Go

Go Back   PetFinder.my > Reviews, Notices & Stories > Pet Memorial

Pet Memorial Share with us the grief on the loss of your pet, and may it be dearly and lovingly remembered forever.

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 10-29-2008, 10:05 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Bibik

aku jumpa bibik dekat kedai runcit kat springhill bulan puasa... housemate aku yg call aku kat opis ckp ada anak kucing yg dah nyawa2 ikan kat situ... dia kesian tgk anak kucing tu... aku pun apa lagi.. bergegas balik dr opis... huhuhu tak penah aku balik opis sharp pukul 5.30... sampai je kat area situ, aku tgk.. huhu.. mmg sayu betul tgk anak kucing tu... aku panggil bibik... mmg cadang nak adopt that stray sebab 1st time tgk.. sayu dan rasa syg pulak... actually aku ada notice ada lagi 1 kitten with her induk... aku rasa bibik pun came from induk yg sama jugak.. but seriously aku nak adopt bibik sebab condition nya yg mmg teruk.. tak terfikir pun nak adopt kitten yg duk ngan induk nya tu.. because aku fikir.. this kitten will survive.. cuma bibik je yg 50-50...

aku bawak balik bibik kerumah... dlm kete, bibik menangis dan meracau... (masa tu aku pikir chance bibik survive tinggi sebab mcm bertenaga je lagi) but bila sampai umah... dia senyap dah tak meracau lagi dah... aku balut badan bibik dgn t-shirt.. aku cuba suapkan makanan supaya bibik bertahan... sebab kat sini takda vet yg bukak 24 jam... so, aku plan esok nak half day hantar bibik pegi vet buat medical check up apa g patut... mlm tu aku harap sgt bibik dpt bertahan...

kat bilik chemong... once aku masuk kan bibik dlm kotak & letak dekat dlm cage.. chemong tak abis2 hissing to bibik... takut jugak aku kalau buatnya chemong gomol bibik.. so mlm tu dlm beberapa jam jugak la aku dok dlm bilik diorg monitor kelaku chemong... dlm masa yg sama aku try bagi bibik air dan makanan lembek... bibik tak boleh makan.. huhu.. aku panik jugak.. but aku selalunya optimistik... maybe esok bibik selamat... tgh2 belek bibik dlm kotak tgk dia mcm tidor... aku perasan ada satu line merah keliling dada bibik... sah.. bibik kene gigit ngan anjing... aku cuba call jugak vet kat seremban2.. but takda sapa jawab... langsung aku cari ubat gamat sapu di kawasan yg luka... sepanjang mlm aku stay dgn bibik je.. aku tak mandikan bibik sebab takut bibik sakit kalau air terkena luka... aku sembang dgn bibik.. but bibik terlalu lemah.. sekali sekala dia meracau... chemong pun sama.. bukan dgn bibik je... ngan atam pun dia nak hissing... huhu.. aku tenyeh hidung chemong dan suruh dia masuk dlm carrier box... aning plak agaknya dah accept bibik.. mcm juga atam... depa paham agaknya bibik sakit... aning & atam hidu bau bibik... atam siap jilat badan bibik... huhu... aku sayu gila masa tu tgk kasih sayang atam pada bibik..

pukul 1 pg, aku still stay dgn bibik.. aku panggil bibik...tak da respon... aku check dada bibik... dah takda nadi... aku panik terus panggil housemate aku utk confirmkan keadaan bibik... betul.. bibik dah takda... bibik pergi selepas bertahan selama 8 jam lebih dekat rumah aku... sayu tgk bibik pergi dlm keadaan mulut ternganga seolah2 haus disaat hujung nyawa...

mlm tu jugak aku kebumikan bibik sebab kesian tgk bdan bibik mulai mengeras... aku dgn bantuan housemate.. gali lubang blakang umah.. dah trus kebumikan bibik... semuga bibik aman di sana....

aku kenal bibik tak sampai satu hari... satu hari aku boleh jatuh cinta ngan bibik.. satu hari juga aku rasa sedih sebab bibik... aku balik dptkan chemong... aku usap chemong, atam & aning... terdetik juga.. dgn bibik tak sampai satu hari aku dah sayu tgk bibik pergi... kalau chemong.. atam... aning.... huhu... mau aku tak makan seminggu berkabung + sedih...

