Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 08-03-2011, 07:45 PM
irwan irwan is offline
Banned
 
Join Date: May 2011
Location: Seberang Jaya
Posts: 32
Rep Power: 0
irwan is on a distinguished road
Angry CFA Certificates - Berapa lama untuk Proses?

Salam and hai to all members.
Sebelum tuh nak wish selamat berpuasa di bulan Ramadhan...

Macam biasa laaa... dah bukak thread nie nak bertanya kepada yg pakar tentang CFA cert nie. Saya ada beli kucing persian (dari Sarawak)dan owner asalnyer janji nak berikan sekali dengan cert CFA tuh... Dia charge RM500 per cert for breeding right katanya... So saya beli dua ekor dah Rm1k lah in total.

Tapi masalahnya saya beli kittens tu dalam bulan JUNE tahun nie dan sekarang dah bulan OGOS, takda juga kelihatan CFA cert yang dijanjikan. Bila ditanya pada owner cattery (makcik sarawakian) tuh dia kata baru hantar application tu MINGGU LEPAS!!! Patut laa saya tanya sebelum nie dia buat buat BODOH or tak faham jer bila saya tanya tentang CFA certs tuh. Bila saya kata nak beli kucing lagi baru dia nak reply!

Sampai terpaksa berbahasa kasar dalam fesbuk makcik sarawak tuh baru dia nak reply. (Tak sure juga entah tunang dia ker or bapak dia yg reply sb maybe diaorg tu kongsi FB agaknya... Sb cara reply sentiasa tak sama susunan ayatnya...)

So sekarang nie saya bg tahu dia IF dia dah hantar (kalau betul laa dia hantar) saya sepatutnya dapat CFA certs tuh dalam 2 minggu. So sekarang nie saya masih menunggu. Adoi laa...

Apa pendapat u guys tentang perkara nie?

Actually berapa lama sebenarnya diperlukan untuk proses tukar nama CFA cert tu? dan mcm mana kita nak check jika CFA cert yg (kalau) diberikan nanti tu adalah original?

P/S: Saya pun dah malas nak bertekak dan gaduh dgn makcik sarawak tuh dah. Sebab buang masa dan menambah sakit hati sahaja. Saya just nak CFA cert saya dan get this overwith ASAP. Tenang jiwa!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-04-2011, 04:16 PM
hidyrabdullah hidyrabdullah is offline
PetFinder Buddy
 
Join Date: Feb 2010
Posts: 53
Rep Power: 10
hidyrabdullah is on a distinguished road
Default Re: CFA Certificates - Berapa lama untuk Proses?

curlast beli kucing smpai kat srawak..byk kos tu kan...kos naik kapal terbang lagi..perkh..dahsyat..kaya jgk kan irwan ni~ ( lariiiiiiiiiiii~)
Reply With Quote
  #3  
Old 08-04-2011, 08:47 PM
irwan irwan is offline
Banned
 
Join Date: May 2011
Location: Seberang Jaya
Posts: 32
Rep Power: 0
irwan is on a distinguished road
Exclamation Re: CFA Certificates - Berapa lama untuk Proses?

Kasih sayang ku membawa ke syurga... setakat p sarawak tuh balik hari pun boleh... EH! Kang kena band plak aku kat sini over sangat...
Reply With Quote
  #4  
Old 08-10-2011, 05:32 AM
kiwiCiku Graphy kiwiCiku Graphy is offline
Animal Lover
 
Join Date: Jun 2011
Posts: 20
Rep Power: 0
kiwiCiku Graphy is on a distinguished road
Default Re: CFA Certificates - Berapa lama untuk Proses?

asik perkara yang sama mengenai cert....agaknye sampai bila la kesedaran nak timbul. coony pun pernah explain pasal cert2 ni...yang paling penting sebelum nak beli kucing pedigree pastikan buat research and siasat dulu latar blakang breeder...jangan main beli jer..if u buy pedigree cat from reputable/ethical breeder, takkan timbul masalah2 cert nie..da banyak sangat da problem macam ni berlaku..so kepada yang baca thread nie..berhati2 la kalau nak beli kucing yang ad cert..do some research first bout the cattery n breeder. jgn dah terhantuk baru nak terngadah
Reply With Quote
  #5  
Old 08-10-2011, 02:41 PM
irwan irwan is offline
Banned
 
Join Date: May 2011
Location: Seberang Jaya
Posts: 32
Rep Power: 0
irwan is on a distinguished road
Default Re: CFA Certificates - Berapa lama untuk Proses?

Actually saya beli ni pun drpd very well known cattery juga tp tak sangka layanan kurang memuaskan (or teruk) macam tu.

Tak dinafikan memang saya naif sangat tentang perihal "BREEDER" yg bagus nie dulu. Sebab kenapa jadi mcm nie?

Awak agak saya saya baru nie kat mana saya nak bertanya or nak refer? Dalam forum ni pun mana post yg membincangkan tentang Breeder yg boleh dipercayai atau pun tidak? Kalau ada yg merungut semua terpaksa cover2 sb takut kalau dedahkan breeder CFA cert tuh tak diberikan.

Saya waktu nak beli tu segala orang saya tanya and semua breeder kat malaysia ni saya email. Tp semua nyer sorry to say "MEMILIH" nak jual kucing mereka... Yang comel2 or "TOP SHOW QUALITY" jangan harap nak dapat sb depa simpan untuk diri mereka nanti nak masuk show. Yang kualiti agak buruk and rasa mereka nak pakai duit baru lah di jual kepada orang itu pun dgn syarat nak dikembirikan or macam2 ragam dan alasan lagi.

Duit takder masalah bg saya, tetapi ATTITUDE problem memang saya cukup pantang bila deal dgn orang.

Saya paham nak dapatkan cert nie biasa breeder akan ambil masa 2 bulan untuk dapatkan sb nak combine bnyk2 dan apply sekali serentak. kan?!

Tp kalau saya tanya kat breeder and breeder plak wat bodoh dan tolol tak jawab pertanyaan takkan saya nak duduk diam je? kan?
Memang laaa masing2 bz tp time nak duit cepat jerrrrr plak dak?!
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Tags
cattery, certificates, cfa, persians

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Kucing untuk Adoption abgraldo Cat TV and Photos 11 09-01-2011 03:33 PM
Babycat untuk yg sudi hatemetoday Rescuers & Fosterers 20 01-27-2010 10:19 AM
Salam untuk semua afwanhikmi Member Introductions 7 01-14-2010 03:48 PM
RM3.00 untuk segelas teh o ais? abgraldo Coffee Room 27 04-01-2009 04:59 PM
lost pug at jalan klang lama hongooi Lost & Found 3 08-06-2008 12:36 AM


All times are GMT +8. The time now is 10:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.