepat..

cara cucinya pulak sy wat mcm ni, cuci pakai cotton bud tu di area telinga yg kita leh nmpak je, jgn korek dlm2, bahaya!! dh agak2 bersih tu titikkan ear cranker drop tu dlm 4-5 titik pastu kelepetkan telingenya then tonyoh..
Reply With Quote
  #4  
Old 06-22-2010, 02:00 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
salam, nak tanya pendapat semua....

sy ada bela kucing DLH....biasanya sy cuci telinga guna minyak johnson & johnson, sy lembabkan ngan putik kapas n buang segala mcm kotoran(hitam2 tu) kat dalam telinga dia....masalahnya knp telinganya cam cepat kotor erk....?

sy cuci 2,3 hari sekali...sedangkan sy memang tak pernah lepas kan dia di luar rumah...dia hy duduk dlm sangkar n waktu tertentu sy biarkan dia main2 dalam ruang tamu....camne leh jadi cepat hitam2 dlm telinga tu erk....? sy cuci sampai ke dalam telinga sampai kat dalam2 tu....betul ke cara sy cuci camtu......? sebab makin ke dalam telinga sy korek makin lentok dia dibuatnya...sedap kott....
sedap korek2 telinga kucing ni sebab bila dah dapat buang yg kotor2 tu rs cam puas hati n nampak dia bersih sgt kan....

erm, ubat/pencuci telinga yg jenis brand apa yg elok guna erk.....?

tk
Comot... rasanya kucing you tu ada earmites la
Tanda tanda earmites tu bila you cuci telinga hari nie telinga tu akan kotor lagi the next day. Ni adalah disebabkan mites dalam telinga tu
Better g petshop or vet dan carikan ubat earmites e.g. Troy Cranker Ear drops atau Earrific.
Lepas cuci telinga kucing.... titiskan dua atau tiga titik dan usap bawah telinga. Wat dua kali dalam sehari iaitu pagi dan petang. Sok Comot akan nampak telinga kotor lagi. Letak ubat dalam dua atau tiga hari dan Comot akan perhatikan tahi akan berkurangan. Bila dah kurang boleh la hentikan letak ubat tu.
Earmites akan menyebabkan kucing garu telinga dia. Ada masa bila dah gatal sangat dia akan garu sampai luka. Better letak ubat secepat mungkin.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 06-22-2010, 02:11 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
comot82 is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

yup...memang betul...!!! sebab kadang2 sy tgk dia selalu garu2 telinga dia.....mungkin gatal sgt kot..... patut ler......

lepas ni kena bawa kat klinik erk...berapa agak RM klu suruh cuci n titis ubat telinga ajer erk...? rsnya nak bawa kat mesra pet shop yg kat bangi tu....
Reply With Quote
  #6  
Old 06-22-2010, 02:20 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 16
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
yup...memang betul...!!! sebab kadang2 sy tgk dia selalu garu2 telinga dia.....mungkin gatal sgt kot..... patut ler......

lepas ni kena bawa kat klinik erk...berapa agak RM klu suruh cuci n titis ubat telinga ajer erk...? rsnya nak bawa kat mesra pet shop yg kat bangi tu....
Better bawa g vet secepat mungkin.
Takut nanti melarat dan boleh jangkit kucing lain kalo ada kucing lain kat rumah.
Harga bergantung kepada Vet.
Maybe dalam RM30 to RM40 kot.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #7  
Old 06-22-2010, 02:25 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 12
Lionking is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
yup...memang betul...!!! sebab kadang2 sy tgk dia selalu garu2 telinga dia.....mungkin gatal sgt kot..... patut ler......

