Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-17-2008, 09:18 PM
babykimo babykimo is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 10
Rep Power: 0
babykimo is on a distinguished road
Default kimo ada anak kitten baru 2week half..plz help kimo

kimo jumpa dekat luar apartment kimo dkat taman permainan,mula2 kimo hantar baby kitten dkat spca,tp mereka ckp kitten kecik sgt.kalo kimo kasi spca mereka akan suntik mati baby kitten tu,so kimo tak sampai hati tengok baby kitten tu mati mcm tu jer.kimo decide bela jer baby kitten ,then kimo pergi pet shop tanya pasal susu tepung tuk kitten and botol susu.kimo beli susu terbaik untuk baby kitten tu,now baby kitten tu sihat sangat.Tp nasib baik kimo keje dkat rumah je,so bolelah jaga baby kitten tu. Kimo bagi baby kitten tu susu setiap 2jam,sampai baby kitten tu kenyang then give baby kitten pee skali.Secara semulajadi selalunya ibu kucing akan jilat smpai baby kitten tu pee,kimo tak penah jaga baby kitten bawah 2bln.Selalu semua ada ibu kucing yg jaga baby kitten yg age mcm tu.hmmmm..kimo juga akan bangun walaupun waktu tgh mlm tuk kasi kitten tu susu,kimo rasa mcm jaga baby manusia plak kekadang,baby kitten tu pantang dgr suara kimo. Mesti dia meow punya,maybe baby kitten ingat kimo like dia punya mummy. Kimo akan belai baby kitten sekerap yg mungkin,takut kesihatan baby kitten terganggu. Baby kitten terlampau rindukan emak dia,sometimes kimo rasa sedih tgk baby kitten tu.Sbb dlm age mcm tu baby kitten susah nak hidup lama,tu yg bagi kimo risau sekarang.Then bila kimo bole bawak dia gi klinik tuk suntik,sbb daya tahan baby kitten tak kuat mcm baby kitten atas 3bln.Kekawan tolong kimo , kimo agak pening ni sekarang.Lg satu 30.8.09 kimo ada seminar lama jugaklah dr 9pg-5ptg takut org dkat umah tak tau jaga baby kitten tu, sbb kimo je yg tau jaga baby kitten nie,takut baby kitten tu tak serasi dgn orang dlm umah kimo tu jer. pengalaman kimo dengan kucing dah 16thn . tp baby kitten bawah sebulan kimo tak pandai nk jaga...tu lah prob kimo..
Reply With Quote
  #2  
Old 08-18-2008, 03:32 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: kimo ada anak kitten baru 2week half..plz help kimo

Quote:
Originally Posted by babykimo View Post
kimo jumpa dekat luar apartment kimo dkat taman permainan,mula2 kimo hantar baby kitten dkat spca,tp mereka ckp kitten kecik sgt.kalo kimo kasi spca mereka akan suntik mati baby kitten tu,so kimo tak sampai hati tengok baby kitten tu mati mcm tu jer.kimo decide bela jer baby kitten ,then kimo pergi pet shop tanya pasal susu tepung tuk kitten and botol susu.kimo beli susu terbaik untuk baby kitten tu,now baby kitten tu sihat sangat.Tp nasib baik kimo keje dkat rumah je,so bolelah jaga baby kitten tu. Kimo bagi baby kitten tu susu setiap 2jam,sampai baby kitten tu kenyang then give baby kitten pee skali.Secara semulajadi selalunya ibu kucing akan jilat smpai baby kitten tu pee,kimo tak penah jaga baby kitten bawah 2bln.Selalu semua ada ibu kucing yg jaga baby kitten yg age mcm tu.hmmmm..kimo juga akan bangun walaupun waktu tgh mlm tuk kasi kitten tu susu,kimo rasa mcm jaga baby manusia plak kekadang,baby kitten tu pantang dgr suara kimo. Mesti dia meow punya,maybe baby kitten ingat kimo like dia punya mummy. Kimo akan belai baby kitten sekerap yg mungkin,takut kesihatan baby kitten terganggu. Baby kitten terlampau rindukan emak dia,sometimes kimo rasa sedih tgk baby kitten tu.Sbb dlm age mcm tu baby kitten susah nak hidup lama,tu yg bagi kimo risau sekarang.Then bila kimo bole bawak dia gi klinik tuk suntik,sbb daya tahan baby kitten tak kuat mcm baby kitten atas 3bln.Kekawan tolong kimo , kimo agak pening ni sekarang.Lg satu 30.8.09 kimo ada seminar lama jugaklah dr 9pg-5ptg takut org dkat umah tak tau jaga baby kitten tu, sbb kimo je yg tau jaga baby kitten nie,takut baby kitten tu tak serasi dgn orang dlm umah kimo tu jer. pengalaman kimo dengan kucing dah 16thn . tp baby kitten bawah sebulan kimo tak pandai nk jaga...tu lah prob kimo..

