Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 11-28-2008, 10:42 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default soal-jawab agama: neutering & spaying

"Here, im attaching some of the related excerpt i got from JAKIM. Alhamdulilah, some of my queries, has been answered. Im still waiting for my other queries, InsyaAllah, i'll put it here once i have it.
Though here, some is not in my queries list, but no harm to read. But, please thoroughly read, as some are quite confusing (kembiri issue-same question but different answer). The rest i think is quite clear.
As for me, I'll just accept what JAKIM has said and Tawakkal. That's all i can say.

Question: Is cat hair considered as najis?
Answer: According to the Syafi’i school of thought, cat hair is considered as najis. Hence, there must not be any cat hair on one’s body or solat area as this may render the solat invalid. One must therefore remove the hair by any means possible.
Excerpt from Majlis Ugama Islam Singapura


Soalan : Kucing adalah tergolong dalam binatang yang haram dimakan, adakah bulu kucing yang berterbangan atau terlekat pada pakaian atau sejadah , sembahyang saya sah atau tidak. Apakah hukumnya sekiranya kita telah mengambil air sembahyang dan memegang kucing dalam keadaan tangan yang basah..
Jawapan : Sah sembahyang yang dikerjakan walaupun tangan kita basah atau kering ketika memegang kucing. Ini kerana kucing bukanlah haiwan yang dikategorikan dalam najis mughallazah

Soalan : Saya ingin bertanya, adakah bulu kucing dan bulu binatang yang lain boleh membatalkan solat? jika boleh, adakah ini bermaksud membatalkan wuduk sekali? saya agak keliru kerana ada percanggahan pendapat daripada rakan-rakan saya.sekian,terima kasih...
Jawapan : Bulu kucing dan seumpamanya adalah tidak membatalkan solat..

Soalan : Apakah hukumnya mengembirikan kucing peliharaan?.
Jawapan : Hukum mengembirikan kucing peliharaan adalah haram sekiranya memberi kemudaratan kepada kucing berkenaan. Ini kerana Allah SWT telah menciptakan kucing itu ada jantan dan betinanya supaya ia dapat hidup dan membiak..

Soalan : Apakah hukumnya kita mengembirikan (kasi)kucing jantan bertujuan agar ia tidak kencing memancut demi tujuan kebersihan dalam rumah. Ini kerana seperti yg kita sedia maklum kucing jantan bila dewasa suka kencing memancut di dlm rumah tidak kira di mana ia sempat. Adakah haram kasi kucing jantan utk tujuan kebersihan ini kerana di dlm islam pun menitik beratkan kebersihan...
Jawapan : Kasi adalah bermaksud memandulkan binatang bukan bermaksud membuang alat jantina. mengkasi binatang adalah harus pada binatang yang harus dimakan semasa kecilnya. Manakala binatang yang tidak halal dimakan adalah haram dikasi..

Soalan : Apakah hukumnya memandulkan binatang peliharaan utk tujuan "birth control"?.
Jawapan : Hukum mengembiri / kasi adalah harus kepada binatang ternakan untuk tujuan mendapat keuntungan dari segi daging dengan syarat dikasi semasa kecil. Selain daripada binatang ternakan, tidak boleh dimandulkan.

Soalan : Apakah hukum saya mengkasi/ memandulkan kucing saya dengan tujuan untuk mengelakkan populasi kucing liar yang kelaparan meningkat dan juga kerana saya tidak mampu membela terlampau banyak kucing? .
Jawapan : Hukum mengembiri / kasi adalah harus kepada binatang ternakan untuk tujuan mendapat keuntungan dari segi daging dengan syarat dikasi semasa kecil. Selain daripada binatang ternakan, tidak boleh dikasi termasuk kucing..