lepas ni kena bawa kat klinik erk...berapa agak RM klu suruh cuci n titis ubat telinga ajer erk...? rsnya nak bawa kat mesra pet shop yg kat bangi tu....
haa..sy slalu g mesra petshop..murah je kalu cuci tlinge..masa 1st time kucg sy ada earmites, sy bwk kt situ la..free jek,hehe..tp x silap ada akak keje situ ckp cuci tlinga rm8 je..kalo x silap la..
Reply With Quote
  #8  
Old 06-22-2010, 02:28 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 11
Baby is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Ha bile otai2 ckp bru igt.. Ubat tu nama troy la.. Normally vet yg bby g bile ckp nk bli ubt tu.. N dr tu akan tlg titik kn n xda charge pn.. Byr harga ubt je. Tp xtau la vet lain..
Reply With Quote
  #9  
Old 06-22-2010, 02:28 PM
hani14 hani14 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klang
Posts: 190
Rep Power: 11
hani14 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hani14 Send a message via Skype™ to hani14
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
yup...memang betul...!!! sebab kadang2 sy tgk dia selalu garu2 telinga dia.....mungkin gatal sgt kot..... patut ler......

lepas ni kena bawa kat klinik erk...berapa agak RM klu suruh cuci n titis ubat telinga ajer erk...? rsnya nak bawa kat mesra pet shop yg kat bangi tu....
salam baby.. kak hani pun ada masalah yg sama dgn bubble & xara sebelum ni. cuci berkali2.. sure ada lagi. jadi tu kak hani bawa dorang gi ke imakatz pet clinic di kota kemuning tu.. vet. bagi suntikan untuk hilangkan earmites dan kene suntik 3 kali berturut turut.. maksudnya setiap seminggu sekali. tak boleh lewat.. alhamdulilah earmites tu hilang. tapi skrg ni entah camner plak si xara ni dapat kutu.. terkejut tengok kutu melompat2 atas bulunya. pagi ni.. kak hani mandikan dia dgn dettol & shampoo.. keluar semua kutu2 tu.. petang ni semua anak2 bulus kat rumah nak kene mandi dettol.. geram tengok kutu2 tu. kos untuk sekali suntikan earmites rm20.
Reply With Quote
  #10  
Old 06-22-2010, 02:42 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Jangan main bantai ubat dan buat diagnostik secara sendiri, kawan. Telinga yg kotor ada beberapa sebab samada berpunca jangkitan kat telinga atau mites.

Doktor haiwan yg baik akan cari punca masalah dengan sistematik iaitu buat ear swap (ambik spesimen dalam telinga utk cari bukti kukuh samada terdapat mites) bawah mikroscope.

Saya pernah bawa kucing jantan stray yg kotor telinga dan selalu garu bahagian telinga dan goncang kepalanya. Vet pertama (vet terkenal ramai pulak tu) sekali pandang, dengan konfiden dia kata, "Ear mites!", cuci dan tuang ubat earmites ke dalam telinga, kasi saya ubat tersebut dan suruh taruh kat rumah. Mahal pulak ubat tu! Bila tamat tempoh, kucing masih sama.

Saya bawa ke klinik lain, vet tersebut tanya, doktor tu buat ear swap lihat bawah mikroskop tak? Dia ada jumpa earmite tak? Bukan semestinya disebabkan earmites walaupun sering puncanya adalah demikian.

Saya kata dia tak buat ear swap langsung, terus kata, "Ear mites" dan kasi ubat. Vet kedua geleng kefala, "Huh! Vet swasta nie ...."

Vet kedua ni ambik spesimen telinga beberapa kali, masih tak jumpa kesan earmites (mites ataupun telurnya). Jumpa ear infection dalam telinga. Dia kasi antibiotik perancis untuk taruh ke dalam telinga selama dua minggu dan kucing tu sembuh dengan baik. Tak garu dan tak goncang kefala lagi.

Jadi, kawan, bawa kucing ke vet yg baik, ada vet yg tak baik dan cuai, terlalu overconfident, tapi akhirnya poket kita dikosongkan dan anak bulu masih bermasalah.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #11  
Old 06-22-2010, 02:51 PM
Nur_illiyana's Avatar
Nur_illiyana Nur_illiyana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Apr 2010
Location: Bandar Kinrara
Posts: 288
Rep Power: 12
Nur_illiyana is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Setuju dgn FK..

