Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #21  
Old 12-21-2008, 10:19 PM
babycico's Avatar
babycico babycico is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Sep 2008
Location: kuala lumpur
Posts: 65
Rep Power: 13
babycico is on a distinguished road
Default Re: downsize my cat

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
babycico, i agreed as your opinion at first. but when i do watch documentary about the health of our pet, then only i realize that the fat cat is not good (proven sicentifically; ada jugak org yg bersungguh2 buat research pasal kegemukan binatang peliharaan nih)

yes most of us suka tgk kucing dompot2, gebu.. tembam dan sewaktu dgnnya. tapi bila u tgk balik rancangan tu, kucing dompot ni la yg byk kene penyakit jantung la... bone structure fragile la... (aku tertarik sgt dgn info pasal bone fragility nih) sebab byk sgt lemak (utk kucing gemok) this will give burden to the bone structure.. see my point. that's why la aku nak usaha yg terbaik utk my furkids...

kalau human being... lagi selim... lagi cantik (ermmm.. ni 90% pendapat kaum hawa lah )... tapi bila tgk kucing... lagi gemok... lagi cantik... huhuhu... see... this is perspektif dari segi kecantikan.... but if you see behind this perspektif... u'll see that this is only pada pandangan mata kasar je... dari segi kesihatan... kita takkan tau (sebab biasanya kucing tak ckp kat kita yg dia apa yg dia rasa... sakit tulang ke... sebab tambung berat berlebihan...) unless kita selalu bawak diorg buat medical check-up... (ada buat ke tiap2 bulan??)..

betul kata u... selagi kita tgk diorg boleh lari sini sana... kita rasa diorg sihat... kita happy (this apply to "kita" only...) bagi kucing tu... we will never know..

but in the end.. it's up to the owner of the cats... chihihi...
aiyo..kalau mcm tu kenalah aku catu makanan anak2 aku tu...takperlah...kena kejam skit demi kesihatan anak2 bulus ku itu..
__________________
~my babies : babycico, mykel, bob, wardina and soraya a.k.a yaya toye~
Reply With Quote
  #22  
Old 12-23-2008, 11:06 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: downsize my cat

satu lagi nak menambah.... we are not suppose to carry our cat vertically... bahasa melayunya... jgn dukung kucing secara menegak...sambil menampung bahagian bawah..

this is because cat's back bone are designed to compensate loading horizontally not vertically unlike human... secara melayunya... sebab kucing tak bleh nak tampung beban badan secara menegak kerana tulang belakang kucing direka utk kegunaan secara melintang.... tak mcm manusia yg sememangnya tulang belakang direka utk bebanan menegak...

kesimpulan... kalau nak dukung.. dukung la secara melintang... yakni... tampung kucing/anjing padan bahagian bawah dada dan juga bahagian peha...

**source by "downsize my pet, astro channel"
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #23  
Old 12-23-2008, 11:23 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 15
adamyala is on a distinguished road
Default Re: downsize my cat

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
satu lagi nak menambah.... we are not suppose to carry our cat vertically... bahasa melayunya... jgn dukung kucing secara menegak...sambil menampung bahagian bawah..

this is because cat's back bone are designed to compensate loading horizontally not vertically unlike human... secara melayunya... sebab kucing tak bleh nak tampung beban badan secara menegak kerana tulang belakang kucing direka utk kegunaan secara melintang.... tak mcm manusia yg sememangnya tulang belakang direka utk bebanan menegak...

kesimpulan... kalau nak dukung.. dukung la secara melintang... yakni... tampung kucing/anjing padan bahagian bawah dada dan juga bahagian peha...

**source by "downsize my pet, astro channel"
yooo lah....takdo lah den dukung kucen den menogak dah lopeh nih.....
melintang ajo lah den dukung....hehhe

thanks for the info...
Reply With Quote
  #24  
Old 12-23-2008, 11:36 AM
June June is offline
Animal Lover
 
Join Date: Aug 2008
Location: Tmn Shamelin Perkasa-Kota Kinabalu
Posts: 6,004
Rep Power: 0
June is on a distinguished road
Default downsize my cat

samalah gak dgn aku.lepas ni dukung melintang je.heheheh!!

tks chemonk.

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
yooo lah....takdo lah den dukung kucen den menogak dah lopeh nih.....
melintang ajo lah den dukung....hehhe

thanks for the info...
Reply With Quote
  #25  
Old 12-23-2008, 11:43 AM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: downsize my cat

kalau kucing selim aku rasa takpa kot... ni bagi hat hat yg kucin yg terlebih muatan... takut beban tak tertampung dek badan.. chihihihi...
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #26  
Old 01-28-2009, 03:17 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: downsize my cat

aku dah give up nak catu makanan chemong.. huhuhu.. kesian pun ada aku tgk kene kurung time makan... nak cuba cara lain... nak try cari diet punya kibbles... agak agak mahal tak? ada sapa penah guna? boleh campur campur tak ngan kibbles biasa...(RC ka)..hurm..
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #27  
Old 01-28-2009, 04:05 PM
FurKids's Avatar
FurKids FurKids is offline
Pets Are NOT Disposable
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 2,041
Rep Power: 15
FurKids is on a distinguished road
Default Re: downsize my cat

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
aku dah give up nak catu makanan chemong.. huhuhu.. kesian pun ada aku tgk kene kurung time makan... nak cuba cara lain... nak try cari diet punya kibbles... agak agak mahal tak? ada sapa penah guna? boleh campur campur tak ngan kibbles biasa...(RC ka)..hurm..
Wah, kian lama pun belum ambik tindakan ke? Anak-anak ku sudah nampak hasil dah, sudah ada "waistline" balik mcm Saloma masa muda dan seksi-nyeksi dulu dengan kebaya super ketatnya ....

Chemonk, go tempah the RC Obesity Management 3kg pack from a vet which sells RC. Has been out of stock for some time, I am waiting for my order of 2X3kg packs to arrive after Chinese New Year.

Jangan beli yang IAM (much, much cheaper), it is not so effective sebab mengandungi terlalu grains (carbohydrates) and lower quality and quantities of protein.
__________________
"We organized in the past to make Trap-Neuter-Return possible. Today, we organize to make Trap-Neuter-Return the norm and to end the unnecessary killing of cats in animal shelters across the country and provide humane care." - Alley Cat Allies
Reply With Quote
  #28  
Old 01-28-2009, 04:13 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: downsize my cat

dah.. aku dah kurung utk beberapa hari... sebab dlm cage la dia lagi byk tak bergerak (makin malas) oo RC diet plant tu kene tempah ek? isk.. mana la aku nak rembat kat soromban ni haaa jang oiii... takpa takpa... since ko dan bagi testimonial utk product tu... aku caya kat hang... try to call me vet first tgk2 kalau aku bleh place order kat clinic dia ja
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 06:58 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.