Soalan : Apakah hukum memandulkan kucing betina/jantan dengan niat tidak mahu kucing membiak kerana sudah terlalu banyak kucing. Ada yang mengatakan hukumnye harus dan ada pula yang menyatakan hukumnya adalah haram.
Jawapan : Memandulkan binatang yang harus dimakan dagingnya seperti lembu, kerbau, kambing dan sebagainya adalah harus hukumnya tetapi hendaklah dimandulkan binatang itu semasa kecil.
Walau bagaimanapun, menurut Keputusan Panel Kajian Syariah pada 3&4 April 2000, mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing adalah diharuskan dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga maslahah ammah.
Maslahah ammah bermaksud jika binatang itu membawa penyakit atau menjaga keselamatan manusia.

Soalan : Saya amat berminat untuk membuka kedai binatang peliharaan yang halal (ayam,arnab,ikan air tawar)dan tidak halal dimakan (kucing,hamster,kura-kura dll). Masalah saya kali ini adalah bolehkah saya makan hasil daripada jualan haiwan perliharaan tersebut.Bolehkah pihak tuan bagi pendapat tentang masalah tersebut..
Jawapan : Memelihara dan menjual binatang yang halal dimakan dan halal dijual adalah harus dengan syarat adakan pasangan masing-masing.
Manakala memelihara binatang peliharaan yang tidak halal dimakan seperti kucing adalah diharuskan sebagaimana mengikut sunnah Rasulullah SAW.
Sebaliknya menjual hamster, kura-kura, labi-labi dan seumpamanya adalah haram kerana binatang itu dihukumkan bangkai..

Soalan : Apakah hukumnya menjual kucing (kucing parsi)? Kucing ini dijual atas faktor kecantikannya. Hasil dari jualan kucing ini digunakan untuk tujuan membeli makanannya, vitamin, shampo dan lain-lain.Atau bolehkah hasil jualan kucing ini digunapakai untuk makan/minum..
Jawapan : Menjual kucing dan seumpamanya adalah harus dan pendapatannya halal.

Soalan : Apakah hukum membeli haiwan yang haram dagingnya untuk dimakan seperti penyu dan burung gagak
Jawapan : Harus membeli haiwan yang haram dagingnya dimakan seperti penyu, buaya, biawak, harimau, ular dan sebagainya

In Bahasa Malaysia, excerpt from JAKIM."

credit to Dukunlintah from kitten.com

sorry for bring up this issue again... dr apa yg dibaca diatas... mmg hukum kasi binatang peliharaan tu harus utk sebab sebab tertentu (i.e menjaga keamanan manuasia sejagat atas sebab kucing boleh membawa penyakit berjangkit)

tapi kalau dirumah kita... kucing yg indoor... diberi suntikan vaksin, dijaga supaya tidak berpenyakit, adakah terjatuh dlm kategori haram dikasi? kalau kucing kita yg dilepaskan.. aku rasa mmg masuk kategori menjaga keamanan manusia lagi..sebab kucing .. walaupun dibela.. tapi still dilepaskan berkeliaran di kawasan lapang yg terdedah kepada umum... cuma part indoor cat je yg aku tak beberapa pasti dr artikel soal jawab di atas...

satu lagi... niat is the most important thing bagi aku... kalau niat utk kasi binatang semata-mata utk masuk pertandingan, apa pulak kategori pengkasian itu.. sebab biasa aku terbaca in any cat event punya syarat penyertaan... kucing yg nak dibawa masuk bertanding.. disyaratkan di kasi... yg tak kasi tak boleh...

sapa sapa boleh tolong jelaskan lagi?
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #2  
Old 11-28-2008, 10:51 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 14
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

chemonk,

kite tunggu otai & sifooo kita muncul utk perah & kasik pandangan...hekekeke..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #3  
Old 11-28-2008, 12:59 PM
arisham's Avatar
arisham arisham is offline
CFA Ambassador
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 29
Rep Power: 0
arisham is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to arisham
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

Below is the answer I got from JAKIM (Malaysia) when I met them couple years back.