Yana perasan telinga Aden pon selalu kotor.. tp tak banyak..
Sebab telinga Aden lg luas dari Baby, jadi boleh nampak dengan jelas ada kotoran..

Ahad lepas bawak jumpe Vet, Vet ambil contoh kotor dalam telinga Aden dan tgk bawah microskop baru dia confirm yg bukan earmites.. cuma kotoran biasa sahaja..

Jadi kita jangan cepat percaya cakap Vet..
Apa yg Yana amalkan setiap kali jumpe Vet adalah tanya seribu satu soalan.
Kalau Vet yg bagus, dia akan layan soalan kita..

Jadi comot, bawak la kucing awak jumpa Vet dulu.. mintak dia betul-betul sahkan earmites
Reply With Quote
  #12  
Old 06-22-2010, 02:55 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by hani14 View Post
salam baby.. kak hani pun ada masalah yg sama dgn bubble & xara sebelum ni. cuci berkali2.. sure ada lagi. jadi tu kak hani bawa dorang gi ke imakatz pet clinic di kota kemuning tu.. vet. bagi suntikan untuk hilangkan earmites dan kene suntik 3 kali berturut turut.. maksudnya setiap seminggu sekali. tak boleh lewat.. alhamdulilah earmites tu hilang. .
Suntikan tersebut adalah Ivermectin utk matikan earmites dan diulangi setiap minggu utk 2 minggu selepas suntikan pertama bagi mematikan earmites yg menetas daripada telurnya dalam masa 1-2 minggu. Treatment ini diberi hanya apabila terdapat bukti kukuh bahawa punca masalah adalah earmites yg dapat dilihat dalam spesimen ear swap dilihat bawah mikroskop.
Quote:
Originally Posted by hani14 View Post
tapi skrg ni entah camner plak si xara ni dapat kutu.. terkejut tengok kutu melompat2 atas bulunya. pagi ni.. kak hani mandikan dia dgn dettol & shampoo.. keluar semua kutu2 tu.. petang ni semua anak2 bulus kat rumah nak kene mandi dettol .. geram tengok kutu2 tu. kos untuk sekali suntikan earmites rm20.
dettol amat racun bagi kucing! Jangan sekali-kali menggunakan dettol ! Kalau umur anak bulus melebihi 6 bulan (ada setengah nasihat kata melebihi 4 bulan, tapi saya masih ikut nasihat melebihi 6 bulan), gunakan Frontline Combo ataupun Frontline Spot-on biasa.

Frontline lebih baik daripada Advantage yg berharga lebih murah sebab kutu akan mati apabila tersentuh dengan bulu kucing. Yang Advantage tu, kutu kena gigit dan menghisap darah kucing baru mati. Frontline tak perlu gigit pun, takut masa kutu gigit kucing, dia pass penyakit sekali.

Kalau kucing kurang daripada umur 6 bulan, guna Frontline spray.

Jangan guna dettol , kalau guna utk mop lantai, kena bilas dengan air bersih banyak kali supaya kucing tidak terkena racunnya. Begitu juga Chlorox.

p.s. Tambahan satu perkara penting lagi: Kalau hendak taruh Frontline, kena sekurang-kurang dua hari selepas mandi (tak boleh segera selepas mandi kucing) dan juga tak boleh mandikan kucing sekurang-kurang 2 hari selepas taroh Frontline. Ingat!
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 06-22-2010 at 03:06 PM. Reason: Tak boleh guna selepas mandi dan tak boleh mandi selepas guna ...
Reply With Quote
  #13  
Old 06-22-2010, 03:09 PM
comot82's Avatar
comot82 comot82 is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 75
Rep Power: 11
comot82 is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

penyakit earmites, penyakit apa...? sory leh...bengap sungguh....!!!

klu bawak jer kat pakcu ok tak....? pak cu pun dah beroperasi tempat baru...ada sape2 pernah dapatkan rawatan kat pak cu ke...?
Reply With Quote
  #14  
Old 06-22-2010, 03:12 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Kawan-kawan kalian di forum, sekiranya ingin memberi nasihat, pastikan nasihat yang diberi adalah baik, betul dan selamat, ya .... nanyer kawan baru (dan tuan punya kucing baru) kita ....