hurm... gamba bibik aku upload kemdian ye... kalau korg nak tgk bibik... takda gamba bibik ceria... 2 gambar yg sempat aku amik time bibik sampai umah aku...
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #2  
Old 10-29-2008, 10:28 AM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 14
filinlee is on a distinguished road
Default Re: Bibik

alahai bibik... sian nya... aku dapat rasa kesedehan ko monk....sabar yer...

bibik mesti dah happy punyer kat rainbow bridge... dah x rasa sakit n main2 ngn belle, debab, ella dll....
__________________
Reply With Quote
  #3  
Old 10-29-2008, 10:38 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 14
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: Bibik

*sabar hate sabar tahan tahan air mata*
Reply With Quote
  #4  
Old 10-29-2008, 10:40 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Bibik

alaaa..ciannye bibik...cmne bibik smpai bleh nyawa2 ikan?...baru kenal 1 hari kita da bleh jatuh cinta n sedih ble dier pergi cmne la plak yang kita da kenal bertahun2 lamenyer...

titik tak boleh menjadi tinta,
tapi tinta boleh menjadi titik..
cantik tak boleh menjadi cinta,
tapi cinta boleh menjadi cantik....
Reply With Quote
  #5  
Old 10-29-2008, 10:51 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: Bibik

tatau la nik... aku suspect bibik kene gocoh ngan anjing liar kat kawasan tu... sebab tgk other kitten kat situ ok jer... bibik je yg tak ok... aku nak adopt pun sebab tu la.. sebab kesian sgt2 tgk condition dia mcm 50-50 je... but awal2 aku ni optimis.. rasanya boleh survive... but in the end... mati juga... sempat jugak la atam jilat bersihkan badan bibik.. aku ingat nak mandikan ngan air jer.. tapi dah malam.. lagipun bibik mmg lemah gila....

makcik ina... tu la... aku pun rasa sedey jugak.. nak nak bila tgk atam ngan aning... dlm masa terdekat je terus boleh manja ngan bibik... dah mcm ada chemistry... chemong je yg berlagak sket... aku sayu tgk atam jilat bibik.. (atam ni ada potensi jadi kakak mithali) huhuhu... despite dia punya perangai yg suka alih-alihkan kasut, bola, tali pinggang aku.... ada jugak terselit perangai kemithalian .. huhuhu...

kalau korg la kan.. ada situasi mcm ni... dgn vetnyer tak boleh nak contact.. apa la agaknya tindakan korg... aku ni tak reti sgt nak jaga kucing yg sakit2 nih.. senang call vet.. hantar pi klinik jer.. itupun kalau vet bukak.. kalau tak... kene tunggu la... ni tgh dok pikir nak beli syringe buat stok kat umah... mana la tau kot kot jadi lagi.. nantinak suap air kat kitten pun dah terkial kial pakai pen.. (aku jadi mygyver kejap... pakai batang pen steriled dgn air panas.. pastu guna utk suapkan air ngan makanan hancur)... huhuhu... mmg desperate la aku time tu..
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #6  
Old 10-29-2008, 10:53 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: Bibik

filin... aku tak da la rasa sedih sgt... sayu jer... sebab ingatkan dia boleh bertahan.. tapi tu la.. dah nasib dia mcm tu...
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #7  
Old 10-29-2008, 11:16 AM
filinlee's Avatar
filinlee filinlee is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Bukit Jalil/ Bukit Serdang
Posts: 1,214
Rep Power: 14
filinlee is on a distinguished road
Default Re: Bibik

k0 cari la kitten sekor lagi tuh adopt dia... takaot kejadian yang sama berulang lagi,...
__________________
Reply With Quote
  #8  
Old 10-29-2008, 12:05 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: Bibik

bukan takmo adpot... rasanya tamo pisahkan dia ngan induk dia.. masih menyusu lagi tu...

tgk lah nanti aku gi cari kot kot ada lagi kat area tuh

ni gambar bibik.. aku baru je dpt upload...
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	bibik.JPG
Views:	72
Size:	72.6 KB
ID:	1599   Click image for larger version

Name:	bibik2.JPG
Views:	73
Size:	86.5 KB
ID:	1600  
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #9  
Old 10-29-2008, 12:06 PM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 14
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: Bibik

ala ciannyer...nampak tak bermaya jer...
Reply With Quote
  #10  
Old 10-31-2008, 12:16 PM
anitayusof00's Avatar
anitayusof00 anitayusof00 is offline
Mama Kabu & ChiChi
 