HUKUM SOLAT

Bulu kucing tidaklah haram, kerana yang haram ialah memakannya. Ia bukanlah najis yang boleh membatalkan wuduk.

HUKUM NEUTER/KASI/MANDUL

Below is the "fatwa" issued by JAKIM (July 2002):

"All pets like cats and dogs are allowed to be neutered or spayed in order to maintain the health and

welfare of both the animals and the community."

"Bahawa mengembiri binatang kesayangan seperti kucing atau anjing hukumnya adalah diharuskan

dengan sebab-sebab tertentu iaitu bagi menjaga muslahat ummah."

After studying the messages of the aforementioned "mazhab"s and the medical viewpoint, 'JAKIM' has decided that neutering of cats for reasons of 'maslahat' is acceptable. It is in agreement with 'qaedah' (way) Fiqhiyyah which states "To choose the lesser of two evils".



HUKUM JUAL/BELI KUCING

HARUS menjual binatang yang tidak boleh dimakan atas sebab minat atau kebolehan tertentu seperti kucing dan monyet untuk perhiasan dan memanjat buah kelapa dan ular untuk kajian. Tetapi HARAM menjual binatang liar yang tidak dijinakkan dan bukan bertujuan untuk kebaikan seperti kajian contohnya kucing liar, harimau yang bukan untuk kajian atau pelajaran.

hope it might help.
__________________
CFA AMBASSADOR - Ask Me!
Reply With Quote
  #4  
Old 11-28-2008, 02:27 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

thanks arisham,

i'm asking because my situation might be slightly differs from others. here, i always contain my kids inside, never ever put them outside the house. all vaccination and de-wormination been taken care off, possibility of transmitting penyakit to human to low except to those yg ada asma yg mmg alah dgn bulu kucing (to me la) my kids are in very good condition (health), so, do i have to neuter them after all alternatives ways to keep them in healthy cond. or is the neutering/ spaying will be the plan b if my alternative ways failed. i also waiting JAKIM to reply my question regarding this. if strays i confirm that hukum "harus" to boleh diguna pakai... sebab mmg kita nak kene jaga public punya health... part yg indoor cat ni je still blur lagi...

part yg second tu, rasanya boleh put under kategori harus jugak.. sebab nak masuk bertanding.. sure kene bawak kucing meeting with public and other cats... hukum harus tu boleh diguna pakai sebab nak jaga welfare public...

part jual-beli tu aku tanak sentuh sgt sebab tak terlibat pun.. hehehe... well... thanks again ya... nanti bila JAKIM dah reply.. aku paste sini...
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #5  
Old 11-28-2008, 02:36 PM
arisham's Avatar
arisham arisham is offline
CFA Ambassador
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 29
Rep Power: 0
arisham is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to arisham
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

Sorry. I have to went for Friday Prayer...here's the cont'.

Setelah berbincang dengan panjang lebar dengan pihak JAKIM, adalah disimpulkan bahawa :-

Secara am, HARUS mengkasi apabila proses tersebut membawa kebaikan yang lebih kepada haiwan tersebut.

Antaranya :-

1. Mengkasi dapat menghindarkan haiwan peliharaan daripada penyakit, garang, kecing merata-rata. spray, buang air merata-rata dan stress apabila tiada haiwan betina.

2. Mengkasi di HARUSkan apabila kita dapat mengelakkan masalah apabila haiwan tersebut tidak di kasi. seperti, beranak-pinak sehingga kita tidak mampu menjaganya dan terpaksa membuang haiwan tersebut, apabila kita tidak tahu menjaga haiwan tersebut apabila ia melahirkan anak.

3. Menjual haiwan yang dikasi diHARUSkan apabila kita tidak dapat mempastikan bahawa pembeli haiwan tersebut tahu akan masalah-masalah yang akan wujud apabila haiwan tersebut tidak dikasi dan bagi mengelakkan masalah-masalah yang mungkin wujud sekiranya haiwan tersebut tidak dikasi.