Niat tu baik, tapi tolong pastikan baik dan selamat kalau hendak beri sesuatu nasihat, kay? Sama-sama kita belajar ....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #15  
Old 06-22-2010, 03:12 PM
Baby Baby is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Jun 2010
Posts: 60
Rep Power: 11
Baby is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Kak hani..!
So ptg ni jgn mandi kn anak2 bulus akak tu ngn dettol.. Bak kate FK bahaya n beracun.. So blek ni akak bli frontline.. Lg sng..
Reply With Quote
  #16  
Old 06-22-2010, 03:15 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
penyakit earmites, penyakit apa...? sory leh...bengap sungguh....!!!

klu bawak jer kat pakcu ok tak....? pak cu pun dah beroperasi tempat baru...ada sape2 pernah dapatkan rawatan kat pak cu ke...?
Ramai forumers enggan jawab soalan cepumas tersebut. Comot bawa ke klinik kerajaan pun boleh. Klinik kerajaan tak cari untung semata-mata, dan lengkap dengan peralatan yg perlu dibiayai oleh pembayar cukai.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #17  
Old 06-22-2010, 03:23 PM
Lionking's Avatar
Lionking Lionking is offline
LulaBee
 
Join Date: Sep 2009
Location: Bangi
Posts: 146
Rep Power: 12
Lionking is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by comot82 View Post
penyakit earmites, penyakit apa...? sory leh...bengap sungguh....!!!

klu bawak jer kat pakcu ok tak....? pak cu pun dah beroperasi tempat baru...ada sape2 pernah dapatkan rawatan kat pak cu ke...?
earmites tu kutu telinga..hehe..ckp bro FK mmg btol...kita kt cni bleh kongsi pgalaman dan nasihat..but..mcm sy ckp td better jumpa vet utk maklumat yg lebih tepat dan utk dapatkan kepastian..

but vet pun biarla dptkan vet yg betol2 vet, mksdnya ada kelayakan sebagai doc.veterinar la. Mesra petshop should be okay. x silap skang kt mesra ada free ultrasound service, yg wat tu doc dr UPM..doc tu pun leh bantu kalu ada apa2 nak tanya,hee
Reply With Quote
  #18  
Old 06-22-2010, 03:29 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Kak Hani, cepat mandikan semula kucing yg kena dettol tu dengan syampu biasa, yg mild dan tak medicated utk menghilangkan kesan dettol di bulu supaya tidak ditelan atau resap ke dalam badan kucing. Pastu bilas dengan air bersih secukupnya. Jangan kasi kucing kesejukan. Guna syampu jenis mild sebab mandi semula dan tidak mahu mengeringkan bulu dan kulit kucing keterlaluan. Nanti timbul masalah lain seperti kulit kering dan gatal pula disamping keracunan dettol.

Perkara keracunan dan bahaya dettol dan chlorox terhadap anak bulus sering disebut di forum ini dan juga di kampung lama, tetapi masih kerap timbul. Be careful, ya semua papa dan mama kucing .....
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 06-22-2010 at 03:38 PM.
Reply With Quote
  #19  
Old 06-22-2010, 04:24 PM
hani14 hani14 is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2010
Location: Klang
Posts: 190
Rep Power: 11
hani14 is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to hani14 Send a message via Skype™ to hani14
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Quote:
Originally Posted by FurKids View Post
Kak Hani, cepat mandikan semula kucing yg kena dettol tu dengan syampu biasa, yg mild dan tak medicated utk menghilangkan kesan dettol di bulu supaya tidak ditelan atau resap ke dalam badan kucing. Pastu bilas dengan air bersih secukupnya. Jangan kasi kucing kesejukan. Guna syampu jenis mild sebab mandi semula dan tidak mahu mengeringkan bulu dan kulit kucing keterlaluan. Nanti timbul masalah lain seperti kulit kering dan gatal pula disamping keracunan dettol.

