Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 06-01-2011, 07:59 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Red face can adult cat eat kitten's food?

my dad selalu beli makanan untuk kucing kat 1 pet shop ni...
dorg cakap,adult cat boleh makan makanan kitten.

memang betul boleh ke? masalah nya,my dad beli jugak makanan kitten tu

tolong explain pleasepleasepleasepleaseplease
Reply With Quote
  #2  
Old 06-01-2011, 08:56 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 17
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: can adult cat eat kitten's food?

Quote:
Originally Posted by GarfieldNana View Post
my dad selalu beli makanan untuk kucing kat 1 pet shop ni...
dorg cakap,adult cat boleh makan makanan kitten.

memang betul boleh ke? masalah nya,my dad beli jugak makanan kitten tu

tolong explain pleasepleasepleasepleaseplease
Saper kata adult tak boleh makan kitten food?
Infact lagi bagus kalo dia makan kitten food sebab kitten food mengandungi lebih protein dari adult food. Ni elok untuk kucing kita.
Semua kucing saya kat rumah makan kitten food dan tak ada masalah pun.
Cuma senior cats yang ada masalah tak boleh makan kitten food sebab kandungan protein yang tinggi tu.
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #3  
Old 06-03-2011, 12:38 PM
toffeecino toffeecino is offline
Animal Lover
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 21
Rep Power: 0
toffeecino is on a distinguished road
Default Re: can adult cat eat kitten's food?

Betul kata Ms Felix the cat tu.
Adult Cat sememangnya boleh makan kitten food, but not the other way around. Dulu memang saya bagi kitten food 100% to my furkids, tapi disebabkan mereka telah mengembang dan memboroi dengan jayanya, terpaksa mix with adult food sikit untuk mengurangkan sikit kadar pengembangannya. Nak tukar ke adult food tak boleh because ada 2 furkids yang masih tak cukup 12 bulan yang tinggal di dalam bilik yang sama.

kalau your furkid takde masalah kembang dan boroi ni, teruskan ajelah selagi termampu sebab selalunya kitten food lebih mahal sikit daripada adult food because of the ingredients used.
Reply With Quote
  #4  
Old 06-03-2011, 01:03 PM
anizarina's Avatar
anizarina anizarina is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2010
Posts: 157
Rep Power: 12
anizarina is on a distinguished road
Default Re: can adult cat eat kitten's food?

Quote:
Originally Posted by toffeecino View Post
Betul kata Ms Felix the cat tu.
Adult Cat sememangnya boleh makan kitten food, but not the other way around. Dulu memang saya bagi kitten food 100% to my furkids, tapi disebabkan mereka telah mengembang dan memboroi dengan jayanya, terpaksa mix with adult food sikit untuk mengurangkan sikit kadar pengembangannya. Nak tukar ke adult food tak boleh because ada 2 furkids yang masih tak cukup 12 bulan yang tinggal di dalam bilik yang sama.

kalau your furkid takde masalah kembang dan boroi ni, teruskan ajelah selagi termampu sebab selalunya kitten food lebih mahal sikit daripada adult food because of the ingredients used.

huhu..tuh lah ...rina pun start bulan nie kene bg 100% kitten food sbb Shiro suka curi makanan bubuye...adui..penat2 beli asing2 makann, end up , bila time macam skang where stok mknn dh abes, baru laa rc baby cat tuh derang sentuh...huhuh..harap2 stok bw cepat sampai..
__________________
http://mybubuye.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 06-04-2011, 05:23 PM
GarfieldNana GarfieldNana is offline
Animal Lover
 
Join Date: Apr 2010
Posts: 44
Rep Power: 0
GarfieldNana is on a distinguished road
Default Re: can adult cat eat kitten's food?

ohh.. ok.. ingatkan tak boleh..

thanks2 for the help. hehe
Reply With Quote
  #6  
Old 06-07-2011, 02:27 AM
hanissyazwan's Avatar
hanissyazwan hanissyazwan is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 136
Rep Power: 11
hanissyazwan is on a distinguished road
Default Re: can adult cat eat kitten's food?

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Saper kata adult tak boleh makan kitten food?
Infact lagi bagus kalo dia makan kitten food sebab kitten food mengandungi lebih protein dari adult food. Ni elok untuk kucing kita.
Semua kucing saya kat rumah makan kitten food dan tak ada masalah pun.
Cuma senior cats yang ada masalah tak boleh makan kitten food sebab kandungan protein yang tinggi tu.
+1 nice answer and nice information....
__________________
A cat thinks: Hey, these people I live with feed me, love me, provide me with a nice warm, dry house, pet me, and take good care of me... I must be a god! O.O.O.O.O.O.O
rep me if i help,so others will also follow my right suggestion/recommendation!!!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
looking for blackwood for kitten or adult in penang :( stella Cats & Kittens 40 11-24-2011 08:34 AM
1 month old cute kitten for adoption. Comes with food and other equipments spell128 Rescuers & Fosterers 4 12-22-2009 01:41 AM
What sort of cat food to feed your cat/kitten? ashleywong Health, Disease & Diet 69 07-29-2009 02:22 PM
Innova Large Breed Adult Dog Food nivek Health, Disease & Diet 0 02-28-2009 10:13 PM
Kitten Food for Kittens Give Your Little Kitten the Right Start for Growth and Development ashleywong Health, Disease & Diet 0 10-14-2008 11:04 PM


All times are GMT +8. The time now is 05:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.