4. Mengkasi dibolehkan apabila kita tidak mengetahui asal-usul dan tahap kesihatan haiwan tersebut yang mana ia boleh memberi masalah apabila haiwan tersebut dibiakkan.

5.Didalam peraturan pertandingan iaitu kucing tertentu mestilah di NEUTER atau SPAY. Ia adalah bertujuan untuk mengelakkan kucing tersebut digunakan untuk tujuan yang kurang baik seperti membiakkan secara terlampau tanpa mengira kesihatan kucing tersebut dan keraguan keatas genetik kucing.Apabila timbul keraguan, dan jika pilihan terbaik ialah meletakkan syarat tersebut maka ianya dibolehkan.


Apabila kita ingin merujuk tentang hukum-hakam, kita mestilah merujuk kepada mereka yang arif, terlibat serta tahu tentang hal tersebut. Contohnya saya pernah bertanya kepada seorang tokoh agama tentang hukum menembak burung untuk dimakan, beliau menjawab HARAM kerana ia tidak menggunakan 'senjata tajam'. Tetapi, apabila saya merujuk kepada JAKIM, ia dibolehkan kerana peluru yang bergerak pantas adalah disifatkan sebagai tajam dan boleh membunuh dengan syarat ia mestilah dibacakan ASMA ALLAH sebelum menembak dan mensyaratkan sembelihan semula pada burung tersebut walaupun burung tersebut telah mati. Begitu juga perbuatan menggunakan anjing buruan untuk memburu, syaratnya anjing tersebut mestilah dilatih untuk tujuan tersebut dan kita mensyaratkan sembelihan semula, walaupun anjing termasuk didalam NAJIS MUQHALLAZAH.

ISLAM adalah agama yang prihatin terhadap pengikutnya oleh itu secara am, sekiranya pilihan 1 membawa kebaikan daripada pilihan 2..maka kita dibolehkan mengikut pilihan 1...sebagai contoh, hukum memakan KHINZIR adalah HARAM..namun, sekiranya kita dalam keadaan memaksa dan tiada pilihan lain, kita dibolehkan memakannya. Begitu juga hukum memegang anjing...ramai mengatakan memegang anjing adalah HARAM secara total. sebenarnya tidak, kita dibolehkan memegang anjing dengan syarat anjing dan tangan kita adalah kering. Kerdas, petai..juga HARUS memakannya..namun begitu, jika kita mempunyai penyakit..dan boleh dibuktikan bahawa ia mampu sebagai penawar maka dibolehkan memakannya. Begitu juga dengan hukum menyamak...takkan jika anjing masuk kedalam rumah kita dan berlari segenap sudut rumah..atas katil dsb...takkanlah kita nak basuh satu rumah pakai air/air bercampur tanah (samak)??


wallahualambisawab...
__________________
CFA AMBASSADOR - Ask Me!

Last edited by arisham; 11-28-2008 at 03:48 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 11-28-2008, 02:42 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

wokey thanks...
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #7  
Old 11-28-2008, 02:55 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

Quote:
Originally Posted by arisham View Post
Sorry. I have to went for Friday Prayer...here's the cont'.

Setelah berbincang dengan panjang lebar dengan pihak JAKIM, adalah disimpulkan bahawa :-

Secara am, HARUS mengkasi apabila proses tersebut membawa kebaikan yang lebih kepada haiwan tersebut.

Antaranya :-

1. Mengkasi dapat menghindarkan haiwan peliharaan daripada penyakit, garang, kecing merata-rata. spray, buang air merata-rata dan stress apabila tiada haiwan betina.

2. Mengkasi di HARUSkan apabila kita dapat mengelakkan masalah apabila haiwan tersebut tidak di kasi. seperti, beranak-pinak sehingga kita tidak mampu menjaganya dan terpaksa membuang haiwan tersebut, apabila kita tidak tahu menjaga haiwan tersebut apabila ia melahirkan anak.