Perkara keracunan dan bahaya dettol dan chlorox terhadap anak bulus sering disebut di forum ini dan juga di kampung lama, tetapi masih kerap timbul. Be careful, ya semua papa dan mama kucing .....
maaf yer semua.. kak hani tahu dettol tu racun untuk kucing. tapi bukannya rendam lama.. just sekejap jer. lepas tu bilas dengan air bersih sehingga ilang baunya barulah shampoo sebersih2nya bulu kucing tu. kutu2 kat bulu kucing tu akan keluar semuanya. tapi cara tu tak sesuai untuk kucing2 yg nakal & agresif. dilarang mengunakannya jika tak mahir dalam perkara ni., bimbang memudaratkan kesihatan kucing2 tu nanti. yg paling baik gunalah frontline dan rawatan yg sesuai untuk kucing2 kita.
Reply With Quote
  #20  
Old 06-22-2010, 04:42 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: bagaimana cara terbaik nak cuci telinga kucing ...?

Hani, dettol dan chlorox tidak boleh digunakan keatas badan atau bulu kucing walaupun sekejap sahaja sebab walaupun disyampu selepas penggunaan sekejap, tetap ada "residue" racun yg ditinggalkan pada bulu dan kulit yg tidak dapat ditanggalkan semuanya oleh syampu. Melekat gila. Time kita letak kat badan dan bulu pun akan meresap ke dalam badan kucing. Juga, kucing jenis binatang yg membersihkan bulu dan badannya dengan menjilat. Dettol dan chlorox is very toxic.

Walaupun sekejap, dettol tersebut diresab ke dalam badan kucing melalui kulit dan bulu. Sebab tu lah benda racun seperti minyak tanah, (even tahi dan kencing kucing) dan sebagainya, kalau ikut negara maju, kena pakai sarung tangan getah, sebab boleh resap ke dalam badan melalui kulit dan mienimbulkan masalah keracunan.

Sama juga, cacing boleh menjangkit ke badan kita melalui kulit apabila kita menceduk tahi kucing yg mengandungi cacing yg bahaya tanpa menggunakan sarung tangan getah. Sama juga mcm keadaan berjalan ditanah secara kaki ayam ... cacing dari tanah masuk ke badan kita melalui tapak kaki yg tak berselipar/berkasut. Sebab tu time kita kasi deworm kat kucing, kita sendiri deworm bersama (tapi bukan dengan Drontal la, guna Combantrin )

Tak boleh guna dettol/chlorox langsung, kawan .... walaupun satu kejap ...

Even the poo box dan litter tray pun setengah orang tak berani gunakan Dettol walaupun dibilas dengan sempurna sebab takut residue yg ditinggalkan ada kesan terhadap kucing.

Kajian mengenai keracunan kucing memberitahu bahawa "any phenol disinfectant shouldn't be used where cats are concerned, and any kind of disinfectant that turns cloudy in water is probably one of those e.g Dettol" .
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies

Last edited by FurKids; 06-22-2010 at 05:01 PM.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
kurap kat telinga n kepala mixa Health, Disease & Diet 29 06-12-2013 04:39 PM
Bagaimana Nak Cuci Kotoran Dalam Telinga Pak Lubis Cats & Kittens 46 05-14-2010 01:44 PM
Kurap kat telinga, any treatment? Oshyn Health, Disease & Diet 16 01-26-2010 12:56 PM
bagaimnakh cara penberian mknn meow yg btul??? safiah Cats & Kittens 4 12-05-2009 11:25 PM
sapa taw SUSU terbaik utk KITTEN Yong Katana Ashica Cats & Kittens 31 07-29-2009 10:47 AM


All times are GMT +8. The time now is 11:15 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.