Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens > Health, Disease & Diet

Health, Disease & Diet Find out the best tips and practices on managing your cat's diet, health care, and issues with diseases from our community of animal lovers

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-22-2008, 03:52 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default dagu berkerak

ada satu masalah kecil... pasal dagu chemong... dagunya mcm berkerak.. bila kita garuk garuk.. tetiba kerak tu tertanggal.... and formed mcm kuping2 halus kaler hitam... tatau la sebab apa.. adakah sebab makan kibbles jadi mcm tu.. as dulu i thought that itu adalah kutu... tapi kalau tgk.. mak oii.. takkan la kutu byk sampai mcm tu... nak tanya to sesiapa la yg pernah ada experience mcm ni.. apa yg korg buat... so far setakat ni aku guna berus gigi sebab pakai jari nak garuk garuk ni mcm kurang efektif... menda tu susah jugak nak hilang sepenuhnya (ke aku yg malas nak tenyeh lama2.. hehehe).... so far sesiapa yg ada kucing sekitar mulutnya bulu putih.. cuba tolong cek kot kot ada masalah sama ke.. dan apa cara korg nak remove menda alah tu... dagu atam tak dpt nak cek sebab atam dah itam... so tak nampak.. dagu aning plak tak bleh pegang sebab kalau pegang dier start silang olimpik beijing ngan aku... huhuhu....
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #2  
Old 08-22-2008, 05:14 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 13
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: dagu berkerak

Dagu berkerak a.k.a chin pimple disebabkan bekas makanan yang berminyak. Elakkan dari guna bekas plastik sebab bekas plastik lemak/minyak dari makanan senang melekat. Kalau bekas plastik tak dicuci selalu akan kena pada dagu kucing masa dia menjilat makanan dari bekas. Guna bekas ceramic atau stainless steel. Cuci selalu dengan sabun.

Masa mandikan kucing, shampu bawah dagu juga. Biasakan mengelap bawah dagu kucing tiap hari dengan kain lembap.

Jangan cuba tanggal/garu kerak dengan kuku atau sikat. Jika kerak itu melekat pada kulit, jika digaru boleh melukakan kulit dagu dan menyebabkan infection yang lebih teruk. Sebaiknya cuci dengan air dan syampu untuk melembutkan kerak untuk memudahkan menanggalkannya. Jangan lap dengan kain kalau kerak tu tebal - menyakitkan!

Untuk maintain keayuan dagu, lap selalu. Tak kira warna bulu, kerak nampak atau tidak, kena lap minyak di dagu untuk hindarkan kerak itu dari terbentuk.

p/s teringat masa dok asrama, minyak pada pinggan plastik leh buat pinggan tu jadi non-stick pan untuk microwave
Reply With Quote
  #3  
Old 08-22-2008, 05:22 PM
chemonk's Avatar
chemonk chemonk is offline
Puppet Master~
 
Join Date: Aug 2008
Location: Port Dickson
Posts: 587
Rep Power: 0
chemonk is an unknown quantity at this point
Default Re: dagu berkerak

wow.. thanks bareen.. really helps... saya cuba nanti!! toceii toceii
__________________
meoowwwwww~~
Reply With Quote
  #4  
Old 08-22-2008, 05:29 PM
fantasticat's Avatar
fantasticat fantasticat is offline
BAD Company...
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 266
Rep Power: 13
fantasticat is on a distinguished road
Default Re: dagu berkerak

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
wow.. thanks bareen.. really helps... saya cuba nanti!! toceii toceii
tapi kalau guna ceramic bowl tu takyah pakai sabun pun takpe asalkan ko basuh hari-hari... aku selalunya every morning aku basuh, lepas tu lap kering-kering... setakat ni no problem...
Reply With Quote
  #5  
Old 08-25-2008, 07:20 PM
Penghulu's Avatar
Penghulu Penghulu is offline
Tok Penghulu
 
Join Date: Jun 2008
Location: Bamboo River
Posts: 937
Rep Power: 13
Penghulu is on a distinguished road
Default Re: dagu berkerak

Quote:
Originally Posted by chemonk View Post
ada satu masalah kecil... pasal dagu chemong... dagunya mcm berkerak.. bila kita garuk garuk.. tetiba kerak tu tertanggal.... and formed mcm kuping2 halus kaler hitam... tatau la sebab apa.. adakah sebab makan kibbles jadi mcm tu.. as dulu i thought that itu adalah kutu... tapi kalau tgk.. mak oii.. takkan la kutu byk sampai mcm tu... nak tanya to sesiapa la yg pernah ada experience mcm ni.. apa yg korg buat... so far setakat ni aku guna berus gigi sebab pakai jari nak garuk garuk ni mcm kurang efektif... menda tu susah jugak nak hilang sepenuhnya (ke aku yg malas nak tenyeh lama2.. hehehe).... so far sesiapa yg ada kucing sekitar mulutnya bulu putih.. cuba tolong cek kot kot ada masalah sama ke.. dan apa cara korg nak remove menda alah tu... dagu atam tak dpt nak cek sebab atam dah itam... so tak nampak.. dagu aning plak tak bleh pegang sebab kalau pegang dier start silang olimpik beijing ngan aku... huhuhu....
Aku ade bukak thread untuk [dagu berkerak] Feline Acne aka kitty Acne...Special untuk chemonk...
__________________

MJ
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 05:35 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.