3. Menjual haiwan yang dikasi diHARUSkan apabila kita tidak dapat mempastikan bahawa pembeli haiwan tersebut tahu akan masalah-masalah yang akan wujud apabila haiwan tersebut tidak dikasi dan bagi mengelakkan masalah-masalah yang mungkin wujud sekiranya haiwan tersebut tidak dikasi.

4. Mengkasi dibolehkan apabila kita tidak mengetahui asal-usul dan tahap kesihatan haiwan tersebut yang mana ia boleh memberi masalah apabila haiwan tersebut dibiakkan.

5.Didalam peraturan pertandingan iaitu kucing tertentu mestilah di NEUTER atau SPAY. Ia adalah bertujuan untuk mengelakkan kucing tersebut digunakan untuk tujuan yang kurang baik seperti membiakkan secara terlampau tanpa mengira kesihatan kucing tersebut dan keraguan keatas genetik kucing.Apabila timbul keraguan, dan jika pilihan terbaik ialah meletakkan syarat tersebut maka ianya dibolehkan.


Apabila kita ingin merujuk tentang hukum-hakam, kita mestilah merujuk kepada mereka yang arif, terlibat serta tahu tentang hal tersebut. Contohnya saya pernah bertanya kepada seorang tokoh agama tentang hukum menembak burung untuk dimakan, beliau menjawab HARAM kerana ia tidak menggunakan 'senjata tajam'. Tetapi, apabila saya merujuk kepada JAKIM, ia dibolehkan kerana peluru yang bergerak pantas adalah disifatkan sebagai tajam dan boleh membunuh dengan syarat ia mestilah dibacakan ASMA ALLAH sebelum menembak dan mensyaratkan sembelihan semula pada burung tersebut walaupun burung tersebut telah mati. Begitu juga perbuatan menggunakan anjing buruan untuk memburu, syaratnya anjing tersebut mestilah dilatih untuk tujuan tersebut dan kita mensyaratkan sembelihan semula, walaupun anjing termasuk didalam NAJIS MUQHALLAZAH.

ISLAM adalah agama yang prihatin terhadap pengikutnya oleh itu secara am, sekiranya pilihan 1 membawa kebaikan daripada pilihan 2..maka kita dibolehkan mengikut pilihan 2...sebagai contoh, hukum memakan KHINZIR adalah HARAM..namun, sekiranya kita dalam keadaan memaksa dan tiada pilihan lain, kita dibolehkan memakannya. Begitu juga hukum memegang anjing...ramai mengatakan memegang anjing adalah HARAM secara total. sebenarnya tidak, kita dibolehkan memegang anjing dengan syarat anjing dan tangan kita adalah kering. Kerdas, petai..juga HARUS memakannya..namun begitu, jika kita mempunyai penyakit..dan boleh dibuktikan bahawa ia mampu sebagai penawar maka dibolehkan memakannya. Begitu juga dengan hukum menyamak...takkan jika anjing masuk kedalam rumah kita dan berlari segenap sudut rumah..atas katil dsb...takkanlah kita nak basuh satu rumah pakai air/air bercampur tanah (samak)??


wallahualambisawab...
Thanks Chemonk for bring up this issue and Arisham for good info. I'll copy and framekan this info in my petshop later. I've been looking for info on jual/beli neuter/spay cats and Alhamdulilah, i found it here.
Reply With Quote
  #8  
Old 11-28-2008, 04:40 PM
arisham's Avatar
arisham arisham is offline
CFA Ambassador
 
Join Date: Nov 2008
Posts: 29
Rep Power: 0
arisham is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to arisham
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
[FONT="Century Gothic"] so, do i have to neuter them after all alternatives ways to keep them in healthy cond. or is the neutering/ spaying will be the plan b if my alternative ways failed. i also waiting JAKIM to reply my question regarding this. if strays i confirm that hukum "harus" to boleh diguna pakai... sebab mmg kita nak kene jaga public punya health... part yg indoor cat ni je still blur lagi...
since in general neutered/spayed cats will have better health, better behaviour..thats also can be 'HARUS'...anyway hope you can get the reply from JAKIM...

