Go

Go Back   PetFinder.my > The Animal Corner > Cats & Kittens

Cats & Kittens General information and discussions on taking care of your feline buddy

Reply
 
Thread Tools
  #1  
Old 03-01-2009, 10:33 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default dah mandi kucen ke belom ?

Selain dari menjaga kebersihan dan kesihatan, memandikan kucing kita juga dapat merapatkan hubungan kita dgn mereka. Its part of bonding process with our cats.

http://www.youtube.com/watch?v=2SNAw...0&feature=play

when was the last time you gave your cat/cats a bath ?

Last edited by adamyala; 03-01-2009 at 06:01 PM.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-01-2009, 07:01 PM
Zarul's Avatar
Zarul Zarul is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Jan 2009
Posts: 1,249
Rep Power: 12
Zarul is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

last 2 weeks. sepatutnye yesterday mandikan diaorg. tapi tak larat la bary lepas sukan sekolah selama 3 hari
Reply With Quote
  #3  
Old 03-01-2009, 10:44 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by Zarul View Post
last 2 weeks. sepatutnye yesterday mandikan diaorg. tapi tak larat la bary lepas sukan sekolah selama 3 hari
kenapa sukan sekolah sampai tiga hari cikgu ?
Reply With Quote
  #4  
Old 03-01-2009, 10:50 PM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Aduh.....
Benji I dah kotor sangat.
Maklum la warna putih.
Susah betul nak jaga dia nie
Every 2 weeks kena mandikan.
Ingat nak mandikan hari nie... tapi tak larat
Sakit tenat nie...
Tengah batuk batuk non stop
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #5  
Old 03-01-2009, 10:53 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by Felix The Cat View Post
Aduh.....
Benji I dah kotor sangat.
Maklum la warna putih.
Susah betul nak jaga dia nie
Every 2 weeks kena mandikan.
Ingat nak mandikan hari nie... tapi tak larat
Sakit tenat nie...
Tengah batuk batuk non stop
laa...cian nyer nurul cakit...
dah makan ubat lom ?
meh sini kak zai tolong mandikan Benji *pastu buat-buat lufer nak pulangkan dia balik kat nurul *
Reply With Quote
  #6  
Old 03-02-2009, 12:07 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 13
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

sepatutnye semalam..tapi bz ckit..nak mandikan hari nie ade family day plak...insyaallah nxt week...
Reply With Quote
  #7  
Old 03-02-2009, 01:44 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by nik_tropicana View Post
sepatutnye semalam..tapi bz ckit..nak mandikan hari nie ade family day plak...insyaallah nxt week...
Nik, Acha dgn Rosie tentu faham. Papa diaorg busy ...asalkan mereka tu tak suka main dalam litter box mcm kucing kak zai ok la...kalau lambat mandi...makkk aiiii bau mereka teramatlah masyam...
Reply With Quote
  #8  
Old 03-02-2009, 10:03 AM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Semalam, sehari memandikan kucing. Dari pagi sampai ke petang. Skip lunch.
13 ekor!!!
Reply With Quote
  #9  
Old 03-02-2009, 10:07 AM
Felix The Cat's Avatar
Felix The Cat Felix The Cat is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 3,339
Rep Power: 15
Felix The Cat is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
laa...cian nyer nurul cakit...
dah makan ubat lom ?
meh sini kak zai tolong mandikan Benji *pastu buat-buat lufer nak pulangkan dia balik kat nurul *
Awwwww tima kasih KaK Zai
Dah makan ubat tapi masih juga batuk
Harap harap cepat sembuh la nie....
Mmmmm buat buat lufer
Tak pe... ari ari Nurul akan muncul depan pintu dan tolong ingat kan
__________________

Felix The Cat - Dee wonderful wonderful cat!
http://felixthecats.weebly.com
http://livinginmyworld-phyllis.blogspot.com/
Reply With Quote
  #10  
Old 03-02-2009, 10:30 AM
nik_tropicana's Avatar
nik_tropicana nik_tropicana is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 1,146
Rep Power: 13
nik_tropicana is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Nik, Acha dgn Rosie tentu faham. Papa diaorg busy ...asalkan mereka tu tak suka main dalam litter box mcm kucing kak zai ok la...kalau lambat mandi...makkk aiiii bau mereka teramatlah masyam...
hehehehe...Acha memang x suka main dlm litterbox tu tapi rosey ske golek2 dlm mende alah tu...tu yg bila nak cium fikir 2-3 kali..hehehehe..
Reply With Quote
  #11  
Old 03-02-2009, 10:44 AM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 13
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Semalam, sehari memandikan kucing. Dari pagi sampai ke petang. Skip lunch.
13 ekor!!!
taniahhhh......aku smalam...7 ekor...bila senja semua berderet tido tak sedar diri (dinner pon dorang tak angkat)...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #12  
Old 03-02-2009, 10:47 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by Bareen View Post
Semalam, sehari memandikan kucing. Dari pagi sampai ke petang. Skip lunch.
13 ekor!!!
Phewww...Bareen, 13 ekor sekali mandi dalam sehari ? Berpeluh dahi aku dengar....
musykil jugak...sebab kucen zai kalau mandi ambil masa 45 minutes tiap satu. Dari potong kuku sampai kering guna hairdryer. Bareen ada 'special method' ke nak kering kan bulu anak2 tu. Setahu zai kucing Bareen mostly longhair kan *mana la tahu sifu Bareen ada cipta cara baru express cat bath and dry method *
Reply With Quote
  #13  
Old 03-02-2009, 10:49 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by hatemetoday View Post
taniahhhh......aku smalam...7 ekor...bila senja semua berderet tido tak sedar diri (dinner pon dorang tak angkat)...
Tentu mommy durang pown sekali termasuk dalam barisan yang tertidur ituuuuu...hehehe
Reply With Quote
  #14  
Old 03-02-2009, 11:22 AM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 12
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