Join Date: Aug 2008
Location: Ipoh, Perak
Posts: 549
Rep Power: 13
anitayusof00 is on a distinguished road
Default Re: Bibik

kalau korg la kan.. ada situasi mcm ni... dgn vetnyer tak boleh nak contact.. apa la agaknya tindakan korg... aku ni tak reti sgt nak jaga kucing yg sakit2 nih.. senang call vet.. hantar pi klinik jer.. itupun kalau vet bukak.. kalau tak... kene tunggu la... ni tgh dok pikir nak beli syringe buat stok kat umah... mana la tau kot kot jadi lagi.. nantinak suap air kat kitten pun dah terkial kial pakai pen.. (aku jadi mygyver kejap... pakai batang pen steriled dgn air panas.. pastu guna utk suapkan air ngan makanan hancur)... huhuhu... mmg desperate la aku time tu..

Akak dah rasa situasi ko masa Kapas sakit. Differentnya, ada vet yg buka time tu, tapi akak dah tak trust vet tu cos I believe that dia punya pasal la Kapas passed away. (Refer to Kapas Dalam kenangan).
Memang panik bila kita sedaya upaya nak selamatkan kucing kita tapi kita tak berupaya.
Bersabar la ya...yg penting Bibik dah tidak sengsara menanggung kesakitan lagi.
__________________
I learn my lesson the hardest & the most painful way. Kapas, mama miss you soooo much !!! It hurts, baby...

Last edited by anitayusof00; 11-02-2008 at 02:02 PM.
Reply With Quote
  #11  
Old 10-31-2008, 10:30 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: Bibik

Sedihnya, mengalir airmata pakcu. Tak per Chemonk, walaupun sehari tapi niat dan usaha ikhlas u nak selamatkan bibik akan diingati 1000 tahun di sana nanti.
Dulu Pakcu ada gak experience mcm ni. Ada sekor mamat ni bagi 4 ekor kitten kat pakcu, mintak tolong jual kat pahang. Before kita org bawak balik phg, vet tu dah bagi mkn tablet anti fungus sekor2. Dlm perjalanan, kita org singgah kat ikea so kitten tu tinggal dalam kereta, bukak tingkap sikit. Lama jugak, dlm dua jam kut, sampai2 kat kete, tgk sekor dah langsung tak bermaya, kepala dah tak boleh angkat. Yang lain2 tu ngiau2, ada lagi tenaga so Pakcu apa lagi, terus beli wet food, bagi air sikit dgn straw.. so yg lain2 tu okay, tinggal yg sekor ni langsung dah tak bergerak tp nadi ada lagi. Dalam 2 hours journey tu, Pakcu dok urut2 je leher dia, tak de perubahan, balut dengan baju pakcu bagi dia warm. Sampai je Pahang, masih tak de lg perubahan, so Pakcu call vet, tanya apa perlu buat, dia kata cuba tuamkan mlm ni. So, Pakcu masak air, lepas tu amik kain balut cerek tu, letak kat tepi dalam sangkar. Pakcu cuba nak bagi susu, tapi vet tak kasi, takut dia jadi lagi lemah. So, tuam jer la mlm tu. Malam tu Pakcu lepas sembahyang, pakcu doa mintak Allah selamatkan lah nyawa dia. Lepas sembahyang, pakcu gi tengok lagi, masih tak bergerak tapi masih hidup. Masak lagi air, bagi tuam lagi sampai la kul 2 pagi, baru pakcu masuk tido. Esoknya, dalam kul 7 pagi, pakcu pun gi la tengok, tengok dia terbaring jer lagi, tapi bila pakcu nak bukak cage tu nak amik, tiba2 tup tup terus dia angkat kepala. Punyalah bersyukurnya Pakcu, kitten tu dah leh angkat2 kepala walau pun bila dia bangun jatuh2 lagi, tapi ada harapan la ni. So, pakcu call vet lagi, dia kata kasi glukos, terus gi bandar, kedai lak tak bukak lagi, kul 9 baru bukak, tunggulah. Elok bukak terus sambar glukos n syringe kat klinik, terus balik bagi kat kitten tu. Bila tengahari, kitten tu pun dah sihat, dah boleh bangun n kuar dah suara.. hehe, Syukur Alhamdulilah.
So, moralnya.. kalau ada kitten yang tak bermaya macam tu, trylah buat mcm chemonk tu, bungkus dia. Pas tu try tuamkan dia, n letak tungku atau cerek panas (bungkusla dgn kain) dlm sangkar tu. Jgn bg susu, nanti dia lg lembik, bagi glukos. And jgn sesekali kalau nak travel, bagi kitten anti fungus tablet, sebab ubat tu kuat, 90% kitten banyak yg tak tahan and yang tahan pun akan ting tong (mabuk). Lepas tu doa la banyak lepas sembahyang.. InsyAllah.
Reply With Quote
  #12  
Old 11-01-2008, 11:42 PM
blackie007's Avatar
blackie007 blackie007 is offline
Petfinder Moderator
 