Like I said earlier, my job as Ambassador require me to have all sorts of knowledge..so, i went there to meet them in person..since they sometimes hard to understand emails...
__________________
CFA AMBASSADOR - Ask Me!
Reply With Quote
  #9  
Old 11-28-2008, 05:27 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

ok arisham... thanks again

abgraldo.. no need to thank me.. credit leave to dukunluntah.. dia punya info, aku just copy sajo... good luck for your petshop + clinic ya.... make sure focus tu tak lari... bukan apa.. dlm business ni... mcm mcm boleh jadi.. kadang kita kene sacrifice mende yg tak sepatutnya kita sacrifice... itu suma depend on priority la... yg penting... perut mau di isi kan... kluarga nak kene tanggung... nanti dah announce opening.. jgn lupa buat diskaun utk cage ye.. mcm yg diorder dlm DIY
__________________
meoowwwwww~~

Last edited by chemonk; 11-28-2008 at 05:45 PM.
Reply With Quote
  #10  
Old 11-28-2008, 06:38 PM
abgraldo abgraldo is offline
Banned
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 1,931
Rep Power: 0
abgraldo is an unknown quantity at this point
Default Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
ok arisham... thanks again

abgraldo.. no need to thank me.. credit leave to dukunluntah.. dia punya info, aku just copy sajo... good luck for your petshop + clinic ya.... make sure focus tu tak lari... bukan apa.. dlm business ni... mcm mcm boleh jadi.. kadang kita kene sacrifice mende yg tak sepatutnya kita sacrifice... itu suma depend on priority la... yg penting... perut mau di isi kan... kluarga nak kene tanggung... nanti dah announce opening.. jgn lupa buat diskaun utk cage ye.. mcm yg diorder dlm DIY
Thanks chemong...no problem diskaun tuh..hehe..
Reply With Quote
  #11  
Old 12-02-2008, 02:33 PM
ashleywong ashleywong is offline
Banned
 
Join Date: Jul 2008
Location: Taman Desa, KL
Posts: 711
Rep Power: 0
ashleywong is on a distinguished road
Thumbs up Re: soal-jawab agama: neutering & spaying

Hi

I'm interested in this particular topic because I wish to learn too.

So what was the outcome of the "Verdict" ?

Most of the Q n A are handled well and beautifully here, Kudos to those who took the trouble to seek out information and post it here.

I'm quite grateful that this is posted here as it will means more awareness towards spaying and neutering of homeless animals/companion animals that will help to eventually reduce the suffering of these animals to a certain extent.

I'm not sure whether my post will add value but i just wish to share. A few months back (maybe3-4 months or more), I got in touch with Jakim through their website and posted a similar question, asking their opinion and guidance on whether spaying/neutering of companion animals i.e. pets like cats/dogs especially cats in particular is allowed under Islam. They replied that it is "diharuskan" untuk menjaga muslamat ummah.

well, i don't quite understand fully what "menjaga muslamat ummah" means but am sastified with the answer. It is important to me because in the early days of my rescue work and several interested parties who are muslims lost interest after i mentioned the condition of adopting is to neuter/spay the kittens. I was happy that Jakim took the trouble to reply to my query and for ensuring they reply to me in the shortest time possible. I had since posted the reply at my pets' profile page and thought no more of it until this thread came up.

I learned quite a lot through this thread and especially what it means by "menjaga muslamat ummah".

I'd say it is also timely as all of us can do with "re-education" time and time again.

Thumbs up for this thread
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Spaying / Neutering somebunny Rabbits 26 12-12-2011 04:07 PM
Soal Jawal Kemusykilan Agama Dari Segi Pemgembirian Bintanang Peliharaan ashleywong General Discussion 15 10-04-2008 03:52 PM


All times are GMT +8. The time now is 06:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.