mggu nih x mandikan bebudak tuh..
sbb nk balik kpg..
takut demam plak kang time kene tinggal...

lg pun semalam ujan lebat dr pagi sampai ke mlm...
tgk sume pakat membuta dari thari sampai ke petang..
(termasuk mommy & daddy sekali)

mlm dorang semua menyibuk dalam bilik time
lia pasangkan jaring kat tingkap bilik dorang...
lepas nih dah bleh bukak tingkap 24jam dah
xde masalah dorang nk lari ke luar..
kurang skit bau..

hmm...kipas sedut bau plak out of stok..
xsettle jugak la dlm bilik dorang tuh..
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #15  
Old 03-02-2009, 11:28 AM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Lia, jaring mcm mana Lia letak kat tingkap durang? Yang hijau tu ke ?
Kalau tinggal anak2 tu sape jaga ? antar boarding ke ?
*kak zai mcm polis pencen lak...banyak soklan..*

Quote:
Originally Posted by abzalia View Post
mggu nih x mandikan bebudak tuh..
sbb nk balik kpg..
takut demam plak kang time kene tinggal...

lg pun semalam ujan lebat dr pagi sampai ke mlm...
tgk sume pakat membuta dari thari sampai ke petang..
(termasuk mommy & daddy sekali)

mlm dorang semua menyibuk dalam bilik time
lia pasangkan jaring kat tingkap bilik dorang...
lepas nih dah bleh bukak tingkap 24jam dah
xde masalah dorang nk lari ke luar..
kurang skit bau..

hmm...kipas sedut bau plak out of stok..
xsettle jugak la dlm bilik dorang tuh..
Reply With Quote
  #16  
Old 03-02-2009, 12:00 PM
as_serialam's Avatar
as_serialam as_serialam is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 113
Rep Power: 12
as_serialam is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Ahad lepas mandikan Mandikan Rico & Baby Bop...
& Dpt satu Big Scratch FOC...
__________________
DODDY My LoVE
ANGEL mY SwEeTy
CHE TAN NoTtY lOr...
YODA & ELLY RIP....
Reply With Quote
  #17  
Old 03-02-2009, 12:11 PM
hatemetoday's Avatar
hatemetoday hatemetoday is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Aug 2008
Location: Lumayan, Tasik Permaisuri
Posts: 1,155
Rep Power: 13
hatemetoday is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Tentu mommy durang pown sekali termasuk dalam barisan yang tertidur ituuuuu...hehehe

konfemmmm tepat...
__________________
Meekee.Boy.Itam.Amad.Acap.Milo.Mimi
Reply With Quote
  #18  
Old 03-02-2009, 12:20 PM
abzalia's Avatar
abzalia abzalia is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Nov 2008
Location: Kajang-Putrajaya-Kuching-Oya
Posts: 1,949
Rep Power: 12
abzalia is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to abzalia
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Lia, jaring mcm mana Lia letak kat tingkap durang? Yang hijau tu ke ?
Kalau tinggal anak2 tu sape jaga ? antar boarding ke ?
*kak zai mcm polis pencen lak...banyak soklan..*
hehehe....polis pencen yer kak...
xpe laa..pencen ler best..
dapat duk umah main ngan anak bulus jek..

lia pasang jaring yg ijau tuh kak..
bukan yg dawai...
plan asal nk beli jaring dawai yg biasa punye...
murah ..RM3 jek semeter..
tp lepas ukur2...x cukup lebar plak..
nk beli jaring yg hijau tuh, RM9.90 semeter
cina yg jual tuh pun suggest beli yg ijau tuh...
tp ckp kat dia "..mahal la tauke...saya nak yg biasa..
yg RM3 jek...kalo yg ijau nih RM9.90.."


last2 tauke tuh ckp "..aiyaaaa! xpaa laa..saya kasik lu RM3 saja la...
kira sama harga..murah kasik..."

ape lagi...2-3x tanye tauke tuh betul ker RM3 semeter..