Join Date: Aug 2008
Location: KL
Posts: 3,418
Rep Power: 16
blackie007 has disabled reputation
Default Re: Bibik

keciannya bibik.
rupernya lemah saje dlm kotak tuh....mcm nah dia boleh jadi mcm tuh? well, the bright side is, skrg dia in peace and no more suffering. chemonk, u did a great job, trying to save bibik. Bibik appreciates that you tried to help her.

May bibik rest in peace.
Reply With Quote
  #13  
Old 11-02-2008, 03:43 AM
BabyZee's Avatar
BabyZee BabyZee is offline
.:: Baby, I dig you! ::.
 
Join Date: Jul 2008
Location: Subang Jaya, Selangor, Malaysia, World of Animal Lurve...
Posts: 1,868
Rep Power: 14
BabyZee is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to BabyZee
Default Re: Bibik

sebak jugak zee, tahan dari nangis ni...
zee sedih untuk bibik tapi thanks to chemonk sebab adopt bibik walaupun hanya untuk beberapa jam...
zee rasa bibik pun mesti faham and grateful cause chemonk sudi jaga dia walaupun tak lama, lagi2 dia tak sorg2, ada chemok and babies2 chemonk dengan dia...
reast in peace bibik, semoga happy dengan meow2 lain di sana ye..
__________________
" Bad things happen. Trust that good things happen, too.
Sometimes you’ve just got to close your eyes, hold on tight and believe. "

Last edited by BabyZee; 11-03-2008 at 10:10 AM.
Reply With Quote
  #14  
Old 11-03-2008, 10:00 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: Bibik

huhu... actually takda niat pun nak adopt mana2 strays at the moment, but it was so sudden that i felt sorry for bibik at the first time i saw her lying in the drain.. tiba2 jadi kesian.. dr perasaan kesian tu.. timbul perasaan sayang plak bila tgk bibik mcm tu... hurm... lagipun takut jugak nak bawak balik umah.. sebab chemong mmg susah nak accept.. nasib baik la atam ngan aning punya perangai lain sikit (maybe dtg dari induk yg sama, so behavior pun lebih kurang sama jugak la) chemong pun stray, takut jatuh carta la tu kot.. kot kot aku jatuh cinta lagi dlm kat bibik... but tu la.. alatan kat umah aku tak cukup kalau nak selamatkan stray yg injured... ada kain... kotak boleh cari.. bab glukos yg mcm pakcu ckp tu.. akan diusahakan.. thanks everyone... for your concern... i also learn something from my post here...
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #15  
Old 11-04-2008, 04:22 PM
Mr & Mrs Mondok's Avatar
Mr & Mrs Mondok Mr & Mrs Mondok is offline
:: PetFinder Student ::
 
Join Date: Aug 2008
Location: .:: Bdr Baru Bangi, Selangor ::.
Posts: 1,208
Rep Power: 0
Mr & Mrs Mondok is an unknown quantity at this point
Default Re: Bibik

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
huhu... actually takda niat pun nak adopt mana2 strays at the moment, but it was so sudden that i felt sorry for bibik at the first time i saw her lying in the drain.. tiba2 jadi kesian.. dr perasaan kesian tu.. timbul perasaan sayang plak bila tgk bibik mcm tu... hurm... lagipun takut jugak nak bawak balik umah.. sebab chemong mmg susah nak accept.. nasib baik la atam ngan aning punya perangai lain sikit (maybe dtg dari induk yg sama, so behavior pun lebih kurang sama jugak la) chemong pun stray, takut jatuh carta la tu kot.. kot kot aku jatuh cinta lagi dlm kat bibik... but tu la.. alatan kat umah aku tak cukup kalau nak selamatkan stray yg injured... ada kain... kotak boleh cari.. bab glukos yg mcm pakcu ckp tu.. akan diusahakan.. thanks everyone... for your concern... i also learn something from my post here...
.:: I also learn from your post... Sedih... Ending bibik camtu... ::.
__________________

~ Mr & Mrs Mondok ~
~ Cipom & Puteh ~
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:42 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.