betul ke SPCA suntik mati je kalau hantar kitten kat diorg??? huhu.. mcm susah nak percaya jer.. anyway... time seminar tu... boleh la hantar pi boarding kat mana mana vet.. there will be an expertise for kitten caring.. biasa kalau vaccin ni 4 months above..( yg biasa saya buat la ).. utk case ni.. mmg tak boleh kasi vaccin lagi la kot...
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #3  
Old 08-18-2008, 10:29 PM
ashleywong ashleywong is offline
Banned
 
Join Date: Jul 2008
Location: Taman Desa, KL
Posts: 711
Rep Power: 0
ashleywong is on a distinguished road
Default Re: kimo ada anak kitten baru 2week half..plz help kimo

hi

i don't mean to masuk campur but i feel if the kitten is so small, then it might not be suitable to "board" at vet cos

1) kitten too small to be given vaccination
2) kitten too small to be given anti-flea solution (which some or most vet clinic will practice as part of their boarding policy)

so kimo, you need to check out the "fosterer" forum to find if there's any fosterer yang experience dgn kitten yang ada masa untuk kimo foster the baby for one day. also can share and exchange experience.

i'm sorry i can't help out as i don't have experience with kitten that small, lagipun one of my cats down with suspected food poisoning so atmosphere kat rumah tak sesuai sangat.

rgds
ashley
Reply With Quote
  #4  
Old 08-19-2008, 09:01 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: kimo ada anak kitten baru 2week half..plz help kimo

my friend experience, in vet clinic, there should be an incubator for kitten ages 1-8 weeks, well she did send her kitten to the vet since her mommy kitten can't fed her kitten (**after delivered by operation), well they have warmer and fed the kitten well, but it comes witha higher cost lah since the service is very good...(**i can't remember the clinic location.. maybe somewhere damansara) but in UKM there's one same clinic provide the same service)... 4 kittens she sent over the vet... all of them manage to survive... **bayar mahal lohhh... since she are breeding BSH from OZ.. huhu
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #5  
Old 08-19-2008, 11:25 PM
babykimo babykimo is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 10
Rep Power: 0
babykimo is on a distinguished road
Default Re: kimo ada anak kitten baru 2week half..plz help kimo

my baby sgt sihat, kuat minum susu skrg. Tom kuat gigit jari kimo, hmm..tom pandai berdikari sendiri , tom pun faham yg mommy dia sibuk kekadang, tapi sebelum kimo keluar rumah, mmg bagi tom minum sampai dia kenyang dan buncit then main2 dia kejap, pastu tidokan dia..Barulah kimo kuar rumah..Hmmmm susah jugak nak jaga tom ni,ngan org lain dia tak nak, dia nak mommy dia jaga dia jer.kimo slalu bawa dia tido dkat dlm bilik tido sebelah katil kimo,ada tempat tido dia.Tom tido dlm kotak tp dlm kotak tu ada teddy kucing fake,dia anggap teddy mcm mommy dia. Kat teddy tu juga dia tido tuk warmkan badan dia, tu secret kimo..thank guy tlg kimo..Tom Happy je skrang,tp notty..Dia dah besar mesti hyper
Reply With Quote
  #6  
Old 08-20-2008, 09:40 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: kimo ada anak kitten baru 2week half..plz help kimo

kongratulasi~
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
June's Anak Bulus June Cat TV and Photos 1028 08-12-2010 03:42 PM
What sort of cat food to feed your cat/kitten? ashleywong Health, Disease & Diet 69 07-29-2009 02:22 PM
RC Kitten Guide E-Book filinlee Health, Disease & Diet 5 08-21-2008 01:56 PM
baru sampai..hihi fanna Member Introductions 26 08-19-2008 03:12 PM
Training your cat/kitten to use the litter box ashleywong Training & Behavioral Issues 4 08-11-2008 03:00 PM


All times are GMT +8. The time now is 01:53 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.