last2, sume ari tuh lebih kurang RM20 kalo x silap + sekali ngan
dawai pengikat yg kaler ijau gak...name dia twist wire ke mende ntah..
tp yg kat umah tuh lia ikan gk guna cable tie double ngan twist wire..
maklum la..dorang tuh ganas ya ampun...
takut tau2 kang, tiba2 ketuk pintu sliding nk masuk umah

dorang setakat nih lia x tinggalkan lebih dr 4 hari tanpa penjagaan kak..
maklum la...kite x tau ape jadik kat dorang sepeninggalan kite..
karang dah mati kering, baru nk nyesal...

lia penah tinggalkan dorang 3 hari (sabtu-isnin) kat umah tp makan minum semua cukup la..
siap double tray makan & double bowl minum lg tuh...
tp dalam tinggal tuh, rasa x sedap gak ler..
teringat jek dorang cemane...ok ker x...
ape jadik kat dorang..
senang ckp, bercuti dlm keresahan ler kak

tp, kalo lebih dari 3 hari, biasa kawan hubby akan duk umah kitorg..
hubby siap pelawa "..kalo nk tgk bola(astro), duk la umah aku...
kucen2 ko tlg tgk sekali..."(kucen tuh yg alasan sebenar tuh)kuikuikuikuikui

lepas bulan 3 nih, terpaksa la carik org lain plak nk jaga umh
kalo cuti lame..sbb budak tuh nk kawin dah...& dia duk apartment...
xbleh bawak menatang
__________________
.::argh..!! susah2, H.A.N.T.A.MS.A.J.A lahhh.::
Reply With Quote
  #19  
Old 03-02-2009, 12:46 PM
adamyala's Avatar
adamyala adamyala is offline
PetFinder Guru
 
Join Date: Sep 2008
Location: damansara
Posts: 2,597
Rep Power: 14
adamyala is on a distinguished road
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by as_serialam View Post
Ahad lepas mandikan Mandikan Rico & Baby Bop...
& Dpt satu Big Scratch FOC...
Salam Cik As *huloq la tangan*
bkn apa As...lama giler tak tengok 'lampu nick' you menyala kat forum ni. Kemana menghilangnyer ? Hampir lima purnama hamba tidak bersua dgnmu hehehe..

Big Scratch FOC tu tanda kasehsayang yg tak terhingga dari anak2 ....takpe....tgn kak zai pun dah penuh dgn 'parut kasihsayang tuh'
Reply With Quote
  #20  
Old 03-02-2009, 12:50 PM
Bareen's Avatar
Bareen Bareen is offline
Kucing Garong
 
Join Date: Aug 2008
Location: Kuching, Sarawak
Posts: 547
Rep Power: 12
Bareen is on a distinguished road
Send a message via MSN to Bareen Send a message via Yahoo to Bareen Send a message via Skype™ to Bareen
Default Re: dah mandi kucen ke belom ?

Quote:
Originally Posted by adamyala View Post
Phewww...Bareen, 13 ekor sekali mandi dalam sehari ? Berpeluh dahi aku dengar....
musykil jugak...sebab kucen zai kalau mandi ambil masa 45 minutes tiap satu. Dari potong kuku sampai kering guna hairdryer. Bareen ada 'special method' ke nak kering kan bulu anak2 tu. Setahu zai kucing Bareen mostly longhair kan *mana la tahu sifu Bareen ada cipta cara baru express cat bath and dry method *
Tiap sekor guna 1 towel tebal. Towel ni jenis yang cam towel untuk lap kaki kat hotel-hotel. Tebal, keras dan kuat serapannya. Tak selesa kalau diguna untuk kegunaan cam towel biasa.

Aku masa mandi tu lah aku potong kuku. Masa bagi conditioner lah masa sesuai untuk potong kuku sementara nunggu conditioner tu meresap dalam bulu.

Kalau nak ikut, memang lama nak handle yang LH tu. Tapi part mengering guna hair dryer sampai kering aku skip. Lepas mandi, bungkus dengan towel untuk serap air, pas tu blow kejap supaya dia tak sejuk. Mana yang tak suka dengan hair dryer tu, aku lap ngan towel saja. Pas tu biarkan saja mereka kering sendiri. Malam bila bulu dah kering, baru sikat.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 01:20 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.2
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
 

Main Site
Home
Advertising
Sponsored Listings
Sign Up
Find A Pet
Share & Save Lives
About PetFinder.my
Terms & Conditions
Freebies / Starter Pack
Report Animal Abuse
Contact Us
Facilities
WAGazine
Discussion Forum
Medical Fund
Pet Food, Toys & Products
Cuteness Meter
Central News Portal
Visual Map
Knowledge Library
Microchip Directory
FurryCards
Mobile
iPhone & iPod App
Android App

Social Media
Facebook
Twitter
KindMeal
Meat-Free Dining
Meal Deals
Kind Moments
Delicious Menu

Others
World Animal Day Contest
Digi iPhone Contest
East Coast Flood Relief
It's Pawssible
Freebies
Online Store
Discussions
Blacklists & Scams



Copyright © PetFinder.my. All rights reserved.